Apa sampeyan mikir babagan eling sampeyan?

396 apa sampeyan mikir babagan eling Antarane filsuf lan teolog, diarani masalah awak (uga masalah jiwa awak). Iki ora dadi masalah koordinasi motor sing apik (kaya ngombe sedhot saka cangkir tanpa ngeculake apa-apa utawa gawe salah nalika main dart). Nanging, pitakonan yaiku apa awak kita fisik lan pikiran kita kasukman; ing tembung liyane, apa wong murni fisik utawa kombinasi fisik lan spiritual.

Sanajan Kitab Suci ora ngatasi masalah awak, langsung nuduhake lan mbedakake antarane anane ora fisik (ing terminologi Prajanjian Anyar) antarane awak (Badan, daging) lan jiwa (Pikiran, semangat). Lan sanajan Kitab Suci ora nerangake apa hubungane awak lan jiwa utawa kepiye sesambungan kanthi tepat, ora misahake loro utawa menehi dheweke bisa ditambahi lan jiwa ora nate suda. Sawetara bagean nuduhake "roh" sing unik lan nuduhake sesambungan karo Roh Suci, sing nuduhake kita bisa duwe hubungan pribadi karo Gusti (Roma 8,16:1 lan 2,11 Cor).

Yen nimbang masalah awak, kudu kita mulang karo piwulang dhasar ing Kitab Suci: ora bakal ana wong lan dheweke ora bakal dadi apa sing ana hubungane karo Gusti Allah sing Maha Suci, sing kabeh Bab-bab digawe lan njaga orane. Titah (kalebu manungsa) ora bakal ana yen Gusti Allah dipisahake saka dheweke. Penciptaan ora nggawe awake dhewe lan ora njaga awake dhewe - mung Gusti Allah ana ing awake dhewe (Para ahli teologi ngendika babagan asile Gusti Allah ing kene). Anane samubarang sing digawe yaiku hadiah saka Gusti Allah sing wis ana.

Beda karo paseksen Injil, ana sing ngarani manawa manungsa ora liya saka manungsa. Andharan kasebut bakal nimbulake pitakon ing ngisor iki: Kepiye kedadeyan ora sadar karo kesadaran manungsa saka kedadeyan ora sadar kaya perkara fisik? Pitakonan sing ana gandhengane yaiku: kenapa ana informasi sensori? Pitakon-pitakon iki njalari pitakonan liyane apa kesadaran mung khayalan utawa ana siji (komponen non-fisik) sing nyambung karo otak materi, nanging kudu dibedakake.

Meh kabeh wong setuju manawa wong duwe eling (jagad jero pikirane kanthi gambar, persepsi lan perasaan) - sing umume diarani mikir lan sing nyata minangka panganan kanggo turu lan turu. Nanging, ora ana kesepakatan babagan alam lan nyebabake kesadaran / pertimbangan kita. Materialists nganggep mung minangka akibat saka kegiatan elektrokimia otak fisik. Non-materialisist (kalebu Kristen) ndeleng minangka fenomena immaterial sing ora padha karo otak fisik.

Spekulasi babagan kesadaran tiba dadi rong kategori utama. Kategori pertama yaiku fisikisme (Materialisme). Iki mulang yen ora ana jagad spiritual sing ora katon. Kategori liyane diarani dualisme paralel, sing mulang yen pikiran bisa duwe ciri non-fisik utawa rampung ora fisik, saengga ora bisa diterangake kanthi ekspresi murni. Dheweisme paralel mikirake otak lan pikiran minangka sesambungan lan makarya podo - yen otak wis cilaka, kemampuan kanggo alesan sing logis bisa uga cacat. Asile, sesambungan paralel uga kena pengaruh.

