Gunakake hadiah wektu

gunakake hadiah wektu kita Tanggal 20 September, wong-wong Yahudi ngrayakake Taun Anyar, festival sing ana pirang-pirang makna. Dadi, siji sing mengeti awal siklus taunan, mèngeti tumitah Adam lan Hawa lan uga mèngeti penciptaan alam semesta, sing kalebu wiwitan jaman. Nalika maca babagan wektu, aku kelingan wektu iku uga ana sawetara makna. Salah sawijine yaiku wektu yaiku aset sing duwe jutawan lan pengemis ing wektu sing padha. Kabeh duwe 86.400 detik sedina. Nanging amarga kita ora bisa nyimpen (Wektu ora bisa dibatalake utawa ditarik maneh), mula pitakon: «Kepiye cara nggunakake wektu sing kasedhiya kanggo kita?»

Nilai wektu

Paulus mangerténi regane wektu lan ngajak wong Kristen supaya "tuku wektu" (Ef. 5,16). Sadurunge kita priksa babagan makna ayat iki, aku kepengin nuduhake geguritan karo sampeyan sing nggambarake nilai wektu sing apik:

Kanggo nemu nilai wektu

Kanggo ngerteni regane setaun, takon marang siswa sing gagal ujian pungkasan.
Kanggo nemtokake nilai sasi, takon ibu sing nglairake anak banget.
Kanggo mangerteni nilai seminggu, takon publisher koran mingguan.
Kanggo sinau nilai jam, takon marang kekasih sing lagi nunggu.
Kanggo nemtokake nilai menit, takon sapa sing ora kejawab yen bis, bis utawa penerbangan.
Kanggo nemtokake nilai sing kapindho, takon sapa sing wis lulus kanthi kacilakan.
Kanggo mangerteni nilai millisecond, takon wong sing menang medali perak ing Olimpiade. Wektu ora nunggu sapa.
Nglumpukake saben wayahe sing tetep karo sampeyan, amarga iku penting.
Nuduhake karo wong khusus lan bakal dadi luwih penting.

(Panganggit sing ora dingerteni)

Carane wektu tuku metu?

Ing babagan wektu, geguritan kasebut nuduhake titik sing dituduhake Paulus kanthi cara sing padha ing Efesus 5. Ana rong tembung ing Prajanjian Anyar sing dijarwakake saka basa Yunani supaya bisa tuku. Salah sijine yaiku agorazo, sing menehi hasil karo tuku barang ing pasar normal (agora) hubungane. Liyane yaiku exagorazo, sing nuduhake tuku barang ing njaba. Paulus nggunakake tembung exagorazo ing Ef. 5,15-16 lan ngelingake kita: «Ati ati-ati cara urip; aja tumindak ora wicaksana, nanging coba wicaksana. Rebut kabeh kesempatan kanggo nindakake kabecikan ing wektu sing ala iki »[New Life, SMC, 2011]. Ing terjemahan Luther 1912, ujar "tuku wektu." Katon manawa Paulus njaluk supaya bisa tuku wektu ing njaba acara pasar normal.

Kita ora pati ngerti babagan tembung "tuku metu". Ing urip bisnis mangertos minangka "tuku kosong" utawa ing pangerten "penyelesaian mudhun". Yen wong ora bisa mbayar utang, dheweke bisa menehi kesepakatan kanggo nyewa awake dhewe dadi abdi kanggo wong sing utang. Layanan sing uga bisa mungkasi kanthi premati, yen ana wong sing mbayar utang kasebut ing papane. Yen wong sing utang wis tuku saka layanan kanthi cara iki, proses iki diarani "micu utawa nebus".

Bebarengan uga bisa diunggah - kaya sing kita ngerti saiki saka pawnshop. Ing tangan siji, Paulus ngandhakake yen kita nggunakake utawa tuku wektu. Ing sisih liyane, kita bisa ndeleng bab piwulangé Paulus supaya kita dadi muridé Gusti Yésus. Paulus nyariosaken dhumateng kita sedaya mangertos bilih kita kedah fokus ing tiyang ingkang sampun nuku wekdal kangge kita. Argumentasi dheweke ora nyisihake wektu kanggo perkara liyane sing ngalangi kita saka konsentrasi marang Gusti Yesus lan melu ing karya sing dheweke ngajak kita.

