Kita triune Gusti Allah: katresnan urip

033 kita tritunggal Allah urip katresnan Nalika ditakoni babagan makhluk sing paling tuwa, ana sing uga ngrujuk menyang wit pinus ing umur 10.000 taun ing Tasmania utawa menyang semak ing umur 40.000 taun. Liyane bisa uga mikir luwih saka 200.000 taun gandum ing pesisir Kapuloan Balear Spanyol. Minangka lawas kaya tanduran, bisa uga ana sing luwih tuwa - lan yaiku Gusti sing Eternal, sing diturunake ing Kitab Suci minangka katresnan urip. Sifat Allah ngetokake kanthi katresnan. Antarane wong Trinitas (Trinity) katresnan, wis ana wiwit tumitah, wiwit kalanggengan. Ora tau ana wektu yen katresnan sejatine ora ana amarga Gusti Allah sing langgeng, akehe dadi sumber katresnan nyata.

Augustine saka Hippo (d. 430) negesake kasunyatan iki kanthi ngrujuk bapakne minangka "kekasih", putrane dadi "kekasih" lan Roh Suci minangka katresnan ing antarane dheweke. Saka sih-kasetyane, tanpa wates, Gusti Allah nitahake kabeh sing ana, kalebu sampeyan lan aku. Ing karyane The Triune Pencipta, teolog Colin Gunton nyengkuyung panjelasan Trinitas babagan penciptaan kasebut, kanthi negesake manawa kita kudu nggunakake kabeh Injil minangka paseksen, ora mung crita Purwaning Dumadi 1. Gunton negesake yen pendekatan iki ora anyar - iki minangka cara Gereja Kristen wiwitan mangertos babagan tumitah. Contone, Irenaeus nemokake yen perspektif Trinitas ndadekake cetha katon ndelok saka tumitah ing jagad iki. Dewa sing kabeh ora ana gandheng cenenge (Ex nihilo) nggawe iki kanthi ati-ati - amarga saka katresnan, tresna lan katresnan.

Thomas F. Torrance lan sadulure James B. biyen ujar manawa nggawe manawa iku minangka asil saka Gusti Allah sing ora winates. Iki dadi jelas saka tembung sing Mahakuwasa: "Ayo kita nggawe wong, gambar sing kita ora peduli ..." (Pangentasan 1). Ing ungkapan "ayo [...]" kita diarani sipat triat Allah. Sawetara panjelajah Injil ora setuju lan mbantah manawa tampilan Trinitas iki menehi pangerten saka Prajanjian Anyar babagan Prajanjian Lawas. Biasane dheweke mikirake "Ayo [...]" minangka piranti stilistik sastra (majestatis jamak) utawa ndeleng ing referensi kasebut manawa Gusti Allah ngomong karo para malaikat minangka pakaryan sing nggawe. Nanging, Kitab Suci ora ana atributing kekuwatan kreatif kanggo para malaikat. Kajaba iku, kita kudu nerjemahake kabeh Injil ing bab Gusti Yesus lan piwulange. Gusti Allah sing ujar: "Ayo kita [...]" yaiku Gusti Allah Triune, apa iki wis dikenal dening para kuno utawa ora.

Yen kita maca Kitab Suci kanthi pandangan marang Yesus, mula kita ngerti manawa tumitah Gusti Allah dadi manungsa, miturut gambar dheweke, jelas nerangake sipate, sing dituduhake kanthi katresnan. Ing Kolose 1,15:2 lan 4,4 Korinta, kita sinau manawa Yesus dhewe minangka citrane Gusti Allah. Dheweke nggambarake gambar bapak menyang kita amarga dheweke lan bapake padha karo hubungan sing sampurna. Kitab Suci nyariosaken bilih Yesus punika kanthi titah (kalebu kamanungsan) kanthi nyebutake dheweke minangka "mbarep" sadurunge kabeh makhluk. Paul nyeluk gambar Adam (gambar ngelawan) Yesus, "sing kudu teka" (Roma 5,14). Dadi, Yesus minangka archetype kabeh manungsa. Ing tembung-tembung Paulus, Yésus uga dadi "Adam sing pungkasan" sing, minangka "roh sing menehi urip," gawe anyar Adam (1 Korinta 15,45) lan kanthi mangkono manungsa mlaku miturut gambar dhewe.

