Apa gereja?

Alkitab kandha: Sapa waé sing precaya marang Kristus dadi bagéan saka gréja utawa komunitas.
Apa iki, greja, jemaat? Kepiye carane diatur? Apa gunane?

Yesus mbangun pasamuwan

Gusti Yesus ngandika: Aku pengin mbangun pasamuwanku (Mat. 16,18). Gereja iku penting kanggo dheweke - dheweke pancen tresna marang dheweke (Efesus 5,25). Yen kita padha karo dheweke, kita bakal seneng Pasamuwan lan menehi awake dhewe. Gereja utawa jemaah diterjemahake saka ekklesia Yunani, tegese kumpul. Ing Para Rasul 19,39: 40, tembung kasebut digunakake kanggo pangerten wong kumpul normal. Kanggo wong Kristen, ekklesia duwe makna khusus: kabeh wong sing percaya marang Yesus Kristus.

Ing titik sing pisanan nggunakake tembung kasebut, Lukas nulis: "Lan wedi banget tumrap kabeh jemaah ..." (Para Rasul 5,11). Dheweke ora kudu nerangake apa tegese tembung kasebut; pamacane wis ngerti. Iki tegese kabeh wong Kristen, ora mung sing padha kumpul ing papan iki. "Greja" nuduhake greja, nuduhake kabeh sakabate Kristus. Komunitas wong, dudu bangunan.

Salajengipun, greja ugi ngrujuk ing majelis lokal Kristen. Paulus nulis "marang pasamuane Gusti Allah ing Korinta" (1 Korinta 1,2); dheweke ngomong babagan "kabeh greja Kristus" (Roma 4,16). Nanging dheweke uga nggunakake tembung kasebut minangka jeneng kolektif kanggo komunitas kabeh wong sing precaya nalika ujar manawa "Kristus tresna marang greja lan nyerah kanggo awake dhewe" (Efesus 5,25).

Masyarakat ana ing sawetara tingkatan. Ing tingkat siji stands gereja universal utawa pasamuan sing embraces everyone ing donya sing professes dadi Gusti Yesus Kristus lan Juru-wilujeng. Ing tingkat liya, komunitas lokal, kotamadya ing pangerten sing ketat, yaiku kelompok-kelompok regional sing ketemu kanthi rutin. Ing tingkat intermediasi dumunung ing denominasi utawa denominasi, yaiku kelompok-kelompok komunitas sing makarya bebarengan kanthi sajarah umum lan basis iman.

Komunitas lokal kadhangkala kalebu non-tiyang pitados - anggota kulawarga ingkang boten ngakeni Gusti Yesus minangka Juruwilujeng, ananging tetep tumut ing gesang gereja. Iki uga kalebu wong sing nganggep awake dhewe Kristen, nanging ndalangake soko. Pengalaman nuduhake yen sawetara wong mau ngakoni yen dheweke ora Kristen.

Apa kita butuh gereja

Akeh wong sing nggambarake awake dhewe minangka wong-wong sing percaya karo Kristus, nanging ora pengin melu gereja apa wae. Iki uga kudu diterangake postur sing salah. Prajanjian Anyar nuduhake manawa kasus sing normal yaiku para mukmin kalebu jemaah (Ibrani 10,25).

Semono maneh Paulus ngundang wong Kristen kanggo siji lan liyane, kanggo layanan bebarengan, kanggo kesatuan (Rum 12,10:15,7; 1; 12,25 Korinta 5,13; Galatia 4,32:2,3; Efesus 3,13; Filipi 1: 5,13; Kolose;Tatur). Nyusul bandhing iki meh ora mungkin kanggo loner sing ora pengin cedhak karo para mukmin liyane.

Greja bisa menehi kita rasa duweke, rumangsa bisa bebarengan karo wong Kristen. Bisa menehi minimal keamanan spiritual supaya ora kesasar liwat ide-ide aneh. Greja bisa menehi kita kekancan, kekancan, semangat. Bisa mulang kita bab-bab sing ora bakal kita pelajari dhewe. Bisa mbantu ngunggahake anak, bisa mbantu "ngawula marang Gusti Allah" kanthi luwih efektif, bisa menehi kesempatan kanggo layanan sosial nalika tuwuh, asring kanthi cara sing ora dikarepake.

