JABUR 8: Pangéran sing ora duwé pengarep-arep

504 psalm 8 mister saka nekat Temenan dianiaya dening mungsuh lan ngisi rasa ora percaya, David nemu wani anyar kanthi ngeling-eling sapa Gusti: ».

«Masmur anggitane Dawud kanggo ngidung Gitit. Dhuh Pangeran, panguwaos, kaluhuranipun asmanipun ing sadaya nagari, Paduka agung ing swarga. Saka cangkeme bocah-bocah cilik lan bocah cilik, sampeyan wis maringi kekuwatan kanggo mungsuhmu, manawa mungsuh bakal ngrusak mungsuh lan murka kanggo males dendam. Nalika aku ndeleng langit, driji driji sampeyan, rembulan lan lintang-lintang sing wis disiapake: Sapa wong sing sampeyan nganggep dheweke, lan bocah lanang sing sampeyan jaga sampeyan? Sampeyan wis digawe wong sing luwih murah tinimbang Gusti Allah, lan sampeyan makutha karo kaurmatan lan kamulyan. Sampeyan wis digawe dheweke nguwasani tangan sampeyan, sampeyan wis nindakake kabeh ing sangisore: wedhus lan sapi saben wektu, uga kewan liar, manuk ing ngisor langit lan iwak ing segara lan kabeh sing ana ing segara. Dhuh Gusti, panguwasa kawula, asmane asmane ing kabeh negara! » (Jabur 8,1: 10). Saiki ayo goleki Mazmur iki kanthi baris. Kamulyaning Pangéran: "Dhuh Pangéran, panguwaos kawula, asma Paduka kamulyan wonten ing sadaya nagari, saha Paduka nedahaken kamulyan ing swarga"! (Jabur 8,2)

Ing wiwitan lan pungkasan saka masmur iki (Flv. 2 lan 10) yaiku tembung David, kanthi nyebut asmane Gusti Allah sing mulya - kamulyan lan kamulyan, sing ngluwihi kabeh titah (sing uga kalebu mungsuh mungsuh mas!). Pilihan tembung "Gusti, panguwasa kita" nggawe iki jelas. Penyebutan pertama "Gusti" tegese YHWH utawa Yahweh, asmane Gusti sing tepat. "Pemimpin kita" tegese Adonai, yaiku sing agawe utawa master. Ditarik bebarengan, iki nyebabake gambar saka awake dhewe, penyayang, sing tanggung jawab kanggo aturan sing mutlak marang titah. Ya, dheweke lenggah (ing dhuwur) ing swarga. Yaiku Gusti Allah sing dikandhakake Sang Prabu Dawud lan sapa sing dijaluk, kaya ing Jabur liyane, dheweke nuli nyatakake katetepan lan nyatakake pangarep-arep.

Kekuwatan Gusti: «Saka cangkeme bocah-bocah cilik lan bayi sampeyan wis menehi kekuwatan kanggo mungsuhmu, manawa sampeyan bakal nyirnakake mungsuh lan rakus kanggo males dendam» (Jabur 8,3).

David kaget amarga Gusti, Gusti, njupuk kauntungan saka "kekuwatan bocah" (Kekuwatan luwih nggambarake tembung Ibrani sing dijarwakake nganggo kekuwatan ing Prajanjian Anyar) supaya ngrusak utawa mungkasi mungsuh lan rakus kanggo males dendam. Iki babagan Gusti nglebokake kekuwatan sing ora bisa ditandingi ing sikil sing aman kanthi nggunakake bocah lan bayi sing ora duwe kabisan iki. Apa kita kudu ngerti panjelasan kasebut kanthi harfiah? Apa Musuh Allah diamati dening bocah-bocah? Mungkin, nanging luwih mungkin, David nuntun makhluk cilik, ringkih lan ora duwe kakuatan karo bocah-bocah kanthi cara kiasan. Dheweke ngadhepi kakehan (Luwih) kekuwatan ora prelu weruh kekuwatane dhewe, lan dadi panglipur kanggo dheweke ngerti yen Gusti, sing nggawe lan penguasa kuwat, nggunakake kekuwatan lan dikerjakake kanggo pakaryane.

Penciptaan Gusti: "Nalika aku ndeleng langit, driji driji sampeyan, rembulan lan lintang-lintang sing wis disiapake: apa manungsa sing nganggep dheweke lan anak manungsa sing ngurus dheweke?" (Jabur 8,4: 9).

