Martin Luther: Urip lan kontribusi marang kekristenan

Salah satunggaling proyek part time favorit kula yaiku kanggo ngajarake sejarah ing sekolah menengah rakyat. Bubar iki, kita nampa Bismarck lan penggabungan Jerman. Buku kasebut nyatakake: Bismarck minangka pimpinan Jerman paling penting wiwit Martin Luther. Kanggo kapindho aku felt kaget kanggo nerangake ngapa thinker teologi bisa nampa pujian sing dhuwur, nanging banjur aku eling lan ora ngemuli iku.

Punika dijupuk maneh: Yagene tokoh agama saka Jerman pangkat dhuwur ing buku teks Amérika? Pengenalan sing apik banget kanggo salah sawijining tokoh sing paling nyengsemaken ing sejarah donya.

Kepiye wong bisa nindakake kaadilan marang Gusti Allah?

Martin Luther, tokoh utama Reformasi Protestan, lair 1483 lan tilar donya ing 1546. Dheweke minangka raksasa ing wektu tokoh sajarah sing pinunjul. Machiavelli, Michelangelo, Erasmus lan Thomas More yaiku para kontemporèr; Christopher Columbus numpak nalika Luther sekolah ing sekolah Latin.

Luther lair ing kutha Eisleben, Thuringian. Ing wektu nalika kematian bayi lan bayi ana ing 60% lan ing ndhuwur, Luther cukup beruntung bakal dilahirake. Bapakne, Hans Luder, mantan penambang, nggawa menyang kamakmuran minangka metallurgist ing pertambangan tembaga. Katresnan musik Luther menehi ganti rugi kanggo wong tuwané sing ketat, sing ngurus dhèwèké, nanging uga ngukum tangané kanthi keras. Ing umur nembelas taun, Luther wis dadi wong Latvian sing mumpuni lan dikirim menyang Universitas Erfurt. 1505, nalika yuswa kalih taun, pikantuk gelar MA lan filsuf.

Bapaké mutusaké manawa Master Martin bakal nggawe pengacara sing apik; wong enom mau ya tetep ora nolak. Nanging ing sawijining dina, saka Mansfeld menyang Erfurt, Martin tiba ribut petir. Seksi petir nyemburake ing lemah, lan miturut adat Katulik sing apik, dheweke nguwuh: Tulung aku, Saint Anna, aku pengin dadi rahib! Dheweke ngajeni tembung kasebut. Ing taun 1505 dheweke mlebu tatanan wong wadon Augustinian, ing taun 1507 dheweke maca jisim kapisan. Sawise James Kittelson (Luther the Reformer), kanca lan sadulur durung bisa nemokake apa-apa sipat luar biasa ing biksu muda, sing ndadekake dheweke dadi tokoh luar biasa sajrone sepuluh taun suwene. Luther banjur ujar, yen wis manungso bisa menang swarga minangka biksu, babagan netepi ketat babagan aturan agama kasebut kanthi latihan lan pasa lan ngluwari, mesthi bakal nggawe.

Wektu badai

Era Lutheran minangka jaman para suci, jamaah lan seda ing jaman saiki. Zaman Pertengahan pungkasan, lan teologi Katolik isih akeh banget. Éwadéné antropologi Éropah nyatakaké manawa dhéwéké nyatakaké klaim hukum, saka sakramèn sakramèn, pengakuan lan penindasan déning kasta imam. Luther muda asetis bisa nyanyekaké nyanyian, keluwen lan ngelak, kurang nyawa lan nglewati dhiri. Nanging, nurani dheweke ora puas. Disiplin agama sing kuat mung nambah rasa pangerten. Iku pancen legalisme - kepiye carane sampeyan ngerti yen sampeyan wis rampung cukup?

Sanajan urip minangka bhikkhu tanpa nyalahke, nyatakake Luther, dheweke felt kanthi rasa ati sing paling bisa dadi dheweke minangka dosa ing ngarsane Gusti Allah. nanging aku ora bisa tresna wong mursid, punishing ing dosa Allah sengit marang rodo ... aku kebak kanepson marang Gusti Allah, yen ora ing nyenyamah rahasia, nanging ngandika karo murmur kuwoso, lan bakal ora cukup ana sing wong dosa sengsara sing selawas-lawas dikutuk dening dosa asli sing ditindhes karo kabeh jinis ala dening hukum Sepuluh Commandments? Apa Gusti Allah isih kudu ngasorake Injil lan ngancam kita karo bebeneran lan bebendune lumantar Injil?

