Apa sampeyan sedih?

465 padha lanang Wohé Sang Roh Suci iku kalorongan (Galatia 5,22). Tembung Yunani kanggo iku "pujian", tegese lembut utawa prayoga; mratelakake apa sing diarani "jiwa wong". Kelembapan lan pertimbangan ditampilake ing sawetara terjemahan Kitab Suci kayata Terjemahan New Geneva (NGÜ) digunakake saling ganti.

Alkitab menehi penekanan kanggo ngutamoni utawa dipikirake. Pangandikane: "wong lanang bakal nampa bumi dadi properti" (Mat. 5,5). Nanging, kerumitan dudu tembung sing populer banget utawa nyebar saiki. Masyarakat kita kepengin obes banget. Kanggo maju, sampeyan kudu nglangi karo hiu. Kita manggon ing masyarakat sikut lan wong sing ringkih cepet ditolak. Nanging, kesalahan gedhe kanggo nggabungake kelembapan karo kelemahane. Kelembutan utawa pertimbangan dudu kelemahane. Gusti Yesus nggambarake awake minangka wong sing alus banget, lan dheweke adoh saka lemah wedok sing apikan, ora ana sing bisa nyingkirake kabeh masalah (Mat. 11,29). Dheweke ora preduli karo lingkungane utawa kabutuhan wong liya.

Akeh tokoh sejarah legendaris kayata Lincoln, Gandhi, Einstein lan Ibu Teresa sing alus utawa nimbang, nanging ora wedi. Dheweke ora kudu nduduhake pentinge wong liya. Dheweke duwe maksud lan kemampuan kanggo ngadhepi alangan apa wae sing diwenehake. Tekad batin iki pancen penting banget kanggo Gusti Allah (1 Petrus 3,4) butuh banget kekuatan batin supaya pancen rame. Lembut diterangake minangka kekuatan sing dikendhaleni.

Menarik banget yen tembung "lembut" arang dirungokake sadurunge jaman Kristen lan tembung "purun" durung dingerteni. Karakter kualitas tinggi iki sejatine minangka produk sampingan langsung ing jaman Kristen. Dadi lemah lembut utawa perhatian dituduhake ing apa sing dipikirake tumrap awake dhewe lan apa sing dipikirake karo wong liya.

Carane kita menehi hasil karo wong nalika kita duwe daya liwat wong-wong mau? Rahayu wong sing ora mantep luwih akeh tinimbang kang, nalika wong liya ngalemoni lan ngajak dheweke, dibandhingake wektu nalika urip nalika isih ana.

Kita kudu ati-ati karo tembung sing dakkandhakake (Wulang Bebasan 15,1: 25,11; 15). Kita kudu ngati-ati marang cara ngurus wong liya (1 Tes 2,7). Kita kudu grapyak karo kabeh wong (Filipi 4,5). Iki dudu kaendahane Gusti Allah sing nggayuh kita, nanging sifat sing ramah lan seimbang (1 Petrus 3,4). Wong lanang ora sopan kanggo konangan (1 Cor 4,21). Wong sing duwe budi seneng karo wong sing salah lan ngerti yen langkah sing salah bisa uga gampang kedadeyan karo dheweke! (Galatia 6,1). Gusti Allah ngundang kita dadi wong sing sabar lan sabar marang kabeh wong lan kudu andhap asor (Efesus 4,2). Yen ana wong sing duwe ketrampilan ilahi dijaluk menehi wangsulan, dheweke kanthi yakin, ora kanthi ngganggu, nanging kanthi andhap asor lan hormat. (1 Petrus 3,15).

Elingi, wong kanthi karakter alus ora ngaku motif palsu kanggo wong liya nalika mbenerake prilaku dhewe, kaya sing digambarake ing akun kasebut:

Sing liyane

  • Nalika liyane perlu wektu sing suwe, dheweke alon.
    Yen aku nganti suwe, aku luwih teliti.
  • Yen wong liya ora, dheweke kesengsem.
    Yen aku ora nglakoni, aku sibuk.
  • Nalika wong liya ora nindakake apa-apa, dheweke ngluwihi watesan.
    Nalika aku, aku njupuk inisiatif.
  • Yen wong liya ora bisa ngeling-eling, dheweke ora sopan.
    Yen aku nglirwakake aturan, aku asli.
  • Yen siji liyane nglegakake bos, dheweke dadi slime.
    Yen aku seneng bos, aku kerja sama.
  • Yen siji liyane nemu, dheweke dadi beruntung.
    Yen aku bisa nyekel, iku amarga aku kerja keras.

Bapak sing sopan bakal nambani karyawan cara sing arep diobati - ora mung amarga iku bener, nanging amarga dheweke ngerti dheweke bisa kerja dina kanggo dheweke.

dening Barbara Dahlgren


Apa sampeyan sedih?