Iblis setan

Ana rong tren sing nyenengake ing dunia Barat babagan Iblis, Iblis, kasebut ing Prajanjian Anyar minangka mungsuh sing ora langgeng lan mungsuh saka Gusti Allah. Akeh wong sing ora ngerti yen Iblis utawa nganggep peranane kanggo nyebabake kacilakan, kasangsaran lan piala. Kanggo akeh wong, idea saka setan nyata mung remnant saka golek kuna, utawa paling apik gambar ala ing donya.

Ing sisih liya, wong Kristen wis ngetrapake kepercayaan tahyul babagan Iblis sing diarani "perang spiritual". Dheweke menehi pangenalan gedhe banget lan "perang nglawan dheweke" kanthi cara sing ora cocog karo saran sing ditemokake ing Kitab Suci. Ing artikel iki, apa informasi sing diwenehake Injil babagan Iblis. Bersenjata karo pangerten iki, kita bisa ngindhari bencana saka ekstrem sing kasebut ing ndhuwur.

Referensi saka Prajanjian Lawas

Yesaya 14,3-23 lan Yehezkiel 28,1-9 kadhangkala dianggep keterangan asal saka setan minangka malaikat sing nglakoni dosa. Sawetara rincian bisa dingerteni minangka referensi kanggo setan. Nanging konteks perangan kasebut nuduhake manawa bagean utama teks nuduhake kesombongan lan bangga raja-raja manungsa - raja-raja ing Babil lan Tirus. Titik ing loro bagean kasebut yaiku raja-raja sing dimanipulasi dening Iblis lan minangka refleksi saka niat jahat lan gething marang Gusti Allah. Kanggo ngucapake pimpinan spiritual, Ratun Setane, bisa ngomong kanthi hormat marang agen-agen manungsa, para raja. Iku cara kanggo nyebut yen setan aturan donya.

Ing buku Ayub, referensi kanggo para malaikat ujar manawa dheweke lagi nitahake jagad iki lan kapenuhan gumun lan bungah (Pakaryan 38,7). Ing sisih liya, Ratun Setane 1-2 uga katon malaekat, mula dikandhakake yen dheweke ana ing antarane "putrane Gusti Allah". Nanging dheweke dadi mungsuhé Gusti Allah lan kabeneran.

Ana sawetara referensi kanggo "malaekat tiba" ing Kitab Suci (2 Petrus 2,4: 6; Yudas 4,18; Ayub), nanging ora ana sing penting babagan kepiye lan kenapa Iblis dadi mungsuh Gusti Allah. Kitab Suci ora menehi katrangan babagan urip malaikat, uga babagan malaekat "apik", utawa uga para malaikat sing tiba (uga diarani dhemit). Kitab Suci, utamane Prajanjian Anyar, luwih narik kawigatosan kanggo nuduhake Iblis tinimbang wong sing nyoba ngrusak tujuane Gusti Allah. Dheweke dikandhakake dadi musuh paling gedhe kanggo umat Allah, yaiku Gereja Yesus Kristus.

Ing Prajanjian Lawas, Iblis utawa Iblis ora diarani jeneng kanthi cara sing penting. Nanging, kapercayan manawa kekuwatan kosmik perang karo Gusti Allah kabukten babagan motif-sisihone. Loro motif Prajanjian Lawas sing nggambarake Iblis utawa Iblis yaiku perairan kosmis lan monsters. Iku gambar sing makili ala setan sing nahan jagad iki kanthi mantra lan nglawan Gusti Allah. Ing Ayub 26,12: 13, kita ndeleng carane Ayub nerangake manawa Gusti Allah "ngganggu segara" lan "mbanting Rahab". Rahab dikenal minangka "ula mlayu" (V. 13).

Ing sawetara papan sing diarani Iblis minangka pribadhi ing Prajanjian Lama, Iblis digambarake minangka tuduhan sing ngupaya nyebar lan nyalahake pemecahan (Zakharia 3,1: 2), dheweke nimbulaké wong-wong padha tumindak dosa marang Gusti Allah (1Cr 21,1) lan nggunakake wong lan unsur kanggo nyebabake lara lan penderita gedhe (Pakaryan 1,6-19; 2,1-8).