Ing ngisor iki minangka komentar babagan Efesus 5,16:1 saka Jilid saka »Wuest's Word Studies ing Prajanjian Anyar Yunani:

"Tuku metu" asale saka tembung Yunani exagorazo (ζωαγοραζω), lan tegese «kanggo tuku metu». Ing bagean tengah, sing digunakake ing kene, tegese "tuku kanggo awake dhewe utawa kanggo mupangate dhewe." Kanthi metaphorically, tegese "njupuk kabeh kesempatan kanggo panggunaan sing wicaksana lan suci kanggo nindakake kabecikan," supaya semangat lan tumindak sing apik iku minangka cara pambayaran sing entuk wektu " (Thayer). "Wektu" ora kronologis (χρονος), tegese "wektu kaya", nanging kairos (Liyane), «wektu sing bakal dianggep minangka jaman sing strategis, jaman, tepat waktu lan nguntungake». Siji-sijine ora kudu nyoba nggunakake wektu sing sabisa, nanging kanggo njupuk kesempatan sing ana.

Amarga wektu biasane ora bisa dianggep minangka komoditas sing bisa dituku, mula kita ngerti pranyatane Paulus kanthi kiasan, sing ateges tegese kudu nggunakake kahanan sing paling apik. Yen kita nglakoni, wektu kita bakal luwih akeh makna lan uga bakal "mbayar maneh".

Wektu iku hadiah saka Gusti Allah

Minangka bagéan saka tumitah Gusti, wektu minangka hadiah kanggo kita. Sawetara duwe luwih akeh lan sawetara kurang. Amarga kemajuan medis, dandanan genetik sing apik, lan berkah saka Gusti Allah, akeh wong sing bakal umur luwih saka 90 taun lan malah bisa uga luwih saka 100 taun. Kita bubar krungu saka sawijining wong ing Indonesia sing tiwas nalika umur 146! Ora preduli kepiye wektu sing diwenehake dening Gusti Allah, amarga Yesus iku Gusti wektu. Lumantar Inthasiasi, Putrane Gusti Allah sing abadi teka saka kalanggengan nganti saiki. Pramila, Gusti Yesus ngalami wektu nggawe beda karo sing beda. Wektu digawe kita diwatesi sajrone durasi, dene wektu Gusti Allah ora ana watesan ing njaba tumitah. Wektu Gusti Allah ora dibagi dadi bagean, kaya uga karo kita, jaman biyen, saiki lan saiki. Wektu Gusti Allah uga nduweni kualitas sing beda - yaiku wektu sing durung bisa dingerteni. Apa sing bisa ditindakake yaiku (lan kudune) manggon ing wektu kita, kanthi kepasten manawa kita bakal nemoni Pencipta lan Penebus ing wektu, selawase.

Aja nyalahi utawa mbuwang wektu sampah

Yen kita ngomong kanthi metaphorically babagan wektu lan ujar kaya-kaya "ora mbuang wektu", tegese kita bisa kelangan panggunaan sing bener nalika wektu sing larang regane. Mengkono nalika ngidini wong utawa ana sing nyepetake wektu kanggo barang sing ora ana gandhengane kanggo kita. Iki kanthi ringkes, makna apa sing dikarepake Paulus marang kita: "Tuku wayahe". Saiki dheweke ngajak supaya ora nyiksa utawa mbuwang wektu kanthi cara sing nyebabake kita gagal kontribusi kanggo apa sing larang regane Gusti Allah lan kanggo kita wong Kristen.

Ing konteks iki, amarga kira-kira "tuku wektu", kita kudu eling manawa wektu iki luwih dhisik tuku lan ditampa maneh dening pangapura saka Gusti Allah liwat putrane. Banjur kita terus tuku wektu kanthi nggunakake wektu kanthi bener kanggo kontribusi kanggo tuwuh lan Allah. Tuku saka wektu iki minangka hadiah kanggo Gusti Allah. Nalika Paulus ngelingake kita ing Efesus 5,15 supaya "priksa kanthi cetha babagan cara urip kita, ora kaya perkara sing wicaksana, nanging minangka wong sing wicaksana," dheweke menehi pitunjuk supaya kesempatan sing diwenehake wektu kanggo Gusti Allah kanggo ngormati.

Misi Kita »antarane kaping»

Gusti Allah sampun maringi wekdal kangge kita lumampah ing pepadhange, kanggo melu pelayanan ing Roh Suci karo Yesus supaya bisa maju. Kanggo nindakake iki, kita wis diwenehi "wektu ing antarane jaman" Advent Kristus kaping pisanan lan kaping pindho. Misi kita ing wektu iki yaiku mbantu wong liya kanggo nggoleki lan ngreti marang Gusti Allah lan nulungi dheweke urip kanthi iman lan katresnan, lan uga yakin manawa Gusti Allah bakal ngakhiri kabeh ciptaan wis tuku, sing kalebu wektu. Aku ndedonga supaya sampeyan ing GCI bakal tuku wektu sing diparingake Gusti Allah kanthi urip kanthi setya lan martakake Injil rekonsiliasi Gusti Allah ana ing Sang Kristus.

Ing sukuran kanggo peparinge Gusti Allah wektu lan kalanggengan,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfGunakake hadiah wektu kita