Lazarus metu!

531 lazarus metu Apa sampeyan ngerti crita Yesus sing mundhut Lazarus saka ing antarane wong mati? Iku kamulyan gedhe sing nuduhake kita yen Gusti Yesus duwe daya kanggo mundhakaken kita saka ing antarane wong mati. Nanging crita luwih akeh lan Yohanes ngandhani sawetara rincian sing luwih penting kanggo kita dina iki.

Ayo kita priksa cara Johannes crita iki. Lazarus ora dadi penduduk ing Yudea sing ora dingerteni - dheweke yaiku sadulure Marta lan Maria, Maria sing ditresnani dening Gusti Yesus. Para sadulur nimbali Gusti Yesus: "Gusti, lah, wong sing sampeyan tresnani lara" (saka Yohanes 11,1: 3). Kanggo aku, iki keprungu kanggo pitulung, nanging Gusti Yesus ora teka.

Punapa panjenengan rumangsa kaya-kaya Gusti Allah nundha wangsulane? Mesthi kedadeyan kasebut marang Maryam lan Marta, nanging wektu tundha kasebut ora ateges manawa Gusti Yesus ora seneng karo dheweke, nanging dheweke duwe rencana liyane amarga dheweke bisa ndeleng apa sing ora bisa dideleng. Nalika iku lagi mati, Lazarus saiki wis mati sawise tekane para utusan lan Gusti Yesus ujar manawa penyakit iki ora bakal mati. Apa dheweke salah? Ora, amarga Gusti Yesus katon ngluwihi mati lan ing kasus iki ngerti manawa pati ora bakal dadi akhir crita, dheweke ngerti manawa tujuane kanggo ngluhurake Gusti Allah lan Putrane (Ayat 4). Nanging, dhèwèké nggawé para murid mikirké Lazarus ora bakal mati. Iki uga minangka pelajaran kanggo kita, amarga kita ora ngerti apa sejatine Gusti Yesus.

Rong dina mengko, Gusti Yesus kaget para sakabate kanthi saran supaya bali menyang Yudea. Dheweke ora ngerti sebabe Yesus kepengin bali menyang zona bebaya, mulane Gusti Yesus mangsuli kanthi komentar teka-teki babagan lumampah ing cahya lan wiwitan peteng. Banjur kandha karo wong-wong mau: "Lazarus, kancaku sing turu, nanging aku bakal siyaga tangi" (Ayat 11).

Murid-murid kasebut asring dipunginakaken ing alamiah misterius sawetara komentar Yesus lan padha nemokake dalan menyang informasi liyane. Wong-wong mau nerangake yen makna harfiah ora bisa dipahami. Yen dheweke turu, dheweke bakal tangi dening awake dewe, jadi ngapa bisa nyebabake nyawane kanthi lunga?

Gusti Yesus nerangake: "Lazarus mati", lan luwih: "Aku bungah amarga wis ora ana". Kenging punapa? "Dadi sampeyan pracaya". Gusti Yesus bakal nindakake mukjijat sing luwih nggumunake tinimbang yen dheweke mung ngalangi wong sing lara. Ajaib ora mung kanggo urip maneh Lazarus - malah luwih jelas manawa Gusti Yesus ngerti apa sing kedadeyan udakara 30 kilometer saka dheweke lan apa sing bakal kelakon ing ngarepe.

Dheweke duwe cahya sing ora bisa dideleng - lan cahya sing dicethakaké marang pati lan kebangkitan ing tanah Yudea. Dheweke ana ing kontrol penuh acara kasebut. Dheweke bisa nyegah supaya dijupuk yen dheweke wis pengin; Dheweke bisa mandheg ing pangadilan siji tembung, nanging ora. Dheweke mutusake kanggo nindakake apa kang wis teka ing bumi.

Wong sing nguripake wong mati wis siap menehi urip kanggo wong, amarga dheweke bisa nguwasani pati, malah mati dhewe. Dheweke teka ing bumi iki minangka wong sing kena mortalitas supaya bisa mati, lan ing glances pisanan katon kaya tragedi wis bener kedaden kanggo kawilujengan kita. Aku ora arep nyatakake yen tragedi apa wae sing kedadeyan wis direncanakake utawa apik dening Gusti Allah, nanging aku percaya yen Gusti Allah bisa nggawa becik saka piala lan dheweke ndeleng kasunyatan sing ora bisa kita deleng.

Dheweke katon ngluwihi pati lan tuane acara sing ora kurang saiki saka saiki - nanging asring ora katon kanggo kita kaya para murid. Kita ora bisa ndeleng gambar amba lan kadhangkala kita kesandhung ing peteng. Kita kudu ngandel marang Gusti Allah supaya nindakake samubarang kanthi cara sing paling cocok karo dheweke.

Gusti Yesus lan murid-muridé lunga menyang Betania lan ngerti yèn Lazarus ora suwi suwé. Pidato panguburan kasebut digawe lan panguburan dawa - lan pungkasane dhokter liwat! Marta ujar, mbok menawa kanthi rada ora kentekan lan nandhang lara: "Gusti, yen sampeyan wis ana ing kene, sadulurku ora bakal tiwas" (Ayat 21). Aku nimbali sampeyan sawetara dina kepungkur lan yen sampeyan wis tekan, banjur Lazarus isih urip.