Ing kitab Ayub, kita ndeleng manawa Iblis teka karo malaekat liyane kanggo nampilake awake dhewe marang Gusti Allah kaya dheweke wis nimbali menyang dewan swarga. Ana sawetara referensi Alkitab liyane babagan kumpul swarga para makhluk angel sing mengaruhi urusan wong. Ing salah sawijining, roh ngapusi njaluk raja menyang perang (1 Kings 22,19: 22).

Gusti Allah digambarake minangka "sing nuli kepala kepala Leviatan lan dipasrahake marang kewan liar kanggo panganan" (Jabur 74,14). Sopo leviatan? Dheweke minangka "monster laut" - "ula luncur" lan "ula ula" sing Gusti bakal ngukum "ing wektu kasebut" nalika Gusti Allah ngilangi kabeh piala saka bumi lan netepake kraton (Yésaya 27,1).

Motif Leviatan minangka ula dadi bali menyang Taman Eden. Iki ula - «sing luwih licik tinimbang kabeh kewan ing lapangan» - ngarih-arihake wong dosa marang Gusti Allah, sing nyebabake tiba (Pangentasan 1: 3,1-7). Iki nyebabake ramalan liyane babagan perang mbesuk antarane awake lan ula, ing endi ula katon menang perang (stab ing tumit Allah), mung banjur kalah perang (sirahe bakal mumet). Ing wangsit iki Gusti Allah ujar marang ula: «Aku bakal nggawe permusuhan antara sampeyan lan wong wadon, ing antaramu karo keturunanmu; Dheweke bakal ngremehake sirahe lan sampeyan bakal tikelake menyang tumit » (Pangentasan 1).

Referensi ing Prajanjian Anyar

Makna kosmis saka pernyataan iki bisa dingerteni yen wujud Inkarnasi Putraning Allah minangka Yesus saka Nasaret (Yohanes 1,1). Kita weruh ing Injil sing Iblis nyoba kanthi cara siji-sijine kanggo ngrusak Yesus wiwit dina lair nganti sedane ing salib. Sanajan Iblis sukses kanggo mateni Gusti Yesus lumantar wakil manungsa, setan kelangan perang liwat sedane lan wungune.

Sawise Munggah Yesus, perjuangan kosmis antarane putri Kristus - umat Allah - lan Iblis lan kekurangane terus. Nanging rencana Allah menang lan tetep. Pungkasane, Yesus bakal bali lan ngrusak oposisi spiritual marang dheweke (1 Korinta 15,24: 28).

Utamané ing Kitab Wahyu iku perang antarane pasukan saka ala ing donya sing disurung Iblis lan pasukan apik ing pasamuwan, dipimpin déning Gusti Allah. Ing buku iki kebak simbol, kang ing genre sastra Apocalypse, loro kutha sing luwih gedhe tinimbang urip, Babil lan gedhe, Yerusalem anyar makili rong kelompok terestrial sing ana perang.

Nalika perang wis rampung, Iblis utawa Iblis dipenjara ing jurang, nyegah dheweke "ngrayu jagad kabeh" kaya sing sadurunge ditindakake (Roma 12,9).

Pungkasane kita ndeleng manawa Kratoning Allah menang babagan kabeh piala. Iki nggambarake kutha sing cocog - kutha suci, Yerusaleme Allah - ing endi Gusti Allah lan Sang Cempe manggon bareng karo umate kanthi tentrem lan kabungahan sing langgeng, digawe kanthi kabungahan bebarengan sing dituduhake (Wahyu 21,15: 27). Iblis lan kabeh kekuwatan ala bakal dirusak (Wahyu 20,10).

Yesus lan Ratun Setane

Ing Prajanjian Anyar, Ratun Setane wis jelas dikenal minangka musuh saka Gusti Allah lan manungsa. Siji utawa liya, Iblis tanggung jawab kanggo kasangsaran lan bebayan ing jagad iki. Ing pelayanan marasake awakmu, Gusti Yesus malah nyebut malaikat lan Iblis kang tiba minangka panyebab penyakit lan lelara. Temtu kita kudu ati-ati supaya ora nimbali saben masalah utawa penyakit sing bisa ditundhuk saka Iblis. Nanging, ana instrumen sing diwenehake yen Prajanjian Anyar ora wedi nyalahake Iblis lan kohortane kanggo akeh bencana, kalebu penyakit. Sakit iku ala, ora soko sing ditetepake dening Gusti Allah.