Kaya sing dingandharake ing Kitab Suci, kita "narik manungsa anyar sing gawe anyar kanggo menehi kawruh babagan gambar wong sing nggawe dheweke" (Kolose 3,10), lan «kabeh [...] ngadhepi kamulyaning Gusti [...]; lan kita diowahi miturut gambar saka siji kamulyan karo liyane dening Gusti sing Roh (2 Cor 3,18). Penulis layang marang wong Ibrani ngandhani yen Yesus minangka "refleksi kamulyan [Gusti Allah] lan gambar sifat dheweke." (Ibrani 1,3). Dheweke dadi citrané Allah sing sejati sing tiwas kanggo saben wong kanthi nrima sipat manungsa. Nalika dadi siji karo kita, dheweke nyucekake kita lan nggawe kita dadi sadulur (Ibrani 2,9: 15). Kita wis digawe lan saiki digawe maneh ing gambar Putraning Allah, sing malah kanggo kita, nuduhake hubungan sing suci lan katresnan ing Trinitas. Kita kudu manggon ing Kristus, sing dikunjara ing komunitas telung wong sing tresna marang Rama, Putrane lan Roh Suci, lan saya gelut. Ing lan karo Kristus, kita minangka anak sing ditresnani Gusti Nanging, sing ora bisa ngerteni triune Gusti Allah, entitas sing ditresnani kanthi gampang ilang bebener sing penting iki amarga padha milih macem-macem kesalahan.

  • a tritheism sing nolak kesatuan sing utama saka Gusti Allah lan miturut sing ana telung dewata, ing ngendi kabeh sesambetan ing antarané dianggep minangka eksternal lan ora minangka ciri sing wujud lan dadi inti saka Gusti Allah.
  • a modalism kang ajaran nuduhake menyang alam kabungahan saka Gusti Allah, kang katon ing beda kaping ing salah siji saka telung cara sing beda. Doktrin iki uga nolak hubungan internal utawa eksternal karo Gusti Allah.
  • a Subordinationism sing mulang manawa Gusti Yesus iku nitahake (utawa makhluk ilahi nanging sambung karo Rama) lan mulane ora selawas-lawasé Putra sing Maha Kuwasa. Piwulang iki uga mbantah manawa Gusti Allah pancen ana gandhengane karo hubungan Trinitas, sing dikasihi dening katresnan suci sing langgeng.
  • ajaran kang, sanadyan nganjuraken ing Trinitätsdoktrin sing bisa nanging ora kanggo sijine kamulyan banget dhewe: sing Gusti Allah Tritunggal anyumanggakakên dening katresnan alam lan marang malah sadurunge ana titah a.

Ngerti manawa Gusti Allah sing dadi tresnane iku katresnan kanthi alam sing banget mbantu kita ngerteni dhasar kabeh ana ing katresnan. Fokus saka pangerten iki yaiku yen kabeh asalé lan muteri Yesus, sing ngumumake Sang Rama lan ngutus Roh Suci. Dadi pangerten babagan Gusti Allah lan nitahake butuh (kalebu kamanungsan) diwiwiti pitakon iki: Sapa Yesus iku?

Ora bisa disangka yaiku pikir Trinitas yen bapak nggawe kabeh lan netepake kekaisaran kanthi nyelehake putrane ing tengah rencana, tujuan, lan wahyu. Putrane ngluhurake bapak lan bapak ngluhurake putra. Roh Suci, sing ora ngucapake awake dhewe, terus nuduhake putra lan kanthi mangkono ngluhurake putra lan bapak. Rama, Anak lan Sang Roh Suci nikmati interaksi sing migunani iki. Lan nalika kita, para putraning Allah, menehi kesaksian marang Gusti Yesus minangka Gustine, kita nindakake Roh Suci kanggo ngurmati Rama. Nalika medhar wangsit, layanan iman sing bener iku "ana ing roh lan kayekten". Kanthi adonga Rama, Anak lan Roh Suci, kita muji marang pambajeng sing nggawe kita kanthi katresnan, supaya kita tresna marang dheweke lan tetep ing salawas-lawase.

Dibawa dening cinta,

Joseph Tkach        
Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL