Sangkakala

Dina Trompèt 557 Ing wulan September, wong-wong Yahudi ngrameke Dina Taun Anyar "Rosh Hashana", sing tegese "kepala taun" ing basa Ibrani. Minangka bagean saka tradhisi wong Yahudi yen mangan sega sirah iwak, simbolis sirah taun lan bebarengan karo "Leschana towa", tegese "Kanggo taun sing apik!" tegese nyambut. Miturut tradhisi, ana hubungan antara festival Rosh Hashana lan dina kaping enem minggu nggawe, sing digawe Allah kanggo manungsa.
Ing teks Ibrani 3. Kitab Musa 23,24 diwenehake dina minangka "Sikron Terua", tegese "pengetan karo gelembung slomprèt". Pramila festival iki diarani basa Jerman «Day Sangkakala».

Akeh rabi sing mulang manawa ing Rosh Hashanah, shofar kudu diunekake paling ora kaping 100, kalebu seri lukisan 30 kanggo menehi tandha pangarep-arep kanggo tekane Mesias. Miturut sumber Yahudi, ana telung jinis suara bip sing ditiupake ing dina kasebut:

  • Teki'a - Nata sing terus-terusan dadi simbol pangarep-arep ing kekuwatane Gusti Allah lan minangka puji manawa dheweke iku Gusti Allah (Israel) yaiku.
  • Shevarin - Telung swara sing luwih cendhek, gangguan sing nglambrang lan ngambung dosa lan umat manungsa sing tiba.
  • Teru'a - Nasi kaya staccato kaya kaya (padha karo swaraning weker weker) kanggo nampilake ati sing sempit saka wong-wong sing mara ing ngarsane Gusti Allah.

Israel kuno digunakake sungu ram kanggo slomprèté. Nanging sawise sawetara wektu, nalika sinau saka Nomer 4, iki kalakon trompet (Trompèt) digawe saka salaka diganti. Panggunaan trombon wis kasebut kaping 72 ing Prajanjian Lawas.

Trompet kasebut diunekake kanggo menehi tandha yen ana bebaya, supaya wong-wong padha mlebu riyaya kanggo ngumumake pengumuman, lan minangka panggilan kanggo nyembah. Ing jaman trombon perang digunakake kanggo nyiapake prajurite kanggo misi kasebut banjur menehi sinyal kanggo panggunaan pertempuran. Sompet uga ngumumake tekane raja.

Ing jaman saiki, sawetara wong Kristen sing ngrayakake Hari Sangkakala minangka dina riyaya kanthi layanan ibadah lan nggandhengake karo referensi kanggo acara mbesuk, tekane Yesus kaping pindho utawa pengangkatan gereja.

Yesus minangka lensa sing bisa kita nerangke sakabehing Kitab Suci. Prajanjian Lawas (sing kalebu Prajanjian Lawas) saiki kita ngerti liwat lensa Prajanjian Anyar (karo Prajanjian Anyar, sing wis dingerteni Yesus Kristus). Yen kita tumindak kanthi mbalikke, kita bakal kesimpulan, adhedhasar kesimpulan sing salah, yen Prajanjian Anyar bakal diwiwiti kanthi bali maneh. Panyangka iki minangka kesalahan dhasar. Sawetara wong percaya yen kita ana ing wektu transisi ing antarane prajanjian lawas lan anyar lan mula wajib nindakake perayaan Ibrani.
Prajanjian lawas ora ana sementara lan iki kalebu dina trombone. «Kanthi ujar: Prejanjen anyar wis nggawe siji dadi lawas. Nanging apa sing wis tuwa lan wis tuwa saya cedhak (Ibrani 8,17). Iki digunakake kanggo ngumumake Mesias sing bakal teka ing wong. Trompet ngunekke ing Rosh Hashana ora mung menehi tandha wiwitan tanggalan festival taunan ing Israel, nanging uga ngumumake pesen ing dina festival iki: "Raja kita bakal teka!"

Perayaan Israel utamane gegayutan karo panen. "Paskah" lan "Riyaya Roti Tanpa Ragi" dumadi sadurunge festival cereal kaping pisanan "Riyaya Yarrow Pisanan". Sèket dina mengko, wong-wong Israèl ngrayakake Festival Taun Panen Gandum, yaiku "Festival Minggu" (Pentekosta) lan ing musim gugur festival panen gedhe, "Festival Kémah Suci". Kajaba iku, festival kasebut duwe makna spiritual lan sunnat sing jero.

Kanggo kula, sisih paling penting ing slompret yaiku cara nunjukake marang Gusti Yesus lan kepiye carane Yesus nindakake kabeh iki nalika pisanan rawuh. Gusti Yesus ngrampungake slompret liwat inkarnasi, kerja rekonsiliasi, seda lan wungune. Liwat "prekara-prekara iki sing urip ing Kristus", Gusti Allah ora mung ngrampungake janjine karo Israel (Prajanjian Lawas), nanging diganti kabeh wektu. Yesus minangka kepala taun - sirah, gusti ing kabeh wektu, utamane amarga nggawe wektu. «Dheweke (Yesus) minangka gambar saka Gusti sing ora katon, sing mbarep sadurunge kabeh titah. Kanggo samubarang sing ana ing swarga lan ing bumi digawe ing Panjenengane, sing katon lan sing ora katon, dadi dhampare utawa mrentah utawa kekuwatan utawa kekuwatan; kabeh digawe dening lan kanggo dheweke. Lan dheweke iku ngungkuli kabeh, lan kabeh wis ana. Lan dheweke iku kepala awak, yaiku pasamuwan. Dheweke iku wiwitan, sing mbarep saka ing antarane wong mati, saengga dheweke iku sing pertama ing kabeh. Amarga iku disenengi dening Gusti Allah supaya samubarang akeh urip ana ing Panjenengane lan ngrukunake kabeh marang dheweke, dadi ing bumi utawa swarga, kanthi nggawe tentrem liwat getih ing salib » (Kolose 1,15: 20).

Yesus menang ing endi Adam sing pisanan gagal lan dheweke yaiku Adam sing pungkasan. Yesus minangka Paskah Paskah, roti tanpa ragi lan rekonsiliasi kita. Dheweke iku siji (lan mung siji) sing mbusak dosa-dosa kita. Gusti Yesus iku Sabat kita, sing kita nemu tentrem saka dosa.

Minangka master kabeh wektu saiki urip ing sampeyan lan sampeyan ana ing wong. Kabeh wektu sampeyan suci amarga sampeyan urip anyar Yesus Kristus sing ana hubungane karo dheweke. Yesus, minangka Juruwilujeng, Juruwilujeng, Juruwilujeng, Raja lan Gustimu. Dheweke wis ngluncurake kalasangka sepisan lan kabeh!

dening Joseph Tkach