Advent lan Natal

Sajrone sejarah, wong wis nggunakake tandha-tandha lan simbol kanggo nyritakake wong-wong sing padha karo wong liya, nanging kanggo ndhelikake wong njaba. Conto saka abad kaping pisanan yaiku tandha iwak sing digunakake dening wong Kristen (Ichthys), sing dheweke kanthi rahasia nuduhake lampirane marang Kristus. Wiwit akeh sing dianiaya utawa uga dipateni, dheweke nganakake kumpulane ing catacomb lan lokasi rahasia liyane. Kanggo menehi tandha cara ana tandha-tandha iwak digambar ing tembok. Iki ora nyebabake curiga amarga wong-wong Kristen dudu sing pertama nggunakake simbol iwak - wong-wong pagan wis nggunakake simbol kasebut kanggo dewi lan dewi.

Akeh taun sawuse Nabi Musa ngenalake ukum kasebut (kalebu dina Sabat) Gusti Allah nggambar gambar anyar kanggo kabeh wong - yaiku kelairan putrane sing jenenge, yaiku Yesus. Injil Lukas nglaporake:

Lan ana minangka tandha: Sampeyan bakal nemokake bocah sing kebungkus popok lan lying ing ranjang. Lan langsung ana pirang-pirang tentara swarga karo malaikat, sing memuji Gusti Allah lan ngandika: Maha Suci Gusti Allah sing paling dhuwur lan tentrem ing bumi karo wong sing apik (Lukas 2,12-14).

Lair Yesus minangka tandha sing kuat lan tahan kabeh sing kalebu acara Kristus: inkarnasi, urip, seda, wungune lan munggah menyang kawilujengan kabeh manungsa. Kaya kabeh tandha, nuduhake arah kasebut; nuduhake maneh (lan ngelingake janji-janji Allah lan tumindak ing jaman biyen) lan maju (kanggo nuduhake apa sing bakal ditindakake Yesus liwat Roh Suci). Akun Lukas terus nganggo bagean saka Injil sing asring diwartani sawise Natal sajrone Epiphany:

Ing kono ana sawijining wong ing Yerusalem, jenenge Simeon; wong iki alim lan mursid lan ngenteni panglipur marang Israel, lan Sang Roh Suci nunggil karo dheweke. Ana pangandikané Roh Suci marang Panjenengané, supaya aja ngalami mati, amarga sadurunge wis ndeleng Sang Kristus. Lan dheweke tekan candhi kanthi instan semangat kasebut. Lan nalika wong tuwa nggawa bocah-bocah Yesus menyang Padaleman Suci, kaya adat kasebut miturut angger-anggering Toret, dheweke nuli nyekel tangane lan memuji marang Gusti Allah, "Gusti, saiki, baturmu kudu slamet." kaya sing sampeyan ucapake; Amarga mripatku wis weruh Juruwilujeng sampeyan, sing wis siyap ing ngarepe kabeh wong, dadi pepadhang kanggo madhangi bangsa-bangsa liya lan regane bangsa Israel sampeyan. Bapak lan ibune padha gumun karo apa sing dingandikakake mau. Lan Simeon mberkahi dheweke lan ngandika marang Maria, ibune: Lah, dheweke wis siyap kanggo tiba lan tangi kanggo akeh wong ing Israel lan kanggo tandha sing dicantumake - lan pedhang uga bakal nembus jiwamu - karo pikirane akeh ati. kanggo dicethakaké (Lukas 2,25-35).

Minangka wong Kristen, paling kita ora perlu pratandha lan simbol kanggo njaga panggonan kita dadi rahasia. Iki minangka berkah gedhe lan pandonga kita karo wong-wong sing manggon ing kahanan sing ora kuwat. Apa wae kahanan, kabeh wong Kristen ngerti yen Gusti Yesus wungu saka ing antarane wong mati lan Sang Rama ing swarga ndadekke kabeh wong ing Gusti Yesus lan liwat Roh Suci. Mulane kita duwe akèh kanggo ngrameke - lan ngirim nglakoni ing mangsa Advent lan Natal.

dening Joseph Tkach


pdfAdvent lan Natal