Lima prinsip dasar ibadah

490 prinsip dhasar ibadah Kita ngluhurake Gusti Allah kanthi ibadah amarga kita mangsuli kaya sing bener. Dheweke pantes dipuji ora mung amarga kekuwatane, nanging uga kanggo kabecikan. Gusti Allah iku katresnan lan kabeh sing ditindakake iku tanpa katresnan. Kuwi pantes dipuji. Kita malah muji katresnan manungsa! Kita muji wong sing setya nylametake wong liya. Sampeyan ora duwe kekuwatan sing cukup kanggo nylametake awak dhewe, nanging digunakake kanggo mbantu wong liya - iku pinuji. Kosok baline, kita ngritik wong sing duwe kemampuan kanggo nulungi wong liya nanging nolak. Kabecikan luwih pantes dipuji tinimbang kekuwatan. Gusti Allah nduwe kalorone amarga dheweke apikan lan kuat.

Puji ngetokake hubungan cinta antarane kita lan Gusti Allah. Katresnan Gusti Allah kanggo kita ora bakal sirna, nanging katresnan marang dheweke kerep dadi lemah. Ing pujian, kita nyuwun katresnanipun kagem kita resonate lan ing kasunyatan nesih geni cinta kanggo wong sing Roh Suci wis nandur modal ing kita. Iku apik kanggo ngeling-eling lan mengulangi carane apik Gusti Allah amarga kuwat kita ing Kristus lan mundhak kepinginan kita dadi kaya Panjenengane ing kebecikan, kang uga nambah kabungahan kita.

Kita digawe martakake berkah Gusti (1 Petrus 2,9) kanggo memuji lan ngurmati dheweke - lan luwih becik kita setuju karo tujuane Gusti Allah kanggo urip kita, luwih gedhe kabungahan kita. Urip luwih kepenak nalika nindakake apa sing digawe: kanggo ngurmati Gusti. Kita nindakake iki ora mung kanggo layanan, nanging uga cara urip.

Cara nyembah brahala

Ngabdi marang Allah minangka cara urip. Kita nawakake awake dhewe dadi korban kanthi awak lan pikiran sehat (Roma 12,1-2). Kita ngawula Gusti Allah nalika kita martakake Injil (Roma 15,16). Kita ngawula marang Gusti Allah nalika menehi sumbangan (Filipi 4,18). Kita ngawula marang Gusti Allah nalika mbantu wong liya (Ibrani 13,16). Kita nyatakake manawa dheweke kudu wektu, perhatian lan kesetiaan. Kita memuji kamulyan lan andhap asor dadi salah sawijine tumrap kita. We memuji kabecikan lan sih-rahmaté. We pujian marang dheweke minangka apa dheweke.

Awit aku iki padha ngundhangake kamulyan. Iku tengen kita sing memuji, sing nitahake, kang séda kanggo kita lan wungu maneh kanggo nyimpen kita lan kanggo menehi urip langgeng sing saiki dianggo kanggo kita dadi kaya wong. We utang marang kasetyan lan katresnan kita.

Kita digawe pujian marang Gusti Allah lan mesthi dadi. Rasul Yohanes nampa wahyu babagan masa depan kita: «Lan kabeh titah sing ana ing swarga lan ing bumi lan sangisore bumi lan segara lan kabeh sing ana ing kono, aku krungu ujar: Sapa sing lenggah ing dhampar lan Puji lan pakurmatan lan pujian lan panganiaya tumrap Sang Cempe ing salawas-lawase! (Wahyu 5,13). Iki jawaban sing cocog: ngormati kanggo wong-wong sing nggumunake, ngurmati wong sing kudu lan setya marang wong sing setya.

Lima prinsip dhasar

Jabur 33,13 nimbali kita: «Padha bungaha Sang Yehuwah, he wong mursid; wong alim kudu muji kanthi bener. Padha saos sokur marang Sang Yehuwah kanthi clempung; puji marang pujian kanggo slamet sepuluh tali! Nyanyi dheweke lagu anyar; main kanthi senar kanthi swara seneng! » Kitab Suci nyariosaken supaya kita nembang lan surak-surak seneng, nggunakake clempung, suling, tambur, trombon lan simbar - malah nyembah dheweke nari (Jabur 149: 150). Gambar kasebut minangka exuberance, kebutuhan sing gedhe lan rasa seneng sing diwedharake tanpa mangu-mangu.

