Bisa ditampilake visibilitas

178 ora katon Aku rumangsa lucu nalika wong nerangake: "Yen aku ora bisa ndeleng, aku ora bakal percaya." Aku kerep krungu sing ujar manawa ana wong ragu manawa Gusti Allah ana utawa dheweke kalebu kabeh wong ing sih-rahmat lan sih-rahmate. Supaya ora nyebabake planggaran, aku nerangake yen kita ora ndeleng magnetisme utawa listrik, nanging kita ngerti saka efek sing ana. Sing padha ditrapake kanggo angin, gravitasi, swara lan malah dipikirake. Kanthi cara iki kita ngalami apa sing diarani "kawruh sing ora disengaja". Aku seneng nuduhake ilmu kayata "visibilitas sing ora katon."

Mung ngandelake paningalane, nganti pirang-pirang taun kita mung bisa nggawe spekulasi babagan sing ana ing langit. Kanthi bantuan saka teleskop (kayata Hubble Telescope) kita ngerti saiki. Sing sadurunge "ora katon" kanggo saiki, saiki katon. Nanging ora kabeh sing ana. Jagad peteng e.g. B. ora ngetokake cahya utawa panas. Ora kahurip karo teleskop kita. Nanging, para ilmuwan ngerti manawa masalah peteng amarga ana sing nemoni efek gravitasi. Quark yaiku partikel spekulasi cilik sing mbentuk proton lan neutron ing inti atom. Kanthi gluon, kuil uga nggawe hadron liya sing endah, kayata meson. Sanajan ora ana komponen saka atom sing wis diamati, para ilmuwan wis nuduhake efeke.

Ora ana mikroskop utawa teleskop sing bisa dideleng dening Gusti Allah, kaya sing ditulis ing Kitab Suci ing Yohanes 1,18: Gusti ora katon: «Ora ana wong sing ndeleng Gusti Allah. Nanging putrane sing siji, sing ngerti bapakne, nuduhake manawa Gusti Allah iku. » Kanthi pitulung fisik, ora ana cara kanggo "mbuktekake" wujud Gusti. Nanging kita yakin manawa Gusti Allah ana amarga kita wis ngalami efek saka katresnan tanpa syarat, kabeh sing kalebu. Katresnan iki, mesthine, paling pribadi, intensif lan konkrit sing dicethakake ana ing Yesus Kristus. Ing Gusti Yesus kita ndeleng apa sing disenengi para rasul: Gusti Allah iku katresnan. Katresnan, sing ora bisa katon dhewe, yaiku sifat, motivasi lan tujuane Gusti Allah. Minangka TF Torrance nempatno:

«Aliran katresnan sing tetep lan ora tetep, sing ora ana sebab liya kanggo tumindak tinimbang katresnan, yaiku Gusti Allah, mulane diwutahake tanpa preduli karo wong kasebut lan preduli saka reaksi kasebut» (Budaya Teologi Kristen lan Budaya Ilmiah, p. 84).

Gusti Allah tresna amarga sing sapa, ora amarga saka apa kita lan apa sing kita lakoni. Lan katresnan iki dicethakaké kanggo kita ing sih-rahmat Allah.

Sanajan ora bisa nerangake kabeh sing ora katon, kayata katresnan utawa sih-rahmat, kita ngerti manawa ana amarga ana sing ndeleng saiki ana sebagian. Elinga, aku nggunakake tembung "sebagian". Kita ora pengin tiba ing sworo cangkem sing katon nerangake sing ora katon. TF Torrance, sing sinau teologi lan ilmu, nemokake manawa ngelawane bener; kahuripan nerangake supaya katon. Kanggo nerangake iki, dheweke nggunakake perumpamaan para pekerja ing pakebonan anggur (Matéus 20,1: 16) ing endi pemilik kebon anggur nyambut gawé saben dina kanggo nyambut gawé ing kebon. Ing pungkasan dina, saben buruh entuk upah sing padha, sanajan ana sing nyambut gawe sedina lan liya-liyane mung nyambut gawe sawetara jam. Kanggo akeh buruh, iki katon ora adil. Kepiye carane wong sing mung kerja sajrone siji jam entuk upah sing padha karo wong sing kerja sedina?

Torrance nyatakake yen exegetis dhasar lan liberal ora nggatekake perumpamaan Yesus, sing ora nggayuh upah lan kaadilan, nanging kanthi sih-rahmat lan kondhisi tanpa pamrih saka Gusti Allah. Anugrah iki ora adhedhasar suwene kita kerja, suwene kita percaya, kepiye sinau, utawa kepiye taat. Sih-rahmat Gusti Allah adhedhasar kabeh babagan Gusti Allah. Kanthi pasemon iki, Yesus nggawe "ora katon" sifat sih-rahmat "katon", sing ora kaya kita, ndeleng lan nindakake samubarang. Kratoning Allah ora kira-kira regane entuk bathi, nanging bab sih-rahmat saka gusti.

Perumpamaan Gusti Yesus nyariosaken dhateng kita bilih Gusti Allah maringi sih-rahmating sih-rahmatipun dhateng sadaya tiyang. Lan nalika saben wong ditampa hadiah kasebut kanthi cara sing padha, sawetara uga milih manggon ing sih-rahmat ing kasunyatan iki lan kanthi mangkono duwe kesempatan kanggo nikmati maneh saka sing durung milih. Bebungah sih rahmat kanggo kabeh. Apa individu ora karo iku beda banget. Nalika kita manggon ing sih-rahmat Allah, apa sing ora bisa dideleng bakal katon.

Kaluhuran sih rahmat Allah ndadekake dheweke ora nyata. Gusti Allah maringi awake dhewe marang kita supaya kita bisa ngerti lan tresna marang dheweke lan nampa pangapura lan mlebu hubungan karo dheweke minangka bapak, putra lan roh suci. Kita manggon ing iman lan ora katon. Kita wis ngalami kersanipun ing gesang kita, ing pikiran lan tumindak. Kita ngerti manawa Gusti iku katresnan amarga kita ngerti sapa dheweke ana ing Yesus Kristus sing "ngungkapake" kanggo kita. Kaya ing Yohanes 1,18 (Terjemahan New Geneva) ditulis:
«Ora ana sing ndeleng Gusti Allah. Putrane ontang-anting sing wis nyritakake kanggo kita, yaiku awake dhewe lan Gusti Allah lenggah ing sisih ngarep bapakne. » Kita rumangsa kekuwatan rahmat saka Gusti Allah nalika kita nemu niat kanggo ngapura lan tresna - kanggo menehi kanugrahan saka sih-rahmat sing apik. Kaya sing ditindakake Paulus ing Filipi 2,13 (Terjemahan New Geneva) ndudohake: "Gusti Allah sing lagi kerja ing sampeyan lan ora mung nyiyapake sampeyan, nanging uga ngidini sampeyan nindakake apa sing disenengi."

Urip ing sih-rahmate,

Joseph Tkach
Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfBisa ditampilake visibilitas