Ora adil!

387 iku ora adil Gusti Yesus ora nganggo pedhang, ora ana tumbak. Dheweke ora duwe tentara. Dheweke mung geguritan sing cangkeme, lan apa sing nemu dheweke dadi alangan yaiku pesene. Dheweke ndadekake dukane banget supaya dheweke bisa mateni dheweke. Pesen kasebut dianggep minangka ora mung salah, nanging mbebayani. Dheweke subversif. Dheweke ngancem kanggo ngganggu tatanan sosial Yudaisme. Nanging apa sing bisa ditindakake dening panguwasa agama sing nandhang panemune supaya mateni tandhane?

Pamikiran sing bisa ngganggu panguwasa agama bisa ditemokake ing Matius 9:13: "Aku teka kanggo nimbali wong dosa lan dudu wong mursid". Gusti Yesus nduwe kabar apik kanggo wong-wong dosa, nanging akeh sing nganggep awake dhewe nemokake manawa Gusti Yesus martakake kabar sing ala. Gusti Yesus ngajak para sundel lan petugas pajeg menyang Kratoning Allah, lan sing apik ora seneng. "Ora adil," ujare dheweke. «Kita wis nyoba supaya apik, kenapa dheweke bisa teka ing kerajaan tanpa ngupayakake? Yen wong dosa ora kudu manggon ing njaba, mesthi ora adil! »

Liyane saka adil

Nanging, Gusti Allah luwih adil tinimbang. Marang sih-rahmate tetep ngluwihi apa wae sing bisa kita entuk. Gusti Allah loma, kebak sih-rahmate, welas asih, kebak tresna marang kita, sanajan kita ora pantes. Pesen kasebut mengaruhi panguwasa agama lan wong sing ngomong yen luwih sampeyan nyoba, luwih akeh sampeyan; manawa kowe luwih becik, kowe bakal tampa pituwase. Panguwasa religius kaya pesen iki amarga iki ndadekake gampang kanggo nyurung wong kanggo gawe, nglakoni kabeneran, manggon mung. Nanging Gusti Yesus ngandika: Ora kaya mangkono.

Yen sampeyan wis ndudhuk jugangan sing jero, yen sampeyan wis rusak maneh, yen sampeyan dosa sing paling awon, sampeyan ora kudu nglakoni cara sampeyan metu saka jugangan supaya bisa disimpen. Gusti Allah mung ngapura marang kowé marga saka Gusti Yésus. Sampeyan ora kudu entuk, Gusti Allah mung nglakoni. Sampeyan kudu pracaya. Sampeyan mung kudu ngandel marang Gusti Allah, njupuk wong ing tembung: utang yuta dolar sampeyan wis diapura.

Sawetara wong nemokake pesen kaya iki sing ala. "Deleng, aku nyoba banget metu saka lubang," ujare dheweke, "lan aku meh metu. Lan saiki sampeyan ujar yen dheweke langsung ditarik metu saka jurang tanpa kudu ngupayakake apa wae? Sing ora adil! »

Ora, sih-rahmat ora "adil", iku sih-rahmat, hadiah sing ora pantes. Gusti Allah bisa mupakat karo sapa sing dikepengini, lan kabar apik yaiku dheweke nawakake kanugrahan. Adil babagan pangerten sing ana kanggo kabeh wong, sanajan iki tegese dheweke ngutang utang gedhe kanggo sawetara lan sing luwih cilik marang wong liya - susunan sing padha kanggo saben wong, sanajan syarat kasebut beda.

A pasemon bab adil lan ora adil

Perumpamaan para buruh ing pakebonan anggur iku ing Matius 20. Ana sawetara sing nampa apa sing wis disepakati, dene sing liyane nampa luwih akeh. Saiki wong-wong sing makarya sedina mupakat: "Iki ora adil. Kita makarya sedina lan ora adil mbayar sing padha karo sing nyambut gawe kurang » (cf. v. 12). Nanging wong-wong sing makarya sedina wae nampa apa wae sing wis disetujoni sadurunge miwiti kerja (V. 4). Dheweke mung nesu amarga liyane nampa sing luwih saka sing pas.

