Hubungane Gusti Allah karo wong-wong ing Mazmur

381 psalms god relationship Nalika ana sawetara Mazmur sing nangani sajarah wong-wong Gusti Allah, sebagian besar Mazmur nggambarake hubungan individu karo Gusti Allah. Perlu dipikirake yen psalm mung nganggep penulis lan ora kudu ngemot janji marang wong liya. Nanging, Mazmur kalebu ing kitab nyanyian Israel kuna, ngundang kita kanggo melu ing sesambetan kaya sing kasebut ing lagu-lagu kasebut. Padha nuduhake yen Gusti Allah ora mung ngupayakake sesambungan karo wong-wong, nanging uga karo wong ing kono. Saben uwong bisa melu.

Ngelehake tinimbang ngerteni

Nanging, hubungan kasebut ora selaras kaya sing dikarepake. Bentuk sing paling umum kanggo masmur yaiku yaiku tangisan - meh sapratelune saka Mazmur sing dibukak marang Gusti Allah kanthi sawetara kasusahan. Penyanyi kasebut nerangake masalah lan njaluk supaya Gusti Allah ngrampungake. Mazmur asring pinunjul lan emosi. Jabur 13,2: 3 minangka conto kaya iki: "Gusti, suwene suwene sampeyan bakal lali karo aku?" Suwene suwene sampeyan ndhelikake rai saka aku? Suwene suwene aku kudu ngruh nyawa lan wedi ing saben dina? Suwene suwene mungsuhku kudu munggah ing ndhuwur? »

Mélodi dikenal amarga lagu-lagu masmur asring dinyanyikan. Bahkan sing ora kena pengaruh pribadi dijaluk melu lamon. Mbok menawa ngelingake yen ana sawetara umate Gusti sing ala banget. Dheweke ngarep-arep Gusti Allah campur tangan nanging ora ngerti kapan iki bakal kelakon. Iki uga nggambarake hubungan karo Gusti Allah saiki. Sanajan Gusti Allah campur tangan kanthi aktif liwat Yesus Kristus kanggo mungsuh sing paling angel Kanggo ngalahake (dosa lan pati), dheweke ora tansah ngurus masalah fisik sing cepet kaya sing dikarepake. Tanggapan ngelingake manawa kesulitan bisa suwe. Pramila kita terus ningali Gusti lan muga-muga bisa ngrampungake masalah kasebut.

Malah ana sing nyatakaké menawa Gusti Allah turu.
«Tangi, tangekake, gawe awakku kanthi bener lan tumindakku, dhuh Allah lan Gusti! Dhuh Pangéran Allah kawula, tulungana miturut kabeneran miturut kaadilan, supaya aja padha bungah-bungah karo aku. Aja supaya dheweke ngucapake ing sajroning ati: ing kana, ana! Kita pengin iku. Aja kokkandhakake: yen dheweke wis dipangan (Jabur 35,23: 25).

Penyanyi ora rumangsa manawa Gusti Allah turu ing mburi bangku. Ukara kasebut ora ateges perwakilan kasunyatan. Dheweke rada nggambarake kahanan emosional pribadi - ing kasus kasebut yaiku frustasi. Buku hymn nasional ngundang wong sinau lagu iki kanggo nyebut ambane. Sanajan dheweke ora ngadhepi mungsuh sing dijlentrehake ing masmur, saiki bisa teka nalika kedadeyan kasebut. Pramila ing lagu iki, Gusti Allah njaluk dibales: "Sampeyan kudu isin lan isin, kabeh wong sing seneng karo kaluputanku; dheweke kudu nganggo kliwat lan isin lan ngegungake aku. (V. 26) ".

Ing sawetara kasus, tembung kasebut "ngluwihi wong biasa" - adoh karo sing dikarepake kanggo krungu ing Pasamuwan: "Mripatmu kudu dadi peteng supaya sampeyan ora bisa ndeleng, lan pinggul sampeyan mesthi bakal goyangake. Mbusak kabeh saka buku kauripan manawa ora ditulis dening wong mursid » (Jabur 69,24.29). Rahayu wong sing njupuk bocah-bocah cilik lan dicekel ing parang! (Jabur 137,9)

Apa penyanyi secara harfiah tegese? Mungkin ana sing nindakake. Nanging ana panjelasan sing luwih wigati: kita kudu ngerti basa ekstrem minangka hiperbola - minangka eksaggerasi emosional sing dakkarepake masmur ... Gusti Allah kepengin maringi babagan kepiye rasa pangrasa ana ing kahanan tartamtu » (William Klein, Craig Blomberg lan Robert Hubbard, Pambuka menyang Interpretasi Alkitab, kaca 285).

Mazmur-bakul kasebut kebak emosional. Iki kudu nyengkuyung supaya bisa ngandhakake raos sing jero ing hubungan kita karo Gusti Allah lan kanggo ngatasi masalah ing tangan kita.

