Enem fungsi gereja

Kenapa kita ketemu saben minggu kanggo ibadah lan pituduh? Apa ora bisa kita ndedonga ing omah kanthi gaweyan luwih dawa, maca Kitab Suci, lan krungu khotbah ing radio?

Ing abad kaping sepuluh, wong ketemu saben minggu kanggo ngrungokake Kitab Suci - nanging saiki kita bisa maca salinan Alkitab kita dhewe. Dadi, kenapa ora tinggal ing omah lan maca Kitab Suci piyambak? Iku mesthi bakal luwih gampang - lan uga luwih murah. Kanthi teknologi modern, saben minggu ing donya, saben minggu, sampeyan bisa ngrungokake preachers paling apik ing donya! Utawa kita bisa duwe pilihan pilihan lan mung ngrungokake khotbah sing gegayutan karo kita utawa topik sing kita seneng. Bakal ora apik?

Ora, tenan. Aku percaya manawa wong Kristen sing tetep ing omah ora ngerteni akeh aspek penting ing Greja. Muga-muga bisa dituduhake ing artikel iki, supaya bisa menehi saran supaya pengunjung sing setya njupuk luwih akeh saka rapat lan menehi motivasi marang wong liya supaya rawuh ing layanan mingguan. Kanggo ngerti sebabe kita ketemu saben minggu, luwih becik takon dhewe, "Napa Gusti Allah nitahake Greja?" Apa gunane? Nalika sinau babagan fungsi Greja, kita bakal bisa ngerteni manawa rapat mingguan bisa nyedhiyakake macem-macem tujuan miturut kersane Gusti Allah kanggo putrane.

Priksa, dhawuhe Gusti Allah ora sembarangan mung kanggo ndeleng manawa kita mlumpat nalika Dheweke ujar mlumpat. Ora, dhawuhe kanggo kepentingan kita. Mesthine, yen kita isih enom Kristen, kita bisa uga ora ngerti sebabe dheweke mrentah prekara-prekara tartamtu lan kita kudu manut sadurunge kita kabeh durung ngerti sebabe. Kita mung ngandel marang Gusti Allah yen Dheweke ngerti paling apik lan kita nindakake apa sing dikandhakake. Dadi, wong Kristen enom bisa uga mlebu greja amarga wong-wong Kristen diarep-arep bakal teka. Wong Kristen enom bisa uga rawuh ing layanan kasebut amarga Ibrani 10,25 ujar, "Ayo ora ninggalake rapat ..." Nganti saiki, apik banget. Nanging nalika wis precaya ing iman, kita kudu paham luwih jero kenapa Gusti Allah mrentah umat-Nya supaya padha nglumpuk.

Kathah tawaran

Nalika mriksa subyek iki, ayo miwiti kanthi ujar manawa Ibrani dudu siji-sijine buku sing mrentah wong-wong Kristen kanggo rapat. "Saling tresnaa" ujare Yesus marang para sakabate (Yokanan 13,34). Nalika Yesus ujar "siji liyane", dheweke ora nyebutake tugas kita tresna marang kabeh wong. Luwih saka iku, ana gegayutane karo kabutuhan para siswa supaya padha tresna marang sakabat liyane - iku kudu padha tresna-tinresnan. Lan katresnan iki minangka tandha ngenali para sakabate Yesus (V. 35).

Saling tresna ora ditulis liwat rapat-rapat kasempatan ing acara grosir lan olahraga. Prentahe Yesus presupose manawa para sakabate kumpul kanthi rutin. Umume wong Kristen kudu tetunggalan karo wong-wong Kristen liyane kanthi rutin. "Ayo padha gawe kabecikan tumrap kabeh wong, nanging umume tumrap wong sing padha precaya," tulis Paulus (Galatia 6,10). Kanggo netepi dhawuhe iki, kita kudu ngerti sapa para sedulur? Kita kudu ndeleng dheweke lan kudu ndeleng kebutuhane.

