Matius 5: Khotbah ing Pagunungan (Bagean 1)

Malah wong non-Kristen wis krungu bab Kutbah ing Gunung. Kristen krungu kathah khotbah, nanging ana bagean sing angel dimengerteni lan ora bisa digunakake kanthi bener.

John Stott nyatakake cara iki:
"Khutbah ing Gunung iku minangka bagéan sing paling kondhang ing ajaran Yesus, nanging uga paling ora ngerti lan mesthi sing paling ora manut" (Pesen saka Khutbah ing Gunung, Cacing pulsmedien, kaca 2010). Ayo sinau Khutbah ing Gunung maneh. Mungkin kita bakal nemokake bandha anyar lan eling maneh wong lawas.

The Beatitudes

"Nalika dheweke weruh [Yesus] wong, banjur munggah gunung lan lungguh; Murid-muridé terus marani Gusti Yésus. Lan kabuka cangkeme, mulang dheweke, lan ngandika » (Matéus 5,1: 2). Kaya sing biasane kedadeyan, wong akeh bisa uga ngetutake. Kutbah kasebut ora mung kanggo para murid. Gusti Yesus banjur dhawuh marang para sakabat supaya nyebarake piwulange ing saindenging jagad, lan Matius nyerat supaya bisa maca luwih saka samilyar. Ajaran dheweke kanggo sapa wae sing gelem ngrungokake.

«Rahayu wong-wong sing lara rohani ana ing kono; amarga duweke Kraton Swarga » (V. 3). Apa tegese "miskin mental"? Apa percaya dhiri, ora pati kasengsem ing kasukman? Ora prelu. Akeh wong Yahudi nyebutake awake dhewe minangka "wong miskin" amarga asring mlarat lan dheweke ngandel karo Gusti Allah kanggo ngurus kabutuhan saben dinane. Dadi, Yesus mungkin tegese setya. Nanging dadi "mental mental" menehi saran liyane. Wong miskin ngerti yen dheweke kurang penting. Wong miskin spiritual ngerti yen butuh Tuhan; dheweke rumangsa kekurangan ing urip. Dheweke ora mikir yen awake dhewe nindakake nikmat karo Gusti. Gusti Yesus ujar manawa Kratoning Swarga bakal dipasrahake marang wong-wong kaya ngono. Yaiku wong asor, kecanduan marang Kratoning Swarga. Sampeyan mung ngandelake sih rahmat.

«Beja wong sing nandhang sangsara ing kono; amarga dheweke kudu santai » (V. 4). Pernyataan kasebut ngemot ironi tartamtu, amarga tembung "rahayu" bisa uga ateges "seneng". Sedhih seneng, Yesus ujar, amarga paling ora, dheweke kepenak ngerti yen kebutuhane ora tetep. Kabeh bakal diresiki. Elinga manawa kekirangan kasebut dudu prentah - Gusti Yesus ora ujar manawa nandhang sangsara iku migunani karo spiritual. Akeh wong sing wis nandhang sangsara ing jagad iki lan Gusti Yesus ujar manawa dheweke kudu dirayakake - mungkin nalika Kraton Swarga rawuh.

«Beja wong sing alus. amarga dheweke bakal duwe lemah » (V. 5). Ing masyarakat kuna, negara iki asring dijupuk saka wong lanang sing alus. Nanging cara lakune Gusti Allah uga bakal ndandani.

"Beja wong sing keluwen lan ngelak marang keadilan; amarga dheweke kudu wareg » (V. 6). Wong-wong sing kepengin banget babagan keadilan lan keadilan (tembung Yunani tegese loro-lorone) dilestarekake kaya sing dikarepake. Wong sing nandhang piala lan kepengin ditrapake kudu diganjar. Ing jaman iki, umaté Gusti Allah nandhang lara ora adil; kita pengin keadilan. Gusti Yesus njamin manawa pangarep-arep kita ora muspra.

«Rahayu wong welas asih; amarga dheweke bakal duwe sih-rahmat » (V. 7). Kita butuh rahmat ing Dina Pengadilan. Gusti Yesus ujar manawa kedadeyan iki kita kudu dadi welasan wektu iki. Iki beda karo tumindak wong sing njaluk keadilan lan mbujuki wong liya utawa sing njaluk sih-rahmat, nanging ora nesuake awake dhewe. Yen pengin urip apik, kita kudu tumindak kanthi becik.

