Katresnan radikal

499 radikal katresnan Katresnan Gusti iku bodho. Sing dudu rasul Paulus iki dudu. Ing layang kasebut marang pasamuwan ing Korinta, Paulus nyerat manawa dheweke ora teka menehi tandha marang wong-wong Yahudi utawa kawicaksanan marang wong Yunani, nanging kanggo martakake babagan Yesus sing disalib. "Nanging kita martakake Kristus, sing disalib, keganggu wong Yahudi lan kabodhoan marang bangsa-bangsa liya" (1 Korinta 1,23).

Saka perspektif manungsa, katresnaning Gusti Allah ora mung bisa dimangerteni. »Amarga tembung kasebut saka salib. Kanggo sawetara wong iku bodho, kanggo wong liya kabodhoan seni modern kanggo wong-wong sing ilang » (1 Korinta 1,18). Kanggo wong sing ora ngerti manawa tembung salib minangka tembung saka Gusti Allah, iku pancen bodho percaya yen Gusti Allah nylametake kita liwat sedane. Katresnan Gusti sejatine ora bisa dingerteni, ora konsisten, bodho, radikal banget.

Saka kamulyan ing lemah

Mbayangno sampeyan manggon ing sempurno sampurna. Iku perwujudan kesatuan lan keterkaitan karo Gusti Allah. Uripmu minangka ekspresi cinta, kabungahan lan perdamaian lan sampeyan milih kanthi radikal ngganti.

Aku mung nyathet wiwitaning wiwitan nalika Sang Rama, Sang Putra, lan Sang Roh Suci urip ing harmoni lengkap lan ing sajroning komuni total. Padha pikiran, gol lan semangat lan eksistensine ditulis liwat cinta, kabungahan lan perdamaian.

Banjur padha milih kanggo nggedhekake masyarakat kanthi nuduhake apa sing padha karo wong sing durung ana. Mulane wong nyiptakake djalmo manungso lan nyebut anak-anak Gusti Allah. Wong lanang lan wadon, sampeyan lan kula, supaya kita bisa duwe hubungan karo wong-wong mau ing kalanggengan. Nanging, padha digawe kanthi leladen. Padha ora kepengin mutusake carane kita kudu nindakake, supaya kita bisa manggon ing hubungan karo dheweke, nanging kepéngin supaya kita milih kanggo hubungan kasebut karo wong-wong mau. Mulane dheweke menehi kita kepinginan dhewe kanggo milih dhéwé kanggo hubungan karo wong-wong mau. Amarga padha menehi pilihan iki, padha ngerti yen akeh wong bakal nggawe keputusan sing ala. Mulane dheweke nggawe rencana. Ora ana rencana B, nanging rencana siji. Rencana iki yaiku menawa Putraning Allah bakal dadi manungsa lan Putraning Allah bakal mati minangka wong ing salib kanggo manungsa. Kanggo akèh wong, iki kabotan. Iku katresnan radikal.

Aku bubar ngunjungi negara ing Asia ngendi wong nyembah ratusan deities. Para mukmin nglampahi gesangipun kanthi maneka warni dewa-dewa kasebut. Padha sinau kanggo njaga para dewa kasebut ing swasana ati sing becik supaya dheweke ora bakal dikutuk. Padha nglampahi nyawane kabeh kanthi kuwatir yen ora cukup apik. Ing idea yen salah sijine deweke bakal dadi manungsa lan mbantu dheweke metu saka katresnan iku gagasan bodho.

Nanging Gusti Allah ora bakal nganggep ide sing bodho iki. Keputusane adhedhasar katresnan, amarga dheweke tresna banget marang kita, mula dheweke ninggal kamulyane lan dadi wong sing enom, wong Yahudi: "Lan Sabda dadi daging lan manggon ing antarane kita" (Yokanan 1,14). Misale yen tumindak kaya ngono saka Gusti Allah iku bodho. Iku katresnan radikal.

Kanca karo wong dosa

Minangka manungsa, Gusti Allah urip karo para nelayan lan pemungut pajak, wong biasa lan wong sing wis diusir saka masyarakat. Panjenengané ngentèkaké wektu karo wong lara kusta, wong sing dhemen nyedhaki, lan wong dosa. Para sarjana agama ngarani wong bodho. Iku katresnan radikal.

Bab kelapan saka Injil Yohanes yaiku crita saka wong wadon sing kejiret kecurangan lan digawa sadurunge Gusti Yesus. Para sarjana agama pengin ngobong wong-wong mau, nanging Gusti Yesus banjur ngandika yen wong sing tanpa kaluputan kudu mbuwang watu sing kapisan. Klompok wong sing wis padha kanggo tontonan ilang, lan Gusti Yésus, mung siji sing tenan free kaluputan, marang dheweke sing wong durung ngukum ngundang wong-wong mau kanggo kanggé dosa ora luwih. Prilaku iki asale kanggo wong akeh. Iku katresnan radikal.