Aku uga bakal kuciwa - utawa, luwih tepat, ora kuciwa, nesu, giris, putus - ora bakal nate? Napa Gusti Yesus nglilani sadulure mati? Kenging punapa? Kita asring takon pitakon sing padha saiki - apa sebabipun Gusti Allah nglilani tresnaku? Napa dheweke ngidini iki utawa bencana kasebut? Yen ora ana wangsulan, kita nesu adoh saka Gusti. Nanging Maria lan Marta, sanajan kuciwa, cilaka, lan rada nesu, ora mundur. Marta duwe pangarep-arep sing luwih cerah - dheweke weruh cahya sethithik: "Nanging saiki aku ngerti: Apa sing sampeyan panjaluk saka Gusti Allah, Gusti bakal menehi sampeyan" (Ayat 22). Mungkin dheweke mikir manawa njaluk kebangkitan mesthi saya wani, nanging dheweke nuduhake apa wae. "Lasarus bakal urip maneh," ujare Gusti Yesus lan Marta mangsuli: "Aku ngerti yen dheweke bakal urip maneh" (nanging aku ngarep-arep sethithik sakdurunge). Yésus kandha, "Iki apik, nanging apa kowé ngerti yèn aku wungu lan urip? Nèk kowé pretyaya marang Aku, kowé ora bakal mati. Apa sampeyan mikir? »

Marta banjur ujar saka salah sawijining pernyataan iman sing paling apik ing saindenging Kitab Suci: "Ya, aku percaya yen Sampeyan iki Putraning Allah" (Ayat 27).

Urip lan wungune mung bisa ditemokake ing Kristus - nanging apa kita bisa percaya saiki apa sing diomongake Gusti Yesus? Apa kita percaya tenan yen "sapa sing manggon ing kono lan percaya marang aku ora bakal mati?" Muga-muga kita kabeh bisa ngerti iki luwih apik, nanging aku ngerti kanthi yakin manawa urip anyar bakal muncul manèh kebangkitan sing ora bakal mungkasi.

Kita kabeh mati ing jaman iki, kaya Lazarus lan Yesus, nanging Gusti Yesus bakal nangekake kita. Kita tiwas, nanging kanggo awake dhewe dudu pungkasane crita, kaya sing dudu pungkasane crita babagan Lazarus. Marta lunga njaluk Maria lan Maria marani Gusti Yesus kanthi nangis. Gusti Yesus uga nangis. Napa dheweke nangis nalika wis ngerti Lazarus bakal urip maneh? Napa John nulis bab iki nalika Johannes ngerti manawa kabungahan urip "ing saindenging pojokan"? Aku ora ngerti - aku ora ngerti kenapa aku nangis, sanajan ana kesempatan.

Nanging aku pracaya pernyataan iku oke kanggo nangis ing panguburan sanajan kita ngerti wong sing bakal wungu kanggo urip immortal. Gusti Yesus janji yen kita ora bakal mati nanging pati isih ana.

Pati isih dadi mungsuh. Dheweke isih ana ing donya iki sing ora ana ing salawas-lawase. Kadhangkala, kita bakal ngalami kasusahan, sanajan Gusti Yesus tresna banget marang kita. Nalika kita nangis, Yesus nangis karo kita. Dheweke bisa ndeleng kesedihan kita ing umur iki kaya dheweke bisa ndeleng kabungahan ing mangsa ngarep.

"Angkat watu iku," ujare Gusti Yesus, lan Maryam nuli ngendika: "Ana bau, amarga patine patang dina."

Apa ana sing nyengsemake, sampeyan ora pengin Yesus mbabarake "kanthi nggulung watu?"

Ana prekara kaya ngono ing saben wong, kaya apa sing luwih disenengi supaya didhelikake. Kadhangkala Gusti Yesus duwe rencana liya amarga ngerti perkara sing ora dingerteni lan kita mung bisa dipercaya. Wong-wong mau nuli mbalek watu kasebut lan Gusti Yesus ndedonga lan nyebut: "Lazarus, medal!" "Lan almarhum metu," lapor Johannes - nanging ora ana maneh sing mati. Dheweke wis diikat kaya wong sing wis mati karo sandhangan, nanging dheweke lunga. "Wangsulane Gusti Yesus," kandha karo wong mau! (Ayat 43-44).

Panggilan Gusti Yesus uga dadi dina mati rohani lan sawetara wong krungu swara lan metu saka kuburan. Wong-wong mau padha metu saka aroma, rasa mentingna pikiran sing nggawa pati. Apa sampeyan kudu? Padha mbutuhake wong kanggo mbantu wong-wong mau bisa nyingkirake kuburan kanggo nyingkirake cara-cara lawas sing gampang banget. Iki minangka salah sawijining tugas pasamuan. Kita mbantu wong mindhah watu, sanadyan mbengung, lan kita mbiyantu wong-wong sing nanggepi pawartane Gusti Yesus.

Apa sampeyan ngrungokake telpon Yesus supaya teka? Wayahe metu "kuburan" sampeyan. Apa sampeyan ngerti wong sing diarani Yesus? Wayahe nulungi dheweke mbalek watu. Iki minangka sing kudu dipikirake.

dening Joseph Tkach