Kanthi sabar kanggo kerja

408 kanthi sabar Kita kabeh ngerti ujar yen "sabar iku kabecikan". Sanajan ora ana ing Kitab Suci, Kitab Suci kudu ngutamakake babagan sabar. Paulus ngarani woh Roh Suci (Galatia 5,22). Dheweke uga nyengkuyung supaya kita sabar nandhang kasusahan (Roma 12,12), sabar nunggu apa sing durung ana (Roma 8,25) sabar-sabar tetep kanthi katresnan (Éfesus 4,2) lan ora bosen tumindak apik, amarga yen kita sabar, kita bakal uga panen (Galatia 6,9). Kitab Suci uga ngelingake kita "ngenteni Gustine" (Jabur 27,14), nanging sayangé pasien sing nunggu iki ora dingerteni dening sawetara wong minangka ngenteni pasif.

Salah sawijining pastur regional rawuh ing konferensi ing ngendi pimpinan gereja mangsuli diskusi babagan pembaharuan utawa misi kaya mangkene: "Kita ngerti kita kudu nindakake iki ing ngarep, nanging saiki kita nunggu Gusti." Aku yakin manawa para pemimpin iki percaya manawa dheweke sabar sabar karo ngenteni Gusti supaya nuduhake cara nyedhaki wong liya. Ana sawetara jemaah liyane sing nunggu tandha saka Gusti kanggo ngganti dina utawa ibadah supaya luwih trep kanggo wong anyar sing percaya. Pastur daerah kasebut ngandhani yen perkara pungkasan sing ditakoni marang tangga kasebut: "Apa sing ditunggu Gusti?" Banjur dheweke nerangake marang dheweke, manawa Gusti Allah uga nunggu dheweke bakal melu kerja sing wis aktif. Nalika dheweke rampung, "amin" bisa dirungokake saka macem-macem sisih.

Yen kita duwe pilihan sing angel ditindakake, kita kabeh kepengin nampa tandha saka Gusti Allah sing bisa nuduhake wong liya - siji sing ngomong babagan ngendi arep, kepiye lan kapan diwiwiti. Iki ora kaya biasane Gusti Allah makarya karo kita. Nanging, dheweke mung ujar "ndherek aku" lan ngajak supaya bisa maju kanthi ora ngerti rincian kasebut. Kita kudu eling manawa para rasul Yesus kadang ora angel ngerteni ing endi Sang Mesias mimpin sadurunge lan sawise Pentekosta. Nanging, sanajan Yesus minangka guru lan pimpinan sing sampurna, dheweke ora dadi murid lan murid sing sampurna. Kita asring uga angel mangertos apa sing diomongake Gusti Yesus lan ing pundi dheweke dituntun - kadang kita wedi pindhah amarga kita wedi yen bakal gagal. Wedi kasebut asring nyebabake kita ora bisa ditindakake, banjur kita kesasar kanthi sabar - karo "nunggu Gusti".

Kita ora kudu wedi marang kesalahane utawa kurang kajelasan babagan dalan sing bakal ditindakake. Sanajan murid-murid pertama Yesus nggawe akeh kesalahan, Gusti tetep menehi kesempatan anyar kanggo nggabungake pakaryane - kanggo ngetutake dheweke ing ngendi wae dheweke nuntun, sanajan tegese mbenerake. Yesus kerjane ing dina iki lan ngelingake yen saben "sukses" sing kita alami bakal dadi asil pakaryane lan dudu duweke.

Kita ora kudu kuwatir yen ora ngerti kanthi lengkap tujuane Gusti Allah. Ing wektu sing durung mesthi, kita kudu sabar, lan ing sawetara kasus, iki kudu ngenteni campur tangan Gusti Allah sadurunge bisa nindakake langkah sabanjure. Apa wae kahanan, kita mesthi dadi murid saka Gusti Yesus sing diarani ngrungokake lan ngetutake dheweke. Ing perjalanan iki, kita kudu eling manawa latihan kita ora mung ndedonga lan maca Kitab Suci. Aplikasi praktis mbutuhake bagean gedhe - kita maju kanthi ngarep lan iman (diiringi donga lan tembung), sanajan ora cetha manawa tumuju Gusti.