Yesus nyeluk Ratun Setane lan roh-roh sing tiba "sétan lan para malaékaté" sing wis rampung dadi "geni langgeng" (Mat. 25,41). Kita waca ing Injil manawa dhemit yaiku penyebab macem-macem penyakit lan penyakit fisik. Ing sawetara kasus, sétan-sétan ngrebut pikiran lan / utawa awak wong, sing banjur nyebabake kelemahan kayata cramp, bisu, buta, lumpuh sebagean lan macem-macem jinis edan.

Lukas ngomong babagan wong wadon sing ketemu Gusti Yesus ing sinagoga, "sing duwe roh sajrone wolulas taun suwene nggawe dheweke lara" (Lukas 13,11). Gusti Yesus mbebasake dheweke saka lara dheweke lan dikritik amarga dislametake ing dina Sabat. Wangsulane Gusti Yesus: "Apa maneh, iki anake putrane Rama Abraham sing diikat Setan wolulas taun, dibebasake saka ikatan kasebut ing dina Sabbat?" (V. 16).

Ing kasus liyane, dheweke medharake dhemit minangka penyebab penyakit, kayata kasus bocah lanang sing ngalami kram sing nggegirisi lan ketagihan ing wulan wiwit cilik (Mat. 17,14: 19-9,14; Markus 29: 9,37-45; Lukas). Gusti Yesus mung bisa mrentah dhemit-dhemit iki supaya lara lan nuruti. Ning, Yésus nduduhké manawa dhèwèké duwe wewenang lengkap ing jagad Iblis lan dhemit. Gusti Yesus maringi panguwasa sing padha nglangkungi para dhemit (Mat. 10,1).

Rasul Petrus ngandhani babagan layanan penyembuhan Yesus minangka wong sing mbebasake wong-wong saka penyakit lan penyakit sing ditindakake Ratun Setane lan roh-roh jahat minangka salah sawijine sebab langsung utawa ora langsung. "Sampeyan ngerti apa sing kedadeyan ing saindenging Yudea ... kepiye Gusti njebadi Gusti Yesus saka Nasaret kanthi semangat lan kekuwatan suci; Dheweke lunga lan nindakake kabecikan lan marasake kabeh wong sing dikwasani Iblis, amarga Gusti Allah nunggil karo dheweke » (Para Rasul 10,37: 38). Iki tampilan karya penyembuhan Yesus nggambarake yakin manawa Iblis minangka mungsuh saka Gusti Allah lan tumitah, utamane manungsa.

Iku nyebabake kasalahan utama kanggo kasangsaran lan dosa ing setan lan minangka dheweke
«Wong dosa pisanan». Sétan dosa wiwit wiwitan » (1 Yokanan 3,8). Yesus ngarani Iblis minangka "Pangeran dhemit" - panguasa para malaékat sing tiba (Mat. 25,41). Gusti Yesus wis bejat pengaruh setan ing jagad liwat pakaryan kawilujengane. Iblis minangka "sing kuwat" ing omah (jagad) Yesus lumebet (Tandhani 3,27). Gusti Yesus "ngikat" sing kuwat lan "nyebar jarahan" [nggawa barang-barang sing dadi, kerajaan].

Iki minangka sebab kenapa Yesus rawuh ing daging kasebut. Yohanes nyerat: «Putraning Allah wis muncul kanggo ngrusak pakaryan setan» (1 Yokanan 3,8). Huruf Colombia ngomongake karya sing rusak iki kanthi istilah kosmis: "Dheweke ngetrapake kekuwatan lan kekuwatane lan nuduhake masarakat lan nggawe dheweke dadi kemenangan ing Kristus" (Kolose 2,15).

Huruf marang wong-wong Ibrani dadi luwih rinci babagan carane Gusti Yesus ngrampungake iki: "Amarga bocah-bocah saiki dadi daging lan getih, dheweke uga wis ditampa kanthi rata, supaya kanthi tiwas dheweke bakal njupuk kekuwatan saka wong-wong sing ngontrol pati, yaiku Iblis. lan ngluwari wong sing, amarga wedi mati, kudu dadi abdi ing kabeh umur » (Ibrani 2,14: 15).

Ora nggumun, Iblis bakal nyoba ngrusak tujuan Gusti Allah ing putrane, yaiku Yesus Kristus. Tujuan Iblis yaiku mateni tembung sing dialami, yaiku Yesus, nalika isih bayi (Wahyu 12,3: 2,1; Matius 18) kanggo nyoba dheweke sajrone urip (Lukas 4,1: 13), lan ngunjara lan matèni (V. 13; Lukas 22,3: 6).