Umume bisa diarani: Bathi sing diwenehake masarakat minangka proporsional karo komitmen sing kita investasi. Nanging bisa uga alesan sing paling penting kanggo saben wong percaya bisa gabung ing jemaat yaiku: Greja mbutuhake kita. Gusti Allah wis menehi hadiah sing beda kanggo saben wong sing precaya lan pengin kita kerja bareng »kanggo kepentingan kabeh» (1 Korinta 12,4: 7). Yen mung bagean tenaga kerja katon ing pagawean, mula ora gumun manawa Gereja ora nindakake kaya sing diarep-arep utawa manawa kita ora sehat kaya sing diarep-arep. Sayange, menehi kritik luwih gampang tinimbang sawetara.

Pasamuwan butuh wektu, katrampilan, hadiah. Sampeyan butuh wong sing bisa dipercaya - butuh komitmen kita. Gusti Yesus nimbali pandonga (Mat. 9,38). Dheweke pengin saben wong menehi pitulung lan ora mung mainake penonton pasif. Sapa sing pengin dadi wong Kristen tanpa greja, ora nggunakake kekuwatan kaya sing kudune digunakake miturut Injil, yaiku mbantu. Greja minangka "komunitas gotong-royong" lan kita kudu padha tulung-tinulung ngerti yen dina bakal teka (ya wis tekan) yen kita butuh awake dhewe.

Gereja / Komunitas: gambar lan simbol

Gréja dianggep kanthi maneka cara: Wong Gusti Allah, kulawarga Gusti Allah, panganten Kristus. We are a building, a temple, a body. Gusti Yesus ngandika marang kita kaya wedhus, minangka pakebonan anggur. Saben simbol kasebut nggambarake sisih liyane pasamuwan.

Akeh pasemon saka Kratoning Gusti Yesus sing ngomong babagan pasamuwan. Gereja wiwit cilik banjur tuwuh gedhe kaya wiji sawi (Matéus 13,31: 32). Gereja kasebut kaya lapangan sing ditandur kaya gandum (Ayat 24-30). Kayadene jaring sing nyekel iwak apik uga ana sing ala (Ayat 47-50). Kayadene kaya pakebonan anggur sing dianggo sawetara, mung sawetara ora suwe (Matéus 20,1: 16). Kayadene abdi sing dipasrahake marang gurune lan sing nandur modal kanthi ora apik lan sebagian ala (Matéus 25,14: 30). Yesus nyeluk awake minangka Pangon lan Murid-muridé (Mat. 26,31); jejibahane yaiku golek wedhus sing ilang (Matéus 18,11: 14). Dheweke nggambarake para wong percaya minangka wedhus sing kudu diopeni lan diopeni (Yokanan 21,15: 17). Paulus lan Pétrus uga nggunakake simbol iki lan ujar manawa pamimpin gereja kudu "ngopeni wedhus" (Kisah Para Rasul 20,28:1; 5,2 ​​Petrus).

Kita minangka "bangunaning Allah", nulis Paulus ing 1 Korinta 3,9. Dhasare yaiku Kristus (Ayat11), ing kana dununge bangunan sing kasusun saka wong. Pétrus nyebut kita "watu urip, dibangun kanggo omah spiritual" (1 Petrus 2,5). Bareng kita dibangun "menyang papan panggonane Gusti Allah kanthi Roh" (Efesus 2,22). Kita minangka Pedalemané Allah, candhi saka Roh Suci (1 Korinta 3,17:6,19;). Gusti bisa disembah ing endi-endi; nanging pasamuan kasebut mujudake ibadah minangka makna utama.