«Beja wong sing resik atiné; amarga dheweke bakal ndeleng Gusti Allah » (V. 9). Atine sing murni mung nduweni kepinginan. Sapa sing mung nurut Gusti Allah mesthi bakal nemu. Kepinginan kita bakal diganjar.

«Beja wong sing tentrem; amarga dheweke bakal diarani putrane Gusti Allah » (V. 9). Wong miskin ora bakal ngetrapake hak-hake kanthi paksa. Anak-anaké Gusti Allah gumantung marang Gusti Allah. Kita kudu nuduhake sih-rahmat lan welas asih, ora nesu lan ora pasulayan. Kita ora bisa urip ing alam keadilan kanthi tumindak kanthi ora adil. Amarga pengin katentreman ing Kratoning Allah, kita kudu padha-padha ngrawat kanthi tentrem.

«Rahayu wong sing dianiaya amarga keadilan; amarga duweke Kraton Swarga » (V. 10). Wong sing tumindak bener kadang kudu nandhang lara amarga apike. Wong lanang sing seneng dieksploitasi. Ana wong sing nepsu banget marang wong sing tumindak apik amarga conto sing apik ndadekake wong ala katon ala. Kadhangkala wong mursid bisa ngewangi wong-wong sing padha katindhes kanthi ngrusak adat sosial lan aturan sing menehi kekuwatan marang wong sing ora adil. Kita ora ngupaya dianiaya, nanging wong mursid asring dianiaya dening wong ala. Dadi bungah, jarene Gusti Yesus. Tekan. Kratoning Swarga dadi kagungane.

Banjur Gusti Yesus nuli langsung marang para sakabate lan ujar karo wong-wong mau nganggo tembung "sampeyan" ing wong liya sing jamak: "Beja sampeyan nalika wong ngala sampeyan amarga aku lan nganiaya sampeyan lan ngucapake macem-macem piala marang sampeyan yen dheweke ngapusi. Sugeng lan manteb; sampeyan bakal entuk pahala ing swarga. Amarga dheweke uga nganiaya para nabi sing sadurunge sampeyan » (Vv. 11-12).

Ana wacana penting ing ayat iki: "marga saka aku". Gusti Yesus ngarepake para sakabate dikaniaya ora mung amarga gaya urip sing apik, nanging uga ana hubungane karo Gusti Yesus. Mulane, seneng-seneng lan percaya diri nalika lagi dituruti - paling ora tumindak sampeyan kudu bisa ngeweruhi. Sampeyan nggawe prabédan ing jagad iki lan sampeyan bisa yakin bakal diganjar.

Nggawe prabédan

Gusti Yesus uga nggunakake sawetara frasa kiasan cekak kanggo nggambarake kepiye para pengikute kudu mempengaruhi jagad iki: "Sampeyan uyah ing bumi. Yen uyah ora asin, apa maneh uyah? Iku ora ana gunane maneh tinimbang mbuwang lan supaya wong-wong ngremuk » (V. 13).

Yen uyah ilang rasa, ora ana gunane amarga rasa menehi rega kasebut. Garam apik banget amarga arane beda karo liyane. Mangkono para sakabate Gusti Yesus padha sumebar ana ing jagad, nanging manawa padha kaya jagad iki, ora ana gunane.

"Sampeyan iku pepadhanging jagad iki. Kutha sing ana ing gunung ora bisa didhelikake. Sampeyan ora ngepang lampu lan dilebokake ing ngisor tungku, nanging ana ing papan. dadi sumunar kanggo kabeh sing ana ing omah » (Vv. 14-15). Murid ora bisa ndhelik - mesthine katon. Conto sampeyan minangka bagean saka pesen sampeyan.

«Dadi cahya sampeyan sumunar ing ngarepe wong, supaya dheweke bisa ndeleng tumindak sing apik lan memuji Rama Swarga» (V. 16). Mengko, Gusti Yesus ngritik wong-wong Farisi amarga pengin ditampilake amarga pakaryane (Mt.
6,1).
Pakaryan sing apik kudu katon, nanging kanggo kamulyaning Gusti, dudu kanggo awake dhewe.

