Gusti Yesus, prajanjian sing cocog

537 jesus bundahan sing wis tuntas Salah sawijining argumentasi sing paling konsisten ing antarane para ilmuwan yaiku, "Apa bagean saka hukum Prajanjian Lawas sing wis dibusak, lan bagean apa sing isih dikepengini?" Jawaban kanggo pitakonan iki ora "salah siji utawa". Ayo kula nerangake.

Hukum federal lawas iku paket lengkap 613 hukum lan angger-anggering agama lan peraturan kanggo Israel. Iku dirancang kanggo nyetel saka donya lan kanggo madegake kasukman sing ndadékaké iman ing Kristus. Iku, minangka Prajanjian Anyar ngandika, bayangan saka kasunyatan teka. Yesus Kristus , Sang Kristus , wis nglakoni hukum.

Kristen ora ana ing Hukum Musa. Nanging, padha tundhuk marang hukum Kristus, sing dituduhake tresna marang Gusti Allah lan sesama manungsa. «Aku menehi sampeyan paréntah anyar sing padha tresna-tinresnan kaya sing tak tresnani sampeyan supaya uga tresna-tinresnan» (Yokanan 13,34).

Sajrone pelayanan kadonyan, Yesus netepake adat istiadat lan tradhisi agama Yahudi, nanging kanthi keluwesan sing kerep kaget, malah para pengikuté. Contone, dheweke nesu marang panguwasa agama kanthi cara anggone netepi angger-angger sing bener babagan dina Sabat. Nalika ditantang, piyambakipun nyatakaken bilih piyambakipun dados Pangéran dina Sabat.

Prajanjian Lawas ora kadhangkala; iki minangka bagean integral saka Kitab Suci. Ana kontinu antara wadi loro. Kita bisa ngomong yen prajanjian Allah diwenehi rong prasasti: janji lan pangujan. Kita saiki manggon ing prajanjian Kristus. Iku mbukak kanggo kabeh sing pracaya marang Panjenengane minangka Gusti lan Pamarta. Sampeyan ora kudu salah ngetutake aturan-aturan Kovenan Lawas, sing ngrujuk menyang wangun khusus ibadah lan praktik budaya, yen sampeyan pengin. Nanging mengkono ora nggawe luwih adil utawa ditrima kanggo Gusti Allah saka wong-wong sing ora. Kristen saiki bisa nikmati "sabat" sing bener - kamardikan saka dosa, pati, keganasan lan keterasingan saka Gusti Allah - ing hubungan karo Gusti Yesus.

Iki tegese kewajiban kita minangka kewajiban sih, cara urip lan sajrone janji apik saka prajanjian lan kasetyan. Kabeh pambangun iku kayata mituhu ing pracaya, pitados ing Gusti Allah, setya marang sabdane lan setya ing kabeh cara. Ketaatan kita ora tau ditujokake kanggo ngurmati Gusti Allah. Panjenenganipun sihir lan kita kepengin manggen supados kita nampi sih-rahmatipun, ingkang kaparingaken saben dinten wonten ing Yesus Kristus.

Yen kawilujengan sampeyan gumantung ing pangujan hukum, sampeyan bakal bakal gagal. Nanging sampeyan bisa matur nuwun, Gusti Yesus bareng karo sampeyan lengkap ing gesang ing daya Roh kang.

dening Joseph Tkach