Cahya sing ana ing pepeteng

Lampu 218 christi madhangi ing pepeteng Pungkasan wulan, sawetara pastur GCI nglatih pelatihan evangelisasi, sing diarani "Outside the Walls," dipimpin dening Heber Ticas, koordinator nasional Layanan Injil kanggo Komunikasi Komunikasi Internasional. Iki ditindakake kanthi kolaborasi karo Pathways of Grace, salah sawijining komunitas sing cedhak karo Dallas, Texas. Latihan kasebut diwiwiti kanthi pelajaran ing dina Jumuah lan diterusake dina Sabtu esuk ketemu karo anggota gereja supaya mbukak lawang ing omah ing rapat rapat gereja lan ngajak wong-wong saka gereja lokal menyang bocah-bocah sing nyenengake dina esuk.

Loro pastors kita mbanting lawang lan nyritakake marang wong ing omah kanggo makili komunitas GCI lan banjur nyatakake Hari Anak sing nyenengake. Wong mau nyatakake yen dheweke ora pracaya marang Gusti Allah amarga Gusti Allah ora ngilangi masalah ing donya. Nanging ora, pastors padha ngobrol karo wong. Dheweke sinau yen dheweke iku ahli teori konspirasi sing pracaya agama iku panyebab akeh masalah ing donya. Wong iki kaget lan kaget nalika pastors nyuwun supaya bisa ngangkat titik sing cukup lan nuduhake yen Gusti Yesus ora ragu babagan agama. Wong mau mangsuli yèn dhèwèké nyekel pitakonan lan looking for jawaban.

Nalika pastur kita nyengkuyung supaya bisa takon liyane, dheweke gumun. "Ora ana sing nate dakcritakake sadurunge iki," wangsulane. Sawijining pandhita ujar, "Aku mikir cara sampeyan takon bisa entuk jawaban nyata sing mung Gusti bisa menehi." Sawise udakara 35 menit, wong kasebut njaluk ngapura amarga dheweke grenguh lan ora nolak marang dheweke lan ujar, "Dheweke seneng karo sampeyan, minangka pandhita GCI, mikir babagan Gusti Allah." Obrolan rampung karo salah sawijining pastur sing njamin: "Gusti Allah sing dakkenal lan tresna tresna marang sampeyan lan pengin duwe hubungan karo sampeyan. Dheweke ora kuwatir banget utawa kuwatir karo teori konspirasi utawa gething marang agama. Dheweke bakal salaman karo sampeyan ing wektu sing tepat lan sampeyan bakal ngerti yen iku Gusti Allah. Aku mikir sampeyan bakal tumindak kaya ngono. » Wong mau nyawang wong mau banjur ujar: "Kelangan iki adhem. Matur nuwun kanggo ngrungokake lan matur nuwun amarga njupuk wektu kanggo ngomong karo aku. "

Aku nuduhake pendapat saka crita iki amarga nerangake bebener sing penting: wong sing urip ing pepeteng dipengaruhi kanthi positif nalika cahya Sang Kristus sacara terbuka. Kontras cahya lan pepeteng minangka kiasan sing asring digunakake ing Kitab Suci kanggo makili kabecikan (utawa kawruh) tumindak ala (utawa ora nggatekke). Yesus digunakake kanggo ngomongake babagan paukuman lan kesucian: «Wong diadili amarga cahya teka ing jagad, nanging dheweke seneng karo pepeteng tinimbang cahya. Amarga kabeh sing ditindakake iku ala. Sapa sing nglakoni piala, adoh saka cahya lan luwih seneng tetep ana ing pepeteng, supaya ora ana wong sing ngerti. Nanging sapa sing nurut Gusti, iku bakal dadi pepadhang. Banjur kabukten yen urip miturut manut karsane Gusti Allah » (Yokanan 3,19: 21 ngarep-arep kabeh).

Paribasan sing kondhang: "Luwih becik nylametake lilin tinimbang ngipat-ipati pepeteng" pisanan diucapake kanthi umum ing taun 1961 dening Peter Benenson. Peter Benenson minangka pengacara Inggris sing ngadegake Amnesty International. Dadi lilin sing dikepung karo kawat barbed dadi lambang masyarakat (ndeleng gambar ing sisih tengen). Ing Roma 13,12 (HOPE FOR ALL) rasul Paulus ujar kaya ngono: «Ora let suwe bengi lan dinane Gusti bakal teka. Pramila kita pengin misahake karo karya peteng ing wayah wengi lan nganggo awake dhewe karo gaman cahya tinimbang. » Iki persis apa sing ditindakake dening para pandhita loro kanggo wong lanang sing urip ing pepeteng nalika dheweke mbukak lawang ing omah ing papan pertemuan gereja ing Dallas.

