Papat dhasar bab Gusti Allah

526 papat dhasar babagan dewa Bojoku Eira dhateng kula sing gampang banget kanggo nyebut piyambak ahli lan angel yen ngomong bab Gusti Allah. Ing wektu sadurungé ing layanan Gréja, nalika donya pamikiran iki kebak ceramah teologi aku ngunjungi rong taun ing Cambridge sak sandi papat taun ing Oxford lan ngandika Eira, aku wis sok ngandika banget puzzling nalika aku saka mimbar martakaké.

Dheweke luwih gampang mangerteni, lan isih, cara aku martakake bab-bab dasar iman Kristen.

Dheweke bener, mesthi. Gusti Yesus ndadekake dheweke bisa ngomong kanthi gampang nalika ngajar babagan iman lan urip. Dheweke ngerti yen ora ana sing mangerteni apa sing diucapake, ora ana gunane ngandhani apa-apa. Nerangake bab sing cetha ora ateges dudu. Ayo nyinau babagan sawetara dhasar sing kudu kita ngerti babagan Gusti Allah.

Gusti Allah menarik

Yen khutbah ing Gusti Allah mesthi katon mbebayani tumrap kita, amarga saka preacher, amarga dheweke ora nglirwakake aturan dhasar komunikasi. Mungkin kita tanggung jawab amarga kita ora payu cukup. Kita bisa yakin manawa kaluputan ora ana ing Gusti Allah. Kabeh sing narik kawigaten ing donya ora mung minangka refleksi saka Gusti Allah sing nggawe dheweke. Ora ana studi sing luwih apik ing donya tinimbang sinau saka Gusti Allah. Kitab Suci ngajak kita sinau kaya nyuwun kita tresna marang Gusti Allah karo kabeh pikiran kita.

Mesthi, asring paling gampang kanggo sinau ing Gusti Allah kanthi ndeleng carane nggawe cermin ing gaib. Iki luwih kaya cara kita nemokake luwih gampang kanggo ndeleng bayangan sun ing kreasi tinimbang katon langsung menyang glare saka srengenge.

Yen katon ing pelangi, kita seneng warna sing beda-beda, nanging ora ana werna ing werna kasebut bakal bisa ditemokake nalika cahya sinar kasebut ora katon. Donya ora bakal menarik yen ora nggambarake sifat Gusti Allah dhewe.

Gusti Allah jaman saiki

Nalika kita ngomongake Gusti Allah minangka Sang Pencipta, kita ora ateges yen Gusti Allah ing pinten-pinten dinten kapindhah ing tombol lan samubarang kabeh dumadi. Kita uga pracaya yen kasunyatan sing ana ing kene gumantung marang aktivitas kreatif Gusti Allah sing terus-terusan.

Minggu kepungkur, aku nyoba ngerteni sebabe ana wong sing nganggep yen ilmu wis nolak agama. Sing mesthi ora bener. Ilmu lan agama takon pitakon beda. Ilmu takon: "Kepiye carane tumindak ing jagad iki?" Wangsulane, teologi takon: "Apa urip lan kepiye tujuane lan tujuane kabeh?" Kita sejatine apik banget tanpa ngerti babagan cetakan hukum-hukum ilmu, nanging yen ora nate takon babagan makna lan tujuan urip ing bumi, kepiye cara nggawe urip sing paling apik lan nggunakake sing paling apik? kita lan jagad iki luwih mlarat.

Liyane bakal nganggep yen Gusti Allah wis ora ono wektu amarga mung bakal bisa nyembah marang Gusti Allah ing basa kitab shalat sing lawas. Mesthi, yen sampeyan sinau kanthi teliti, sampeyan bakal nemokake layanan buku sholat ing gereja sing ora adoh saka omah sampeyan. Aku pancen ngaturake panuwun marang Gusti Allah. Nanging, mayoritas ibadah jaman saiki migunakake basa sing beda banget. Layanan ibadah keluarga dengan hymn modern sing dilakoni kanthi kelompok gitar lan didhukung dening proyektor LCD dadi luwih populer.