"Sawatya ngabdi," tulis Paulus marang Greja ing Galatia (Galatia 5,13). Sanajan kita kudu ngladeni wong-wong sing ora precaya kanthi cara tartamtu, Paulus ora nggunakake ayat iki kanggo ngandhani. Ing ayat iki, dheweke ora mrentah supaya ngabdi marang jagad, lan uga ora mrentah jagad kanggo ngawula. Luwih becik, dheweke mrentah supaya bisa kerja bareng karo sing ngetutake Kristus. "Karo padha nanggung momotan, lan kowe bakal padha netepi angger-anggering Sang Kristus" (Galatia 6,2). Paulus ngomong karo wong sing pengin manut marang Yesus Kristus, dheweke ngandhani tanggung jawab sing diduweni marang para mukmin liyane. Nanging kepiye bisa nulungi saben liyane kanggo nanggung beban nalika kita ora ngerti apa beban kasebut - lan kepiye kita ngerti yen ora ketemu kanthi rutin.

"Nanging yen lumaku ing cahya ... kita bakal tetunggalan karo siji lan sijine," tulis Johannes (1 Yokanan 1,7). Yohanes ngomong babagan wong sing mlaku ing pepadhang. Dheweke ngomong babagan persekutuan rohani, dudu rapat santai karo wong-wong sing ora percaya. Nalika lumaku ing pepadhang, kita nyoba supaya wong-wong percaya liyane bisa tetunggilan. Paulus nulis kaya mangkene: "Nampa siji lan sijine" (Roma 15,7). «Dadi apikan lan grapyak ing sapadha-padha lan padha ngapura siji lan liyane» (Efesus 4,35). Kristen duwe tanggung jawab khusus kanggo saben liyane.

Kita maca ing saindenging Prajanjian Anyar manawa wong-wong Kristen sing pertama nglumpukake ibadah bebarengan, sinau bareng, bareng-bareng urip bebarengan (mis. ing Para Rasul 2,41: 47). Nang endi wae Paulus, dheweke ngedegake gereja tinimbang ora mangkat kabeh wong sing nyebar. Dheweke kepengin banget bareng-bareng iman lan sregep. Iki pola Alkitab.

Nanging saiki masarakat padha sambat yen ora njupuk apa-apa saka khutbah babar pisan. Sampeyan bisa uga bener, nanging iki dudu alesan kanggo ora teka ing rapat. Wong kaya ngono kudu ngowahi perspektif, saka "njupuk" dadi "menehi". Kita ora mlebu ing greja mung kanggo njupuk, nanging uga menehi - kanggo nyembah Gusti Allah kanthi gumolonging ati lan bisa ngladeni anggota komunitas liyane.

Kepiye cara kita bisa ngladeni ing layanan? Kanthi ngajar anak-anak, mbantu mbersiki bangunan, nyanyi lagu lan muter musik khusus, nyetel kursi, nampi wong, lan liya-liyane. We nggawe atmosfer ing ngendi wong bisa njupuk sawetara khutbah. Kita duwe sesambetan lan kita nemokake kasangsaran sing kita ndedonga lan apa sing bisa kita lakoni kanggo mbantu wong liya ing minggu kasebut. Yen sampeyan ora oleh apa-apa saka khotbah-khotbah, paling sithik nrima layanan kanggo menehi wong liya.

Paulus nulis, "Dadi padha bungaha ... siji lan liyane lan padha saling mantosa" (2 Tesalonika 4,18). "Ayo padha nyurung katresnan lan nindakake perkara sing apik" (Ibrani 10,24). Iki minangka alasan sing tepat sing diwenehake ing konteks syarat kanggo rapat-rapat rutin ing Ibrani 10,25. Kita kudu nyengkuyung marang wong liya, dadi sumber tembung positif, apa wae sing bener, apa sing ditresnani lan duwe reputasi sing apik.

Njupuk conto Yesus. Panjenengané sacara rutin ngadhep ing papan pangibadah lan kanthi réncang ngrungokake bacaan saka Kitab Suci sing ora mènèhi kontribusi marang pangertèné, nanging dhèwèké uga nyembah. Mungkin iki mbebayani kanggo wong sing sinau kaya Paulus, nanging sing ora ngendheg.