Kitab Suci nunjukake kita conto ibadah spontan. Uga ngandhut conto ibadah sing banget formal, kanthi rutinitas sing wis ditemtokake nganti pirang-pirang abad. Loro-loro wangun pangibadah bisa duwe kabeneran; ora ana sing bisa ngakoni minangka siji-sijine hak sing bener kanggo memuji Gusti Allah. Ing ngisor iki, aku pengin njelasake sawetara prinsip dhasar sing penting kanggo ibadah.

1. Kita disebut kanggo nyembah

Gusti Allah pengin kita nyembah marang dheweke. Iki minangka cara sing tetep kita bisa maca wiwit wiwitan nganti akhir Alkitab (Purwaning Dumadi 1: 4,4; Yokanan 4,23:22,9; Wahyu). Nyembah Gusti Allah minangka salah sawijining sebab kenapa kita diarani martakake kamulyane (1 Petrus 2,9). Umat ​​Gusti Allah ora mung tresna lan manut marang Panjenengane, nanging uga nindakake tumindak ngibadah. Kurban kasebut, nyanyi pujian, ndedonga.

Kita sumurup ing Kitab Suci macem-macem cara sing bisa nyembah. Akeh rincian wis kacathet ing Hukum Musa. Wong tartamtu dipasrahake karo tumindak sing diwenehake ing wektu lan panggonan tartamtu. Contone, kita bisa ndeleng ing 1. Kitab Musa sing para Patriarks duwe sawetara aturan kanggo dianggep minangka ibadah. Padha ora duwe imam, padha mandheg sacara lokal, lan duwe sawetara instruksi babagan apa sing arep ditrapake lan nalika.

Ana uga diskusi cilik ing Prajanjian Anyar babagan carane lan nalika ibadah kudu tumindak. Kegiatan ibadah ora diwatesi karo klompok utawa lokasi tartamtu. Kristus wis ngilangi syarat Mosaic. Kabeh wong percaya iku imam lan tansah ngurmati awake dhewe minangka kurban urip.

2. Mung Gusti Allah bisa disembah

Senadyan ana macem-macem wujud ibadah, kita bisa ndeleng angger-angger sing prasaja sing dumadi liwat kitab suci: mung Gusti Allah bisa disembah. Ibadah mung ditampa yen eksklusif. Dhuh Allah, kawula nyuwun sih-piwelas Paduka, sakathahing kasetyan Paduka. Kita ora bisa ngawula loro dewa. Sanajan kita bisa nyembah marang ing cara sing beda-beda, kesatuan kita adhedhasar kasunyatan yen dheweke iku sing kita sembah.

Ing Israel kuna, Baal, dewa Kanaan, asring disembah ing kompetisi karo Gusti Allah. Ing wektu Yesus, ana tradisi keagamaan, kabeneran lan hypocrisy. Kabeh sing ana ing antarane kita lan Gusti Allah - kabeh sing nulak kita supaya ora manut marang Panjenengane - iku allah palsu, idola. Kanggo sawetara iku dhuwit; kanggo wong liya iku jinis. Sawetara duwe masalah gedhe karo bangga utawa keprihatinan kanggo reputasi karo wong liya. Rasul Yohanes nyathet sawetara dewa-dewa palsu ing salah sawijining aksara:

Aja tresna marang jagad iki! Aja ati-ati saka apa sing ana ing jagad! Yen wong tresna marang jagad, tresna karo bapak ora duwe papan ing uripane. Amarga ora ana sing nggambarake jagad iki saka Rama. Apa kasusah saka wong egois, rupa-rupa srakah utawa kekarepan lan duweke - kabeh iki asale saka jagad iki. Lan jagad lagi kesurupan; nanging sing sapa nuruti karsane Gusti, iku bakal urip ing salawas-lawase. (1 Yohanes 2,15: 17 terjemahan New Geneva).

Ora ana alesan apa kekirangan kita, kita kudu nyalib, mateni, mbusak allah palsu. Yen ana apa-apa sing ngalang-alangi kita supaya manut marang Gusti Allah, kita kudu nyingkirake. Gusti Allah kepengin marang wong sing mung ngabekti marang Panjenengane, sing duwe wong minangka pusat urip.

3. ikhlas

Ing terus-terusan katelu pangibadah ing Kitab Suci nyritakaké menawa ibadah kita kudu tulus. Ora ana rejekine sing kudu dilakoni mung marga saka wujud, nyanyi lagu sing bener, ngumpulake kita ing dina-dina sing tepat lan ngucapake tembung sing bener, nanging ora tresna marang Gusti Allah. Gusti Yesus ngritik wong-wong sing ngurmati Gusti Allah nganggo lambene, nanging ora ana musibah amarga atiné adoh saka Gusti Allah. Tradhisi-tradhisi, wiwitane kanggo ngandhakake tresna lan nyembah, bisa dadi kendala tumrap katresnan lan ibadah sejati.

