Matius 9: Tujuan Pamulihan

430 matthaeus 9 tujuan penyembuhan Matius 9, kados pundi sanès bab sanès Injil Matius, nglaporaken manéka kagiatan ing salebeting gesang Kristus. Iki ora mung nglumpukake lapuran laporan - Matius kadhangkala nambah sejarah kanggo sejarah amarga iku minangka pelengkap apik. Kanthi conto fisik, kasunyatan kasunyatan dituduhake. Ing bab 9, Matius wis ngringkes sawetara crita sing uga bisa ditemokake ing Injil Markus lan Lukas - nanging ajaran Matius luwih cendhek lan luwih ringkes.

Panguwasa ngapura dosa

Nalika Gusti Yesus kondur menyang Kapernaum, «nuli nggawa wong lumpuh menyang ngarsane. Nalika Gusti Yesus nyumurupi iman, dheweke nuli matur marang wong lumpuh: Aja wedi, anakku, dosane diapura » (V 2). Wong-wong kasebut wis nggawa dheweke menyang Gusti Yesus kanthi iman supaya bisa mari. Gusti Yesus ngladosi awake menyang lumpuh amarga masalah sing paling gedhe yaiku dudu lumpuh nanging dosane. Yesus dadi sing pertama sing ngurus.

"Lan sawetara, ahli Torèt ujar marang awake dhewe: Iki nyenyamah Gusti" (V 3). Dheweke mikir yen mung Gusti Allah bisa ngapura dosa, mula Yesus nuli ngetrapake.

"Nanging bareng Gusti Yesus mirsa pikirane, dheweke kandha: Yagene sampeyan mikir ala ing atimu? Apa sing gampang dingerteni: dosa sampeyan wis dingapura, utawa ujar: tangi lan mlaku-mlaku? Nanging supaya sampeyan ngerti, yen Putraning Manungsa duwe wewenang ngapura dosa ing bumi - banjur kandha karo wong lumpuh: Tangia, paturon lan mulih! Banjur tangi lan mulih (V 5-6). Gampang kanggo ngrembug babagan pangapuraning gaib, nanging angel mbuktekake manawa wis diwenehi. Dadi, Yesus nindakake mukjijat kanggo nyembadani, yen dheweke duwe wewenang ngapura dosa. Misi ing bumi ora kanggo ngobati kabeh penyakit fisik; malah ora lara kabeh wong lara ing Yudea. Misi utama yaiku ngumumake pangapuraning dosa - lan dheweke dadi sumber pangapura. Ajaib iki ora kanggo nyatakake penyembuhan fisik, nanging sing luwih penting yaiku penyembuhan spiritual. "Nalika wong-wong ndeleng iki, padha wedi lan memuji marang Gusti Allah" (V 8) - nanging ora kabeh wong seneng.

Panganan karo wong dosa

Sawise kedadeyan iki, dheweke weruh [Yesus] wong sing lungguh ing adat, jenenge Matius; banjur mangsuli, "Sumangga kula!" Banjur tangi lan ndherekake banjur » (V 9). Kasunyatan bilih Matius lagi ing adat nuduhake manawa dheweke ngetrapake tugas adat saka wong-wong sing ngeterake barang-barang liwat wilayah - uga bisa uga saka wong-wong nelayan sing nggawa tangkapane menyang kutha kanggo adol. Dheweke dadi pejabat adat, kasir tol lan "rampok" sing diwenehake dening bangsa Romawi. Lan durung nate mupangate mupangat kanggo ndherek Gusti Yesus lan sing sepisanan ditindakake yaiku ngajak Yesus ngupaya riyaya karo kanca-kancane.

"Lan nalika dheweke lungguh ing meja ing omah, lah, akeh petugas pajeg lan wong dosa padha teka lan lenggah ing meja karo Gusti Yesus lan para sakabate" (V 10). Sampeyan bakal bisa dibandingake karo pandhita sing bakal menyang pesta ing villa mafia sing apik banget.

Wong-wong Farisi ndelok jinis masyarakat sing ana ing ngarsane Yesus, nanging ora pengin langsung ngatasi dheweke. Nanging dheweke takon marang para sakabate, "Yagene gurumu kok mangan karo petugas pajeg lan wong dosa?" (V 11b). Murid-murid bisa uga padha nggumun lan pungkasane Gusti Yesus mangsuli: "Sing kuwat ora butuh dhokter, nanging sing lara." (Hosea 6,6): "Aku seneng sih lan dudu korban." «Aku teka nimbali wong dosa lan dudu wong mursid» (V 12). Dheweke duwe wewenang ngapura - penyembuhan spiritual uga kedadeyan ing kene.