Tugas lan kepinginan

Wong sing pracaya menawa Gusti Yesus nylametake wong-wong mau saka pati langgeng, kudu banget tresna. Padha seneng ketemu karo wong liya kanggo memuji Juruslametake. Mesthi, kadhangkala kita duwe dina sing ala lan ora pengin ngumbara. Nanging sanajan ora dadi pesenan, saiki tugas kita isih tetep. Kita ora bisa nylametake lan nindakake apa wae sing dikarepake, ora nalika kita ngetutake Gusti Yesus minangka Gusti kita. Panjenengane ora ngupaya nindakake karsane dhewe, nanging karsane Sang Rama. Sing kadhangkala titik sing teka mudhun kanggo kita. Yen samesthine gagal, minangka pidato lawas, maca manual kasebut. Lan instruksi nyatakake yen ana ing layanan kasebut.

Nanging kok? Apa gereja kanggo? Gereja nduweni akeh fungsi. Sampeyan bisa dibagi dadi telung kategori - munggah, jero lan metu. Rencana organisasi kasebut, kaya rencana, duwe kaluwihan lan keterbatasan. Dheweke gampang lan sederhana.

Nanging ora nuduhake kasunyatan sing hubungan kita munggah karo ekspresi pribadi lan publik. Nyakup kasunyatan manawa sesambetan kita ing pasamuan ora persis kaya kanggo kabeh wong ing pasamuwan. Ora nuduhake yen pelayanan wis rampung sacara internal lan eksternal, ing gereja lan ing njaba masyarakat lan ing lingkungan.

Kanggo nekanake aspèk tambahan karya Gréja, sawetara wong Kristen nggunakake skema papat utawa lima-fold. Kanggo artikel iki aku bakal nggunakake enem kategori.

sembahyang

Hubungan kita karo Gusti Allah iku pribadi lan umum uga kita butuh. Ayo wiwiti hubungan umum karo Gusti - kanthi ibadah. Mesthi wae bisa nyembah marang Gusti Allah nalika awake dhewe, nanging istilah ibadah biasane nuduhake soko sing ditindakake ing masarakat. Tembung Inggris ibadah (nyembah) ana gandhengane karo tembung nilai (regane). Kita negesake regane Gusti Allah nalika nyembah marang dheweke.

Tegese iki dikeprigekake kanthi pribadi, ing pandonga kita, lan kanthi publik ing tembung lan lagu pujian. Ing 1. Peter 2,9 nyariosaken bilih kita dipunparingi martakaké puji-pujian Allah. Iki nuduhake pernyataan umum. Loro-lorone Prajanjian Lawas lan Prajanjian nuduhake carane wong nyembah bebarengan, minangka komunitas.

Model Alkitab dalam Perjanjian Lama dan Baru menunjukkan bahwa lagu-lagu sering kali merupakan bagian dari ibadah. Lagu nuduhake sawetara emosi sing kita duwe kanggo Gusti Allah. Lagu bisa nyebut rasa wedi, iman, katresnan, kabungahan, kapercayan, kagum, lan akeh emosi liyane sing ana ing hubungan kita karo Gusti Allah.

Mesthi, ora kabeh wong ing greja duwe emosi sing padha ing wektu sing padha, nanging isih tetep bebarengan nyanyi. Sawetara anggota bakal nyebutake emosi sing padha kanthi beda, kanthi lagu sing beda lan kanthi cara sing beda. Isih kita nembang bareng. "Saling padha semangat nganggo mazmur lan kidung-kidung lan kidung spiritual" (Efesus 5,19). Kanggo nindakake iki, kita kudu ketemu!

Musik kudu ekspresine saka kamanunggalan - nanging asring dadi sabab ora bisa disagreement. Budaya sing beda-beda lan kelompok liyane nyebutake pujian saka Gusti Allah kanthi cara sing beda-beda. Ing meh saben kotamadya budaya beda dituduhake. Sawetara anggota pengin sinau lagu anyar; sawetara pengin nggunakake lagu lawas. Iku katon kaya Gusti Allah seneng loro. Panjenengane seneng nylametake umate, Dheweke uga seneng karo lagu anyar. Iku uga mbiyantu kanggo mangerteni yen sawetara lagu lawas - ing Mazmur - printah lagu anyar:

«Hé, wong mursid, padha bungaha ing Pangéran; Ayo wong mursid padha memuji. Puji sokur marang Pangeran Yehuwah nganggo clempung; ngidungake masmur kagem masmur nganggo talenta sepuluh senar. Nyanyi lagu anyar kanggo dheweke; muter senar kanthi swara sing nyenengake! " (Jabur 33,13).