Iblis "suksès" ing serangan pungkasan ing gesang Yesus, nanging seda Gusti Yesus lan wungune mbesuk dicethakake lan ngukum Iblis. Gusti Yesus wis nggawe "tontonan umum" saka cara donya lan piala sing dituduhake dening Iblis lan para pengikute. Dadi jelas kabeh sing gelem ngrungokake yen mung cara tresnane Gusti sing bener.

Liwat wong Yesus lan karyane karahayon, rencana Iblis dibalik lan dheweke kalah. Dadi, Kristus wis nate ngalahake Iblis sajrone urip, seda, lan wungune kanthi narik kawirangan piala. Ing wengi ngiyanati, Gusti Yesus marang para sakabate: "Aku lunga menyang Rama ... pangeran jagad iki saiki diadili" (Yokanan 16,11).

Nalika Kristus bali, pengaruh setan ing jagad bakal mandheg lan kekalahan lengkap bakal nyata. Kamenangan iki bakal ditindakake kanthi owah-owahan mesthi lan tetep ing pungkasan jaman iki (Matéus 13,37: 42).

Pangeran sing kuwat

Sajrone pelayanan sing ana ing bumi, Yesus nyatakake "pangeran jagad iki bakal diusir" (Yokanan 12,31), lan ujar manawa pangeran iki "ora duwe daya" tumrap dheweke (Yokanan 14,30). Gusti Yesus ngalahake Iblis amarga Iblis ora bisa ngontrol dheweke. Ora ana panggodha sing Iblis diluncurake karo Gusti Yesus cukup kuwat kanggo narik kawigaten saka rasa tresna lan percaya marang Gusti Allah (Matéus 4,1: 11). Dheweke ngalahake Iblis lan nyolong properti saka "kuwat" - jagad sing ditahan (Matéus 12,24: 29). Minangka wong-wong Kristen, kita bisa percaya yen kemenangan Yesus nglumpukake kabeh mungsuhe Gusti Allah (lan mungsuh kita), kalebu setan, liyane.

Nanging Pasamuwan ana ing ketegangan "sing wis ana, nanging durung", ing endi Gusti Allah terus ngidini Iblis nyengsemake jagad iki lan nyebar karusakan lan pati. Kristen urip ing antarane "Wis rampung" seda Yesus (Yokanan 19,30) lan "Wis Mengkono" kanggo ngrusak karusakan sing ala lan mbesuk manawa Kratoning Allah menyang bumi (Wahyu 21,6). Sétan isih diizinake cemburu karo kekuwatan Injil. Sétan isih dadi pangéran pepeteng sing ora katon, lan kanthi ijin saka Gusti Allah nduweni kekuwatan kanggo ngrampungake karsane Gusti.

Prajanjian Anyar ngandhani yen Iblis minangka kekuwatan sing ngontrol ing jaman saiki, lan wong kanthi ora sadar dheweke ngetutake oposane marang Gusti Allah. (Ing basa Yunani, tembung "pangeran" utawa "pangeran" [kaya sing digunakake ing Yohanes 12,31] yaiku terjemahan saka archon Yunani, sing nuduhake pejabat pemerintah paling dhuwur ing distrik politik utawa kutha).

Rasul Paulus nerangake manawa Iblis yaiku "Gusti Allah iki jagad" sing "wuta atine wong-wong sing ora percaya" (2 Korinta 4,4). Paulus mangertos manawa Iblis malah bisa ngalangi pakaryan Gereja (2 Tesalonika 2,17: 19).

Saiki, akeh jagad kulon ora nggatekake kasunyatan sing ana dhasar bisa ngrasakake urip lan mbesuk - kasunyatan manawa setan iku roh nyata sing nyoba ngrusak dheweke lan sabenere kepengin ngrusak tujuan sing dikasihi Gusti Allah. Kristen dijaga supaya ora waspada marang mesin-mesin Iblis supaya bisa nolak dheweke liwat tuntunan lan kekuwatan Roh Suci sing ana. Sayang, ing "goleki" kanggo Ratun Setane, sawetara wong-wong Nasrani wis mlebu ekstrem sing salah lan ora sengaja menehi panganan tambahan sing ngganggu ide yen setan iku nyata lan tumindak ala.

