Kurban rohani

Ing wektu Prajanjian Lawas, wong Ibrani minangka kurban kanggo kabeh. Acara sing beda-beda lan kahanan sing beda-beda nuntut korban, kayata Kurban obaran, kurban dhaharan, kurban sesaosan, kurban pangruwating dosa, kurban pangruwating dosa. Saben korban duwe aturan lan peraturan tartamtu. Kurban uga digawe ing dina pesta, bulan anyar, bulan purnama, lan liya-liyane.

Kristus, Cempening Gusti Allah, minangka kurban sing sampurna, ditawani sapisan kanggo kabeh (Ibrani 10), sing nggawe korban Prajanjian Lawas ora perlu. Kaya dene Gusti Yesus rawuh kanggo ngrampungake ukum, supaya luwih gedhe, supaya niat ati bisa dadi dosa, sanajan ora ditindakake, mula dheweke uga ngrampungake lan nggedhekake sistem korban. Saiki kita kudu ngorbanake kasukman.

Sadurunge, nalika aku maca ayat pisanan saka Roma 12 lan ayat 17 saka Jabur 51, aku banjur mandheg banjur ngucapake, ya, mesthi, korban kasukman. Nanging aku ora bakal ngakoni manawa aku ora ngerti apa tegese. Apa korban spiritual? Lan kepiye carane kurban siji? Apa aku kudu golek domba spiritual, sijine ing misbyah spiritual, lan ngethok tekaku nganggo piso spiritual? Utawa, apa tegese Paulus liya? (Iki pitakon retorika!)

Kamus iki nemtokake korban minangka "tumindak ngurbanake barang sing ana regane marang Dewa." Apa sing kita duweni sing bisa dadi penting kanggo Gusti Allah? Dheweke ora butuh apa-apa saka awak. Nanging dheweke kepengin pikiran sing rusak, sholat, pujian lan awak.

Iki ora mungkin kaya kurban gedhe, nanging supaya kita nimbang apa kabeh iki tegese kanggo alam manungsa alam. Bangga minangka alamiah umat manungsa. Kanggo nggawa korban pikiran sing rusak iku kanggo nyebur kamanungsan lan keangkuhan kita bab sesuatu sing ora wajar: kerendahan.

Pandonga - ngomong karo Gusti Allah, ngrungokake Panjenengane, mikir babagan Sabdane, persahabatan lan komuni, Roh saka Roh - mbutuhake supaya kita nglirwaaken bab-bab liyane sing kita kepengin supaya kita bisa nglampahi wektu karo Gusti Allah.

Pujian kasebut kedadeyan nalika kita mindhah pikiran kita adoh saka dhéwé lan ngasta Dewa Agung ing Universe ing tengah. Maneh, kahanan alam manungsa mung mikirake awake dhewe. Puji panguwasa nuntun kita menyang kamar dhampare Sang Yehuwah, ing ngendi kita ngurbanake dhengkul sadurunge panguwasane.

Romawi 12,1 nglatih kita kanggo menehi badan kita minangka kurban sing urip, suci lan nyenengake kanggo Gusti Allah, kang kita sembahyang rohani kasusun. Tinimbang ngurbanake badan kita marang Gusti Allah ing donya iki, kita nyelehake awak dewe ing badan kita lan nyembah marang tumindak kita saben dina. Ora ana pemisahan antarane wektu kanggo nyembah lan wektu njaba ibadah - kabeh kita dadi ibadah nalika kita sijine badan kita ing altar Gusti Allah.

Yen kita bisa kurban kurban saben dina kanggo Gusti Allah, kita ora ana ing bebaya nyalarasake jagad iki. Nanging, kita ganti rubah, bangga, lan kepinginan kanggo dunyo, rasa kagum kita, lan egoisme, dadi nomer siji.

Kita ora bisa menehi kurban luwih mulia utawa luwih berharga tinimbang iki.

dening Tammy Tkach


Kurban rohani