Ing musik kita, kita kudu nganggep kabutuhan sing bisa ngunjungi gereja kita kanggo pisanan. We need music sing bisa ditemokake kanthi migunani, musik sing nyatakake kabungahan supaya padha ngerti minangka seneng-seneng. Nyanyi mung lagu-lagu sing disenengi ndadekake kita mangerteni yen kita luwih seneng babagan kesejahteraan kita tinimbang wong liya.

Kita ora bisa ngenteni wong anyar teka layanan sadurunge kita mulai sinau sawetara lagu kontemporer. Kita kudu sinau saiki supaya kita bisa nyanyi kanthi wigati. Nanging musik mung minangka salah sawijining aspek ibadah kita. Worship melu luwih saka mung ngandhani emosi kita. Hubungan kita karo Gusti Allah uga kalebu pikiran kita, pamikiran kita. Bagéan saka ijol-ijolan kita karo Gusti Allah dumadi ing wangun pandonga. Minangka wong-wong saka Gusti Allah, kita ngomongake marang Gusti Allah. Kita memuji dheweke ora mung karo puisi lan lagu, nanging uga nganggo tembung biasa lan basa biasa. Lan iki tuladha Alkitab sing kita ndedonga bebarengan lan individu.

Gusti Allah ora mung tresna nanging uga bener. Ana komponen emosional lan faktual. Mulane kita perlu bebener ana ing panyembahan kita lan kita nemokake bebener ing pangandikane Gusti Allah. Kitab Suci minangka panguwasa kita, pondasi kabeh sing kita lakoni. Khotbah kudu adhedhasar wewenang iki. Malah lagu kita kudu nggambarake bebener.

Nanging bebener iki ora dadi gagasan sing bisa kita waca tanpa emosi. Bebener Gusti Allah nandheske urip lan ati kita. Dheweke njaluk jawaban saka kita. Sampeyan mbutuhake kabeh ati, pikiran, nyawa lan kekuwatan. Mulane khotbah kudu relevan karo urip. Khotbah ngirim ngirim konsep sing mengaruhi urip kita lan carane kita mikir lan tumindak ing ngarep lan ing karya ing Minggu, Senin, Selasa, lan sateruse.

Khotbah kudu bener lan adhedhasar Kitab Suci. Khotbah kudu praktis, kanggo narik urip nyata. Khotbah uga kudu sentimental lan mrodhuksi respon tulus kanthi bener. Pangibadah kita uga nyatakake yen kita ngrungokake tembung Allah lan nanggapi kanthi pamratobat kanggo dosa lan kabungahan kita kanggo kawilujengan kang menehi kita.

Kita bisa ngrungokake khotbah ing ngarep, kanthi MC / CD utawa ing radio. Ana akeh khutbah sing apik. Nanging iki ora minangka pengalaman sing paling akeh kanggo nyembah pangibadah. Minangka wangun ibadah mung partisipasi partial. Ana lack of communal aspect of worship where we sing songs of praise together by responding together to word of God by exhorting one another to put truth into practice in our lives.

Mesthi, sawetara anggota kita ora bisa mlebu gereja amarga kesehatane. Sampeyan ora ono barang - lan sing paling ngerti babagan iki. Kita ndedonga kanggo dheweke lan kita uga ngerti manawa tugas kanggo ngunjungi dheweke supaya bisa nyembah bebarengan (Yakobus 1,27).

Sanajan wong Kristen ing omah bisa uga butuh pitulung fisik, dheweke asring bisa ngawula wong liya kanthi emosional lan spiritual. Sanajan mangkono, kekristenan "tetep ing omah" iku istiméwa adhedhasar kabutuhan. Yésus ora péngin para muridé, sing nduwé kemampuan fisik, nindakké iki.

