Tetep ana ing Kristus

463 tetep ana ing Kristus Penulis hebat Mark Twain nulis cerita menarik. Ngandika yen dina nalika raja lan ratu saka tanah adoh nuli nggawa pangeran sethus panggalih saka rumah sakit kraton, kretane banjur tabrakan karo keranjang pengemis miskin. Ing kendaraan sing sedhih, wong miskin nggawa bojoné lan bayi lair saka omah bidhané menyang omahé. Wonten ing kebingungan kedadean kasebut, pasangan kasebut sacara ora sengaja ngganti bayi-bayi kasebut, lan sang pangeran cilik banjur mlebu ing omah pengemis sing bakal diangkat dening dheweke lan garwane.

Nalika bayi tuwuh dadi bocah lanang, dheweke kepeksa metu ing dalan lan njaluk panganan. Tanpa mangertos, iku sejatine dalane dhewe sing dijaluk, amarga kasebut saka bapakne sing asli, yaiku raja. Dina lan awan dheweke lunga menyang kraton lan ndeleng pager wesi ing bocah cilik sing lagi dolanan ing kana lan ujar karo awake dhewe: "Yen aku mung pangeran". Mesthi dheweke dadi pangeran! Nanging dheweke ngerti kasunyatan iki. Bocah kasebut ngalami urip mlarat amarga dheweke ora ngerti sapa sejatine, amarga ora ngerti sapa bapake.

Nanging iki uga ditrapake kanggo akeh wong Kristen! Dadi gampang banget lumantar urip tanpa ngerti identitas dhewe. Sawetara kita durung nate njupuk wektu kanggo ngerteni "sapa duweke". Wiwit dina kita lair kanthi spiritual, kita saiki dadi putra lan putri Raja King lan Gustine Gustine! Kita minangka pewaris kraton. Kepiye sedih yen sampeyan mikir manawa mlarat kasukman spiritual sing mandhiri lan nahan kekayaan saka sih-rahmat Gusti Allah. Kasugihan iki ana, apa kita sengaja seneng utawa ora. Akeh wong sing percaya, "ora percaya" nalika njupuk tembung Gusti Allah nalika dheweke ngandhani manawa kita ana ing Yesus.

Wayahe nalika kita precaya, Gusti Allah maringi kabeh sing dibutuhake kanggo urip Kristen. Yésus janji arep ngutus murid-muridé dadi "pembantu". "Nanging, manawa juru panglipur [panulise] sing dakkirimake saka Rama, bakal kabeneran Roh Suci sing asale saka Sang Rama, iku bakal dadi seksine Aku. Lan sampeyan uga dadi seksiku, amarga sampeyan wis nunggil karo aku wiwit wiwitan » (Yokanan 15,26: 27).

Gusti Yesus ngandika marang para sakabate babagan rahasia gesang spiritual sing diowahi: «Aku iki wit, sampeyan minangka cabang. Sapa sing tetep ana ing Aku, lan Aku ana ing Panjenengane, bakal ngasilake akeh. amarga tanpa kula, sampeyan ora bisa nindakake apa-apa » (Yokanan 15,5). Kita tetep ana ing Kristus, tetep ana ing kita lan tekane Sang Roh Suci caket. Kita ora bisa tetep ana ing Kristus tanpa mlaku ing Roh. Yen ora ana sing mlaku, ora ana sing tetep. Tetep tegese ana sing tansah ana. Gesang Kristen kita diwiwiti kanthi sepisan lan kanggo kabeh pengabdian ing urip kita marang Kristus. Kita urip kewajiban iki saben dinane.

Tembung "pembantu" (Yunani Parakletos) tegese "disisihake kanggo nulungi". Iki nuduhake wong sing nulungi pengadilan. Yesus lan Roh Suci mulangake bebener, tetep karo para sakabat, lan dadi seksi. Pembantu kasebut ora mung ateges Yesus, dheweke uga tumindak kaya Gusti Yesus. Roh Suci punika tetep ngarsane Yesus ing kita pitados.

Paracletus yaiku hubungan langsung antara Yesus lan para sakabate ing saben generasi. Comforter, motivator utawa helper tetep utawa urip kabeh pracaya. Dheweke nuntun kita menyang jagad sing bener ing jagad. Pangandikane Gusti Yesus: «Nanging yen Roh Ngener rawuh, Panjenengane bakal nuntun sampeyan kabeh Bebener. Amarga dheweke ora bakal ngomongake awake dhewe; nanging apa sing bakal dirungu, dheweke bakal ngandhani, lan apa sing bakal ana, dheweke bakal ngumumake marang sampeyan » (Yokanan 16,13). Dheweke tansah nunjukake kita marang Kristus. «Panjenengane bakal ngluhurake Aku; amarga dheweke bakal njupuk saka mine lan dakwartakake marang kowe. Kabeh wong sing duwe. Mulané aku banjur ujar: Dhèwèké bakal njupuk saka mine lan martakaké marang kowé » (Yokanan 16,14: 15). Roh Suci ora nate ngluhurake awake dhewe, nanging ora golek kamulyane dhewe. Dheweke mung kepengin ngluhurake Kristus lan Gusti Allah Rama. Sembarang gerakan agama sing ngluhurake Roh tinimbang Kristus ora sesuai karo piwulang Yesus babagan Roh Suci.

Apa sing diwulangake dening Roh Suci mesthi bakal dadi persetujuan penuh karo Gusti Yesus. Panjenengane bakal ora nyalahake utawa nuduhake apa-apa sing diwulangake dening PIBG kita. Roh Suci tansah ana ing Kristus. Yesus lan Roh Suci tansah ana ing persetujuan lengkap.

Entri menyang Kratoning Allah ora kasil amarga usaha kita paling apik, nanging mbutuhake urip sing beda banget. Kita kudu lair kanthi karohanen. Iku awal sing anyar, lair sing anyar. Iku bebas saka urip lawas. Punika karya Roh Suci ing kita. Sanadyan kanthi kekuatan kita dhewe utawa kanthi intelejen kita bisa duwe hubungan sing bener karo Gusti Allah. Kita lumebu ing kulawargane Gusti Allah nalika Roh Allah pancen gawe anyar kita. Tanpa kuwi, ora ana kekristenan. Roh Suci mbantu urip rohani. Sampeyan ora miwiti karo upaya manungsa nekat kanggo nggawe dhewe. Ora ana sing kudu diduweni karo kabeneran dhewe. Kita ora nyiksa kita. Kita ora bisa nampani sih-rahmaté Gusti Allah. Apa hak istimewa kanggo ngumumake Injil Yesus Kristus. Kita mung nyatakake apa Gusti Allah wis rampung ing Kristus. Roh Suci punika Roh Kebenaran lan Panjenenganipun rawuh nyingkiraken Yesus minangka cara, bebener lan gesang. Kita apik berkah! Gusti Allah nunggil karo kita, karo kita lan tumindak lumantar kita.

dening Santiago Lange


pdfTetep ana ing Kristus