Ing kasus dualisme paralel, tembung dualisme digunakake kanggo manungsa kanggo mbedakake antarane interaksi sing ora bisa dieloni lan ora bisa dideleng antarane otak lan pikiran. Proses mental sing sadar sing dumadi kanthi masing-masing ing saben wong iku pribadi lan ora bisa diakses wong njaba. Wong liya bisa njaluk tangan, nanging ora bisa ngerteni pikirane pribadi (lan umume, kita seneng manawa Gusti Allah wis nyusun kanthi cara iki!). Kajaba iku, gegayuhan manungsa tartamtu sing ana ing awake dhewe ora bisa dikurangi dadi faktor material. Cita-cita kasebut kalebu katresnan, kaadilan, pangapunten, kabungahan, sih-rahmat, pangarep-arep, kaendahan, kabeneran, kabecikan, tentrem, tumindak lan tanggung jawab manungsa - iki menehi tujuan lan makna kanggo urip. Wacana ing Kitab Suci nyritakake manawa kabeh pisungsung sing apik iku saka Gusti (Yakobus 1,17). Apa iki bisa nerangake kita babagan anane cita-cita kasebut lan ngurus alam manungsa - minangka hadiah Gusti Allah kanggo manungsa?

Minangka wong Kristen, kita nyebutake kegiatan sing ora bisa dingerteni lan pengaruh saka Gusti Allah ing jagad iki; sing nutup tindakane liwat bab-bab sing digawe (efek alami) utawa tumindak langsung dening Roh Suci. Amarga Roh Suci ora katon, pakaryane ora bisa diukur. Nanging pakaryane kedadeyan ing jagad material. Karyane ora bisa diramal lan ora bisa dikurangi kanggo rantai sabab-lan-efek. Karya iki kalebu ora mung titah Gusti Allah, nanging uga Inkarnasi, Wungun, Munggah, misi Roh Suci lan bali saka Gusti Yesus Kristus kanggo ngrampungake Kratoning Allah, lan panyiapan swarga lan bumi anyar.

Bali menyang masalah awak-pikiran: Materialists ngaku yen mikir bisa diterangno kanthi fisik. Perspektif iki mbukak kemungkinan, yen ora butuh, supaya ngasilake pikiran kanthi artifisial. Wiwit saiki, ekspresi «intelijen buatan» (AI) digawe, AI minangka topik sing dideleng kanthi optimis dening pangembang komputer lan penulis fiksi ilmiah. Wis pirang-pirang taun, AI wis dadi bagean integral saka teknologi kita. Algoritma diprogram kanggo kabeh jinis piranti lan mesin, saka ponsel nganti mobil. Pangembangan piranti lunak lan hardware wis saya mundhak akeh banget, yen mesin wis menangake manungsa ing eksperimen game. Ing taun 1997, komputer IBM Deep Blue ngalahake juara jagad catur sing dadi garwane Garry Kasparov. Kasparov nuduh IBM babagan penipuan lan nuntut dendam. Aku pengin IBM ora nolak, nanging mutusake manawa mesin kasebut wis kerja keras lan mung ngirim Deep Blue supaya pensiun. Ing taun 2011, pertunjukan Jeopardyuiz dadi dolanan antara Watson Computer IBM lan loro pemain Jeopardy paling ndhuwur. (Tinimbang ora mangsuli pitakon, para pemain kudu ngrumusake pitakon babagan jawaban sing diwenehi kanthi kecepatan kilat.) Para pemain kalah kanthi wates gedhe. Aku mung bisa menehi komentar (lan tegese tegese ironis) sing Watson, sing mung nggarap apa sing dirancang lan diprogram, ora seneng; nanging insinyur piranti lunak AI lan insinyur. Sing kudu menehi katrangan!

