Apa sampeyan nunggu omah ing swarga?

424 ngenteni omah swarga sampeyan Ing rong lagu Injil lawas sing misuwur, ujar mangkene: "apartemen sing ora manggon dideleng ngenteni aku" lan "properti aku ing sandhing gunung". Lirik kasebut adhedhasar tembung Yesus: «Ana akeh apartemen ing omah bapakku. Yen ora, aku bakal ujar sampeyan: Aku bakal nyiyapake papan kanggo sampeyan? » (Yokanan 14,2). Ayat-ayat kasebut uga asring dikutip ing panguburan amarga padha janji manawa Gusti Yesus bakal menehi umat-umat Allah ing swarga minangka ganjaran sing bakal ngenteni wong sawise seda. Nanging apa sing dikarepake Gusti Yesus ujar? Salah yen kita nyoba nyritakake saben tembung saka Gusti kita langsung ing urip kita, ora preduli saka apa sing dheweke coba ucapake marang para adine nalika semana.

Ing wengi sadurunge seda, Yesus lungguh karo para sakabate ing ruangan sakramen. Murid-murid padha kaget karo apa sing ndeleng lan krungu. Gusti Yesus ngumbah sikil, ngandhani manawa ana pengkhianat ing antarane, lan nyatakake Petrus bakal ngulungake dheweke ora mung sepisan nanging kaping telu. Apa sampeyan bisa mbayangno apa sing ditrapake? «Iki ora bisa dadi Kristus. Dheweke ngomongake babagan penderitaan, pengkhianatan lan pati. Lan kita mikir manawa dheweke dadi pionir saka kerajaan anyar lan kita bakal mrentah bareng! " Kebingungan, ora kentekan rasa wedi, wedi - emosi sing kita kenal karo kabeh. Pengarepan sing ora kepenak. Lan Gusti Yesus ngilangi kabeh mau: «Aja kuwatir! Dipercaya kula! » Dheweke pengin mbangun murid-murid kanthi mental nalika ngadhepi skenario medeni lan terus: "Ana akeh apartemen ing omah bapakku".

Nanging apa tembung kasebut kanggo para murid? Istilah "omah bapakku" - kaya sing digunakake ing Injil - nuduhake candhi ing Yerusalem (Lukas 2,49, Yohanes 2,16). Candi kasebut ngganti kémah, kémah portebel sing digunakake kanggo wong-wong Israèl kanggo nyembah Gusti Allah. Ing njero Tarub Suci (saka lat. tentaculum = tenda, gubug) - dipisah karo tirai sing kandel - ana ruangan sing diarani Sacramen Berbahagia. Yaiku omah saka Gusti Allah ("Kémah Suci" ing basa Ibrani tegesé "Mishkan" = "papan perlindungan" utawa "tetep") ana ing antarané umaté. Setaun setaun, Imam Gede mung sepi mlebu ruangan iki kanggo nyadari Gusti.

Salajengipun, tembung "omah" utawa "ruang tamu" tegese papan sampeyan manggon, lan "kasebut ana ing Yunani kuno (basa ing Prajanjian Anyar) umume ora kanggo papan sing tetep, nanging kanggo mandeg ing lelungan sing nggawa sampeyan menyang papan liya ing jangka panjang ». [1] Iki tegesé ana liyane saka ing swarga karo Gusti Allah sawise mati; Amarga langit iki asring dianggep manungsa pungkasan lan pungkasan.

Saiki, Gusti Yesus ujar manawa bakal nyiapake para murid supaya tetep. Dheweke kudu lunga Dalane ora ngirim dheweke langsung menyang swarga kanggo mbangun omah ing kono, nanging saka papan sakramen nganti salib. Kanthi seda lan wungune, dheweke bakal nyiapake papan ing omah bapake kanggo kulawargane (Yokanan 14,2). Iki kaya yen dheweke arep ujar: «Kabeh dikontrol. Apa sing bakal kelakon bisa uga katon ala, nanging kabeh bagean rencana kawilujengan. » Banjur dheweke janji bakal bali maneh. Ing konteks iki, dheweke ora kaya parousia (Rawuh kaping pindho) (sanajan mesthi kita ngarepake kamulyan Sang Kristus ing Dina Terakhir), nanging kita ngerti manawa cara Yesus kudu nuntun dheweke menyang salib lan dheweke bakal bali telung dina sabanjure dadi urip maneh. Dheweke bali maneh kanthi bentuk Roh Suci nalika Pentekosta.

