Nglindhungi kula saka panjalukmu

«Sapa sing nampani kowe, aku nrima; Sapa sing nampani Aku nampa sing ngutus Aku. Sapa sing nampani wong bener amarga wong bener, bakal tampa pituwase wong bener (Matius 10, 40-41 terjemahan Schlachter).

Komunitas iman sing aku presiden (Iki minangka hak istimewa kanggo aku) lan aku dhewe wis ngalami owah-owahan kanthi yakin lan implementasine kepercayaan iki sajrone rong puluh taun kepungkur. Gereja kita kaiket karo legalisme lan cepet-cepet nampa Injil sih-rahmat. Aku sadhar, ora kabeh mau bisa nampa owah-owahan kasebut lan ana sing bakal ganggu.

Nanging sing ora dikarepake yaiku ukuran gething sing disalahake marang aku kanthi pribadi. Wong-wong sing ngarani awake dhewe Kristen ora nuduhake akeh agama Kristen. Ana sawetara sing wis nulis marang aku, yen bakal ndedonga seda. Liyane ngandhani yen dheweke bakal kepengin melu eksekusi. Iki menehi pangerten sing luwih jero nalika Gusti Yesus ujar manawa sapa wae sing arep mateni sampeyan bakal mikir manawa sampeyan ngladeni Gusti (Yokanan 16,2).

Aku nyoba kabeh supaya barrage saka sengit ora njupuk kula, nanging mesthi iya. Tembung sengsara, utamané nalika teka saka mantan kanca lan kolega.

Swara taun, tembung duka lan surat sengit sing terus-terusan ora nyekel aku minangka banget minangka sing pisanan. Iku ora amarga aku wis dadi luwih angel, nglukis, utawa ora peduli karo serangan pribadi, nanging aku bisa ndeleng wong-wong iki nyiksa subbagian, kuwatir, lan rasa syukur. Iki minangka efek saka legalisme marang kita. Pengamatan ketat angger-anggering Toret kasebut minangka selimut safety, nanging ora cukup, didhasarake ing rasa cemas.

Nalika kita nandhang katentremaning Injil sajroning sih rahmat, sawetara wong kanthi bungah mbuwang selimut lawas iki, nanging wong-wong liyané kepengin nyedhaki lan mbengkongake dhewe kanthi luwih tightly ing kono. Padha weruh wong sing kepéngin ngetung minangka mungsuh. Mulane wong-wong Farisi lan para pemimpin agama ing wektu Yesus nyumurupi dheweke minangka ancaman kanggo kaslametane lan kepengin mateni dheweke ing keputusane.

Gusti Yesus ora sengit karo wong Farisi, dheweke tresna marang wong-wong mau lan pengin bantuan wong-wong mau amarga dheweke ngerti yen dheweke dhewe musuh. Dina iki padha, kajaba sing nandheske lan ancaman teka saka miturut omongane uwong pengikut Yesus.

Alkitab ngandhani "wedi ora cinta". Sebaliknya, "katresnan sing sampurna ngusir rasa wedi" (1 Yokanan 4,18). Sampeyan ora wedi sing nggambarake katresnan. Nalika aku kelingan kabeh, serangan pribadi ora keganggu maneh. Aku bisa nresnani wong-wong sing sengit marang aku amarga Yesus tresna karo dheweke, sanajan dheweke ora sadhar babagan dinamika katresnan-Nya. Iki mbantu aku njupuk samubarang sing luwih santai.

pandonga

Welas asih, kula nyuwun pangapunten tumrap tiyang ingkang dereng wrestle kaliyan raos tresna dhateng tiyang sanes. Muga-muga kabungahan, supaya kowe mberkahi dheweke, Rama, kanthi peparinge pamratobat lan pangarep-arep sing wis diwenehake marang kowe. Ing jeneng Gusti Yesus, kita nyuwun, Amen

dening Joseph Tkach


pdfNglindhungi kula saka panjalukmu