Apa kita urip ing sawetara dinten pungkasan?

299 kita manggon ing dina terakhir Sampeyan ngerti yen Injil iku kabar apik. Nanging sampeyan ndeleng minangka kabar apik? Karo akeh sampeyan, kanggo sebagian besar uripku aku wis diwulang yen kita urip ing dina terakhir. Iki menehi kula worldview sing viewed bab saka perspektif sing mburi donya minangka kita ngerti dina iki bakal teka mung sawetara taun cendhak. Nanging yen aku nindakake kanthi tundhuk, aku bakal ditinggal sadurunge Mangsa Mangsa Kasangsaran Gedhe.

Saestu, iki ora ana maneh fokus iman Kristen utawa pondhasi sesambungan karo Gusti Allah. Nanging yen sampeyan wis pracaya banget, mesthine bisa nyingkirake kanthi bener. Tipe worldview iki bisa nggawe sampeyan ketagihan, supaya sampeyan seneng ndeleng kabeh sing mengkono liwat kacamata interpretasi khusus acara mburi-wektu. Aku wis krungu yen wong-wong sing wis dianggep ing wangsulan pungkasan wektu wis lucu disebut apokaholics.

Ing kasunyatan, iki ora ngguyu. Jenis worldview iki bisa mbebayani. Ing kasus sing luwih abot, bisa nyebabake wong bisa ngedol barang, ninggalake kabeh sesambetan, lan pindhah menyang panggonan sing sepi kanggo ngenteni kiamat.

Akèh sing ora bakal pindhah. Nanging sentimen sing urip, kaya sing kita kenal, bakal rampung ing mangsa ngarep, bisa nyebabake wong nyathet rasa kasangsaran lan kasangsaran sing ana ing sakubenge, lan mikir, Apa ing ngendi? Dheweke ndeleng kabeh sing ana ing kana kanthi cara pesimis lan dadi luwih akeh penonton lan hakim sing nyenengake tinimbang sing ngupayakake nambahake samubarang. Sawetara para pecandu nabi malah nganti adoh amarga ora nulungi bantuan kemanusiaan amarga dheweke yakin yen bisa wae entuk wektu tundha. Wong liya ora nglirwakaké kesehatan lan anak-anake lan ora peduli babagan finansial amarga padha percaya yen ora ana mangsa kanggo rencana.

Iki ora cara kanggo ngetutake Yesus Kristus. Panjenenganipun nimbali kita dados lampu ing donya. Sadhela, sawetara lampu saka Kristen katon kaya lampu sorot ing helikopter polisi sing ngetrolake tetanggan kanggo nglacak tindak kejahatan. Gusti Yesus kepengin kita minangka pepadhang ing pangertosan supaya kita mbantu ndadekake donya iki dadi panggonan kang luwih apik kanggo wong ing saubenging kita.

Aku pengin menehi sampeyan perspektif sing beda. Apa ora pracaya manawa kita manggon ing dina pisanan tinimbang dina pungkasan?

Gusti Yesus ora maringi pitunjuk babagan kita ngumumake siksa lan pepeteng. Dheweke menehi pesen pangarep-arep. Dheweke marang kita supaya ngandhani donya manawa urip mung diwiwiti tinimbang disalin. Injil iku gegayutan karo awake dhewe, sapa pancen, mula, lan apa sing bisa ditindakake. Nalika Gusti Yesus nyuwil saka kuburane, kabeh wis owah. Dheweke digawe kabeh sing anyar. Ing Panjenengané Allah nebus lan ngrukunaké kabeh ing swarga lan ing bumi (Kolose 1,16: 17).

Skenario sing apik iki diringkes ing sing diarani ayat emas ing Injil Yohanes. Sayange, ayat iki kondhang amarga kekuwatane saya surem. Nanging katon maneh ayat iki. Digest alon-alon, lan ngidini bukti sing nggumunake temenan klelep: Amarga pancen Gusti Allah tresna marang jagad iki, mula dheweke masrahake putrane ontang-anting supaya kabeh wong sing percaya marang dheweke ora ilang, nanging nduwèni urip langgeng (Yokanan 3,16).

Injil dudu pesen siksa lan siksa. Gusti Yesus damel cetha ing ayat sabanjure: Amarga Gusti Allah ora ngutus putrane menyang jagad iki kanggo ngadili jagad, nanging jagad iki bakal kapitulungan rahayu. (Yokanan 3,17).

Gusti Allah metu kanggo nyimpen jagad iki, ora kanggo ngrusak. Mangkono urip kudu nggambarake pangarep-arep lan kabungahan, ora pesimis lan wedi wedi. Gusti Yesus maringi pangerten anyar babagan tegese manungsa. Ora adoh saka orientasi batin, kita bisa urip kanthi produktif lan konstruktif ing jagad iki. Yen sampeyan duwe kesempatan, kita kudu nindakake kabeh wong apik, utamane sing iman (Galatia 6,10). Penderita ing Dafur, masalah munculake perubahan iklim, permusuhan sing isih ana ing Timur Tengah lan kabeh masalah liyane sing nyedhaki omah kita yaiku urusan kita. Minangka wong-wong sing percaya, kita kudu ngurus lan nulungi kabeh - lan ora lungguh ing sela-sela lan mesem babagan aku: mula kita wis ujar kowe.

Nalika Gusti Yesus wungu saka ing antarane wong mati, kabeh wis diganti - kanggo kabeh wong - apa padha ngerti utawa ora. Tugas kita yaiku nindakake paling apik supaya wong ngerti. Nganti saiki jagad sing ala, saiki kita bakal nemoni oposisi lan sok-sok ngancam. Nanging kita isih ing awal. Ing salebeting salebeting kalanggengan punika, kekalih kekristenan kalih ewu taun salajengipun mboten wonten mata.

Saben kahanan kasebut dadi mbebayani, wong bisa mangerteni yen dheweke lagi urip ing sawetara dinten pungkasan. Nanging bebaya ing donya wis teka lan tilar donya rong èwu taun, lan kabeh wong Kristen sing pancen yakin menawa urip ing jaman pungkasan padha salah - saben-saben. Gusti Allah ora maringi kita dalan sing bener.

Panjenengané wis maringi kita Injil pangarep-arep, Injil sing kudu dingerteni kanggo kabeh wong ing kabeh jaman. We are privileged kanggo manggon ing dina pisanan saka titah anyar sing wiwit nalika Gusti Yesus wungu saka ing antarane wong mati.

dening Joseph Tkach