Disiplin spiritual

Ibadah mung minangka bagian saka ibadah kita. Sabda Allah kudu nerangake ati lan pikiran kita kanggo ngetokke kabeh sing kita lakoni ing minggu iki. Worship bisa ngganti format, nanging kudu ora mandheg. Bagéan saka respon kita marang Gusti Allah yaiku doa pribadhi lan sinau Alkitab. Pengalaman nuduhake yen iki pancen perlu kanggo wutah. Wong sing dadi pepinginan rohani luwih tuwa kanggo sinau bab Gusti Allah ing Sabdanipun. Padha semangat kanggo nggoleki panjaluke marang, kanggo nuduhake urip karo dheweke, lumaku bareng karo dheweke, kanggo nyumurupi kaanan sing tetep ing urip. Pengabdian kita marang Gusti Allah nyedhaki ati kita, roh kita, jiwa kita lan kekuwatan kita. Kita kudu kepéngin ndedonga lan sinau, nanging sanajan ora kepéngin, kita kudu nglakoni.

Iki ngelingake aku saranane John Wesley tau diwenehi. Ing salebeting gesangipun, piyambakipun ngandika, piyambakipun gadhah pangertosan intelektual Kristen, ananging piyambakipun boten ngraos imanipun ing manahipun. Mulane dheweke diwenehake supaya martakake iman nganti sampeyan duwe iman - lan yen sampeyan duwe, sampeyan mesthi bakal martakake! Dheweke ngerti dheweke duwe tugas ngajokake iman, supaya dheweke kudu nglakoni tugas. Lan wektu iki, Gusti Allah maringi apa sing kurang. Panjenenganipun paring pitados dhateng manah ingkang sampeyan atur ing atimu. Apa sing wis ditindakake sadurunge saka tugas dheweke saiki ora kepenak. Gusti Allah wis maringi apa sing dikarepake. Gusti Allah bakal nglakoni kabecikan uga kanggo kita.

Pandonga lan sinau kadang diarani disiplin spiritual. "Disiplin" bisa uga ukuman, utawa bisa uga ana prekara sing ora kepenak. Nanging teges tembung disiplin sing pas yaiku sing nggawe kita dadi siswa, yaiku mulang utawa mbantu sinau. Sajrone pirang-pirang abad, para pimpinan spiritual nemokake manawa kegiyatan tartamtu bisa mbantu kita sinau saka Gusti Allah.

Ana akeh laku sing mbantu kita lumaku bebarengan karo Gusti Allah. Akeh anggota Gréja sing akrab karo pandonga, sinau, meditasi lan pasa. Lan sampeyan uga bisa sinau saka disiplin liyane, kayata kesederhanaan, kemurahan, upacara utawa kunjungan randha lan anak yatim piatu. Sing saiki ing layanan gereja uga disiplin rohani sing bisa ningkatake hubungan pribadi karo Gusti Allah. Kita bisa uga sinau babagan doa, babagan sinau Kitab Suci lan cara-cara rohani liyane, kanthi ngunjungi kelompok-kelompok cilik ing ngendi kita ndeleng Kristen liyane laku ing jinis ibadah iki.

Iman sing nyata bakal nandhing manut ketaatan sing sejatine - sanadyan ketaatan iki ora becik, sanajan uga bosen, sanajan mbutuhake kita ngowahi prilaku kita. Kita nyembah Panjenenganipun kanthi roh lan bebener, ing Gréja, ing omah, ing karya lan ing ngendi wae kita lunga. Gréja iki arupa wong-wong sing dudu umaté Gusti Allah, lan wong-wong Gusti Allah wis nyembah pribadi lan umum. Loro-lorone fungsi sing perlu kanggo pasamuwan.

Pemuridan

Saindhenging Prajanjian Anyar, kita ndeleng para pimpinan spiritual mulang wong liya. Iki minangka bagean saka gaya urip Kristen; iku minangka bagean saka tugas sing gedhe: "Mula, padha ndamel sakabat kabeh ... lan ajar supaya padha netepi kabeh prentah sing dakkandhani." (Mat. 28,1920). Kabeh wong kudu dadi murid utawa guru, lan umume, kita loro ing wektu sing padha. "Mulang lan ajak-ajak siji lan sijine kanthi budi" (Kolose 3,16). Kita kudu sinau saka saben liyane, saka Kristen liyane. Gereja minangka lembaga pendhidhikan.

