Kemiskinan lan loman

420 kemiskinan lan loman Ing surat nomer loro Paulus marang wong-wong Korintus, dheweke menehi akun babagan carane hadiah kabungahan sing apik kanggo pengaruh wong-wong sing dipercaya kanthi cara praktis. "Nanging, para sadulur, padha mratelakake marang sampeyan, sih-rahmat saka Gusti Allah sing diwenehake ing komunitas Makedonia" (2 Cor 8,1). Paulus ora mung nggawe laporan cilik - dheweke kepengin para sedulur ing Korintus nanggapi sih-rahmat Gusti Allah kanthi cara sing padha karo pasamuwan ing Tesalonika. Dheweke kepéngin menehi wangsulan sing bener lan migunani kanggo loman. Paulus nyathet manawa wong Makedoni "lara banget" lan "miskin banget" - nanging uga duwe "kabungahan sing nggumunake" (V. 2). Bungah dheweke ora asale saka Injil kesehatan lan kesejahteraan. Bungah sing sejatine ora amarga entuk dhuwit lan barang sing akeh, nanging senadyan dheweke sithik banget!

Reaksi dheweke nuduhake soko "saka jagad liyane", soko gaib, soko sing ngluwihi jagad alam manungsa sing mentingake dhiri, prekara sing ora bisa diterangno dening nilai-nilai ing donya iki: "Amarga kabungahane saya gedhe nalika mbuktekake dhewe liwat akeh kasusahan lan, sanajan dheweke mlarat banget, dheweke wis menehi akeh kesederhanaan » (V. 2). Apik banget! Gabungan kemiskinan lan kabungahan lan apa sing sampeyan entuk? Menehi akeh banget! Iki ora menehi persentase. "Amarga aku kuwat menehi kesaksian, lan dheweke uga gelem menehi kekuwatane" (V. 3). Dheweke luwih menehi "cukup". Dheweke menehi pengorbanan. Uga, yen ora cukup, "kita takon kanthi mbujuk supaya bisa mbantu mberkahi berkah lan komuni layanan kanggo para wali." (V. 4). Ing kamiskinan, dheweke njaluk supaya Paulus menehi kesempatan kanggo menehi luwih saka sing cukup!

Kaya mangkono sih-rahmaté Gusti Allah tumrap wong-wong sing padha manggon ing tanah Makedhonia. Iku paseksiné kanggo iman sing gedhe marang Yésus Kristus. Iku minangka paseksiné kanggo katresnan sing diparingaké déning Roh kanggo wong liya-paseksiné Paulus kepéngin wong-wong Korintus supaya ngerti lan niru. Lan ana uga sing kanggo kita dina iki yen kita bisa ngidini Roh Suci bisa ora bisa diganggu ing kita.

Kawitan Gusti

Napa wong Makedhia wis nate nggawe "metu saka jagad iki"? Paulus ujar: "... nanging dheweke menehi awake dhewe, luwih dhisik marang Gusti lan banjur kanggo kita, miturut kersane Gusti" (V. 5). Dheweke nindakake kanthi ngladeni Gusti. Kurban pisanan kasebut kanggo Gusti. Iki minangka karya sih-rahmat, pakaryan Gusti Allah sajrone urip lan dheweke nemokake manawa dheweke seneng. Minangka nanggapi karo Roh Suci sing ana ing antarane, dheweke ngerti, dipercaya lan tumindak kanthi cara iki amarga urip ora diukur kanthi akeh barang-barang material.

Yen kita maca ing bab iki, kita bisa ngerti manawa Paulus kepengin para Korinta nindakake perkara sing padha: «Dadi, kita mbujuk supaya Titus, kaya sing wis diwiwiti sadurunge, dheweke saiki nindakake berkah iki ing antarane sampeyan. Nanging, yen sampeyan wis sugih ing kabeh, ing iman lan ing tembung lan kawruh lan ing kabeh semangat lan tresna sing wis awakened ing sampeyan, mulane kanthi akeh entuk bathi iki » (Vv. 6-7).