Pasamuwan dieling-eling supaya ora ngati-ati alat-alat Iblis. Pimpinan Kristen, Paulus ujar, kudu urip sing pantes digelar dening Gusti Allah supaya ora "nyekel noose Iblis" (1 Timotius 3,7). Nasrani kudu waspada marang pakaryan Setan lan dheweke kudu duwe gegaman Tuhan "nglawan roh-roh jahat ing sangisoring swarga" (Efesus 6,10: 12). Dheweke kudu nindakake supaya "ora ditandhani dening Iblis" (2 Korinta 2,11).

Karya jahat saka Iblis

Sétan nggawe wuta spiritual kanggo kabeneran Gusti Allah ana ing Kristus kanthi macem-macem cara. Piwulang sing salah lan macem-macem ide "sing diwulangake dening dhemit" nyebabake wong-wong "ngetutake semangat sedhih" sanajan ora ngerti sumber utama sedhih (1 Timotius 4,1:5 -). Sawise wuta, wong ora bisa ngerteni cahya Injil, yaiku warta apik sing Kristus ngluwari kita saka dosa lan pati (1 Yokanan 4,1: 2-2; 7 Yokanan). Iblis minangka mungsuh utama Injil, "sing ala" sing nyoba ngrayu wong supaya nolak kabar sing apik (Matéus 13,18: 23).

Iblis ora kudu nyoba ngarih-arih sampeyan pribadi. Bisa mlaku liwat wong sing nyebar ide filosofis lan teologi palsu. Masyarakat uga bisa diapusi kanthi struktur ala lan sedhot sing dipasang ing masyarakat manungsa. Sétan uga bisa nggunakake sifat manungsa sing rusak kanggo kita, saengga wong percaya yen dheweke duwe "bebener" nalika kasunyatane wis nglirwakake apa sing asal saka Gusti Allah nglawan apa sing ana ing jagad lan sétan. Wong kaya ngono percaya yen sistem kapercayan sing salah bakal nylametake (2 Tesalonika 2,9: 10), nanging sing sejatine ditindakake yaiku dheweke "salah ing bebener Gusti" (Roma 1,25). "Geguritan" katon apik lan sejatine amarga Iblis nampilake awake dhewe lan sistem kepercayaan kasebut kanthi cara piwulang iku kaya sing bener saka "malaekat cahya" (2 Korinta 11,14) tumindak.

Umumé, Iblis ana ing nggodha lan kepéngin sifat sing tiba kanggo dosa, lan mula dheweke dadi "tukang ngganggu" (2 Tesalonika 3,5; 1 Korinta 6,5; Para Rasul 5,3). Paulus nuli pasamuwan ing Korintus bali menyang Purwaning Dumadi 1 lan crita ing Taman ofden kanggo ngelingake supaya aja dipecat saka Kristus, ana sing nyoba setan. "Nanging aku wedi yen kaya ula nggoda Hawa kanthi licik, mula pikirane bakal dipateni saka kesederhanaan lan kejujuran marang Kristus" (2 Korinta 11,3).

Iki ora ateges Paulus percaya manawa Iblis pribadi nyoba lan ngarih-arih kabeh wong kanthi pribadi. Wong sing percaya yen "Iblis nggawe aku nindakaké" saben dosa padha ora ngerti manawa Iblis nggunakake sistem piala sing diciptakake ing jagad iki lan alam sing tiba marang kita. Ing kasus Kristen ing Tesalonika sing kasebut ing ndhuwur, khayalan kasebut bisa ditindakake dening guru sing nyebar wiji gething marang Paulus kanthi nggawe wong percaya yen dheweke [Paul] lagi nasarake dheweke utawa nutupi ketamakan utawa sawetara motif liyane sing ala. (2 Tesalonika 2,3: 12). Nanging, wiwit setan nyebar wiji padhange lan ngapusi jagad iki, temah tukang ngganggu kabeh wong sing nyebar kebencian lan gething.

Miturut Paulus, wong Kristen sing wis dipisahake saka komunitas Gereja amarga dosa, sejatine, "diwenehake marang Iblis" (1 Korinta 5,5; 1 Timotius 1,20), utawa "mratobat lan ngetutake Iblis" (1 Timotius 5,15). Pétrus ngajak supaya wedhusé: «Dadi waspada lan waspada; amarga mungsuhmu, Iblis, mlaku-mlaku kaya singa sing nggegirisi lan nggolek sapa sing dipangan » (1 Petrus 5,8). Cara kanggo ngalahake Iblis, ujar Peter, yaiku "nolak dheweke" (V. 9).

