Nalika Yesus lair?

Sajrone mangsa Advent, paroki-paroki sing paling gedhe ing pesta ulang taun Yesus: padha ngitung dina nganti Natal. Iku ora umum kanggo ngrungokake diskusi ing wektu iki babagan 24. Desember iku dina sing bener kanggo ngrayakake lair saka Gusti Yesus Kristus, lan apa sing cocok kanggo ngrayakake dina kuwi. Panelusuran kanggo taun sing tepat, sasi lan dina lair saka Yesus ora anyar. Teolog ngurusi babagan iki kira-kira rong ewu taun lan ana sawetara gagasan.

  • Clement saka Alexandria (udakara udakara 150-220) menehi macem-macem tanggal sing bisa, kalebu 18 Nopember, 6 Januari, lan dina Paskah, sing gumantung ing taun 21 Maret, 24 April, utawa 25 Mei.
  • Sextus Iulias Africanus (udakara 160-240) dijenengi tanggal 25 Maret.
  • Hippolytus saka Roma (170-235), muridé Irenaeus, nyritakké rong dina sing béda-béda ing kommentaré ing buku Dhaniel: "Penampilan Pangérané sepisanan ana ing Bengi wolung dina sadurunge tanggalan Januari (Tanggal 25 Desember) ing dina kaping papat (Rebo), sing dianakake ing tanggal Agustusus ing taun 5500. "Ing dokumen liyane lan ing prasasti patung Hippolytus, tanggal 2 April diwenehi tanggal kasebut.
  • Miturut sejarawan Jérman Flavius ​​Josephus, sawetara panggonan lair saka Yesus ing periode 12. Maret kanggo 11. April ing taun 4 sadurunge Kristus, wiwit Kristus lair sadurunge mati Hérodès.
  • John Chrysostom (udakara 347-407) dijenengi tanggal 25 Desember minangka tanggal kelairan.
  • Ing perhitungan Passion, karya anonim sing mungkin asal saka Afrika Lor, yaiku 28. Disebut ing Maret.
  • Augustine (354-430) nulis ing De Trinitate yen "dipercaya yen dheweke ditampa tanggal 25 Maret. Dina dheweke ngalami lan lair tanggal 25 Desember miturut tradhisi ”.
  • Yahudi Mesianik menehi jeneng ulang taun sing kelakon. Pamriksan sing paling wakil adhedhasar layanan pandita (luwih tepat: "saka tatanan Abija" (Lukas 1,5). Pendhaftaran iki nuntun wong-wong mau ngiket naleni Yesus menyang Festival Sukkot / Kémah Suci. Suntingan ing dina wolung prayaan.

Sampeyan narik kawigaten manawa Yesus lair nalika Paskah utawa Riyaya Kémah Suci (utawa ditampa). Aku seneng nganggep manawa Yesus nindakake pagawean malaikat seda nalika kedadeyan ing Paskah. Ana bakal simetri puas nalika rawuh nalika dikandung utawa lair nalika dina riyaya Kémah Suci. Nanging, ora ana bukti sing cukup kanggo dina ing dina Gusti Yesus rawuh ing bumi, nanging bisa uga bisa ngira-ngira kanthi cukup sawetara bukti sing kasedhiya kanggo kita.

Ing Lukas 2,1-5, kita bisa maca yen Kaisar Augustus lulus resolusi babagan taxation Kekaisaran Romawi lan mulane everyone kudu bali menyang kutha dhewe kanggo mbayar tax sing. Yusuf lan Maria uga bali menyang Betlehem, panggonan lair saka Gusti Yesus. Sampeyan kudu dianggep supaya sensus kuwi ora kedadeyan ing wektu apa wae ing sajarah. Sawise kabeh, dheweke kudu ora setuju karo musim panen. Uga dianggep minangka count kasebut ora bakal diwenehake ing mangsa yen cuaca nate dadi luwih angel. Tanah iki dhawuh ing musim semi. Uga musim gugur, sawisé mangsa panen, ana wektu kanggo sensus kuwi lan mulane wektu kanggo lair saka Gusti Yesus. Nanging, ora cetha saka teks Alkitab suwene Mary lan Yusuf manggon ing Betlehem. Mungkin Yesus lair pirang-pirang minggu sawise sensus. Wekasan, kita ora bisa nemtokake tanggal lahir saka Yesus kanthi kepastian. Mockers nempuh kahanan sing ora mesthi iki lan pratelan yen kabeh iku mung mitos lan Yesus ora ana. Nanging sanajan tanggal lahir Yesus ora bisa dijenengi kanthi cetha, lair dheweke didhasarake ing acara-acara historis sing bisa dideteksi.

Ilmuwan Alkitab, FF Bruce, ngandhani babagan nuwuhake:
"Sawetara panulis mikir babagan mitos Kristus, nanging ora amarga bukti sejarah. Keasliane Kristus minangka aksioma, yaiku ora bisa dibuktekake utawa uga ora mbutuhake bukti, kayata sejarah Julius Caesar. Iki dudu para ahli sejarah sing nyebar mitos Kristus " (ing Dokumen Prajanjian Anyar, kaca 123).

Umume jamane Yesus ngerti saka wangsit kapan arep ngenteni Sang Mesias. Nanging, wangsit utawa Injil ora nemtokaké tanggal pas kanggo rawuhé Kristus, sanajan para ahli sejarah modern pengin. Ora tujuan Kitab Suci nyritakake wektu sing tepat, amarga bisa "mulang sampeyan beatified kanthi iman marang Kristus Yesus" (2 Timotius 3,15).

Fokus utama panulis ing Prajanjian Anyar iku ora dina lair Gusti Yesus, nanging Gusti Allah Sang Rama ngutus anake dhewe kanggo persis wektu tengen ing sajarah donya ngluwari janji lan nggawa kawilujengan.

Rasul Paulus ngandika:
"Nanging nalika wis rampung, Gusti Allah ngutus putrane, lair saka wong wadon lan nate ngetrenake ukum, supaya bisa nebus wong-wong sing ana ing sangisore ukum supaya kita bisa nampa masa kanak-kanak." (Gal. 4,4: 5). Ing Injil Markus kita waca: "Sawise Yohanes dipenjara, Gusti Yesus tekan ing Galiléa lan martakake Injil Gusti Allah lan ujar: Wayahe wis kalakon lan Kratoning Allah wis tumeka. Mratobat lan percaya marang Injil! " (Tandhani 1,14-15).

Kawruh tanggal sing bener saka lair saka Kristus sacara historis nyenengake, nanging pancen ora ana sacara teologis. Kita mung kudu mangerteni yen kedadeyan kasebut lan ngapa dheweke lair. Pitakonan iki dijawab kanthi jelas dening Kitab Suci. Ayo tetep ndelok kanggo mangsa Advent lan ora fokus marang rincian cilik.

dening Joseph Tkach


pdfNalika Yesus lair?