Wong-wong Korintus wis ngucapake bab kasukmanane. Padha akèh sing menehi, nanging ora menehi! Paulus kepengin supaya bisa menehi kebecikan, amarga iku minangka ungkapan cinta katresnan, lan katresnan iku sing paling penting.

Nanging Paulus ngerti manawa ora preduli apa sing bisa diwenehake wong, mula ora ana gunane tumrap wong kasebut yen sikap mau nesu lan dudu pemurah (1 Cor 13,3). Dadi, dheweke ora pengin medeni wong-wong Korintus, ora gelem menehi, nanging dheweke pengin menehi tekanan sethithik amarga prilaku wong-wong Korintus ora bakal diarep-arep lan dheweke kudu dikandhani manawa ngono. «Aku ora ujar manawa minangka pesenan; nanging amarga wong liya semangat banget, aku uga priksa manawa sampeyan tresna apa sing bener » (2 Cor 8,8).

Yesus, alat pacu kita

Pendhita nyata ora ditemokake ing prekara-prekara sing diwulangake karo wong-wong Korintus - iki diukur kanthi standar Yesus Kristus sing sampurna sing menehi nyawane kanggo kabeh. Banjur Paulus nampilake sikap Yesus Kristus minangka bukti teologis babagan kepinginan sing pengin dideleng ing pasamuwan ing Korintus: «Amarga sampeyan ngerti sih-rahmat Gusti Yesus Kristus: sanajan dheweke sugih, dheweke dadi miskin amarga sampeyan, supaya sampeyan bisa ngliwati bakal nggawe kemiskinan dheweke '» (V. 9).

Kasugihan sing dirujuk Paulus ora kaya jagad raya. Kasugihan kita luwih gedhe tinimbang harta benda fisik. Wong-wong mau ana ing swarga, sing dikarepake kanggo kita. Nanging sanajan saiki, kita bisa ngrasakake kekarepan sing langgeng, yen kita ngidini Roh Suci bisa nggarap kita.

Saiki wong-wong sing setya marang Gusti Allah bakal nandhang trials, malah mlarat - nanging, amarga Gusti Yesus urip ing kita, kita bisa dadi sugih ing sih-rahmat. Kita bisa ngluwihi kita. Kita bisa ngluwihi wates, amarga sanajan saiki, kabungahanku ana ing Sang Kristus bisa ngluwihi wong liya.

Akeh sing bisa diceritakan babagan tuladha Yesus, sing asring ngomong babagan nggunakake bandha sing bener. Ing bagean iki Paulus ngringkes minangka "kemiskinan". Gusti Yesus wis siyap nggawe awake miskin kanggo kita. Yen kita ngetutake dheweke, kita uga disebut supaya nyisihake barang-barang ing jagad iki, supaya urip miturut nilai-nilai liyane lan ngladeni dheweke kanthi ngladeni wong liya.

Kabungahan lan loman

Paulus terus mréntahake marang wong-wong Korintus: «Lan manawa aku nganggep pendapatku; amarga iki migunani kanggo sampeyan, sing diwiwiti taun kepungkur ora mung kanthi nindakake, nanging uga kanthi kekarepan. Nanging, uga, apa sing sampeyan kepenginake bakal ngetrapake miturut sing sampeyan duwe » (Vv. 10-11).

"Amarga yen ana kekarepan sing apik" - yen ana sikap loman - "ditampani miturut apa sing wis ana, dudu apa sing ora ana" (V. 12). Paulus ora njaluk wong-wong ing Korintus kanggo mènèhi katrangan kaya wong Makedonia. Makedoni wis entuk sing rezeki; Paulus mung minta wong-wong Korintus supaya menehi miturut kemampuane - nanging sing utama yaiku dheweke kepengin menehi apa-apa kanthi sukarela.

