laku kang pandonga

Praktik doa 174 Akeh sing ngerti nalika aku lelungan, aku arep ngucapake salamku ing basa lokal. Aku seneng ngliwati sing sederhana "hello". Kadhangkala, contone, nuansa utawa subtleti saka basa iku bingung. Sanajan aku wis sinau sawetara tembung ing basa sing beda-beda sajrone taun lan sawetara basa Yunani lan Ibrani ing pasinaon, Inggris tetep dadi basa ing atiku. Dadi uga basa sing aku ndedonga.

Nalika aku mikirake sholat, aku ngelingi crita. Ana wong sing pengin ndedonga minangka sing paling apik. Minangka wong Yahudi, dheweke weruh yudaisme tradisional nekanake shalat ing basa Ibrani. Minangka pendhidhikan, dheweke ora ngerti basa Ibrani. Mulane dheweke nindakake apa wae sing dheweke ngerti. Panjenenganipun bola-bali ndedonga ing salebetipun sholat Ibrani. A rabbi krungu wong ndedonga lan takon marang apa dheweke nindakake. Wong mau mangsuli, "Ingsun kang suci, rahayu wong kang sumurup apa kang ana ing batinku, aku menehi surat marang dheweke lan nyatakake tembung kasebut."

Aku rumangsa Gusti Allah ngrungokake pandongane wong lanang amarga luwih dhisik, Gusti Allah nggatekake ati para wong sing ndedonga. Tembung uga penting amarga menehi makna apa sing dicritakake. Gusti Allah sing El Shama (Gusti Allah sing ngrungokake Jabur 17,6) ngrungokake pandonga ing kabeh basa lan ngerti keruwetan lan nuansa saben pandonga.

Nalika kita maca Kitab Suci ing basa Inggris, gampang sumelang sawetara subtleties lan nuansa makna sing basa primordial Alkitab ngirimake ing basa Ibrani, Aram, lan Yunani. Contone, tembung Ibrani Mitzwa biasane diterjemahake menyang bid tembung Inggris. Nanging saka perspektif iki, siji cenderung kanggo ndeleng Gusti Allah minangka disiplin ilmu sing ketat, sing ngatur aturan sing mbebayani. Nanging Mitzvah mratélakaké yèn Gusti Allah mberkahi lan ngurmati hak-haké umat-Nya, ora dibebani. Nalika Gusti paring dhawuh marang umat pilihane, dheweke pisanan netepake berkah-berkah sing nyedhiyakake, minangka oposisi kanggo ngipat-ipati. Gusti Allah dhawuh marang umate, "Aku kepengin supaya kowe urip kanthi cara iki, supaya kowe urip lan mberkahi wong." Wong-wong sing dipilih padha dihormati lan duwe hak istimewa supaya bisa gabung karo Gusti Allah lan kepengin ngabdi marang Panjenengane. Sauntara kuwi, dheweke ngajari Gusti supaya bisa urip kanthi sesambungan karo Gusti Allah. Saka perspektif hubungan, kita uga kudu ngrampungake subyek doa.

Yudaisme nerangake Kitab Ibrani Ibrani sing mbutuhake shalat resmi kaping telu saben dina, lan tambahan dina Sabat lan pesta. Ana sembahyang khusus sadurunge mangan banjur, nalika sandhangan anyar dicithak, tangan dicuci lan lilin diisi. Ana uga pandonga khusus nalika ana sing ora biasa katon, pelangi megah utawa acara luar biasa liyane. Yen dalan sing ngliwati raja utawa biaya liyane utawa tragedi gedhe dumadi, kayata: A perang utawa lindhu. Ana sembahyang khusus nalika ana barang sing apik utawa apik. Ndedonga sadurunge turu ing wayah sore lan sawise munggah ing wayah esuk. Senajan pendekatan sholat iki bisa dadi ritual utawa ngganggu, tujuane yaiku kanggo nggampangake komunikasi terus-terusan karo Sapa sing ndelok umume lan mberkahi dheweke. Rasul Paulus njupuk niat nalika dheweke ana ing 1. Penerus Tesalonika 5,17 Christi nantang, "Aja mandheg ndedonga." Kanggo nindakake iki, manggon urip kanthi tumemen ing ngarsané Gusti Allah, dadi ing Kristus lan dadi kanca karo Panjenengané.

