Kanggo nepaki hukum

363 ketemu hukum «Sampeyan bener sih-rahmat murni sing disimpen. Sampeyan dhewe ora bisa nindakake apa-apa, nanging kanthi yakin apa sing diwenehake dening Gusti Allah. Sampeyan ora entuk kanthi nindakake apa-apa; amarga Gusti Allah ora pengin wong bisa ngandelake kasile dhewe-dhewe » (Efesus 2,8-9 GN).

Paulus nulis: "Katresnan ora mbebayani tumrap sesami; saengga saiki katresnan saka angger-anggering Toret » (Roma 13,10 Zurich Injil). Sampeyan narik kawigaten yen kanthi alam kita cenderung ngowahi pernyataan iki. Utamané pengin ngerti kepiye hubungan. Kita pengin bisa ndeleng kanthi jelas babagan carane ngadeg karo wong liya. Gagasan yen ukum iku cara kanggo ngetrapake katresnan luwih gampang diukur, luwih gampang diatasi tinimbang ide manawa katresnan iku cara kanggo ngrampungake ukum.

Ing cara iki pikirane, ana masalah sing bisa dilakoni wong tanpa hukum. Nanging siji ora bisa tresna tanpa mangkono tumindak hukum. Hukum menehi petunjuk babagan carane wong sing tresna bakal tumindak. Bentenane hukum lan katresnan yaiku yen katresnan dianggo saka jero, wong diganti saka njero; Ing hukum, ing tangan liyane, mung mengaruhi eksternal, prilaku eksternal.

Iki amarga katresnan lan hukum duwe gagasan banget beda. Sapa sing dipandu karo katresnan ora perlu instruksi babagan kepengin nindakake, nanging wong sing dipimpin dening hukum iku perlu. Kita wedi tanpa prinsip nuntun sing kuat, kayata angger-anggering Toret sing bisa nindakake kanthi bener, mbokmenawa ora bakal kelakon. Nanging, sejatine tresna ora kondisional, ora bisa dipeksa utawa dipeksa. Iki diwenehake kanthi bebas lan bebas, yen ora ana katresnan. Sampeyan bisa uga seneng ditrima utawa diakoni, nanging ora tresna, amarga katresnan ora kondisine. Adopsi lan pangakuan biasane kondisional lan asring dipikirake kanthi katresnan.

Iki minangka alasan apa sing diarani katresnan supaya gampang diatasi nalika wong-wong sing kita tresnani ora bakal dikarepake lan panjaluk. Katresnan semacam iki sejatine mung pengakuan sing kita wenehake utawa tahan gumantung saka tumindak. Akeh wong sing wis dianggep kanthi cara dening wong tuwa, guru, lan atasan, lan kita asring ngrawat bocah-bocah kanthi pikirane sing ilang.

Mesthinipun punapa dene kita langkung rumiyin bab gagasan manawi kapitadosan wonten ing Kristus boten saged nglampahi angger-anggering Toret. Kita arep ngukur wong liya. Nanging yen padha disimpen dening sih-rahmat dening iman, apa sing tenan, banjur kita ora perlu ukuran. Yen Gusti Allah tresna banget ing antarane dosa-dosané, kepriyé anggon kita bisa ngira-ira sethithik lan nyegah katresnan saka wong-wong mau, yèn ora tumindak miturut gagasan kita?

Inggih, warta ingkang sae inggih punika bilih kita sedaya sampun kaslametaken dening sih-rahmah namung kanthi iman. Kita bisa banget matur nuwun kanggo kasebut amarga ora ana siji-sijine kajaba Yesus wis tekan ukuran kawilujengan. Matur nuwun Gusti kanggo katresnan tanpa syarat sing ngluwari kita lan mentransformasi kita dadi kodrat Kristus!

dening Joseph Tkack


pdfKanggo nepaki hukum