Paulus terus karo sawetara pandhuan ing Bab 9: "Amarga aku ngerti kekarepanmu, sing aku muji saka sedulur saka Makedonia, nalika aku ujar: Akaia wis siap taun kepungkur! Lan conto sampeyan nyebar paling » (V. 2).

Kaya dene Paulus migunakake conto wong Macedonians kanggo incites wong-wong Korintus kanggo menehi sih-rahmat, supaya dheweke sadurunge digunakake conto wong-wong Korintus kanggo spur ing Macedonians, ketoke karo sukses gedhe. Macedonians loman banget sing Paulus sadar yen wong-wong Korintus bisa nindakake luwih akeh tinimbang sadurunge. Nanging dheweke wis ngegungake ing Makedonia yen wong Korintus loma. Saiki dheweke pengin wong-wong Korintus nggoleki. Dheweke kepengin ngelingake maneh. Dheweke kepengin ngetokake tekanan, nanging dheweke kepengin supaya korban bisa dibebasake kanthi sukarela.

«Nanging, aku ngirim sedulur-sedulur supaya pujian kanggo sampeyan ora bakal dirusak ing potongan iki, lan supaya sampeyan wis siyap, kaya sing dakkandhakake bab sampeyan, dudu yen saka kanca saka Makedonia lan ketemu sampeyan ora siap , kita, ora ujar: sampeyan, bakal dadi isin karo kapercayan iki. Dadi, saiki aku kudu mikir supaya para sedulur supaya luwih maju marang kowe supaya ngrampungake berkah sing wis diumumake supaya wis siyap minangka hadiah berkah lan ora nyasar » (Vv. 3-5).

Banjur ana ayat sing kita tau krungu. "Saben wong, kaya sing dieling-eling, ora kanthi wegah utawa ora ana paksaan; amarga Gusti Allah tresna marang panyedhiya sing seneng » (V. 7). Kesenangan iki ora ateges mbuwang utawa ngguyu - tegese kita seneng nuduhake barang-barang karo wong liya amarga Sang Kristus ana ing kita. Nyedhiakake nggawe kita rumangsa apik. Katresnan lan sih-rahmat makarya ing ati kita supaya urip menehi kanthi bertahap dadi kabungahan sing luwih gedhe.

Berkah luwih gedhe

Ing bagean iki Paulus uga ngomong babagan hadiah. Yen kita menehi kanthi gratis lan murah, mula Gusti Allah bakal menehi kita. Paulus ora wedi ngelingake wong-wong ing Korintus ing ngisor iki: «Nanging Gusti Allah bisa nggawe manawa kabeh sih-rahmat wis akeh banget ing antaramu, supaya sampeyan mesthi kepenak ing kabeh perkara lan isih sugih ing saben pakaryan sing apik» (V. 8).

Paulus janji manawa Gusti Allah bakal loman. Kadhangkala Gusti Allah maringi barang-barang material, nanging dudu titik sing diomongake dening Paulus. Dheweke ngomong babagan sih-rahmat - dudu sih-rahmat pangapura (kita nampa sih-rahmat sing apik iki liwat iman ing Kristus, ora liwat karya-karya loman) - Paulus ujar babagan pirang-pirang jinis sih-rahmat liyane sing bisa diwenehake dening Gusti Allah.

Manawa Gusti Allah maringi sih-rahmat marang pasamuwan-pasamuwan ing tanah Makedhonia, luwih akeh tinimbang sadurunge - nanging luwih bungah! Sembarang wong sing rasional, yen dheweke kudu milih, luwih seneng pikantuk kamlaratan kanthi bungah tinimbang kasugihan tanpa kabungahan. Kabungahan iki minangka berkah sing luwih gedhe, lan Gusti Allah maringi berkah sing luwih gedhe. Sawetara wong Kristen uga entuk loro - nanging uga nduweni tanggung jawab nggunakake loro kanggo ngawula marang wong liya.

