Dosa lan ora kepenak?

dosa lan ora nguciwani Iku kaget nanging banget pleased sing Martin Luther dielingake ing layang marang kanca Philip Melanchthon iki: Aja dosa lan supaya dosa dadi kuat, nanging luwih kuat saka dosa iku pracayamu ana ing Kristus lan mongkog ana ing Kristus kang dosa wis ngalahake pati lan jagad.

Ing wiwitan, telpon kasebut katon ora bisa dipercaya. Kanggo mangerteni pangeling Luther, kita kudu ndeleng kanthi cetha bab konteks. Luther ora nelpon dosa-dosa sing dikarepake. Nanging, dheweke ngandhakake yen kita isih padha nglakoni dosa, nanging dheweke kepengin supaya ora kesusahan amarga kita kudu wedi yen Gusti Allah bakal mbatalake sih-rahmat saka kita. Apa wae sing wis kita tindakake nalika kita ana ing Sang Kristus, sih-rahmat tansah luwih kuwat tinimbang dosa. Sanadyan manawa kita kudu nglakoni dosa kaping 10.000 dina, dosa kita tanpa daya ana ing panuwun sih-piwelas Gusti Allah.

Iki ora ujar manawa ora prelu manawa kita urip kanthi bener. Paulus enggal ngerti apa sing bakal kelakon, lan mangsuli pitakon: "Apa sing kudu kita kandhani saiki? Apa kita bakal terus nglakoni dosa supaya sih-rahmat bisa dadi luwih kuat? mangsuli kaya mangkene: Sing adoh banget! Kepiye kita pengin urip ing dosa sawise mati? » (Roma 6,1-2).

Mengkono ing jejere jejodhoan Yesus Kristus, kita dipanggil kanggo ngetutake conto Kristus, tresna marang Gusti Allah lan sesami kita. Sanadyan kita manggon ing donya iki, kita kudu urip karo masalah sing bakal kita gawé dosa. Ing salebeting kahanan punika, kita boten kedah bingah sanget amargi kita ajrih dhateng kapitadosanipun Gusti Allah. Nanging, kita ngakeni dosa-dosa kita marang Gusti Allah lan pituwasing sih-rahmate maneh. Karl Barth sapisan mratélakaké yèn: Kitab Suci ngalang-alangi supaya kita ngilangi dosa kanthi temen-temen utawa malah minangka sih-rahmat.

Saben wong Kristen ngerti yen dosa iku ala. Nanging, akeh wong sing pracaya kudu ngeling-eling babagan carane nglakoni dosa nalika lagi gawe dosa. Apa jawabane? Ngakeni dosa panjenengan tanpa wates marang Gusti Allah lan tulus nyuwun pangapunten. Gabung karo kapercayan ing Dhamparr Cinta lan ngandelake marang dheweke supaya menehi sih-rahmate, lan luwih saka cukup.

dening Joseph Tkach


pdfDosa lan ora kepenak?