Pikirane David saiki dadi kasunyatan gedhe yen Gusti, Gusti sing Maha Kuwasa, ing sih-rahmat, ngiwa bagean dununge kanggo manungsa. Kaping pisanan, dheweke menyang karya kreatif sing apik (kalebu langit ... rembulan lan ... lintang) minangka pakaryan driji Gusti Allah banjur ngucapake rasa gumun dheweke manungsa sing terbatas (tembung Ibrani yaiku enos lan tegese wong sing ringkih, ringkih) diwenehi tanggung jawab sing akeh. Pitakon ing retorika ing ayat 5 negesake manawa manungsa minangka makhluk sing ora pati penting ing alam semesta (Jabur 144,4). Nanging Gusti Allah ngati-ati banget. Sampeyan wis digawe wong sing luwih murah tinimbang Gusti Allah, lan sampeyan makutha karo kaurmatan lan kamulyan.

Penciptaan manungsa kanggo manungsa dituduhake minangka pakaryan sing kuat lan pantes; Amarga manungsa digawe sithik sithik tinimbang Gusti Allah. Elohim Ibrani diterbitake ing Kitab Elberfeld kanthi "malaikat", nanging bisa uga terjemahan karo "Gusti Allah" luwih disenengi ing kene. Intine ing kene yaiku yen manungsa digawe ing bumi minangka gubernur Gusti Allah dhewe; diselehake ing ndhuwur kabeh tumitah, nanging luwih murah tinimbang Gusti Allah. Sang Prabu Dawud kaget banget, manawa Gusti Kang Maha Kuwasa ngutus wong sing duweke bandha. Mazmur iki dipetik ing Ibrani 2,6: 8 kanggo kontras gagal manungsa karo nasib luhur. Nanging durung kabeh wis ilang: Yesus Kristus, Putraning Manungsa, yaiku Adam sing pungkasan (1 Korinta 15,45:47,), lan samubarang kabeh kurang pas karo. Negara sing bakal dadi kasunyatan nalika dheweke bali menyang bumi supaya nyiyapake dalan anyar kanggo swarga anyar lan bumi anyar lan kanthi mangkono ngrampungake rencana Allah Rama, kabeh wong lan kabeh gaweyan. kanggo nambah (ngluhurake).

Sampeyan digawe wong Gustine tangan, sampeyan wis nelukake samubarang kabeh marang kaki: wedhus lan sapi, malah galak, manuk-manuk ing awang-lan iwak ing segara, lan kabeh sing nganggo liwat segara.

Ing wektu iki David dadi jabatan sing dadi gubernur Gusti (Steward) sajrone nggawe. Sawise Gusti Kang Maha Kuwasa nyiptakake Adam lan Hawa, banjur mrentah supaya bisa nguwasani bumi (Pangentasan 1). Kabeh barang sing urip kudu tundhuk. Nanging amarga dosa, aturan iki durung nate diwujudake. Sing nggumunake, irah-irahan nasib kasebut yaiku minangka makhluk bawahan, ula, sing nyebabake dheweke bangkit nglawan prentah lan nolak takdir sing dikarepake. Kaluhuraning Pangeran: "Gusti, pamrentah kita, kamulyane asmane ing saben negara!" (Jabur 8,10).

Mazmur pungkasan minangka wiwitan - kanggo memuji marang jeneng kamulyane Gusti Allah. Ya, lan sajatine kamulyaning Pangeran diwahyukake kanthi kepenak lan panguripan, karo kang dianggep wong ing finiteness lan kelemahane.

kesimpulan

Kaya sing dingerteni, pangertene David babagan katresnan lan ngurus marang Gusti Allah marang manungsa nemokake katrampilan lengkap ing wong lan ing pakaryan Yesus ing Prajanjian Anyar. Ing kana, kita sinau manawa Yesus iku Gusti sing saiki kuwajibane (Efesus 1,22:2,5; Ibrani 9). Pamrentahan sing bakal ngrembaka ing ndonya (1 Korinta 15,27). Kepriye panglipur lan ngarep-arep yen ngerti, sanajan ana kasusahan lan impotensi (sithik dibandhingake karo jagad raya sing ora bisa diweruhi) ditampa dening Gusti lan Gusti kita kanggo nuduhake kamulyan, kedaulatane tumrap kabeh makhluk.

dening Ted Johnston


pdfJABUR 8: Pangéran sing ora duwé pengarep-arep