Kesucian lan kejujuran kasebut tansah khas kanggo Luther. Lan senadyan donya mangerténi crita pelayanan lan urip kang mangsa uga - crusade marang gréja secularized ketagihan becik saka indulgences, sedekah lan karya arrogant kabeneran - pantes sawetara ana kang kabirat najisé kanggo Luther tansah prakara kalbu. Pitakonan dhasaré yaiku kesederhanaan superber: kepriyé manungsa bisa nglakoni kaadilan marang Gusti Allah? Kabeh alangan wong-digawe sing nyamar kanggo katon ing gamblang saka Injil, Luther dados pusat apa akeh kang lali ing Christendom - pesen sabdhoning saking kapitadosan. Keadilan iki ngluwihi kabeh lan minangka sifat sing beda banget tinimbang kaadilan ing politik lan kaadilan sekuler ing lingkungan gereja-upacara.

Luther nguwuh seru banter-banter bantahan tumrap ritisme sing ana gandhengane. Limang atus taun sabanjure, luwih becik dideleng kanthi cara para kanca Kristen sing salah: dheweke dadi pastor sing semangat sing biasane ana ing sisih dosa. minangka penginjil sing paling dhuwur kanggo apa sing paling penting - tentrem karo Gusti Allah (Rom 5,1); minangka penyelamat saka kalbu disiksa ing pitakonan sing ana gandhengane karo Gusti Allah.

Luther bisa dadi ora sopan, ora ngerti kaya petani. Marang nesu marang wong-wong sing nentang marang dheweke, kaya sing dikira, kanggo pesen sabdhoning bisa dadi elek. Dheweke dituduh anti-Semitisme, lan ora salah. Nanging kanthi kasalahan kabeh Luther kudu dipertimbangkan: Pesen utama Kristen - keslametan kanthi iman - ana ing sisih kulon ing wektu iku mbebayani. Gusti Allah ngutus wong sing bisa nylametake kapercayan saka aksesoris manungsa sing ora bisa diendhani lan nggawe maneh atraktif. Wong humanist lan reformator Melanchthon ngendika ing homily marang Luther yen dheweke wis dadi dhokter sing landhep kanggo umur sing lara, alat kanggo nganyari pasamuan.

Tentrem rahayu karo Gusti Allah

Iki saiki seni Kristen piyambak, Luther wrote aku wangsul malih saking dosa kawula, lan kepengin ngerti apa-apa, lan nguripake dhewe ing bebeneré Kristus, sing aku ngerti dadi tartamtu sing Kristus sadulur, patut, kesucian lan nucekake Ingsun Sey, kaya aku ngerti, awak iki mine. Aku urip, mati lan nuntun dheweke, amarga dheweke seda kanggo kita, wungu maneh kanggo kita. Aku ora alim, nanging Kristus resik. Ing jenenge aku dibaptis ...

Sawise perjuangan kasuksesan sing angel lan akeh krisis sing nglarani, pungkasane nemu kabeneran Gusti, kabeneran sing asale saka Gusti Allah liwat iman (Fil. 3,9). Pramila prosa dheweke nyanyi lagu pangarep-arep, kabungahan, percaya-mikir mikir bab Gusti Allah sing maha agung, sing ora ana gandhengane, tetep ana ing ngarsane wong dosa sing mratobat liwat pakaryane ing Kristus. Sanajan dheweke dadi wong dosa miturut hukum, babagan keadilan hukum, Luther nyerat manawa yen ora nglokro, dheweke ora bakal mati amarga Sang Kristus urip, sing loro, kabeneran manungsa lan urip langgeng. Ing kabeneran lan urip kasebut, Luther, dheweke ora ngerti dosa liyane, ora ana kalbu, ora kuwatir babagan pati.

Panggedhene Luther sing sumunar kanggo wong-wong dosa kanggo ngakoni iman sing sejati lan ora ana ing jeblugan kasetyan sing gampang banget lan sing nggegirisi. Iman iku soko Gusti Allah tumindak ing kita. Panjenenganipun nggantos kita, lan kita lair malih saking Gusti Allah. Kekuwatan sing ora bisa ditemokake lan daya sing ora bisa ditemokake ing dheweke. Dheweke bisa tansah nindakake samubarang kang becik. Dheweke ora tau ngenteni lan takon yen ana karya apik sing kudu dilakoni; nanging sadurunge pitakonan dijaluk, dheweke wis nglakoni pagawean kasebut lan terus nglakoni.

