Apa Gusti Allah menehi kesempatan liya?

Iku film aksi khas: ana 10 detik sadurunge bom mati lan ewu wong sing tiwas, ora dadi pahlawan sing mulya sing nyoba mbuwang bom kasebut. Kringet netes saka pasuryane pahlawan lan pejabat polisi lan aktor liyane nahan ambegan. Kawat apa sing kudu dipotong? Abang sing? Ing kuning? Patang detik liyane. Sing abang! Rong detik liyane. Ora, sing kuning! Gendhing! Ana mung siji kasempatan kanggo entuk pas. Kanggo sawetara sebab, pahlawan kasebut tansah ngethok kawat sing tepat ing film kasebut, nanging urip iki dudu film. Apa sampeyan wis tau ngrasakake kaya ngethok kawat sing salah lan tiba-tiba kabeh katon kelangan? Aku percaya yen nyawang uripe Gusti Yesus, kita bakal bisa ngerteni apa Gusti Allah menehi kaloro kaloro. Yesus ana (lan iku) Gusti Allah lan urip lan karaktere kanthi jelas nuduhake watak Allah Rama. Nalika murid Petrus marani Gusti Yesus lan takon, sepira kerepe aku kudu ngapura sedulurku sing salah nate daklakoni? Apa cukup kaping pitu? Pangandikané Gusti Yésus: "Aku pitutur marang kowé: ora kaping pitu, nanging pitung puluh pitu (Matéus 18, 21-22).

Kanggo mangerteni makna obrolan iki, siji kudu ngerti budaya wektu iki sethithik. Ing wektu kuwi, guru agama ngucapake menawa wong kudu ngapura wong sing wis nglakoni piala kaping telu. Sawise sampeyan ora perlu maneh. Pétrus ngira yèn dhèwèké minangka wong sing bener lan menawa Gusti Yesus bakal kagèt karo pitulungané ngapura wong kaping pitu. Nanging Gusti Yesus ora kaget, nanging dheweke ngandhakake marang Petrus yen dheweke ora ngerti konsep pangapurane. Nalika ngapura, iku ora babagan counting, amarga banjur sampeyan ora ngapura wong karo kabeh atimu. Nalika Gusti Yesus ngandika yen wong kudu ngapura kaping pitung puluh pitung, dheweke ora ateges kaping 490, nanging kudu ngapura. Iki minangka karakter sing sejati lan ati sejati Yesus lan uga Gusti Allah amarga Gusti Yesus, Gusti Allah Sang Rama lan Sang Roh Suci iku siji. Ora mung dadi, nanging uga ing karakter - yaiku bagean saka Trinitas Gusti Allah.

Kesempatan sing kejawab?

Aku wis ketemu wong-wong sing bener-bener percaya yen dheweke sering nglakoni dosa lan mulane Gusti Allah ora bisa ngapura maneh. Dheweke rumangsa ora bisa urip karo Gusti Allah lan ora bisa disimpen maneh. Maneh, urip lan tumindak Yesus ngucapake volume: Petrus, kanca sing paling dipercaya dening Gusti Yesus, kanthi umum nolak dheweke kaping telu (Matius 26,34:56, 69, 75) nanging durung tekan Gusti Yesus nyedhaki dheweke lan ngapura lan tresna marang dheweke. Aku percaya yen pengalaman iki minangka pengalaman utama ing pirang-pirang wilayah ing gesang Peter. Dheweke dadi salah sawijining pandherek sing paling setya lan pengaruhe Yesus lan pimpinan pasamuane. Conto liyane babagan pangapuraning Gusti sing sejatine yaiku, sanajan dheweke tiwas ing salib kanthi nglarani lara, Yesus kanthi ati-ati ngapura wong-wong sing tanggung jawab marang sedane, sanajan dheweke isih nyenengake dheweke. Pikiren sedhela. Katresnan lan pangapunten sing luar biasa lan mung pangapura, mung Gusti Allah sing bisa menehi, beda karo pangerten sing dipercaya para wong sing percaya lan ora percaya, Gusti Allah ora nuli sampeyan. Sampeyan ora soko gedhe sing ora bisa dideleng ing swarga lan mung nunggu kanggo nyuwil sampeyan yen sampeyan nggawe kesalahan. Iki dudu Gusti, nanging kita kabeh manungsa. Sing bagean saka karakter kita lan dudu dheweke. Semono uga kita sing njaga taler sing ora kena kedadeyan kanggo awake dhewe lan dudu Gusti Allah. Kita sing mandheg ngapura, lan dudu Gusti.

Kita bisa nemokake pirang-pirang conto ing Kitab Suci lan ngucapake tresnane Gusti marang kita lan kepengin banget marang kita. Sepira kerepe dheweke janji marang aku: Aku ora pengin ninggalake sampeyan lan aku ora bakal nilar sampeyan (Ibrani 13, 5). Pangarep-arepe Gusti Allah marang kita yaiku ora ilang, nanging kabeh wong wis disimpen. Bab sing nggumunake tenan yaiku Gusti Allah lan Gusti Yesus ora mung ngucapake tembung-tembung sing apik iki, nanging dheweke uga urip kabeh sing dicritakake lumantar Gusti Yesus. Apa saiki Gusti Allah menehi kesempatan kaping pindho?

Jawaban iki ora - Gusti Allah ora mung menehi kesempatan sing kapindho, nanging uga diapura. Dhiskusi kanggo Gusti Allah sacara teratur babagan dosa, kesalahan, lan ciloko. Tansah mripat sampeyan ing dheweke lan ora ing ngendi sampeyan mikir sampeyan ilang. Gusti Allah ora nganggep salah setunggal. Dheweke bakal terus tresna marang kita, ngapura kita, dadi karo kita lan terus kanggo kita, ora ana apa-apa. Nemokake wong sing menehi kasempatan kaping pindho - malah saben dina - ora gampang, nanging Yesus menehi kita loro.    

dening Johannes Maree


pdfApa ana kesempatan liya karo Gusti Allah?