Kita minangka "umate Gusti Allah", ujare 1 Petrus 2,10. Kita kudu dadi wong Israel: "generasi pilihan, keimaman kerajaan, wong suci, wong properti" (Ayat 9; pirsani Pangentasan 2: 19,6). Kita dadi duweke Gusti Allah, amarga Sang Kristus wis tuku awake dhewe (Wahyu 5,9). Kita dadi putrane Gusti Allah, dheweke iku bapakne (Efesus 3,15). Minangka bocah-bocah, kita wis diwenehi warisan sing apik, lan kita ngarep-arep bisa nyenengake lan ngurmati asmane.

Kitab Suci uga nyebut kita Bride Kristus - jeneng sing resonates karo carane Kristus tresna kita lan apa owahan jero njupuk Panggonan ing kita supaya kita bisa duwe kaya hubungan sing cedhak karo Putraning Allah. Ing kathah perumpamaan-perumpamaanipun, Yesus ngajak wong ing pesta penganten; Kene kita diundang dadi putri.

"Ayo padha bungah lan seneng, lan mulya; amarga pangantenane Sang Cempe wis teka lan pangantene wis siyap " (Wahyu 19,7). Kepiye kita "nyiapake" awake dhewe? Kanthi hadiah: "Lan dheweke diparingi macak nganggo linen murni sing apik" (Ayat 8). Kristus ngresiki kita "liwat kamar mandi banyu kanthi tembung" (Efesus 5,26). Dheweke ngaturake Gréja kanggo awake dhewe sawise nggawe dheweke mulia lan ora suci, suci lan ora salah (Ayat 27). Kerjane ing kita.

makarya bebarengan

Simbol sing paling nggambarake kepiye sesambungane paroki ing antarane siji liyane yaiku awak. "Nanging kowé iku badané Kristus", nyerat Paulus, "lan saben wong dadi anggota" (1 Korinta 12,27). Yesus Kristus "minangka kepala badan, yaiku greja" (Kolose 1,18), lan kita kabeh kalebu anggota awak. Nalika kita dadi setunggal karo Kristus, kita uga bisa bebarengan, lan kita - kanthi pangertene sing sejatine - setya marang siji lan sijine. Ora ana sing bisa ujar, "Aku ora butuh kowe" (1 Korinta 12,21), ora ana sing bisa ngomong yen dheweke ora ana hubungane karo pasamuwan (Ayat 18). Gusti Allah nyebarke hadiah supaya kita bisa kerja bareng kanggo entuk manfaat bebarengan lan supaya kita bisa mbantu lan nampa pitulung nalika kerja bareng. Kudu "ora ana pamisahan" ing awak (Ayat 25). Paul asring polemik nglawan semangat pesta; wong sing nyebar pasulayan uga kudu dikecualekake saka masarakat (Roma 16,17; Titus 3,10-11). Gusti Allah ngidini pasamuwan "tuwuh ing kabeh bagean" kanthi "saben anggota ndhukung liyane miturut ukuran kekuwatane" (Efesus 4,16). Sayange, jagad Kristen dipérang dadi denominasi sing asring ana gandheng cenenge. Pasamuwan durung sampurna amarga ora ana sawijining anggota sing sampurna. Nanging: Kristus pengin gereja tunggal (Yokanan 17,21). Iki ora ateges dadi penggabungan organisasi, nanging dadi tujuan umum. Persatuan sing sejatine mung bisa ditemokake kanthi ngupayakake supaya bisa nyedhaki Sang Kristus, ngabarake Injil Sang Kristus, urip karo prinsip-prinsipipun. Tujuane kanggo nyebarake, dudu awake dhewe.Nanging, yen ana macem-macem denominasi uga duwe kauntungan: Liwat pendekatan sing beda, pesen Kristus tekan luwih akeh wong kanthi cara bisa dingerteni.

organisasi

Ana telung wujud dhasar organisasi gereja lan konstitusi ing donya Kristen: hirarkis, demokratis lan wakil. Padha disebut episcopal, kongregasi lan presbiterial.

Saben jinis dhasar nduweni variétas, nanging ing prinsip, model episcopal tegese pangon senior nduweni kuwasa kanggo nemtokake prinsip-prinsip greja lan pandhita sing nata. Ing model jemaat, gereja-gereja piyambak nemtokake faktor loro iki. Ing sistem presbiter, kekuwatan dibagi antara denominasi lan gereja; Para pinituwa dipilih dadi sing diwenehi kompetensi.