Paulus kandha karo Timotius: "Lan apa sing kokrungu saka aku ing ngarepe akeh saksi, prentah marang wong-wong sing setya, sing uga bisa mulang wong liya" (2 Timotius 2,2). Saben wong Kristen kudu bisa mulang dhasar saka iman, nanggapi pangarep-arep sing ana ing Kristus.

Apa bab sing wis sinau? Padha kudu dadi guru kanggo ngetokake bebener kanggo generasi sing bakal teka. Temtunipun, kathah piwulang ingkang dipun tindakaken dening para pendeta. Nanging Paulus mrentah kabeh wong Kristen supaya mulang. Kelompok cilik nyedhiyakake kamungkinan. Wong Kristen sing tuwa bisa mulang ing Sabda lan ing tuladha. Padha bisa ngomong marang wong liya babagan carane mbiyantu Kristus. Yen iman sing lemah, bisa ngupayakake semangat liyane. Yen imané kuwat, wong bisa nyoba kanggo mbiyantu sing ringkih.

Manungsa iku ora becik yen dhewekan; uga ora becik yen wong Kristen dadi piyambakan. "Dadi luwih becik dadi loro tinimbang dhewe; amarga dheweke tampa pituwase kanggo gaweyane. Yen salah sawijine tiba, kancane bakal nulungi dheweke. Bilai wong sing dhewekan nalika tiba! Banjur ora ana wong liya sing bisa mbantu dheweke. Sanajan wong loro lagi turu bareng, dheweke padha anget; kepiye supaya wong siji dadi anget? Siji bisa uga kewalahan, nanging loro bisa nolak, lan kabel triple ora gampang rusak » (Pandhita 4,9: 12).

Kita bisa saling tulung tuwuh kanthi makarya bebarengan. Murid-murid asring dadi proses rong arah, kanthi siji anggota ngrewangi anggota liyane. Nanging sawetara murid luwih tekad lan luwih fokus. Ing Greja, Gusti Allah wis ngrancang sawetara wong kanthi tepat kanggo tujuan iki: "Lan dheweke milih sawetara rasul, sawetara dadi nabi, sawetara minangka penginjil, sawetara dadi pangon lan guru, supaya para suci bisa siyap kanggo gaweyan. Liwat awak iki, Kristus bakal dikembangake nganti kita kabeh dadi satuhane iman lan ngerti Putraning Allah, kanggo wong sing sampurna, kanthi ukuran sing kebak ing Sang Kristus » (Efesus 4,11: 13).

Gusti Allah nyedhiyakake para pemimpin kang perane nyiyapake wong liya kanggo peran sing. Asilé iku wutah, kadewasan lan kamanunggalan, manawa kita ngidini proses kasebut minangka Gusti Allah. Sawetara wutah lan learning Kristen teka saka kanca-kanca; Sawetara teka saka wong sing duwe tugas tartamtu ing Gréja ajaran lan urip Kristen. Wong sing ngisolasi iki ora duwe keyakinan.

Minangka gereja kita kepengin sinau. Iku keprihatinan kita kanggo ngerti bebener babagan akeh topik sing bisa. We are semangat kanggo nyinaoni Kitab Suci. Inggih, kados makaten, babagan semangat menika sampun kasir. Mbok menawa ana owah-owahan owah-owahan doktrin sing ora bisa dihindari. Nanging kita kudu ngrungokake katresnan kanggo sinau sing kita padha tau.

We have much to learn - lan akeh kanggo aplikasi. komunitas lokal kudu kurban kelompok sinau Kitab Suci, kelas kanggo pracaya anyar, memulang ana ing evangelism, etc. We kudu kasurung laity kita nerbitaké mau, olahraga mau, menehi wong pribadi ing tangan, menehi wong ngontrol lan metu saka cara sing!

masyarakat

Masyarakat jelas hubungan antar-Kristen. Kita kudu menehi lan nampa sesambetan. Kita kudu menehi lan nampa katresnan. Pertemuan mingguan kita nuduhake komunitas sing penting kanggo kita, kanthi historis lan ing wayahe. Komunitas luwih akeh tinimbang ngomong babagan olahraga, gosip lan berita. Iku tegese urip bareng, nuduhake perasaan, ngetrapake bebrayan, nyengkuyung lan mbantu wong mlarat.

