Hubungane karo umat karo Gusti Allah

410 Hubungan Allah karo bangsane Nalika wong pengin ngetrapake anak ing masyarakat suku kuno, dheweke ujar tembung ing ngisor iki ing upacara sing prasaja: «Aku bakal dadi bapak lan dheweke bakal dadi anakku. »Sajrone upacara perkawinan kasebut, tembung sing padha uga diucapake:« Dheweke dadi bojoku lan aku dadi bojone ». Ing ngarsane saksi, hubungan sing gegayutan karo saben liyane dilaporake lan liwat tembung kasebut resmi diumumake sah.

Kaya ing kulawarga

Nalika Gusti Allah ngumumake hubungane karo Israel kuno, dheweke uga kadang-kadang nggunakake tembung sing padha: "Aku bapak Israel lan Efraim minangka anak mbarepku" (Yeremia 31,9). Kanggo iki, dheweke nggunakake tembung sing mratelakake sesambungan - kaya wong tuwa lan bocah-bocah. Gusti Allah uga nggunakake perkawinan kanggo njlentrehake hubungan: "Sapa sing nggawe kowe dadi bojomu ... dheweke nimbali sampeyan kaya wong wadon" (Yésaya 54,5: 6). «Aku pengin melu sampeyan ing salawas-lawase» (Hosea 2,21).

Hubungan kasebut dirumus luwih asring: "Sampeyan kudu dadi umatku lan aku pengin dadi Tuhanmu." Ing Israel kuno tembung "wong" ateges ana hubungan sing kuat. Nalika Rut matur marang Naomi: "Bangsamu dadi umatku" (Rut 1,16), dheweke janji arep mlebu hubungan sing anyar. Nalika nindakake, dheweke nerangake ing endi dheweke bakal dadi. Konfirmasi nalika kaping sangsi nalika Gusti Allah ujar, "Sampeyan umat-Ku," dheweke negesake (kaya Rut) hubungan luwih kuat tinimbang sesambungan. «Aku iket karo sampeyan, sampeyan kaya kulawarga kanggo aku». Pangandikané Gusti Allah luwih asring ing kitab-kitabé para nabi ketimbang ing kitab-kitab suci sadurunge.

Kenapa iki sering diulang? Iku amarga kekurangan kesetiaan Israel sing mbuktekake hubungan kasebut. Israel ora nglirwakaké prajanjian karo Gusti Allah lan nyembah déwa liyané. Mulane, Gusti Allah ngidini suku-suku ing sisih lor ing Asyur bisa ditaklukake lan wong-wong mau bisa mimpin. Sebagian besar nabi-nabi Prajanjian Lawas manggon sakcepete sadurunge ditaklukake bangsa Yehuda lan dalane menyang perbudakan dening wong Babilonia.

Wong-wong gumun. Apa kabeh kedadeyan? Apa Gusti Allah nolak kita? Para nabi kanthi yakin bola-bali: Ora, Gusti Allah ora nyerah. Kita isih dadi umate lan dheweke isih dadi Allah kita. Para nabi prédhiksi babagan pemugaran nasional: wong bakal bali menyang negarane lan, sing paling penting, bali menyang Gusti Allah. Bentuk mbesuk asring digunakake: "Sampeyan bakal dadi umat-Ku lan aku bakal dadi Allahmu". Gusti Allah ora nampik dheweke. dheweke bakal mulihake hubungan kasebut. Dheweke bakal nindakake iki lan bakal luwih apik tinimbang sadurunge.

Pesen saka nabi Yesaya

"Aku ngasuh lan ngrawat bocah lan liwat aku nggawe dheweke, nanging dheweke nyingkur saka aku," ujare Gusti Allah liwat Yesaya. "Dheweke padha mratobat saka Pangeran Yehuwah, nolak Sang Suci marang Israel lan nolak dheweke" (Yesaya 1,2: 4 lan; Gesang Anyar). Asil panemume wong-wong kasebut ditawan. «Mangkono umate aku kudu pindhah amarga ora tanpa sebab» (Yésaya 5,13; Gesang Anyar).

Hubungan kasebut katon kaya-kaya. "Sampeyan wis nolak umatmu, bani Yakub," kita waca ing Yesaya 2,6. Nanging, iki ora bisa ditrapake ing salawas-lawase: "Aja wedi, umat-Ku, sing manggon ing Sion ... Amarga mung rada suwe, supaya kawiranganku bakal entek" (10,24-25). «Israel, aku ora bakal lali sampeyan!» (44,21). "Amarga Pangeran wis nglipur umate, lan welasan marang wong miskin" (49,13).