Dheweke nindakake persis apa sing diomongake Gusti Yesus marang para sakabate ing Matius 5: 14-16.
«Sampeyan iku pepadhang sing madhangi jagad. Kutha sing dhuwur ing gunung ora bisa didhelikake. Sampeyan ora menehi lampu banjur tutup. Kosok baline: sampeyan wis nyiyapake supaya menehi cahya kanggo kabeh wong ing omah. Kajaba iku, lampu sampeyan kudu sumunar ing ngarepe kabeh wong. Dheweke kudu ngerteni bapakmu ing swarga kanthi tumindak lan ngajeni dheweke uga. » Aku mikir yen kita bisa ngremehake kemampuan kanggo mengaruhi jagad kanthi luwih apik. Kita cenderung lali carane pangaribune cahya Kristus ing sawijine wong bisa nggawe prabédan banget. Sayange, kaya sing ditampilake ing kartun ing ndhuwur, ana sing luwih seneng ngipat-ipati pepeteng tinimbang supaya cahya kasebut sumunar. Sawetara wong negesake dosa tinimbang nuduhake sih lan sih-rahmat Gusti Allah.

Sanajan peteng bisa nyerang kita kadhangkala, ora bisa ngalahake Gusti Allah. Kita kudu ora ngetutake rasa wedi marang piala ing donya, amarga iku ora nyedhaki kita marang Yesus, apa sing wis ditindakake kanggo kita, lan paring dhawuh supaya kita nindakake. Elinga yen dheweke njamin yen peteng ora bisa ngatasi cahya. Sanajan kita aran kaya lilin cilik, ing tengah-tengah kegelapan, malah lilin cilik isih menehi cahya lan anget. Malah ing cara sing rada cilik, kita nggambarake cahya donya, Yesus. Malah opsi cilik ora tau tetep tanpa keuntungan positif.

Yesus minangka cahya saka kabeh kosmos, ora mung pasamuan kasebut. Dheweke nyingkirake dosa ing jagad iki, ora mung saka wong sing percaya. Ing panguwasa Roh Suci, lumantar Gusti Yesus Sang Rama wis nggawa kita saka pepeteng menyang cahya minangka sesambungane karo urip Triune karo Gusti Allah Triune sing janji ora bakal ninggal kita. Yaiku kabar apik (Injil) gegayutan karo saben wong ing planet iki. Yesus selaras karo kabeh wong, manawa ngerti utawa ora. Loro pandhita sing ngomong karo atheis kasebut, dheweke ngerti yen dheweke anak sing ditresnani dening Gusti Allah, sing sedih isih urip ing pepeteng. Nanging tinimbang ngutuk pepeteng (utawa wong lanang!), para pandhita seneng karo pandhuane Roh Suci kanggo nggawa kabar apik menyang jagad kanthi peteng, kanggo ngrampungake misi Rama, bareng karo Yesus. Minangka bocah-bocah cahya (1 Tesalonika 5, 5), dheweke siap dadi operator cahya.

Acara "Ing ngarep tembok" diterusake dina Minggu. Sawetara wong ing komunitas lokal menehi respon positif kanggo undhangan kasebut lan ngunjungi gereja kita. Sanajan ana wong sing teka, wong sing wis ngomong karo loro pastor kasebut ora teka. Mesthine, dheweke bakal katon ing pasamuwan ing mangsa ngarep. Nanging teka ing greja dudu tujuan pacelathon kasebut. Wong kasebut diwenehi perkara sing kudu dipikirake, saengga ngomong wiji ditandur ing pikirane lan jantunge. Mungkin hubungan wis ditetepake antarane dheweke lan Gusti Allah sing bakal ngarep-arep terus. Amarga wong iki minangka anak saka Gusti Allah, kita yakin manawa Gusti Allah bakal terus nggawa lampu Kristus marang dheweke. Jalur sih-rahmat bisa uga nuduhake apa sing ditindakake dening Gusti Allah ing urip manungsa iki.

Ayo saben wong ngetutake Roh Kristus kanggo nuduhake cahyane Gusti Allah marang wong liya. Nalika tuwuh sesambetan sing luwih jero karo Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh, mula kita bakal luwih padhang karo pepadhang sing menehi urip. Iki ditrapake kanggo kita minangka individu uga kanggo komunitas. Aku ndedonga supaya pasamuwan-pasamuwan kita kanthi pengaruh "njaba tembok" bakal katon luwih cerah lan nggawe semangat urip Kristen bisa urip. Kaya sing kalebu wong liya ing perusahaan kita kanthi menehi katresnan marang Gusti Allah kanthi saben cara, pepeteng uga wiwit sirna lan pasamuwan-pasamuwan bakal nyorot cahya Kristus.

Muga-muga cahya Kristus sumunar karo kowe,
Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfCahya sing ana ing pepeteng