Prajanjian Anyar ora menehi resep gereja utawa struktur pasamuan khusus. Pangucapé saka para pengawas (Uskup), sesepuh lan pangon (Pendhita), sanajan judhul resmi kasebut katon bisa diganti. Pétrus mrentah para pinituwa supaya ngleksanani pangon lan pengawas: "Panganan wedhus ... jaga-jaga" (1 Petrus 5,1-2). Ing istilah sing padha, Paulus menehi pandhuan kanggo para pinituwa (Kisah Para Rasul 20,17:28 lan).

Masyarakat Yerusalem dipimpin dening klompok sepuh; paroki kasebut menyang Filipi uskup (Kisah 15,1: 2-1,1; Filipi). Paulus ninggal Titus ing Kreta supaya ngirim pinituwa; dheweke nulis salah sawijining ayat babagan para pinituwa lan sawetara babagan uskup kaya yen istilah kasebut sinonim kanggo pamimpin komunitas (Titus 1,5: 9). Ing layang marang wong Ibrani (13,7, Quantity and Elberfeld Bible) pimpinan masarakat diarani "pimpinan". Ing wektu iki, Luther nerjemahake "Führer" karo "Guru", sawijining istilah sing asring uga katon (1 Korinta 12,29:3,1; Yakobus). Tata bahasa Efesus 4,11 nuduhake manawa "pangon" lan "guru" kalebu kategori sing padha. Salah siji kualifikasi utama menteri ing greja yaiku yaiku "... bisa mulang wong liya" (2Tim2,2).

Minangka penyebut umum, kudu ditemokake: pimpinan komunitas ditunjuk. Ana sejumlah organisasi, sanajan jeneng pejabat sing tepat penting. Anggota kasebut kudu nuduhake rasa hormat lan mituhu marang para pejabat (1 Tes 5,12:1; 5,17 Timotius 13,17; Ibrani).

Yen pinituwa nemokake salah, pasamuwan ora kudu manut; nanging, pasamuwan biasane bisa didhukung para pinituwa. Apa sing ditindakake pinituwa? Sampeyan dadi kepala komunitas (1 Timotius 5,17). Wong-wong pada pakan, sing dituntun nganggo tuladha lan mulang. Sampeyan ngawasi komplotan (Para Rasul 20,28). Dheweke ora kudu mrentah sacara diktator, nanging ngladeni (1 Ptr. 5,23), "supaya para suci bisa siyap kanggo nindakake pakaryan. Liwat iki, awak Kristus kudu dibangun » (Efesus 4,12) Kepiye pinituwa? Kita entuk informasi ing sawetara kasus: Paulus nggunakake pinituwa (Kisah 14,23) nganggep Timotius nunjuk uskup (1 Timotius 3,1: 7), lan nguatake Titus kanggo milih pinituwa (Titus 1,5). Ing kasus apa wae, ana hirarki ing kasus kasebut. Kita ora nemokake conto komunitas sing milih pinituwa dhewe.

peladèné pasamuan

Nanging, kita weruh ing Para Rasul 6,1: 6 kepiye wong miskin dipilih dening jemaah. Wong-wong iki dipilih kanggo nyebar panganan kanggo wong-wong sing butuh, lan para rasul banjur padha dilebokake ing kantor iki. Iki ngidini para rasul bisa musatake ing kasukman lan gaweyan fisik uga ditindakake (Ayat 2). Bentenane antarane karya gereja spiritual lan fisik uga bisa ditemokake ing 1 Petrus 4,10: 11.

Pejabat kanggo kerja manual asring diarani diakoni, saka Yunani diakoneo, kanggo diladeni .. Intine, kabeh anggota lan pimpinan kudu "ngladeni", nanging ana perwakilan kapisah kanggo ngladeni tugas kanthi pangertene sing sempit. Diakon wanita uga kasebut paling ora ing sak papan (Roma 16,1).