Liyane bisa mikir yen Kristen ora ono amarga wis ketemu wong Kristen kang ora bisa ngerteni urip dhewe. Nah, sing angel! Awit kapan perlu utawa malah sehat kanggo kita kabeh dadi replika siji liyane?

Gusti Allah melu lan nglakoni kabeh

Biyasane dadi umum supaya pisah urip dadi loro. Beda karo "suci" lan "sekuler". Minangka divisi sing ala. Iki nuduhake manawa bagean urip kanggo Gusti Allah, kaya arep mlebu gereja, ngucapake donga lan maca Kitab Suci, nanging liyane ora dadi bisnis Gusti, kayata kerja, mbuwang dart, utawa mung mlaku-mlaku.

Sanadyan kita kepengin mbedakake, Gusti Allah iku sakabehe sekuler, kasengsem lan pancen melu ing kabeh, ora kalebu unsur agama, nanging uga ngemot kabeh liya. Iku amarga sampeyan lan aku, kabeh kita nindakake, kabeh sing kita kanggo 'Gusti Allah melu'.

Gusti Allah wis nggawe kabeh urip lan saben urip penting kanggo dheweke. Gusti Yesus ngandika, "Lah, aku ngadeg ana ing ngarep lawang. Sapa sing ngrungokake swara lan mbukak marang aku, aku bakal mlebu. Mesthine, dheweke ana ing lawang gereja, nanging uga ing lawang pub, pabrik, toko lan apartemen. Nalika sampeyan maca teks iki, Gusti Allah stands ing lawang lan knocks sampeyan ing ngendi wae sampeyan.

Gusti Allah ora bisa ditemokake

Akeh taun kepungkur, aku ketemu karo wong sing ngaku yen dheweke nduweni piwulang saka Trinitas Suci sing uga dikemas ing sirahe. Sawetara wektu mengko, dheweke gagal ing universitas lan kudu ngrampungake pendhidhikan tanpa kualifikasi. Ing cara, dheweke pantes. Dheweke pancen yakin yen kemampuan mental dhewe bakal cukup kanggo nemtokake rahasia saka Gusti Allah, nanging mesthi Gusti Allah iku banget amba kanggo sing.

Mungkin kita kabeh bisa sinau saka iku. Kita pengin ngurangi Gusti Allah kanggo ukuran sing bisa kita mangerteni. Gugon tuhon teolog iku kanggo ngurangi Gusti Allah kanthi ukuran rumus iman. Dhèwèké digodha kanggo ngurangi Gusti marang ukuran lembaga. Sawetara wong Kristen digodha kanggo ngurangi Gusti Allah kanggo ukuran iki utawa pengalaman religius. Nanging ora ana sing cukup. Gusti Allah iku gedhe banget, banget adoh, ora ana wates, lan bakal ngliwati belahan apa wae rumus, institusi, pengalaman sing bisa kita pikirake.

Kabeh iki minangka bagéan saka urip Kristen lan total sing ora bisa ditemtokake dening Gusti Allah. Ora ana perkara sing bisa kita sumurup bab Gusti Allah, kepriyé manawa kita ngerti Panjenengane lan carane kita tresna lan ngabekti marang Panjenengane, mesthine bakal luwih akeh ngerti, tresna lan nyembah. Kita kudu ngrayakake lan seneng-seneng iki; lan apa sing aku dhewe nemu dadi apik banget yaiku yen Gusti Allah iki nduweni daya lan kamulyan kang tanpa wates, kang ora bakal mangerteni alam kita, manawa ngerti, nunggu kowe lan aku kanggo nemokake akeh kemungkinan ing urip.

Gusti Allah narik kawigaten lan uga ngerteni yen kita menarik. Gusti Allah saiki dianyari lan dheweke urusan karo dina lan esuk sampeyan - kalebu aku. Gusti Allah melu lan kepengin ditampa karo kita lan supaya bisa melu. Gusti Allah ora bisa dipahami lan bakal ana ing sisih kita minangka kanca pribadi. Gusti Allah tetep mberkahi sampeyan nalika sampeyan urip lan tuwuh lan nikmati kabeh sing bisa ditindakake saben dinane.

dening Roy Lawrence