Apa sing dikandhakake karo gurune pakebonan anggur iku? «Apa aku ora duwe kekuwatan nindakake apa sing dikepengini karo apa sing duweke? Apa sampeyan katon elek amarga aku apik banget? » (V. 15). Bendara pakebonan anggur kasebut bakal menehi upah saben dinane kanthi adil ing saben dinane. Kenging punapa? Amarga padha mbandhingake awake dhewe karo wong liya lan kurang disenengi. Dheweke wis ngarep-arep lan kuciwa marang dheweke.

Nanging bendarane pakebonan anggur marang salah sijine: «Aku ora salah sampeyan. Yen sampeyan mikir ora adil, masalah kasebut ana ing ngarep-arep, dudu apa sing sampeyan tampa. Yen aku ora mbayar banget marang wong-wong sing teka mengko, sampeyan mesthi bakal wareg karo sing dakwenehake. Masalah iku minangka pangarep-arep sampeyan, dudu sing ditindakake. Sampeyan nuduhke aku ala amarga mung apik banget karo wong liya » (cf. v. 13-15).

Kepiye reaksi sampeyan? Apa sampeyan bakal mikir yen manajer sampeyan menehi kolega sing paling anyar nanging dudu karyawan sing setya? Sampeyan ora apik banget kanggo moral, apa? Nanging Gusti Yesus ora ngomong babagan kenaikan gaji ing kene - dheweke wis ngomong babagan Kratoning Allah ing pasemon iki (V. 1). Perumpamaan kasebut nggambarake prekara sing kedadeyan ing pakaryan Yesus: Gusti Allah maringi keslametan tumrap wong sing durung nggawe upaya utamane, lan panguwasa agama ujar: «Iki ora adil. Sampeyan ora dadi loman kanggo wong-wong mau. Kita nyoba lan dheweke meh ora nindakake apa-apa. » Lan Gusti Yesus mangsuli: "Aku nggawa kabar kabungahan kanggo wong dosa, dudu wong sing bener." Ajaran dheweke ngancam ngrusak motif normal supaya apik.

Apa sing kudu dilakoni karo kita?

Kita bisa pracaya yen kita duwe ganjaran apik sawise nggarap kabeh dina lan nggawa beban lan panas dina. Kita ora duwe. Ora suwalike sampeyan lagi ana ing gereja utawa carane kurban sampeyan digawe; sing ora ana apa-apa dibandhingake karo apa sing diparingake dening Gusti Allah marang kita. Paulus nglakoni luwih akeh tinimbang kita kabeh; Panjenenganipun sampun damel kathah pangorbanan kangge Injil katimbang kita mangertos, nanging piyambakipun sampun ngetrapaken sedaya punika minangka rugi kangge Kristus. Ora ana apa-apa.

Wektu kita nginep ing pasamuwan ora kanggo Gusti Allah. Karya sing wis ditindakake, ora ana gandhengane sing bisa ditindakake. Malah ing bentuk ndhuwur, kaya pasemon liyane, kita minangka abdi sing ora ana gunane (Luk 17, 10,). Gusti Yesus tuku gesang kita; dheweke duwe pratelan sing adil tumrap saben pikir lan tumindak. Ora ana cara sing bisa menehi dheweke ngluwihi apa wae - sanajan kita nindakake kabeh sing didhawuhi.

Malah, kita kaya para buruh sing mung kerja sajamone jam kerja lan entuk upah dina. Kita lagi wae durung diwiwiti lan dibayar kaya-kaya pancen wis rampung. Apa sing adil? Mungkin kita ora kudu takon. Yen pangadilan gagal nandhang sangsara, mesthine kita ora ngupayakake pendapat kapindho!

Apa kita bisa ndeleng minangka wong sing kerja keras lan dawa? Apa kita mikir manawa luwih pantes tinimbang kita? Utawa apa kita bisa ndeleng minangka wong sing nampa hadiah ora pantes, ora kira suwene kita kerja? Iki panganan kanggo pikirane.

dening Joseph Tkach


pdfOra adil!