Mazmur saka panuwun

Sawetara tangisan pungkasan karo janji pujian lan matur nuwun: "Aku matur nuwun marang Pangeran Yehuwah, amarga muga-muga kabeneran lan aku muji asmane Pangeran Yehuwah sing paling luhur" (Jabur 7,18).

Iki bisa ditampilake kaya sing nyedhiyakake Allah marang barter: Yen sampeyan mbantu aku, aku bakal memuji sampeyan. Nanging ing kasunyatane wong mau memuji Allah. Panjaluk kanggo njaluk bantuan kuwi minangka pangerten sing diwenehake Gusti Allah bisa nampani panjaluk kasebut. Wong-wong wis ngenteni campur tangane nalika butuh lan duwe pangarep-arep yen dheweke bakal bisa nglumpukake maneh kanggo layanan ing dina-dina perayaan kanggo menehi puji lan pujian. Malah, melodi-liyané ngerti. Malah wong sing nandhang sungkawa gedhe kudu sinau ucapan lan puji-pujian, amarga bakal ana pirang-pirang jaman, amarga lagu kasebut uga ngandhakake raos. Iku ndhesek kita kanggo memuji Gusti Allah, sanajan iku nyerang kita pribadi, amarga anggota masyarakat kita diijini kanggo nemu kaping saka kabungahan. Hubungan kita karo Gusti Allah ora mung babagan kita minangka individu - iku babagan dadi anggota saka wong Gusti Allah. Yen wong seneng, kita kabeh seneng; manawa ana wong kang kesandhung, kabeh padha nandhang sangsara. Mazmur sungkem lan nyanyian bab kabungahan uga penting kanggo kita. Sanajan kita diijini nikmati pirang-pirang pangarep-arep, kita sambat manawa akeh wong Kristen sing dianiaya kanggo kapercayan. Lan padha uga nyanyian pujian sajroning bungah, yakin yen bakal padha ndeleng dina sing luwih apik ing mangsa ngarep.

Jabur 18 minangka conto panuwun kanggo nylametake Gusti Allah saka kahanan darurat. Ayat kapisan saka Jabur nerangake manawa David nyanyi tembung-tembung saka Jabur iki "nalika Pangeran Yehuwah ngluwari dheweke saka tangane kabeh satrune": Aku nyebut marang Sang Yehuwah, pujian sing luhur, lan aku bakal disimpen saka mungsuhku. Aku dikubengi gencatan mati, lan banjir karusakan saya wedi. Ikatan wong mati banjur ngrangkul aku lan tali pati dakgebug. Nalika aku wedi, aku nyebut marang Gusti ... Bumi guncang lan guncang, lan landhesane gunung obah lan guncang ... Kumelun wungu saka ing irung lan matine geni saka cangkeme; Geni nyebar saka dheweke (Jabur 18,4: 9).

Maneh, David nggunakake pilihan tembung sing exaggerated kanggo nandheske sesuatu. Saben kita wis dislametake saka darurat - apa sing disebabake dening penjajah, tanggi, kewan utawa kahanan garing lan kurang banyu - kita saos sokur lan memujia Gusti Allah kanggo kabeh bantuan kang menehi kita.

praise

Mazmur paling cendhak nggambarake konsep dhasar pamuji: telpon kanggo pujian sing diikuti kanthi alesan: pujian Pangeran, kabeh pagan! Padha saosa puji marang Panjenengane, Amarga sih-rahmat lan kabeneran ngatasi kita ing salawas-lawase. Hallelujah! (Jabur 117,1: 2)

Wong-wong Gusti Allah disebutake kanggo nresep raos-raos kasebut minangka bagian saka hubungane karo Gusti Allah: dheweke minangka rasa kagum, kagum, lan kaamanan. Apa ra ketompo iki tansah ana ing panjaluke Gusti Allah? Ora, pangapurane ngeling-eling yen kita kecontruk. Apa sing apik babagan Kitab Mazmur yaiku kabeh jinis Mazmur sing beda-beda. Puji, pasrah, lan tangisane disambung; Iki nuduhake yen wong-wong Gusti Allah ngalami samubarang kabeh lan Gusti Allah karo kita ngendi wae kita lunga.

Sawetara Mazmur ana bab raja-raja Yehuda lan mesthi diarani saben taun nalika parade umum. Sawetara Mazmur diinterpretasikake ing dina iki minangka Sang Kristus, amarga kabeh Mazmur nggoleki paukuman ing Yesus. Minangka manungsa, panjenenganipun ngalami - kaya kita - kuwatir, ketakutan, perasaan ninggali, nanging uga iman, pujian lan kabungahan. Kita ngluhurake Panjenengane minangka Raja kita, minangka Gusti Allah kang paring kawilujengan tumrap kita. Mazmur menehi inspirasi kanggo imajinasi kita. Padha dikuatake liwat hubungan urip kita karo Gusti minangka anggota saka Gusti Allah.

dening Michael Morrison


Hubungane Gusti Allah karo wong-wong ing Mazmur