«... Aku pengin bali lan nggawa sampeyan supaya sampeyan ana ing kene» (Yohanes 14,3), ujar Yesus. Ayo kita ngaso nalika tembung "kanggo aku" sing digunakake ing kene. Dheweke kudu dingerteni kanthi cara sing padha karo tembung-tembung sing ana ing Injil Yokanan 1,1, sing nyatakake yen Sang Putra Sang Sabda iku nunggil karo Gusti Allah. Sing bali menyang "pro" Yunani, sing bisa diarani "kanggo" uga "at". Kanthi milih tembung iki kanggo njlèntrèhaké hubungan antara bapak lan putra, Roh Suci ngrujuk hubungan sing siji-sijiné. Ing terjemahan Kitab Suci, ayat kasebut diwenehi kaya mangkene: «Ana ing wiwitane tembung kasebut. Tembung karo Gusti Allah, lan apa waé sing padha karo Gusti Allah ... »[2]

Sayang, akeh wong sing mbayangno Gusti Allah ing endi wae ing swarga minangka wong siji sing nonton kita saka kadohan. Tembung-tembung sing ora pati penting banget "kanggo aku" lan "ing" nggambarake aspek beda saka makhluk ilahi. Iki babagan partisipasi lan karukunan. Iku pasuryan kanggo ngadhepi hubungan. Apa jero lan jero. Nanging apa sing ana hubungane karo kowe lan aku saiki? Sadurunge aku mangsuli pitakon kasebut, coba sedeleng maneh candhi.

Nalika Yesus seda, langsir ing Padaleman Suci separo. Tumpakan iki nggambarake pendekatan anyar menyang ngarsane Gusti Allah, sing mbukak kanthi. Candi kasebut ora dadi umure maneh. Hubungan sing anyar karo Gusti Allah saiki dibukak kanggo saben wong. Ing terjemahan saka Good News Bible sing kita waca ing ayat 2: "Ana akeh apartemen ing omah bapakku" Ing Sakramen Rahayu mung ana kamar siji, nanging saiki wis ana owah-owahan radikal. Pancen Gusti Allah nyipta papan kanggo saben wong ing omah! Iki bisa ditindakake amarga putrane wis dadi daging lan ngluwari kita saka pati lan kekuwatan dosa sing ngrusak, bali menyang bapak lan narik kabeh manungsa menyang ngarsane Gusti Allah (Yokanan 12,32). Ing wayah sore Gusti Yésus ujar: "Sapa sing trésna marang Aku bakal netepi piwulangku; lan bapakku tresna marang dheweke lan kita bakal marani dheweke lan manggon karo dheweke » (Yokanan 14,23). Kaya ing ayat 2, kita ngomong babagan "omah". Apa sampeyan ngerti apa tegese?

Gagasan apa sing digandhengake karo omah sing apik? Mungkin: perdamaian, ketenangan, kabungahan, pangreksan, instruksi, pangapunten, panentu, katresnan tanpa syarat, pangertosan lan pangarep-arep, kanggo ngandhani mung sawetara. Nanging, ora mung Yesus teka ing bumi kanggo njupuk sedan pitu kanggo kita, nanging uga kanggo nuduhake kabeh gagasan sing ana gegayutan sing apik lan kanggo ngalami gesang panjenengane lan bapakne karo Sang Rama Roh Suci ndadékaké.