Para nabi banjur ujar babagan repatriasi sing gedhe: "Pangeran bakal melasi Rama Yakub lan milih Israel maneh lan dilebokake ing negarane" (14,1). «Aku pengin ngomong ing sisih lor: wenehake ing kene !, lan ing sisih kidul: aja menek! Ayo anakku saka kadohan lan anak-anakku saka mburi bumi » (43,6). «Umat-Ku bakal manggon ing banjir tentrem, ing apartemen sing aman lan kanthi tentrem bangga» (32,18). "Pangéran Pangéran bakal ngusapi luh saka kabeh rai ... Ing wektu kasebut bakal ujar:" Lah, iki Gusti kita, sing ngarep-arep bisa mbantu kita " (25,8-9). Lan Gusti ngandika marang wong-wong mau: "Sampeyan umat-Ku" (51,16). «Sampeyan wong-wongku, anak-anak sing ora salah» (63,8).

Ana kabar apik, ora mung kanggo Israel, nanging kanggo kabeh wong: «Wong manca bakal melu dheweke lan dipasang ing turune Yakub» (14,1). "Wong liyo sing mratobat marang Gusti ora kudu ujar: Gusti bakal njaga aku saka umate" (56,3). "Gusti Zebaoth bakal nggawe panganan sing enak kanggo kabeh bangsa ing gunung iki" (25,6). Dheweke bakal ujar: "Iki Pangéran ... ayo padha bungah lan bungah bab kawilujengané" (25,9).

Pesen saka Nabi Yeremia

Yeremia gabung karo gambar kulawarga: "Aku panginten: Kepiye aku pengin nyekel sampeyan kaya sampeyan anakku lan menehi negara sing dikasihi ..., aku mikir sampeyan bakal nelpon aku" Rama sing dikasihi "lan ora ninggalake aku. Nanging turune Israel ora setya marang aku, kayadene wanita ora setya marang kekasihane, mangkono pangandikane Sang Yehuwah » (Yeremia 3,19-20). "Sampeyan ora netepi prajanjen apa aku dadi gustine sampeyan saiki" (31,32). Wiwitane, Yeremia prédhiksi manawa hubungane bakal rampung: "Dheweke ora kagungane Sang Yehuwah! Wong-wong padha ngremehake aku, mangkono pangandikane Pangeran, turune Israel lan turune Yehuda » (5,10-11). «Aku ngukum Israel amarga laku jina lan mbebasake dheweke lan menehi layang cerai» (3,8). Nanging, iki ora nolak permanen. «Apa Epraim anakku lan anak-anakku sing dak tresnani? Amarga saben aku ngancam dheweke, aku kudu ngelingi dheweke; Mulané atiku krasa trenyuh marang aku, mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah (31,20). "Sepira suwene sampeyan bakal kesasar, bocah wadon renegade?" (31,22). Dheweke janji bakal mulihake: "Aku pengin ngumpulake sisa-sisa wedhusku saka kabeh negara, ing endi wae sing dikirim menyang dheweke" (23,3). "Saiki bakal tekan, ujar Pangéran, yakuwi bakal takuraké umat Israèl lan Yéhuda, pangandikané Pangéran" (30,3). «Waca, aku pengin nggawa wong-wong mau saka tanah sisih lor lan aku pengin ngumpulake dheweke saka ujung-ujung bumi» (31,8). «Aku pengin ngapura amarga keluputane lan ora eling marang dosae» (31,34). "Israel lan Yehuda ora bakal dadi randha, ditinggal dening Gusti Allahe Gustine sarwa dumadi" (51,5). Penting banget manawa Gusti Allah bakal ngganti supaya dheweke bakal setya: "Wangsulana, anak-anakku sing mbesuk, aku bakal marasake awakmu saka panerakmu" (3,22). "Aku bakal menehi wong-wong mau supaya bisa mangertos yen aku iki Pangéran" (24,7).

«Aku pengin sijine hukumku ing jero ati lan nulis ing atine» (31,33). "Aku pengin menehi kabeh makna sing padha lan owah-owahan sing padha, lan aku pengin nggawe rasa wedi ing ati supaya dheweke ora bakal ninggal aku" (32,39-40). Gusti Allah njanjeni pembaharuan hubungan, sing dadi kesimpulan saka perjanjian anyar karo dheweke: "Wong-wong mau kudu dadi umatku lan aku pengin dadi Gusti Allah" (24,7; 30,22; 31,33; 32,38). «Aku pengin dadi Gusti Allah kanggo kabeh turun-temurun saka Israel lan dheweke kudu dadi umatku» (31,1). «Aku pengin nggawe perjanjian anyar karo turune Israel lan karo bani Yehuda» (31,31). «Aku pengin mbentuk perjanjian langgeng karo sampeyan sing ora pengin ngeculake tumindak apik kanggo sampeyan» (32,40).

Yeremia ndeleng manawa bangsa-bangsa liya uga dadi: "Menehi kabeh tanggane sing ala sing ndemek pusaka sing wis Dakparingake marang umatingSun Israel: Lah bakal dakwedhekake saka ing negarane lan dakgatekake brayat Yehuda saka ing satengahe. ... Lan bakal kelakon nalika sinau saka umate aku sumpah nganggo jenengku: Kaya dene Pangeran Yehuwah urip! ... mulane dheweke kudu urip ana ing tengah-tengahe bangsaku » (12,14-16).