Luwih keadilan

Kepiye carane wong urip? Yesus ngandika babagan kasebut ing ayat 21 liwat 48. Iku wiwit kanthi peringatan: Yen sampeyan krungu apa aku ngomong, sampeyan bisa wonder yen aku nyoba kanggo break Kitab Suci. Aku ora ngerti. Aku lan ngetrapake apa sing dikritik Kitab Suci kanggo aku. Apa sing bakal dakkandhakake bakal menehi surprise marang sampeyan, nanging mangga, aja salahku.

"Sampeyan ora bakal mikir manawa aku teka kanggo mbubarake ukum utawa nabi; Aku ora teka kanggo bubar, nanging kanggo ngrampungake » (V. 17). Akeh wong sing fokus ing kene babagan ukum lan nganggep manawa Yesus kepengin ngilangi ukum-ukum Prajanjian Lawas. Iki angel banget napsirake ayat-ayat kasebut amarga kabeh wong setuju manawa Yesus Kristus, minangka bagean saka misi, ngrampungake sawetara hukum sing ndadekake ora perlu. Sampeyan bisa uga mbantah babagan pirang-pirang hukum sing kena pengaruh, nanging kabeh wong setuju manawa Gusti Yesus rawuh kanggo mbatalake paling ora.
 
Gusti Yesus ora ngomong babagan ukum (Plural!) Nanging babagan ukum (Singular!) - Tegese Torah, limang buku pisanan saka Kitab Suci. Dheweke uga ngomong babagan para nabi, bagean utama ing Kitab Suci. Ayat iki ora kalebu hukum individu, nanging buku Prajanjian Lawas minangka sakabehane. Gusti Yesus ora teka kanggo ngilangi Kitab Suci, nanging kanggo ngrampungake.

Temtunipun, kepeksa nindakaken peran, nanging babagan punika langkung. Gusti Allah kepengin anak-anake supaya luwih becik tinimbang ngetutake aturan kasebut. Nalika Gusti Yesus netepi angger-anggering Toret, ora mung bab prenatan. Panjenenganipun rampung kabeh Torah wis tau diwènèhaké ing. Panjenengane nindakake apa sing bisa ditindakake Israel minangka bangsa.

Banjur Gusti Yesus ujar: "Satemene, pituturKu marang kowe: nganti swarga lan bumi ora bakal ilang, surat sing paling cilik ora bakal ngliwati kek soye nganti kabeh kedadeyan" (V. 18). Nanging wong-wong Nasrani ora kudu sunat putrane, aja mbangun gubuk, lan aja nganggo benang biru ing tassels. Kabeh wong setuju manawa kita ora kudu netepi angger-angger kasebut. Dadi apa tegese Gusti Yesus nate ujar manawa ora ana hukum sing bakal dilanggar? Apa dudu prekara-prekara kasebut wis sirna?

Ana telung pertimbangan dhasar kanggo iki. Kaping pisanan, kita bisa ndeleng manawa ukum kasebut durung ilang. Dheweke isih kapacak ing Torah, nanging ora ateges kita kudu ngetutake. Pancen, nanging ora kaya sing dikepengini dening Gusti Yesus ing kene. Kapindho, bisa uga ujar manawa wong Kristen netepi angger-angger iki, lan percaya marang Kristus. Kita netepi hukum sunat ing ati kita (Roma 2,29) lan kita tetep kabeh hukum ritual liwat iman. Iki uga bener, nanging ora kudu persis kaya sing diomongake ing kene.

Katelu, kudu ditemokake yen 1. ora ana ukum bisa dadi ora ana sadurunge kabeh wis rampung lan 2. kabeh wong setuju yen paling ora sawetara hukum ora sah. Mula kita nganakake 3. manawa kabeh wis kaleksanan. Gusti Yesus netepi misi lan ukum saka prajanjian lawas ora bener. Nanging, kenapa Yesus kudu ngomong "nganti swarga lan bumi"?