Gusti Allah kepéngin supaya gereja dadi sehat lan kanthi mangkono nimbulaké wutah. Dheweke kepengin nggabungake misi kanggo dunya, kanggo njupuk langkah-langkah adhedhasar Injil kanggo ngawula ing omah-omah kita. Yen kita nindakake, kita bakal kelakon. Ing sawetara kasus, upaya kanggo ngundange Injil marang wong manca ora bakal dadi sukses. Nanging kita bakal sinau saka kesalahane. Kaya ing Pasamuwan wiwitan Prajanjian Anyar, Gusti kita bakal nggunake kasalahan kita kanthi manawa yen kita pitulung marang Panjenengane lan mratobat, yen perlu. Panjenengane bakal ngiyatake lan ngembangake kita lan mbentuk kita kaya gambar Kristus. Thanks kanggo pangerten iki, kita ora bakal nganggep ora kakehan asil langsung minangka gagal. Gusti Allah bisa lan bakal nggawa efforts kita kanggo fruition ing wektu lan ing cara dhewe, utamané nalika efforts sing diarahake kanggo anjog wong kanggo Gusti Yesus dening manggen lan nuduhake kabar apik. Mbokmenawa woh-wohan kawitan sing kita deleng bakal mengaruhi urip kita dhewe.

"Sukses" nyata ing misi lan layanan mung saka siji cara: liwat setya marang Yesus, diiringi pandonga lan tembung alkitab, sing dipuntedahake Roh Suci menyang bebener. Ayo kita elinga manawa kita ora bakal sinau kanthi temen maujud iki lan ora ana sing ngganggu bisa mudhun. Aku kepingin banget yen inajute bisa uga amarga wedi marang perkara sing bener. Gusti Yesus wis bola-bali ngumumake sedane lan wungune marang para sakabate, lan kadang-kadang wedi marang bebener iki lumpuh kemampuane tumindak. Kahanan kaya biasane saiki.

Yen ngrembug babagan keterlibatan kita ing pendekatan Yesus kanggo wong liya, kita cepet nanggepi reaksi saka rasa wedi. Nanging, kita ora perlu wedi, amarga "sapa sing ana ing sampeyan luwih gedhe tinimbang sing ana ing jagad" (1 Yokanan 4,4). Rasa wedi bakal sirna amarga kita precaya marang Gusti Yesus lan pangandikane. Iman pancen dadi mungsuh wedi. Pramila Gusti Yesus ngandika: "Aja wedi, pracaya!" (Tandhani 5,36).

Yen kita aktif nindakake misi lan pelayanan Yesus kanthi iman, mula kita ora padha. Gustine kabeh titah ana ing awake dhewe, kayadene Gusti Yesus durung suwe ing gunung ing tanah Galilea (Mat. 28,16) janji karo para muridé. Ora suwe sadurunge munggah menyang swarga, dheweke menehi pandhuane, sing umume diarani prentah dakwah: «Lan Gusti Yesus rawuh lan ujar dheweke: Kabeh panguwasa ing swarga lan ing bumi wis diwenehake marang aku. Mulané, golèk murid-murid saka kabeh bangsa: baptis ing asmane Rama lan Sang Putra lan Sang Roh Suci lan dakwulang supaya padha nindakake kabeh sing dakkarepake. Lan lah, Aku nunggil saben dina nganti tekan pungkasaning jagad » (Matéus 28,18: 20).

Ayo kita nyathet ayat pungkasan ing kene. Yesus diwiwiti kanthi ujar manawa dheweke duwe "kabeh panguwasa ing swarga lan ing bumi", banjur nyimpulake kanthi tembung-tembung ing ngisor iki: "Aku nunggil saben dina". Pratelan kasebut kudu dadi sumber panglipur, kepercayaan gedhe, lan kebebasan sing gedhe marang apa sing dikandhakake Gusti Yesus: supaya kabeh bangsa dadi murid. Kita nglakoni kanthi terus terang - ngerti yen kita melu kerja kanggo wong sing duwe kabeh kekuwatan lan panguwasa. Lan kita nindakake kanthi yakin amarga kita ngerti yen dheweke mesthi nunggil karo kita. Ing pikirane, tinimbang sing ndeleng sabar minangka ngaso - kita sabar ngenteni marang Gusti nalika aktif nindakake pakaryane, yaiku supaya para murid dadi murid ing omah kita. Kanthi cara iki, kita bakal melu apa sing bisa kita jelasake kanthi sabar. Gusti Yesus dhawuh supaya kita nindakake iki amarga iki cara - cara kesetiaan sing ngasilake woh-wohan sing maha agung. Dadi ayo kerja bareng karo sabar.

dening Joseph Tkach


pdfKanthi sabar kanggo kerja