Gusti Yesus uga negesake kebutuhan kanggo ikhlas nalika dheweke ujar manawa Gusti Allah kudu disembah kanthi roh lan kayekten (Yokanan 4,24). Yen kita ngaku tresna marang Gusti Allah nanging nolak pepakone, kita dadi wong munafik. Yen awake dhewe luwih nganggep kamardikan tinimbang panguwasa, kita ora bisa nyembah marang dheweke. Kita ora bisa masang prajanjen ing cangkem kita lan mbucal ukara (Jabur 50,16: 17). Kita ora bisa nyebut dheweke Gusti lan ora nggatekake pitunjuke.

4. mituhu

Nang endi wae ing Kitab Suci, cetha yen ibadah lan taat sejati dadi siji. Babagan kasebut nyata banget babagan Sabdaning Allah babagan cara kanggo saben-saben. Kita ora bisa ngurmati Gusti Allah, yen ora ngrusak putune. «Nalika ana wong ngucap: Aku tresna marang Gusti Allah lan sengit marang seduluré, sing tukang ngapusi. Amarga sapa sing ora nresnani seduluré sing dideleng, ora bisa nresnani Gusti Allah sing ora dideleng » (1 Yokanan 4,20: 21). Yesaya nggambarake kahanan sing padha karo kritik marang wong-wong sing ngetutake upacara ibadah lan uga padha nindakake tumindak sosial:

Ora ono kurban dhaharan sing sia-sia! Dupa iku nistha tumrap aku! Wulan lan Dina Sabanjure, nalika sampeyan kumpul, aku ora seneng karo kumpul lan ngrameke! Nyawa aku dadi mungsuh kanggo bulan anyar lan pesta taunan sampeyan; dheweke iku dadi beban kanggo aku, aku bosen nggawa. Lan sanajan sampeyan nyebar tangan, aku bakal ndhelikake mripatku saka sampeyan; lan sanajan sampeyan ndedonga akeh, aku ora krungu sampeyan (Yésaya 1,11: 15).

Minangka bisa dingerteni, ora ana sing salah karo jaman sing dianakake wong, jinis dupa, utawa kewan sing dikurbanake. Masalah kasebut yaiku cara urip sajrone urip liyane. "Tangane kebak getih!" kandhane (Ayat 15) - lan masalah kasebut ora mung babagan pembunuh nyata.

Dheweke nimbali solusi sing lengkap: "Ayo tumindak ala! Sinau kanggo nindakake kabecikan, ngupaya keadilan, nulungi wong-wong sing padha katindhes, nggawa kaadilan marang bocah-bocah yatim, pimpinan randha! » (Ayat 16-17). Dheweke kudu ngetrapake sesambungan interpersonal. Dheweke kudu nyuda prasangka rasis, klise babagan kelas sosial lan praktik ekonomi sing ora adil.

5. Iki bakal nyebabake kabeh urip

Ibadah kudu mangaruhi cara kita sesambungan karo saben liyane pitung dina seminggu. Kita waca asas iki ing saindhenging Kitab Suci. Carane kita kudu nyembah? Nabi Mikha banjur ndangu pitakonan iki lan uga nulis jawaban:

Kepiye carane nyedhaki Pangeran, sujud ing ngarsane Gusti Allah sing luhur? Apa aku kudu nyedhaki dheweke kanthi korban bakar lan karo anak sapi taunan? Apa Pangéran bakal kepéngin mèh cacahé sewu wedhus bangkok, lèpèng lèpèn? Apa aku kudu menehi anak sulung amarga nglanggar dosa, wohku kanggo dosa? Sampeyan wis dikandhani, manungsa, apa sing apik lan apa sing dikepengini dening Gusti, yaiku njaga pangandikaning Allah lan nindakake katresnan lan asor ing ngarsane Gusti (Mikha 6,6: 8).

Nabi Hosea uga negesake manawa hubungan luwih penting tinimbang sistem ibadah: "Aku seneng tresna lan dudu korban, kawruh marang Gusti Allah lan dudu korban sing dibakar" (Hosea 6,6). Kita ora mung diarani memuji Gusti, nanging uga nindakake tumindak sing apik (Efesus 2,10). Gagasan ibadah kita kudu ngluwihi musik, dina lan upacara. Rincian kasebut ora penting kaya cara kanggo ngurus tanggane. Sing munafik kanggo nyebut Yesus Gustine, kajaba kita uga golek kabenerane, welas asih, lan welas asih.

Pangibadah luwih akeh tinimbang tumindak eksternal - nyangkut owah-owahan prilaku sing, ono, teka saka owah-owahan ing ati sing diwenehi Roh Suci kanggo kita. Mesthi ing owah-owahan iki yaiku kesengsaraan kita kanggo nglampahi wektu karo Gusti Allah ing pandonga, sinau lan disiplin rohani liyane. Owah-owahan dhasar iki ora magepokan karo ajaib - amarga wektu kita nglampahi persekutuan karo Gusti Allah.

Paulus ngembangaken pangibadah

Sembah nyembah kabèh kita. Kita maca iki ing serat Paulus. Dheweke nggunakake istilah pengorbanan lan ibadah (Nyembah) kanthi cara kaya mangkene: «Saiki, para sadulur, kanthi sih-rahmat karo Gusti Allah, dakwenehi supaya awakmu dadi korban sing urip, suci lan kepenak karo Gusti. Yaiku layanan ibadah sing nyata » (Roma 12,1). Sakabehing urip kita kudu disembah, ora mung sawetara jam seminggu. Yen kabèh urip kita dikabdi kanggo nyembah, mesthi bakal kalebu sawetara wektu karo Kristen liyane saben minggu!

Paulus migunakake transkripsi luwih lanjut kanggo kurban lan nyembah marang Romawi 15,16. Panjenenganipun ngandika sih sing Gusti Allah marang wong dadi abdiné Kristus Yésus marang liya bangsa., Èléazar aligns Salah Injil saka Gusti Allah, supaya bangsa-bangsa liya bakal kurban sing nyenengke kanggo Gusti Allah, kasucèkaké déning Roh Suci. Proklamasi Injil minangka wujud ibadah lan ibadah.

Amarga kita kabeh imam, kita duwe kewajiban imam kanggo nyatakake mupangat lan kamulyan saka wong sing wis nimbali kita (1 Petrus 2,9) - layanan ibadah sing bisa ditindakake utawa melu karo wong liya kanthi ngabari Injil. Nalika Paulus ngucapake matur nuwun marang para Filipus amarga menehi dhukungan finansial, dheweke nggunakake istilah ibadah: "Aku nampa apa sing asale saka sampeyan liwat Epaphroditus: mambu sing apik, kurban sing nyenengake, sing disenengi karo Gusti Allah" (Filipi 4,18).

Bantuan finansial kanggo ndhukung Kristen liyane bisa dadi wujud ibadah. Sembah sujud digambarake ing layang kasebut marang wong-wong Ibrani minangka prelu sing nyata-nyata ngucapake tembung lan tumindak: "Saiki, kita kudu ngaturake puji sokur marang Gusti Allah ing saben wektu, iki minangka woh lambe sing ngakoni asmane. Aja lali tumindak becik lan bareng karo wong liya; amarga pengorbanan kaya ngono (Ibrani 13,15: 6).

Kita dipanggil kanggo nyembah, ngurmati lan ngabekti marang Gusti Allah. Kita seneng-seneng bareng, martakaké kaslametané - kabar apik saka apa sing wis ditindakaké kanggo kita ing lan liwat Gusti lan Pamarta kita Yésus Kristus.

Lima fakta babagan ibadah

  • Gusti Allah kepingin kita nyembah marang Panjenengane, kanggo ketemu Panjenengane kanthi pujian lan panuwun.
  • Mung Gusti Allah pantes kita nyembah lan kesetiaan mutlak.
  • Ibadah kudu tulus, ora kinerja.
  • Yen kita nyembah lan tresna marang Gusti Allah, kita bakal nindakake kaya kang kapangandikakake.
  • Worship ora mung apa wae sing ditindakake seminggu kepungkur - kalebu kabeh sing kita lakoni.

Apa sing kudu dipikirake

  • Sapa sing ateges Gusti Allah sampeyan sing paling ngatur?
  • Sawetara kurban Prajanjian Lawas diobong - ora ana apa-apa kajaba kumelun lan awu. Apa salah sijine korban sing bisa dibandhingake?
  • Penonton seneng nalika tim skor gol utawa menang game. Apa kita nanggapi kanthi semangat sing padha karo Gusti Allah?
  • Kanggo akeh wong, Gusti Allah ora penting banget ing saben dinten. Apa sing diarani wong?
  • Kenapa Gusti Allah kepéngin nambani wong liya?

dening Joseph Tkach


pdfLima prinsip dasar ibadah