Apa dheweke mung ujar kanggo negesake kepastian apa sing diomongake? Napa dheweke nggunakake tembung "kanggo" kaping pindho yen mung siji sing relevan? Aku ora ngerti. Nanging aku ngerti manawa ana akeh angger-angger ing Prajanjian Lawas sing ora kudu dijaga dening Nasrani, lan ayat 17-20 ora ngerti apa sing kena pengaruh. Yen kita mung ngutip ayat amarga hukum tartamtu cocog karo kita, kita nyasarake ayat kasebut. Dheweke ora mulang yen kabeh undang-undang tetep bener, amarga iki ora ditrapake kanggo kabeh hukum.

Iki commandments - apa padha?

Yésus terus ngucap: "Sapa waé sing ngeculaké salah sawijining perintah sing paling cilik lan mulang wong-wong kanthi cara kasebut bakal diarani sing paling cilik ing Kraton Swarga; nanging sapa sing nindakake lan mulang iku, bakal diuripake ing Kraton Swarga » (V. 19). Apa sing diprentahake "iki"? Apa Gusti Yesus ngrujuk prentah ing ukum Nabi Musa utawa miturut pandhuane dhewe sing bakal diwenehake sakcepete? Kita kudu ngerti kasunyatane yen ayat 19 diwiwiti kanthi tembung "mulane." (tinimbang «saiki» ing).

Ana sambungan logis antarane ayat 18 lan 19. Apa tegese angger-anggering Toret bakal tetep, kudu kasebut commandments kasebut? Sing bakal melu Yesus ngomong babagan hukum. Nanging ana commandments ing Torah sing wis lawas lan ora bisa diwulang maneh minangka hukum. Mulane, Gusti Yesus ora bisa ngandika babagan memulang kabeh hukum Prajanjian Lawas. Sing bakal kontras karo liyane saka Prajanjian Anyar.

Kemungkinan banget yen sesambungan logis ing antarane ayat 18 lan 19 beda lan luwih fokus ing bagean nutup "nganti kabeh kedadeyan". Pertimbangan kasebut bakal tegese ing ngisor iki: kabeh hukum bakal tetep nganti kabeh kedadeyan lan "mulane" (awit Gusti Yesus ngrampungake kabeh), kita kudu mulang ukum kasebut (angger-angger Yesus, sing bakal kita maca kanthi cepet) tinimbang angger-angger lawas sing dikritik. Iki nggawe luwih dipikir yen sampeyan ndeleng ing konteks khutbah lan Prajanjian Anyar. Dhawuhe Gusti Yesus kudu diwulangake (Matéus 7,24:28,20;). Gusti Yesus nerangake sababe: "Amarga pitunjukKu marang kowe: Yen kabeneran sampeyan ora ngungkuli para ahli Toret lan wong Farisi, sampeyan ora bakal mlebu Kraton Swarga" (V. 20).

Wong-wong Farisi dikenal amarga ketaatan sing ketat; Wong-wong mau padha dipasrahi dhuwit lan rempah-rempah. Nanging keadilan sejatine yaiku prakara jantung, karakter manungsa, ora ngurusi aturan tartamtu. Gusti Yesus ora nyariosaken bilih ketaatan kita tumrap hukum-hukum punika kedah langkung sae, nanging ketaatan kedah dados hukum ingkang langkung sae, ingkang badhe dipun jelasaken sakcepete sasampunipun, amargi kita mangertos punapa tegesipun.

Nanging kita ora kaya sing kita kudu. Kita kabeh kudu welas asih lan ora teka ing Kratoning Swarga amarga kabeneran kita, nanging kanthi cara sing beda, kaya sing diandharake Gusti Yesus ing ayat-ayat 3-10. Paulus nyelehake sih-rahmat, kabenerake kanthi pracaya, bebener Yesus sing sampurna, ing sajroning pracaya kita. Nanging Gusti Yesus ora nerangake samubarang kabeh.

Bener, aja mikir yen Gusti Yesus rawuh ngilangi tulisan suci Prajanjian Lawas. Dheweke teka kanggo nindakake apa sing wis ditulis ing Kitab Suci. Saben hukum tetep dumadi nganti Gusti Yesus netepake kabeh sing diutus. Saiki dheweke menehi kita standar kaadilan anyar kanggo urip lan mulang.

dening Michael Morrison


pdf Matius 5: Khotbah ing Gunung (Bagean 1)