Ing daya pangapuranéng Gusti Allah Luther lungguh Absolute, kapercayan sing paling dhuwur: Kristen punika boten nanging esthi pancet koyo sing siji wis ora dosa - sanadyan dosa - nanging dosa sing siji sing di buwang kanggo Kristus. Sing ngomong kabeh. Luwih saka iman sing gedhe banget iki, Luther nyerang institusi sing paling kuat ing wektu, kepausan, lan nggawe Eropa njagong lan ngelingi. Mesthine, ing pengakuan sing ora ana maneh babagan perjuangane terus karo Iblis, Luther isih dadi wong jaman Abad Pertengahan. Minangka Heiko A. Oberman ngandika ing Luther - Manungsa antarane Gusti Allah lan Iblis: Analisis kejiwaan bakal njupuk Luther metu saka liyane kang bisa mulang ing universitas modhèrn.

Penginjil sing gedhe

Nanging, ing pambukaan dheweke, ing kekalahan perjuangan batin, katon ing mata donya, Master Martin ana ing ngarep wektu. Dheweke ora kepengin ngetokake penyakit umum lan uga ngumumake obat kasebut. Kang usaha kanggo ngalami analisa diri sing tajem, kadhangkala ora bisa ditemokake ing tulisan-tulisan kasebut menehi perasaan sing anget marang 21. Century radiates. Panjenengane ngandika saka kabungahan sing jero sing ngilangi ati nalika manungsa krungu pesen Kristen sing wis nampa comfort Injil; Dheweke banjur tresna marang Kristus amarga dheweke ora bisa amarga angger-anggering Toret utawa karya piyambak. Atine pracaya yen kabenerake Sang Kristus iku banjur dadi, lan dosa-dosane ora ana maneh ing Kristus, nanging Kristus; supaya kabeh dosa wis ditebus dening kabeneran Kristus.

Apa sing bisa dideleng minangka warisan Luther (tembung sing asring digunakake ing tutuk saiki)? Kanggo ngrampungake misi gedhe kanggo ngadhepi kekristenan kanthi kawilujengan liwat sih-rahmat, Luther nggawe telung kontribusi teologi dhasar. Dheweke sinau banget babagan primati kalbu individu kanggo nglawan pasukan penindasan. Dheweke dadi Thomas Jefferson kekristenan. Ing negara-negara Eropa sisih lor Inggris, Prancis lan Walanda, ide iki tiba ing lemah sing subur; ing abad candhakipun, dheweke dadi bastion hak asasi manungsa lan kabebasan individu.

Ing 1522, dheweke nerbitake terjemahan saka Prajanjian Anyar (The Newe Testament Deutzsch) adhedhasar teks Yunani Erasmus. Iki nggawe precedent kanggo negara liya - ora maneh Latin, nanging Injil ing basa ibu! Iki menehi wacan ing Kitab Suci lan kabeh pembangunan intelektual Kulon - apike literatur Jerman - dorongan sing kuat. Pembaharuan Reformasi marang Sola Scriptura (Injil) promosi sistem pendhidhikan kanthi hebat - sawise kabeh, sampeyan kudu sinau maca supaya sinau teks suci.

Luther nglarani, nanging ing pungkasan kalbu unggul lan nyawa-searching, kang dilakokno publicly, sikap Confessor digawe feed, a openness anyar ing debating masalah sensitif sing wis kena pengaruh ora mung evangelists kayata John Wesley, nanging uga panulis, sajarawan lan psikolog ngisor abad.

Mbusak alas lan tongkat

Luther ana manungsa, uga manungsa. Kadhangkala dheweke mbela para pemain pertahanan. Ancamane marang wong-wong Yahudi, petani, Turki lan Rottengeister isih tetep ngadhepi rambut. Luther mung dadi pejuang, sing cethek karo kapak sing mlengkung, wong sing nggoleki lan dolanan. Iku apik nggrundel nalika lapangan wis ngankat; nanging ngrusak alas lan tongkat, lan nyiapake lapangan, ora ana sing kepengin, dheweke nulis ing surat interpretasi, kabenerake kanggo terjemahan Alkitab.

Kanggo kabeh kekurangan: Luther minangka tokoh utama Reformasi, minangka salah sawijining titik-titik sing gedhe ing sejarah, amarga pracaya marang Protestan dadi titik balik sawise jamane abad pisanan. Yen sing dadi, yen kita kudu ngadili individu ing latar mburi sing wektu lan kanggo sing pengaruh ngluwihi wektu sing, Kristen bisa bener dadi bangga sing Martin Luther stands minangka tokoh sajarah ing mripat tingkat sabanjuré kanggo Otto von Bismarck.

dening Neil Earle


pdfMartin Luther