Perspektif hubungan iki ora ateges ora milih wektu sholat tetep lan ora nyedhaki dheweke kanthi terstruktur sajrone sholat. Wong kontemporer ujar marang aku, "Aku ndedonga nalika rumangsa inspirasi." Ana wong liya sing ujar, "Aku ndedonga yen pancen masuk akal kanggo nindakake iki." Aku ngira, komentar loro kasebut ora nggatekake kasunyatan manawa pandonga sing terus-terusan minangka ekspresi saka hubungan intim saben dina karo Gusti Allah. Iki ngelingake aku babagan Birkat HaMazon, salah sawijining donga sing paling penting ing agama Yahudi, sing diucapake nalika mangan biasa. Iki nuduhake Pangandharing Toret 5:8,10, sing ujar, "Yen sampeyan akeh mangan, puji sokur marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, amarga tanah sing diparingake marang kowe." Sawise ngrasakake panganan sing enak, apa sing bisa daklakoni yaiku matur nuwun marang Gusti Allah sing menehi. Nambah kesadharan Gusti Allah lan peranane Gusti Allah ing saben dinane minangka salah sawijining tujuan pandonga.

Yen mung ndedonga yen kita wis inspirasi kanggo nglakoni, yen kita wis ngerti babagan ngarsane Gusti Allah, kita ora bakal nambah kesadaran marang Gusti Allah. Andhap asor lan nggumunake Gusti Allah ora mung nuruti kita. Iki minangka sebab liya kanggo nggawe pandonga dadi bagian saka dialog karo Gusti Allah. Elinga, yen pengin nindakake prekara sing apik ing urip iki, kita kudu terus nindakake pandonga, sanajan ora krasa. Iki ditrapake kanggo pandonga uga olahraga utawa penguasaan alat musik lan pungkasane ora bisa dadi penulis sing apik (lan akeh sing ngerti yen nulis ora dadi salah sawijining kegiatan favoritku).

Imam Ortodok nate ngandhani manawa dheweke nggawe salib tradisional sajrone ndedonga. Nalika dheweke tangi, yaiku sing pertama kanggo matur nuwun yaiku urip ing dina liyane ana ing Sang Kristus. Nalika nyalib dhewe, dheweke mungkasi pandonga kanthi tembung: "Ing asmane Rama lan Sang Putra lan Sang Roh Suci." Ana wong sing ngandhani yen praktik kasebut dijalani kanggo perawatan Yesus minangka pengganti praktik Yahudi ngagem tali donga, sing liyane nyatakake sawise kebangkitan Yesus. yen iki minangka praktik umum ing taun 200 AD, nalika Tertullian nulis: "Ing kabeh sing ditindakake, kita nempatake tandha salib ing bathuk. Nalika kita mlebu utawa ninggalake papan; sadurunge kita klamben; sadurunge kita adus; nalika njupuk dhaharan; nalika lampu lampu ing wayah sore; sadurunge turu; nalika lenggah maca; sadurunge saben tugas kita nggambar tandha salib ing bathuk. "

Sanajan aku ora ujar manawa kudu nrima upacara pandonga khusus, kalebu nyalib dhewe, aku njaluk sampeyan ndedonga sacara rutin, terus-terusan, lan ora terus-terusan. Iki menehi akeh cara sing migunani kanggo ngerti sapa Gusti lan sapa sing ana hubungane karo Gusti supaya kita bisa ndonga. Apa sampeyan bisa mbayangno kepiye hubungan karo Gusti Allah yen kita mikir lan nyembah marang Gusti Allah esuk, sedina muput, lan sadurunge turu? Yen kita tumindak kanthi cara iki, mesthi bakal mbantu "mlaku" dina, kanthi mental karo Gusti Yesus.

Aja nganti ndedonga,

Joseph Tkach

Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


PS: Ayo gabung karo aku lan akeh anggota Badan Kristus sing ndedonga kanggo wong sing ditresnani korban liwat tembak nalika rapat doa ing Emanuel Afrika Metodis Episcopal (AME) Church in downtown Charleston, South Carolina, tiwas. Sembilan saka sedulur Kristen kita dipateni. Kedadeyan sing ngisin-isini lan sengit iki nuduhake banget yen kita urip ing jagad sing tiba. Cetha kasebut nuduhake yen kita duwe prentah kanggo ndedonga kanthi tenanan kanggo tekane Kratoning Allah lan kanggo mbalekake Gusti Yesus Kristus. Muga-muga kita kabeh bisa ndedonga kanggo ndedonga kanggo kulawarga sing ngalami mundhut tragis iki. Ayo kita uga ndedonga kanggo pasamuan AME. Aku gumun banget amarga dheweke nanggapi adhedhasar sih-rahmat. Katresnan lan pangapuraning ati sungkawa rasa sedhih. Apa kesaksian sing kuwat kanggo Injil!

Kita uga nyakup kabeh wong ing pandonga kita lan intercessions sing nandhang saka kekerasan manungsa, penyakit utawa kasulitan liyane dina iki.


pdflaku kang pandonga