Umume wong sijine masker kanggo ndhelikake kebutuhan saka wong liya. Yen kita pancene pengin nulungi, kita kudu padha nyedhaki topeng. Lan tegese kita kudu ngeculake topeng kita dhewe supaya wong liya bisa ngerteni kabutuhan. Klompok cilik minangka papan sing apik kanggo nindakake iki. Kita kenal karo masarakat luwih apik lan rumangsa luwih aman. Dheweke asring kuwat ing wilayah-wilayah sing ora apes lan kita kuwat ing wilayah sing lemah. Saengga kita sakloron saya kuwat kanthi ndhukung saben liyane. Malah rasul Paulus, saliyane dheweke wis dipercaya banget, percaya manawa wong-wong Kristen liyane bakal ngiyatake iman (Roma 1,12).

Ing jaman sadurungé, wong ora kerep pindhah. Komunitas sing wong liya ngerti dadi luwih gampang. Nanging ing masyarakat industri saiki, wong asring ora ngerti tanggané. Wong asring dipisah saka kulawargane lan kanca-kanca. Wong tansah nganggo topeng, ora tau cukup aman supaya wong ngerti sing bener-bener ana ing njero.

Sadurunge pasamuwan-pasamuwan ora perlu nandhesake klompok-klompok cilik - padha dibentuk dhewe. Alasan sing kudu ditegesake saiki yaiku masyarakat wis akeh owah-owahan. Kanggo mbangun hubungan interpersonal sing kudu dadi bagian gereja-gereja Kristen, kita kudu golek dalan kanggo mbentuk persahabatan Kristen / pendhidhikan / doa.

Ya, iki bakal entuk wektu. Iku pancene njupuk wektu kanggo mangerteni tanggung jawab kita Kristen. Mbutuhake wektu kanggo ngawula marang wong liya. Iku uga njupuk wektu kanggo mangerteni apa layanan sing perlu. Nanging, nalika kita nampi Gusti Yesus minangka Gusti kita, wektu kita ora dhewe. Yesus Kristus damel tuntutan ing gesang kita. Panjenenganipun nuntut total dedikasi, ora nyamar Kristen.

layanan

Nalika aku nulis "layanan" minangka kategori kapisah ing kene, aku negesake layanan fisik, dudu layanan pengajaran. Guru uga sing ngumbah sikil, wong sing nuduhake pentinge agama Kristen kanthi nindakake apa sing bakal ditindakake Yesus. Gusti Yesus ngurus kebutuhan fisik kayata panganan lan kesehatan. Kanthi cara fisik, dheweke masrahake nyawane kanggo kita. Greja wiwitan nyediakake pitulung fisik kanthi nuduhake properti karo wong sing mlarat, nglumpukake persembahan kanggo wong sing luwe.

Paulus ngandhani manawa layanan kasebut kudu ditindakake ing jemaat. "Mula, nalika isih duwe wektu, ayo padha nggawe kabecikan marang kabeh wong, nanging umume kanggo wong-wong sing precaya." (Galatia 6,10). Wong-wong sing ngisolasi awake dhewe saka wong liya percaya ora duwe aspek Kristen. Konsep peparinge Roh iku penting banget ing kene. Gusti Allah wis milih saben wong dadi siji awak "kanggo kepentingan kabeh" (1 Korinta 12,7). Saben kita duwe hadiah sing bisa mbantu wong liya.

Apa bebungah rohani sing sampeyan duwe? Sampeyan bisa nyoba kanggo mangerteni, nanging sing paling akeh tes kasebut gumantung pengalaman sampeyan. Apa sampeyan wis rampung ing sasi sing sukses? Apa sampeyan mikir sing apik ing pendapat liyane? Carane sampeyan mbantu wong-wong ing sasi? Ujian karunia spiritual paling apik yaiku layanan ing komunitas Kristen. Coba beda peran pasamuan lan pitakon marang wong liya apa sing paling apik. Mlebu kanthi sukarela. Saben anggota kudu nduweni paling ora siji peran ing pasamuan. Sepisan maneh, kelompok cilik minangka kesempatan sing apik kanggo layanan bebarengan. Dheweke menehi akeh kesempatan kanggo kerja lan akeh kesempatan kanggo nampa umpan balik, apa sing apik lan apa sing sampeyan seneng.