Materialists ngaku yen ora ana bukti empiris yen pikiran lan awak dhewe beda lan beda. Dheweke ujar manawa otak lan kesadaran padha lan padha karo anane pikirane saka proses kuantum ing otak utawa ana amarga kerumitan proses sing ditindakake ing otak. Salah sawijining sing disebut "ateis nesu", Daniel Dennett, terus luwih lan nyatakake yen kesadaran iku ilusi. Apologist Kristen Greg Koukl nyatakake kesalahan dhasar ing pertimbangan Dennett:

Yen ora ana kesadaran nyata, ora bakal ana cara malah bisa sumurup manawa iki mung ilusi. Yen kesadaran dibutuhake kanggo ngerteni khayalan, mula iku ora bisa dadi khayalan dhewe. Mangkono, manungsa kudu bisa nyumurupi donya, nyata lan ilus, supaya bisa ngerteni yen ana bedane antarane loro, lan kanthi mangkono ngenali dunya ilusori. Yen kabeh pemahaman minangka khayalan, iku ora bakal bisa ditemokake.

Liwat materi (Empirical) cara ora bisa ditemokake immaterial. Mung fénoména materi sing bisa ditemtokake sing bisa dideleng, bisa diukur, dituduhake lan bisa diulang maneh. Yen ana prakara sing bisa diwujudake kanthi empiris, mula apa sing ora ana bisa unik (ora bisa diulang). Lan yen iki kedadeyan, mula crita sing kedadeyan saka urutan acara sing unik lan ora bisa diulang maneh ora bisa! Iki bisa uga trep, lan kanggo sawetara, panjelasan kanthi sewenang-wenang manawa ana sawetara perkara sing bisa dibuktekake kanthi metode khusus lan pilihan. Ringkesane, ora ana cara kanggo mbuktekake kanthi empiris yen mung ana bukti sing bisa diverifikasi / barang-barang nyata! Ora cocog kanggo nyuda kasunyatan kabeh babagan apa sing bisa ditemokake kanthi metode siji iki. Pandangan iki kadhangkala diarani Scientism.

Iki minangka topik sing amba lan aku mung nggambar lumahing, nanging uga topik sing penting - elinga pangandikane Gusti Yesus: «Lan aja wedi marang wong sing mateni awak, nanging ora bisa mateni nyawa» (Mat. 10,28). Gusti Yesus ora materialis - dheweke nggawe bedane jelas ing awak fisik (sing uga kalebu otak) lan komponen sing ora bisa dingerteni kanggo manungsa, yaiku inti saka kapribadine. Nalika Gusti Yesus ngandhani yen ora ngidini wong liya mateni jiwa, iku uga ateges kita ora nglilani wong liya ngrusak iman lan percaya marang Gusti Allah. Kita ora bisa ndeleng Gusti Allah, nanging ngerti lan percaya marang dheweke lan liwat kesadaran ora fisik kita uga bisa ngrasakake utawa ndeleng. Kapercayan kita marang Gusti Allah pancen bagean saka pengalaman sadar.

Gusti Yesus ngelingake manawa pikiran kita minangka bagean penting kanggo ngetutake Dheweke dadi murid. Kesadaran kita menehi kemampuan kanggo percaya marang Gusti Allah, Rama, Anak lan Roh Suci. Mbantu kita nampa hadiah saka iman; kapercayan iki "yakin karo apa sing sampeyan ngarep-arep lan ragu apa sing sampeyan ora weruh" (Ibrani 11,1). Kita kesadaran ndadekake kita ngerti lan percaya marang Gusti Allah minangka nitahake supaya "nyadari yen jagad digawe dening Firman Allah, mula kabeh sing sampeyan deleng ora ana. (Basa Inggris: saka sing ora katon) wis dadi » (Ibrani 11,3). Kesadaran kita ndadekake kita nemu tentrem sing luwih dhuwur tinimbang kabeh alesan, kanggo ngerteni manawa Gusti Allah iku katresnan, percaya marang Yesus minangka Putrane Gusti Allah, percaya marang urip langgeng, ngerti kabungahan sejati lan ngerti yen kita saestu Apa anak-anake sing ditresnani dening Gusti Allah.

Ayo kita bungah yen Gusti Allah wis maringi kita pikiran kanggo ngerti donya kita dhewe lan ngerti Panjenengane,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfApa sampeyan mikir babagan eling sampeyan?