Kepiye carane nolak Iblis? Yakobus nerangake: «Dadi saiki tundhuk marang Gusti Allah. Nolak Iblis, dheweke bakal uwal saka sampeyan. Yen sampeyan nyedhaki Gusti Allah, dheweke bakal nyedhaki sampeyan. Nglindhungi tangane, wong dosa, lan ngucapake atimu, wong sing klenthing » (Yakobus 4,7-8). Kita cedhak karo Gusti Allah nalika ati kita duwe sikap suka bungah, tentrem lan sukur marang dheweke sing dipupuk dening semangat katresnan lan iman sing ana gandhengane.

Wong sing ora ngerti Kristus lan ora dituntun karo Rohé (Rum 8,5-17) «urip sawise daging» (V. 5). Dheweke cocog karo jagad lan ngetutake "semangat sing kerja ing bocah-bocah sing ora setya ing wayah saiki" (Efesus 2,2). Iki semangat, sing dikenal ing papan liya tinimbang Iblis utawa Iblis, ngapusi wong supaya padha ati-ati nindakake "kepinginan daging lan pikiran sehat" (V. 3). Nanging kanthi sih-rahmat saka Gusti Allah, kita bisa ndeleng pepadhang sing ana ing Sang Kristus lan ngetutake dheweke liwat Roh saka Gusti Allah, nanging ora ana sing ora dingerteni ing pangaribane Iblis, jagad sing tiba, lan sifat rohani sing kuwat lan dosa.

Perang Iblis lan kekalahan akhire

"Ing jagad iki ana masalah" [dikendhalekake dening Iblis] John nyerat (1 Yokanan 5,19). Nanging wong-wong sing dadi anaké Gusti Allah lan para pengikuté Kristus wis diwenehi pangerten kanggo "ngerti sing bener" (V. 20).

Ing babagan iki, Wahyu 12,7: 9 pancen dramatis. Ing motif Wahyu, buku kasebut nggambarake perang kosmis antarane Michael lan para malaekat lan naga mau (Ratun Setane) lan malaekat-malaekat kang tiba. Sétan lan kekurangane dikalahake lan "panggonane ora ana maneh ing swarga" (V. 8). Asil? "Lan naga gedhe, ula lawas, sing diarani: Sétan lan Iblis, sing ngrayu jagad iki, dibuwang, lan dibuwang ing bumi, lan para malaékaté dibuwang ing kono" (V. 9). Gagasan kasebut yaiku Iblis terus perang nglawan Gusti Allah kanthi nganiaya umat Allah ing bumi.

Pertempuran ing antarane piala (diapusi dening Iblis) lan kabecikan (dipimpin dening Gusti Allah) nyebabake perang antarane Babilon Agung (jagad iki ing kontrol Iblis) lan Yerusalem sing anyar (wong-wong saka Gusti Allah sing Dewa lan Sang Cempe ngetutake Yesus Kristus). Iki minangka perang sing dirancang kanggo menang dening Allah amarga ora ana sing bisa ngalahake tujuane.

Pungkasane, kabeh mungsuh Gusti Allah, kalebu Iblis, dikalahake. Kratoning Allah - tatanan donya sing anyar - teka ing bumi, minangka simbol Yerusalem sing anyar ing Kitab Wahyu. Sétan diilangi saka ngarsané Gusti Allah lan kratoné dipatèni (Wahyu 20,10) lan diganti karo katresnan langgeng.

Kita maca tembung-tembung sing nyengkuyung iki babagan "mburi" kabeh perkara: "Lan aku krungu swara gedhe saka tahta sing ujar: Lah, gubug Gusti Allah ana ing antarane manungsa! Dheweke bakal manggon bebarengan karo dheweke, lan dheweke bakal dadi umate, lan dheweke uga, Gusti Allah sing nunggil karo dheweke; lan Gusti Allah bakal ngusapi kabeh luh saka mripaté, lan mati ora bakal ana maneh, utawa bakal nandhang sangsara, utawa ora bengok-bengok, utawa ora bakal nandhang lara. amarga sing pertama wis lulus. Lan wong sing lungguh ing dhampar nuli ujar: "Lah, Aku bakal nggawe kabeh anyar!" Pangandikané, "Tulis, amarga tembung-tembung iki bener lan nyata!» (Wahyu 21,3: 5).

Paul Kroll


pdfIblis