Komunitas Kristen uga nglayani donya watara kita, ora mung ana ing Sabda, nanging uga ing tumindak sing ngiringi ukara kasebut. Gusti Allah ora mung ngomong - dheweke uga nindakake. Kisah Para Rasul saged nedahaken bilih katresnanipun Gusti Allah nindakaken manah ing manah kanthi mbiyantu tiyang ingkang mlarat kanthi narik kawigatosan para pandhita kanthi mbiyantu para korban manggih makna ing gesangipun. Iku sing butuh bantuan praktis sing asring nanggapi pesen Injil.

Pelayanan fisik bisa dipirsani minangka dhukungan saka Injil. Dheweke bisa ditemokake minangka cara kanggo ndhukung evangelism. Nanging akeh layanan kudu rampung tanpa kahanan, tanpa nyoba kanggo njaluk soko bali. We ngawula mung amarga Gusti Allah wis menehi kita sawetara kesempatan lan mbukak mata kita kanggo ngenali kebutuhan. Gusti Yesus nuli paring pangan lan akeh wong tanpa diundang dadi murid. Dheweke nindakake amarga kudu rampung lan dheweke weruh darurat sing bisa ngurangi.

evangelism

"Lungaa menyang jagad lan martakake Injil" Gusti Yesus dhawuhe. Jujur, kita kudu akeh ruang dandan ing wilayah iki. Kita wis biasa njaga iman marang awake dhewe. Mesthi wae, wong ora bisa dikonversi kajaba sing diarani Bapake, nanging kasunyatane ora ateges kita ora kudu martakake Injil!

Kanggo dadi steward efektif pesen Injil, kita butuh owah-owahan budaya ing Gereja. Kita ora bisa kepenak karo ngeculake wong liya. Kita ora bisa kepenak karo wong sing nggarap tugas ing radio utawa ing majalah. Jenis evangelisme iki ora salah, nanging ora cukup.

Evangelism perlu pasuryan pribadi. Nalika Gusti Allah kepengin ngirim pesen marang wong-wong, dheweke banjur digunakake wong. Panjenengane ngongkon putrane dhewe, Gusti Allah ana ing daging, kanggo martakake. Dina iki dheweke ngirim anak-anake, wong-wong sing manggon ing Roh Suci, kanggo martakake pesen lan menehi formulir sing bener ing saben budaya.

Kita kudu aktif, gelem, lan semangat kanggo nuduhake iman kasebut. Kita butuh semangat kanggo Injil, semangat sing paling ora bisa ngirim agama Kristen kanggo tangga-tanggane. (Apa dheweke uga ngerti manawa kita dadi Kristen? Apa kita rumangsa seneng dadi Nasrani?) Kita saya tuwuh lan ngrembug babagan iki, nanging kita butuh luwih akeh tuwuh.

Aku ngajak wong liya mikir babagan carane saben wong bisa dadi seksi Kristen kanggo wong-wong sing ana ing sekitar kita. Aku ngajak saben anggota nglakoni dhawuh supaya siap menehi jawaban. Aku ngajak kabeh anggota kanggo maca babagan evangelism lan aplikasi apa sing wis diwaca. Kita kabeh bisa sinau lan bisa ngetrapake sesambungane karo tumindak becik. Kelompok cilik bisa nyedhiyakake latihan kanggo evangelism, lan kelompok cilik bisa uga nindakake proyek penginjilan piyambak.

Ing sawetara kasus, anggota bisa sinau luwih cepet saka para pastors. Sing oke. Banjur pastor bisa sinau saka anggota. Gusti Allah wis paring bebungah rohani sing beda-beda. Kanggo sawetara anggota kita, dheweke wis menehi hadiah evangelism sing kudu awake lan dipandu. Nalika pastur saka wong iki ora bisa menehi pribadi sing perlu kanggo iki wangun evangelism, mentri ngirim paling tawaran dukungan sing wong sinau, lan dadi conto kanggo wong lan kanggo nindakake evangelism, supaya kabèh pasamuan bisa tuwuh. Ing rencana enem karya Gréja iki, aku nemokake iku penting kanggo nandheske evangelisasi lan kanggo nandheske aspek iki.

dening Joseph Tkach


pdfEnem fungsi gereja