Mesthine nggoleki Gusti Allah

Nabi Musa iku wong lanang alus. Allah milih dheweke kanggo mimpin Israel metu saka Mesir. Panjenengané ndhuwihi Segara Abang. Gusti Allah paring dhawuh babagan Putusan Sepuluh. Wong-wong ing tenda-tenda, sok-sok ndemek ukara Nabi Musa nalika dheweke ngliwati wong-wong mau, mbokmenawa ngendika: Iku wonge. Iku Musa. Dheweke iku siji. Iku abdine Gusti Allah. Dheweke dadi wong sing gedhe lan kuat. "Nanging yen mung wektu dheweke weruh Nabi Musa nalika dheweke kesengsem lan nggebugake rock karo tongkat dheweke. Bakal padha mikir apa Wong duka. Kepiye manawa Gusti Allah bisa nggunakake dheweke? "Sang Prabu Dawud iku priyagung saka ing atine Gusti Allah. Panjenenganipun kepéngin nindakaken karsanipun Allah supados nylametaken gesangipun. Kanthi kepastian hukum, dheweke matèni Goliat raksasa. Panjenenganipun nyerat salmah. Ida Sang Hyang Widi Wasa nadosang Ida Sang Prabu Saul nyerahang Ida Sang Prabu Saul dados prabu. Nalika Daud mlaku liwat karajan lan wong-wong mau nuli ndeleng wong-wong mau, padha bisa ngomong, ana ing kono. Iki Sang Prabu Dawud. Dheweke dadi abdine Gusti Allah. Dheweke gedhe lan kuat! Nanging yen mung wektu sing padha ndeleng Sang Prabu Dawud nalika dheweke nggawe papan padunungan karo Batsyeba? Utawa nalika ngutus somah Uria menyang ngarepe prajurite supaya dipateni? Apa dheweke banjur ngomong sapa sing ora adil! Carane ala lan ora kuwat! "Carane bisa nggunakake Gusti Allah?

Nabi Elia iku nabi sing misuwur. Panjenengane ngandika marang Gusti Allah. Panjenengane nuli mratelakake bab sabdane Gusti Allah marang wong-wong. Dheweke nyeleh geni saka langit menyang bumi. Dheweke ngremehake para nabi Baal. Yen wong-wong kejiret saka Elia, bakal padha ngucap kanthi sanget: Iki Nabi Elia. Dheweke gedhe lan kuwat. Dheweke iku abdine Gusti Allah sing bener. Nanging yen mung wektu sing padha weruh Nabi Elia nalika dheweke lunga saka Izebel utawa nalika dheweke ndhelikake ing guwa amarga wedi marang urip. Bakal padha kandha: Apa pengecut! Panjenenganipun minangka bathi. Carane bisa nggunakake Gusti Allah? "

Kepiye para abdie Gusti Allah sing gedhe iki bisa nuduhake Segara Abang ing salah sawijining dina, mateni raksasa utawa mateni geni saka langit, lan nesu, ora adil, utawa wedi banget mbesuk? Wangsulanipun prasaja: padha karo manungsa. Mangkene masalah nalika kita nyoba nggawe brahala dadi pimpinan Kristen, kanca, sedulur, utawa sapa wae. Dheweke kabeh manungsa. Dheweke duwe sikil sing digawe saka lempung. Pungkasane sampeyan bakal nguciwani. Mbok bilih Gusti Allah ujar supaya ora mbandhingake awake dhewe lan ora ngadili wong liya (2 Korinta 10,12:7,1; Matius). Kita kudu ndelok Gusti pisanan. Banjur kita kudu nggoleki sing apik ing wong sing ngabdi lan ngetutake. Carane kita bisa ngerti kabeh wong yen kita mung weruh bagean cilik saka iku? Mung Gusti Allah mirsani wong kanthi bener lan kapan wae urip. Kene pasemon sing nggawe sing cetha.

Wit ing kabeh mangsa

Raja Persia sing lawas kepengin ngelingake anak-anake supaya ora gawe keputusan sing durung rampung. Ing pandhuane, putrane sing paling tua nglakoni perjalanan ing mangsa adhem kanggo ndeleng wit mangga. Spring teka lan putra sabanjuré dikirim ing perjalanan sing padha. Putra kaping telu diterusake ing musim panas. Nalika anaké sing bungsu bali saka lelampahané ing musim gugur, raja nimbali putrané lan nggambar wit kasebut. Ingkang kapisan ngandika: Katon kaya stalk lawas obaran. Kapindho ngandika maneh: Dheweke katon filigree lan duwe kembang kaya mawar sing apik. Pihak katelu ngandika: Ora, dheweke duwe duduh kembang sing apik banget. Papat sing ngomong: Sampeyan kabeh salah, dheweke duwe woh kaya pears. Kabeh sing diucapake bener, dene Sang Prabu ngandika, amarga saben wit-witan ing sawiji-wiji padha ndeleng wit iku. Supaya kanggo kita, nalika kita krungu pikirane wong liya utawa ndeleng tindakan, kita kudu netepi paukuman kita nganti kita yakin yen kita wis nyekel kabeh. Elinga dongeng iki. Kita kudu ndeleng wit ing kabeh kali.

dening Barbara Dahlgren


pdfMesthine nggoleki Gusti Allah