Trinitas

Teologi penting kanggo kita amarga menehi kerangka kepercayaan. Nanging, ana pirang-pirang kecenderungan teologi, sanajan ing komunitas Kristen. Salah sawijining ciri sing ditrapake kanggo WKG / GCI minangka komunitas iman yaiku komitmen kita babagan apa sing bisa diterangake minangka "teologi Trinitas". Sanajan piwulang Trinitas wis akeh ditepungi ing sejarah pasamuwan, nanging sawetara wong kasebut nyebutake "piwulang sing lali" amarga bisa dideleng kanthi asring. Nanging, ing WKG / GCI kita yakin yen kasunyatane, kasunyatane lan intine Trinitas, kabeh ngganti.

Alkitab mulang manawa kawilujengan gumantung karo Trinitas. Piwulang kasebut nuduhke kepriye saben wong sing dadi Ketuhanan nduweni peran penting ing urip kita minangka wong Kristen. Gusti Allah Bapake ngetrapake kita minangka "anak-anak sing dikasihi" (Efesus 5,1). Pramila Gusti Allah Putra, Yesus Kristus, damel pakaryan ingkang mbetahaken karahayon tumrap kawilujengan kita. Kita mandheg nalika nuduhake sih-rahmat (Efesus 1,3: 7) duwe kapercayan tumrap karahayon kita amarga Gusti Allah Sang Roh Suci nunggil ing kita minangka segel pusaka (Ef1,13-14). Saben wong Trinitas nduwe peran unik kanggo nampani kulawarga Gusti Allah. Sanajan kita nyembah marang Gusti Allah ing telung wong sing gaib, piwulang Trinitas kadhang rumangsa angel banget praktek. Nanging yen pemahaman lan praktik babagan ajaran pusat padha setuju, iki nduweni potensi banget kanggo ngowahi urip saben dinane. Aku ngerti kanthi kaya mangkene: Ajaran Trinitas ngelingake manawa ora ana sing bisa ditindakake kanggo entuk papan ing meja Gusti - Gusti Allah wis ngundang kita lan ngrampungake pakaryan sing dibutuhake supaya bisa nemokake papan ing meja. Thanks kanggo kawilujengan Gusti Yesus lan nduwe Roh Suci, kita bisa mara ing ngarsane Sang Rama, melu tresna karo Gusti Allah Triune. Katresnan iki kasedhiya kanggo kabeh wong sing percaya amarga hubungane karo Trinitas sing abadi.

Iki mesthi ora ateges kita ora duwe kesempatan kanggo melu hubungan iki. Manggon ing Kristus tegese bilih katresnan Gusti Allah mbisakake kita kanggo ngurus wong-wong sing manggon ing saubenging kita. Katresnan saka Tritunggal ngluwihi kita kanggo nyakup kita; lan liwat kita dheweke tekan wong liya. Gusti Allah ora mbutuhake kita ngrampungake pakaryane, nanging Panjenenganipun ngajak kita minangka kulawarga kanggo gabung marang Panjenengane. Kita nduweni wewenang kanggo tresna amarga Roh-Nya ana ing kita. Nalika aku nyadari yen semangaté urip ing aku, atiku sumelang. Gusti Allah trinitarian, sesambetan karo kaurmatan kepengin ngeculake kita supaya bisa duwe sesambungan sing penting lan makna karo Panjenengane lan wong liya.
Ayo kula menehi conto saka uripku dhewe. Minangka pandhita, aku bisa ngrebut "apa sing" daklakoni "kanggo Gusti Allah." Aku bubar ketemu klompok wong. Aku fokus banget karo agenda dhewe sing ora dakerteni yen ana wong liya ing kamar karo aku. Nalika temen maujud aku kuwatir yen nindakake pagawean kanggo Gusti Allah, aku nuli sedina ngguyu dhewe lan ngrameke manawa Gusti Allah nunggil karo kita, nuntun lan nuntun kita. Kita ora kudu wedi nggawe kesalahan nalika ngerti yen Gusti Allah ngontrol kabeh. Kita bisa ngladeni kanthi bungah. Ngganti pengalaman saben dinane nalika kita eling yen ora ana sing ora bisa dibenerake dening Gusti. Telpon Kristen kita ora dadi beban sing abot, nanging hadiah sing apik banget, lan wiwit Roh Suci urip ing kita, kita bebas nuduhake ing karyane tanpa kuwatir.

Sampeyan bisa uga ngerti manawa motto ing WKG / GCI yaiku: "Sampeyan klebu!" Nanging sampeyan ngerti apa tegese kanggo aku pribadi? Iki tegese kita nyoba kanggo tresna kaya Trinity tresna - ngrawat siji liyane - kanthi cara ngenali beda kita sanajan kita bebarengan. Trinitas minangka model sing cocog kanggo katresnan suci. Bapake, Anak lan Roh Suci nduweni kesatuan sing lengkap, dene pancen ketuhanan sing beda. Minangka Athanasius ujar: "Kamanunggalan ing Trinitas, Trinitas ing Kamanunggalan". Tresna sing ditresnani ing Trinitas iki mulang kita ngerti hubungan sing tresna ing Kratoning Allah. Ing WKG / GCI, dheweke menehi motivasi kanggo mikirake saben liyane. Kita pengin tresna sing ana ing saubenging, ora amarga pengin golek apa-apa, nanging amarga Gusti Allah kita iku Gusti Allah komunitas lan katresnan. Roh cinta Gusti Allah nuntun kita supaya tresna karo wong liya, sanajan ora gampang. Kita ngerti manawa rohé ora mung kanggo kita, nanging uga para sedulur. Pramila kita ora mung nemoni dina Minggu kanggo ibadah - kita uga mangan mangan bareng lan ngarepake apa sing bakal ditindakake dening Gusti Allah ing urip kita. Pramila kita nawakake pitulung marang wong-wong sing butuh ing lingkungane lan ing saindenging jagad; dadi alesan ngapa kita ndedonga kanggo sing lara lan apes. Marga saka katresnan lan kapercayan ing Trinitas. Nalika nangisi utawa ngrayakake bebarengan, kita nyoba padha tresna-tinresnan kaya Triune Gusti Allah sing tresna. Yen kita ngerteni pangertosan Trinitas saben dina, kita nampi panggilan kanthi semangat: «Dadi turah mbrawah saka wong." (Efesus 1,22: 23). Ndedonga, donga lan dhukungan finansial sing penting minangka bagean penting saka komunitas sing dituduhake iki sing diwujudake dening pemahaman Trinitas. badanipun.

Saka meal disiapake kanggo kanca lara kanggo kabungahan saka asil anggota kulawarga, kanggo sumbangan sing mbantu gereja kanggo terus digunakake; Kabeh iki bisa ngidini kita martakake Injile Injil. Ing katresnan Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci.

saka dr. Joseph Tkach


pdfTrinitas