Nabi Ezekiel nduweni pesen sing padha

Nabi Yakub uga nggambarake hubungane Gusti Allah karo Israel kaya pernikahane: «Lan aku banjur nemoni sampeyan lan ndeleng sampeyan, lan saiki, saiki wis dadi wayah kanggo ngalamun sampeyan. Aku banjur nyebar jasku ing ndhuwur sampeyan lan nutupi wudamu. Aku banjur sumpah marang kowé lan janji karo kowé, pangandikané Pangéran, supaya kowé bakal dadi duwèkku » (Yésaya 16,8). Ing analogi liyane, Gusti Allah nggambarake awake dhewe minangka pangon: "Minangka pangon golek wedhus nalika ilang saka wedhus-wedhuse, aku pengin golek wedhus-wedhusku lan nyimpen saka kabeh papan ing endi wae padha kasebar" (34,12-13). Miturut analogi iki, dheweke ngowahi tembung babagan hubungane: "Sampeyan bakal dadi wedhusku, yaiku wedhus-wedhusku, lan aku pengin dadi Tuhanmu" (34,31). Dheweke prédhiksi manawa wong-wong bakal bali saka pembuwangan lan Gusti Allah bakal ngganti ati: «Aku pengin menehi ati sing beda lan menehi semangat anyar lan aku pengin njupuk jantung watu metu saka awake lan menehi ati-ati, supaya lakonana ing prentah-Ku lan netepi dhawuhe lan tindakake sawise iku Lan dheweke kudu dadi umatku lan aku pengin dadi Gusti Allah » (11,19-20). Hubungan kasebut uga diterangake minangka perjanjian: "Nanging aku pengin ngelingake prajanjene sing daklakoni karo kowe nalika isih enom lan aku pengin netepake prejanjen karo sampeyan" (16,60). Dheweke uga bakal manggon ing antarane dheweke: "Aku bakal manggon ing antarane dheweke lan bakal dadi Allahe lan dheweke bakal dadi umatku" (37,27). «Ing kene aku pengin urip ing antarane wong Israel. Lan kulawarga Israel ora maneh bakal ngrusak jeneng suciku » (43,7).

Pesen saka para nabi cilik

Nabi Hosea uga nggambarake istirahat ing hubungan: "Sampeyan dudu umatku, mula aku ora pengin dadi duweke" (Hosea 1,9). Tinimbang tembung sing biyasa kanggo omah-omah, dheweke nggunakake tembung cerai: "Dheweke dudu bojoku lan aku dudu bojone!" (2,4). Nanging, kaya sing wis kedadeyan karo Yesaya lan Yeremia, iki keterlaluan. Hosea kanthi cepet nambah yen hubungan ora rampung: "Banjur, pangandikane Pangeran, sampeyan bakal nyebat aku" bojoku "... Aku bakal melu sampeyan ing salawas-lawase" (2,18 & 21). "Aku pengin welas asih marang Lo-Ruhama [sing ora ditrima] lan aku pengin ucapake marang Lo-Ammi [Ora bangsaku]:" Sampeyan umat-Ku "lan dheweke bakal ujar:" Sampeyan iki Allahku. " (2,25). "Mangkene mau, aku pengin ngobati murtad dheweke maneh; Aku seneng tresna marang dheweke; amarga nesu-nesu kudu nyingkirake dheweke » (14,5).

Nabi Yoel nemu tembung sing padha: "Banjur Pangéran bakal cemburu karo negarané lan nyirnati bangsané" (Yoel 2,18). «Umat-Ku ora kudu isin maneh» (2,26). Nabi Amos uga nyerat: "Aku pengin mbalekake pengangkatan umat Israèl" (Ing 9,14).

"Dheweke bakal melasi kita maneh," tulis nabi Micha. "Sampeyan bakal tetep setya marang Yakub lan nuduhake sih-rahmat marang Abraham, kaya sing wis sumpah marang para leluhur kita sadurunge." (Wed 7,19-20). Nabi Zakharia nawakake ringkesan sing apik: «Padha bungaha lan bungaha, he putri Sion! Amarga, aku teka lan bakal manggon bebarengan karo sampeyan, mangkono pangandikane Sang Yehuwah » (Zakharia 2,14). "Lah, Aku bakal mbalekake umat-Ku saka ing tanah iki nglawan srengenge lan saka ing tanah iki nglawan srengenge, lan bakal dakgawe mulih menyang Yerusalem. Wong-wong mau bakal dadi umat-Ku lan Aku bakal dadi Allahé setya lan kabeneran » (8,7-8).

Ing buku pungkasan Prajanjian Lama, nabi Malachi nyerat: "Dheweke bakal dadi propertiku, ujar Pangéran Zebaoth, ing dina sing pengin daklakoni, lan aku bakal melasi wong-wong mau kaya wong sing nduwe pengasih marang putrané sing ngurus dheweke. ngladeni » (Kaping 3,17).

dening Michael Morrison


pdfHubungane karo umat karo Gusti Allah