Paulus banjur ngutip saka Prajanjian Lawas: "Dheweke nyebar lan diparingake marang wong miskin" (V. 9). Apa jinis hadiah sing diomongake? "Bebeneré tetep ing salawas-lawase". Peparinge keadilan iku ngluwihi kabeh. Peparinge kang katon bener ing ngarsane Gusti Allah - iki minangka peparinge sing langgeng.

Gusti Allah paring piwales marang ati sing mulya

"Nanging sing menehi wiji marang wong sing nyebar lan roti kanggo panganan, dheweke uga bakal menehi sampeyan wiji lan nambah lan supaya wong bakal ngasilake woh-wohan sing bener sampeyan (V. 10). Ukara pungkasan iki babagan panemune keadilan nuduhake yen Paulus nggunakake perumpamaan. Dheweke ora janji wiji sing sejatine, nanging ujar manawa Gusti Allah maringi hadiah marang wong sing loman. Dheweke menehi dheweke bisa menehi luwih akeh.

Dheweke bakal menehi luwih akeh marang wong sing nggunakake peparinge Gusti kanggo ngawula. Kadhangkala dheweke ngasilake gandum, dhuwit kanthi dhuwit, nanging ora sengaja. Kadhangkala dheweke mberkahi kita minangka panguripan kurban kanthi rasa bungah sing ora bisa diukur. Dheweke tansah menehi sing paling apik.

Paulus ujar manawa para Korinta bakal entuk kabeh sing dibutuhake. Kanggo maksud apa? Supaya dheweke «sugih karo saben pakaryan sing apik». Dheweke ujar padha ing ayat 12: "Amarga layanan koleksi iki ora mung mbebayani kekurangan para wali, uga bisa ditindakake kanthi nyata yen akeh matur nuwun marang Gusti Allah." Peparinge Gusti Allah kanthi syarat, kita bisa ngomong. Kita kudu nggunakake, aja ndhelikake lemari.

Sing sugih kudu dadi sugih ing pakaryan apik. "Dhawuhe wong sugih ing jagad iki supaya ora sombong, lan aja ngarep-arep golek kasugihan sing durung mesthi, nanging kanggo Gusti Allah, sing nawakake kabeh supaya bisa disenengi; manawa dheweke nindakake kabecikan, dadi sugih ing pakaryan apik, seneng menehi, mbiyantu » (1 Tim. 6,17: 18).

Leres gesang

Apa pitunjuk kanggo tumindak sing ora biasa iki, kanggo wong sing ora duwe kekayaan minangka barang sing kudu dicekel, nanging sing menehi sukarela? "Kanthi cara iki, bisa nglumpukake bandha minangka alesan sing apik kanggo mbesuk supaya bisa urip nyata" (V. 19). Yen kita percaya marang Gusti Allah, kita bakal njupuk urip sing sejatine urip.

Kanca, iman ora gampang urip. Prajanjian anyar ora njanjeni urip sing nyaman. Iki nawakake luwih saka siji 1 yuta: 1 kanggo investasi kita - nanging bisa kalebu sawetara korban penting ing urip iki sak wentoro.

Lan isih ana ganjaran gedhe ing urip iki. Gusti Allah menehi sih-rahmat kanthi cara (lan ing kawicaksanan tanpa wates) kepiye dheweke ngerti manawa sing paling apik kanggo kita. Ing pacoban lan berkah, kita bisa ngandelake urip marang dheweke. Kita bisa ngandelake kabeh perkara marang dheweke, lan yen nindakake, urip kita bakal dadi bukti iman.

Gusti Allah tresna banget marang kita, mula ngutus Kang Putra mati kanggo kita sanajan kita padha dosa lan mungsuh. Sarehne Gusti Allah wis nedahake katresnan sing kaya ngono, kita bisa dipercaya kanthi ngati-ati kanggo njaga kita, kanggo kabegjan sing dawa, saiki kita dadi putrane lan kanca. Kita ora perlu khuatir golek dhuwit "dhuwit".