Gusti Yesus ana ing omah dening wong-wong dosa. Para ilmuwan ngendika menawa ana bodho ing meja karo wong guilty amarga dheweke ora resik lan resik. Dosa-dosan dheweke bakal nyebabake dheweke lan bakal dadi kaya dheweke. Nanging cinta radikal mbantah iki. Gusti Yesus, Putraning Allah lan Putraning Manungsa ing wektu sing padha, supaya iku dadi sing iki dipenjara, tortured lan dipatèni, supaya kita gawe anyar dening getih verflossenes kang, pangapunten lan gesang kita bisa rukuna karo Gusti Allah. Panjenenganipun mundhut sedaya kekiyatan kita lan keblinger kita lan ngresikiaken kita wonten ing ngarsanipun Rama kita ing swarga. Iku katresnan radikal.

Dheweke dikubur lan wungu saka ing antarane wong mati ing dina katelu, supaya kita bisa ngapura, pembaruan lan manunggal karo dheweke, urip sing cukup. Pangandikané marang para muridé: "Dina iku kowé bakal padha weruh yèn Aku ana ing bapakku lan kowé ana ing Aku lan aku ana ing kowé." (Yokanan 14,20). Iki kaya pratelan sing bodho, nanging katresnan sing radikal, urip radikal. Banjur munggah swarga, amarga dheweke iku Gusti Allah sing sugih lan nresnani kita kanthi katresnan gedhe, »uga kita sing wis tiwas ing dosa, urip bareng karo Kristus - kanthi sih-rahmat sampeyan wis disimpen -; lan wis nangèkaké kita munggah lan masrahaké swarga ing Kristus Yésus » (Efesus 2,4: 6).

Nalika kita isih padha dosa - malah sadurunge kita duwe kesempatan kanggo ngenali lan repent saka dosa kita - Gusti nampi kita lan tresna marang kita.

Sing tresna radikal. Liwat Yesus, Putraning Allah, kita minangka bagian saka katresnan ilahi. Ida Sang Hyang Widi Wasa, Sang Aji sampun nyisipang iraga ring Ida Hyang Yesus tur ngundang iraga ngiring Ida ring Ida Sang Hyang Widi Wasa. Panjenenganipun nyengkuyung kita kangge niru katresnan ingkang radikal lan gesang radikal bilih Gusti Yesus ngemot lan kita mbagi piyambakipun kaliyan tiyang sanes. Rancangane wong bodho kanggo akeh. Iku rencana sing nerangake bab katresnan radikal.

Ketaatan radikal

Ing terjemahan New Life (Kitab Suci) ujar kaya mangkene: Sanajan dheweke iku Gusti Allah, dheweke ora ngeyel hak-hak ketuhanan. Dheweke nyerah kabeh; dheweke nganggep posisi abdi sing cilik lan lair dadi manungsa lan dikenal kanthi adhike. Dheweke ngasorake awake dhewe lan nuruti pati kanthi tiwas kanthi mati kaya kriminal. Pramila Gusti Allah ngangkat munggah swarga lan menehi jeneng sing luwih dhuwur tinimbang jeneng liyane. Dhengkul kabeh sing ana ing swarga lan ing bumi lan sangisore bumi kudu sujud ing ngarep iki. Lan kanggo kamulyaning Sang Rama, kabeh wong bakal ngakoni yen Yesus Kristus iku Gusti » (Filipi 2,5: 11). Iku katresnan radikal.

Conto urip

Yesus seda kanggo kabeh manungsa amarga saka katresnan sing katon bodho. Panjenenganipun ngundang kita kangge niru katresnan ingkang kados makaten, nanging mbantu tiyang sanes mangertos katresnanipun Gusti Allah. Aku pengin menehi sampeyan conto iki cinta radikal. Kita duwe kanca pastor ing Nepal: Deben Sam. Meh saben minggu dadi Deben sawise layanan kanggo desa kono iku Clinic kanggo miskin miskin ing Kathmandu lan ngendi padha dianggep free. Deben wis mbangun proyek pertanian kanggo komunitas lan anak yatim, lan martakake Injil ing kene. Bubar, Deben diserbu ing dalan, dikalahake kanthi brutal lan dituduh nggawa pangarep-arep palsu marang wong-wong ing desa. Dheweke dituduh nyerang kontaminasi agama - tembung-tembung iku bodho kanggo wong-wong sing ora ngerti kabeneran Salib.

Deben sing wis mbalekake saka serangan iki maneh, wong tresna ing cara radikal, dening mulangi wong-wong saka katresnan sing supaya kita saka Gusti Allah, malah bareng karo kabeh wong, mungsuh kita. Kanthi cara iki, kita menehi urip kita dhewe kanggo urip wong liya.

Nuduhake kabar apik Salib uga nuduhake pengalaman babagan katresnan iki Yesus Kristus sing radikal lan owah-owahan. Kekristenan kuwi adhedhasar katresnan Yesus lan para pengikuté. Katresnan sing bodho lan kadhangkala ora bisa dipahami manusiawi. Iku katresnan sing ora bisa kita mangerteni karo pikiran kita, nanging mung kanthi ati kita. Iku katresnan radikal.

Paskah punika babagan tresna bapak kanggo kabeh anak, malah sing ora ngerti yen dheweke iku anak saka Gusti Allah. Bapak menehi anak dhewe. Putra menehi urip. Dheweke seda kanggo kabeh wong. Panjenengane jumeneng dadi ratune wong mati. Katresnané kanggo saben wong - wong sing ngerti lan wong sing durung kenal. Iku katresnan radikal.

dening Rick Schallenberger


pdfKatresnan radikal