Paulus nyebut Timoti minangka pirang-pirang katrampilan sing kudu diduweni dening diakoni (1 Timotius 3,8: 12) tanpa nemtokke apa arti saka pelayanan kasebut. Akibate, macem-macem denominasi menehi tugas liyane kanggo para diakon, mulai saka petugas balai nganti akuntansi finansial. Ing posisi kepemimpinan, dudu jeneng, dudu strukture, uga cara ngisi sing penting. Makna lan tujuwane penting: mbantu wong-wong saka Gusti Allah nalika mateng "nganti kebak Kristus" (Efesus 4,13).

Rasa masyarakat

Kristus mbangun greja, menehi hadiah lan pandhuan kanggo umate, lan menehi kita kerja. Salah sawijining tujuan utama komunitas gereja yaiku ibadah, kultus. Gusti Allah wis nimbali kita "supaya kowé padha martakake mupangat saka Panjenengané, sing nimbali kowé saka pepeteng nganti cahya sing nggumunake" (1 Petrus 2,9). Gusti Allah nggoleki wong sing nyembah marang dheweke (Yokanan 4,23) sing nresnani dheweke luwih saka apa-apa (Mat. 4,10). Apa wae sing ditindakake, yaiku minangka individu utawa minangka komunitas, mesthi ditindakake kanggo dheweke (1 Korinta 10,31). Kita kudu "tansah ngaturake puji marang Gusti Allah" (Ibrani 13,15).

Kita diparingi prentah: »Mupangatake siji liyane nganggo masmur lan kidung-kidung lan kidung spiritual» (Efesus 5,19). Nalika kita kumpul dadi pasamuwan, kita ngidungake pujian Gusti Allah, ndedonga marang dheweke lan ngrungokake pangandikane. Iki minangka bentuk ibadah. Mangkono uga mangan, uga mbaptis, uga taat.

Tujuan greja liyane yaiku mulang. Utamane yaiku prentah: "Ajari supaya padha netepi kabeh prentah sing dakkandhani" (Mat. 28,20). Pimpinan gereja kudu mulang, lan saben anggota kudu mulang wong liya (Kolose 3,16). Kita kudu menehi pitunjuk (1 Korinta 14,31:1; 5,11 Tes 10,25; Ibrani). Klompok-klompok cilik minangka kerangka sing cocog kanggo dhukungan lan pamulangan.

Sapa sing golek hadiah saka Roh ujar Paulus kudu ngupayakake pasamuwan (1 Korinta 14,12). Tujuane yaiku: kanggo mbangun, menehi saran, nguatake, nglipur (Ayat 3). Kabeh sing kedadeyan ing jemaah kudu konstruktif kanggo masarakat (Ayat 26). Kita kudu dadi murid, sing ngerti lan ngetrapake pangandikaning Allah. Umat ​​Kristen wiwitan dipuji amarga "tetep" ing piwulang para rasul lan ing komunitas lan nyuwil roti lan ndedonga " (Para Rasul 2,42).

Pangertosan utama ing greja yaiku "layanan sosial". "Dadi, ayo padha nggawe kabecikan marang kabeh wong, nanging umume tumrap wong sing padha precaya," panjaluk Paul (Galatia 6,10). Kekarepan utama yaiku kulawarga, banjur komunitas lan jagad sekitar kita. Pandhuan paling nomer loro yaiku: tresna marang pepadhamu (Mat. 22,39). Jagad iki duwe akeh kebutuhan fisik lan aja nganti ora digatekake. Nanging sing paling penting perlu Injil, lan kita uga ora kudu nggatekake. Minangka bagean saka layanan sosial "" kita, greja kudu martakake kabar kabungahan bab karahayon liwat Yesus Kristus. Ora ana organisasi liya sing nindakake tugas iki - tugas saka Greja. Saben pekerja dibutuhake kanggo iki - sawetara ana ing "ngarep", lan liyane ana ing "panggung". Ana sing nandur, ana sing nyubur, ana sing ngasilake; yen kita kerja bareng, Kristus bakal tuwuh greja (Efesus 4,16).

dening Michael Morrison