Hubungan sing luar biasa lan unik lan Gusti Yesus dhewe karo Bapakne saiki uga mbukak kanggo kita: "supaya sampeyan ana ing ngendi aku" yaiku ayat 3, lan ing endi Yesus? «Ing komunitas cedhak karo bapak» (Yohanes 1,18:3, Good News Bible) utawa, kaya sawetara terjemahan jarene: "ing puteran bapak". Ilmuwan menehi cara iki: "Kanggo ngaso ing pangkon wong tegese kanggo ngapusi, dheweke dihargai minangka tujuan perawatan sing paling raket lan tresno ing njaba, utawa ujar kaya ngono, dadi pacare." [XNUMX] Yesus ana ing kono. Lan ing ngendi kita saiki? Kita bagean Kraton Swarga (Efesus 2,6)!

Apa sampeyan ana ing kahanan sing angel, ora nyenengake, nandhang sungkowo? Yakin: kata-kata panglipur Gusti Yesus ditrapake kanggo sampeyan. Kaya dene dheweke pancen kepengin nyengkuyung, nyengkuyung lan ngiyatake para sakabate, iya padha karo sampeyan: «Aja kuwatir! Dipercaya kula! » Aja kuwatir ngrasakake sampeyan, nanging gumantung karo Gusti Yesus lan mikirake apa sing diucapake - lan apa dheweke ora dipercaya -! Dheweke mung ora ujar yen kudu wani lan kabeh bakal bener. Ora njamin papat langkah kanggo rasa seneng lan kemakmuran. Dheweke ora janji manawa dheweke bakal menehi omah ing swarga sing mung sampeyan bisa dijupuk nalika sampeyan wis mati - lan mulane sampeyan bakal nandhang sangsara. Nanging, dheweke nerangake manawa nandhang sedane salib kanggo njupuk kabeh dosa kita, kanggo nggawe awake ing kayu salib, supaya kabeh sing bisa misahake kita saka Gusti Allah lan urip ing omah kudu ditebus.

Nanging iku ora kabeh. Sampeyan melu tresnane urip ing Gusti Allah supaya sampeyan bisa nuduhake pasuryan kanthi sesambungan karo Rama, Anak lan Sang Roh Suci - ing urip Gusti Allah. Dheweke pengin sampeyan dadi bagian saka dheweke lan kabeh sing saiki ditindakake saiki. Dheweke ujar: "Aku nggawe sampeyan supaya sampeyan bisa manggon ing omahku."

pandonga

Bapak sedaya, kula mbekta panjenengan, ingkang, nalika kita isih mandheg saking panjenengan, rawuh nyedhaki kita wonten ing Putraning Bapak lan kondur dhateng dalem, sukuran lan puji kita! Duh lan sedhih, panjenenganipun nyatakaken katresnan panjenengan tumrap kita, maringi kita sih lan mbikak lawang kemuliaan. Muga-muga kita sing bisa mlebu ing badan Kristus uga mimpin uripé. Kita padha ngombe ing tuwunge wong liya. Kita, sing kasatan dening Roh Suci, iku dadi pepadhanging jagat. Muga-muga muga-muga enggonmu wis dijanjèkaké marang aku, supaya kita lan anak-anak kita kabèh padha lestari, lan salumahing bumi padha nyebut asmané Gusti Yésus Kristus. Amen [4]

dening Gordon Green


pdfApa sampeyan nunggu omah ing swarga?

 

Anmerkungen:

[1] NT Wright, Kaget Kanthi Pangarep-arep (Jerman: kaget karo pangarep-arep), p. 150.

[2] Rick Renner, Kasedhiya kanggo Membunuh (Judhul Jerman: Siap kanggo perang), kaca 445; dipetik ing kene saka Injil Injil.

[3] Edward Robinson, Leksik Yunani lan Inggris NT (Jerman: Leksikon Yunani-Inggris Prajanjian Anyar), p. 452.

Pandonga sawise Komuni Suci miturut liturgy Eucharistic saka Skotlandia Episkopal Skotlandia, dipetik saka Michael Jinkins, Undangan Teologi (Jerman: introduksi teologi), kaca 137.