Panen panuwun

Ayo bali menyang 2 Korinta 9 lan sok dong mirsani apa sing diwulangake dening Paulus ing Korinta babagan loman finansial lan material. "Dadi, sampeyan bakal sugih ing samubarang kabeh, supaya menehi kabeh kesederhanaan sing ditindakake liwat panuwun marang Gusti Allah. Amarga layanan saka koleksi iki ora mung ngobati kekurangan wong mursid, nanging uga akeh banget nggawe panuwun marang Gusti Allah » (Vv. 11-12).

Paulus ngelingake wong-wong Korintus, yen kemurahane ora mung upaya kamanungsan - iki nduweni asil teologi. Wong bakal matur nuwun marang Gusti Allah amarga ngerti yen Gusti Allah makarya liwat wong. Gusti Allah sijine ing wong sing menehi kanggo menehi ati. Iki kepiye caranane pakaryane Gusti Allah. "Kanggo layanan sing setya iki, dheweke memuji Gusti Allah amarga sampeyan taat marang Injil Sang Kristus lan kanthi gampang sesrawungan karo wong-wong mau lan kabeh" (V. 13). Ana sawetara titik penting babagan iki. Kaping pisanan, wong-wong Korintus bisa mbuktekake awake dhewe liwat tumindak kasebut. Dheweke nuduhake tumindak yen kapercayan dheweke nyata. Kaloro, kemurahan ora mung nuwuhake syukur, nanging uga matur nuwun marang Gusti Allah. Minangka cara ibadah. Katelu, panrima Injil sih-rahmat uga mbutuhake sawetara ketaatan, lan pambangun turut kalebu nuduhake sumber daya fisik.

Menehi kanggo Injil

Paul nulis babagan menehi sumbangan ing konteks upaya ngenteni paceklik. Nanging prinsip sing padha ditrapake kanggo rapat-rapat finansial sing saiki ana ing Gereja kanggo ndhukung Injil lan pelayanan Gereja. Kita terus ndhukung sawijining karya penting. Ngidini para pekerja sing ngabarake Injil supaya urip saka Injil uga bisa mbagekake sumber daya.

Gusti Allah tetep menehi sih-rahmat. Dheweke isih janjeni harta ing swarga lan kesenengan langgeng. Injil tetep nuntut tuntutan dhuwit. Sikap kita dhuwit isih nggambarake keyakinan kita marang apa sing saiki ditindakake dening Allah lan selawase. Wong isih kudu ngaturake panuwun lan memuji marang Gusti Allah kanggo kurban kita saiki.

Kita nampa pangapuran saka dhuwit sing kita menehi kanggo pasamuan - sumbangan mbantu kita kanggo mbayar sewa kanggo kamar rapat, kanggo perawatan pastoral, kanggo publikasi. Nanging sumbangan kita uga mbiyantu wong liya kanggo nyedhiyani sastra liya, kanggo nyedhiyani papan ing ngendi wong bisa ngerti komunitas pitados sing tresna marang wong-wong dosa; kanggo ngluwihi dhuwit menyang klompok pracaya sing nyipta lan njaga iklim sing bisa ditemokake pengunjung anyar babagan kawilujengan.

Sampeyan ngerti wong-wong iki Ora (durung), nanging dheweke bakal ngucapke matur nuwun kanggo sampeyan - utawa paling ora matur nuwun marang Gusti Allah babagan korban urip sampeyan. Pancen pakaryan penting. Sing paling penting sing bisa ditindakake ing sajroning urip iki sawise nrima Sang Kristus minangka Penebus kita yaiku mbantu Kratoning Allah tuwuh, nggawe prabédan kanthi ngidini Gusti nyambut gawé ing urip kita.

Aku kepengin ngrampungake tembung-tembung Paulus ing ayat 14-15: «Lan ing pandonga sampeyan, dheweke ngarep-arep sampeyan amarga sih-rahmat sing gedhe banget karo Gusti. Nanging matur nuwun marang Gusti Allah amarga hadiah sing ora bisa dingerteni! »

dening Joseph Tkach


pdfKemiskinan lan loman