Kaya-kaya dhokter kerja kanggo sing lara, mula Gusti Yesus jumeneng kanggo para wong dosa amarga dheweke dadi wong sing nulungi. (Kabeh wong dosa, nanging dudu prekara iki sing dikepengini dening Yesus.) Dheweke ngundang wong-wong dadi suci, nanging dheweke ora njaluk dheweke sampurna sadurunge nimbali. Amarga kita duwe sih-rahmat luwih penting tinimbang pangadilan, Gusti Allah pengin kita duwe sih-rahmat luwih akeh tinimbang ngadili wong liya. Sanajan kita nindakake kabeh prentah saka Gusti (e. kanggo ngorbanake), nanging gagal nuduhake sih-rahmat marang wong liya, mula kita gagal.

Sing lawas lan anyar

Para Farisi ora mung mikir tenan babagan pelayanan Yesus. Murid-murid Yohanes Pembaptis takon marang Yésus: "Napa kita lan wong Farisi cepet banget lan para sakabat sampeyan ora cepet?" (V 14). Wong-wong mau pasa, amarga padha nandhang sangsara karo Gusti Allah.

Wangsulanipun Gusti Yesus: "Kepiye para tamu manten bisa nandhang yen ngresiki panganten lanang? Nanging bakal tekan wektune panganten lanang kasebut dijupuk saka dheweke; banjur bakal cepet » (V 15). Ora ana alesan sajrone aku ana, dheweke ujar - nanging dheweke nuduhake yen dheweke bakal pungkasane - kanthi paksa - "dijupuk saka dheweke" - banjur para sakabate bakal nandhang sangsara lan cepet.

Banjur Gusti Yesus maringi pitutur sing enegmatic: "Ora ana sing nyandhang klambi lawas nganggo klambi saka kain anyar; amarga klambi ngiris klambi maneh lan luh sing saya tambah elek. Sampeyan ora sijine anggur anyar ing botol lawas; Yen ora, hos bakal nyuwek lan anggur bakal nyusup lan ngrusak tumpeng. Nanging yen sampeyan ngisi anggur anyar ing botol anyar, kabeh bakal dilestarekake » (V 16-17). Yésus mesthi ora teka "ndandani" pandhuané wong-wong Farisi kepiye cara urip sing setya. Dheweke ora nyoba nambah rahmat kanggo kurban sing diwenehake dening para Farisi; uga ora nyoba ngenalake ide anyar menyang aturan sing wis ana. Nanging, dheweke miwiti anyar. Kita nyebat Prajanjian Anyar.

Mundhakaken wong sing wis mati, marasake awak kotor

"Nalika ngandika karo wong-wong mau, lah, salah sawijining pimpinan masarakat teka lan sujud ing ngarepe lan ujar, anakku, wis mati, nanging pethuk, tangane, dheweke bakal urip maneh" (V 18). Ing kene kita nemoni pimpinan agama sing ora biasa - siji sing dipercaya Gusti Yesus kanthi lengkap. Gusti Yesus tindak bebarengan karo wong mau lan nangekake bocah wadon mau saka ing antarane wong mati (V 25).

Nanging sadurunge tekan omah, bocah liyane nyedhaki dheweke supaya bisa dislametke: "Lan, ana wong wadon sing wis aliran getih suwene rolas taun, dheweke nyedhaki saka mburi lan ndemek jubahe. Amarga dheweke kandha marang awake dhewe: Yen aku mung bisa ndemek jubahe, mesthi bakal sehat. Banjur Gusti Yésus nolèh lan ndeleng, banjur ngandika, "He, anakku, precaya sampeyan wis nulungi sampeyan. Lan wong wadon mau bisa uga kanthi becik » (V 20-22). Wong wadon kuwi ora sopan jalaran yen ana aliran getih. Hukum Musa ora ngidini wong sing ndemek dheweke. Yésus nduwe cara anyar kanggo tumindak. Nanging ora ngindhari dheweke, dheweke nulungi nalika ndemek dheweke. Matius ngrampungake: Iman wis nulungi dheweke.

Iman nyebabake wong-wong kasebut nggawa kanca lumpuh marang dheweke. Iman nuwuhake Matius supaya mandhiri. Iman mimpin pimpinan agama njaluk kebangkitan putrine, wong wadon duwe aliran getih bisa mari, lan wong buta kasebut njaluk supaya bisa nemoni Gusti Yesus (V 29). Ana macem-macem jinis penderita, nanging siji sumber penyembuhan: Yesus.

Makna rohani jelas: Yesus ngapura dosa, menehi urip anyar lan arah anyar ing urip. Panjenenganipun ndadekake kita resik lan mbantu kita ndeleng. Anggur anyar iki ora diwutahake marang pranatan-pranatane Nabi Musa. Misi sih-rahmat iku minangka pusat kanggo pelayanan Yesus.

dening Michael Morrison


pdfMatius 9: Tujuan Pamulihan