Apresiasi baptisan kita

176 ngormati baptis kita Kita weruh spontan carane tukang sulap, kebungkus lan dijamin nganggo padlocks, wis diturunake menyang tank banyu gedhe. Banjur ndhuwur ditutup lan asisten tukang sihir ngadeg ing ndhuwur lan ngepalake tangki kanthi kain sing ngangkat dheweke ing sirahé. Sawise sawetara wektu, kain tiba lan kaget kita lan kabungahan saiki dadi penyihir ing tangki lan asisten, diduweni dening rantai, nang jero. Iki "ijol-ijolan" misterius sing aneh lan misterius ana ing ngarep mata kita. Kita ngerti yen iku palsu. Nanging kepiye carane mesthine ora bisa rampung wis ora dicethakaké, supaya mukjizat "sihir" iki bisa diulangake kanggo kaget lan kabungahan saka penonton liyane.

Sawetara wong Kristen nemu baptis kayadene tumindak sihir; sampeyan mudhun ing banyu kanggo wayahe, dosa dicuci lan wong metu saka banyu kaya bayi. Nanging bebener Alkitab babagan baptis luwih akeh. Iku ora tumindak baptis dhewe sing accomplishes kawilujengan; Gusti Yesus nindakaken punika minangka wakil lan pengganti kita. Meh 2000 taun kepungkur, dheweke ngluwari kita liwat urip, pati, kebangkitan lan minggah.

Ora ana ing tumindak baptisan kanggo ngganti moralitas kita lan dosa karo kabeneran Gusti Yesus. Gusti Yesus ora tansah ngilangake dosa-dosa manungsa nalika wong dibaptis. Dheweke nindakake iki sapisan kanggo kabeh, liwat baptis dhewe, urip, pati, patangenane, lan munggah. Bebener kang mulya iki: liwat baptisan kita, kita melu ing Roh baptisan Yesus! Kita dibaptis amarga Yesus, minangka perwakilan lan wakil kita, kabaptis kanggo kita. Baptisan kita minangka bayangan lan referensi kanggo baptis. Kita nyantosakaken kapitadosan kita ing baptisan Yesus, sanes kita piyambak.

Penting kanggo nyadari manawa keslametan kita ora gumantung marang kita. Kaya sing ditulis karo rasul Paulus. Iku bab Gusti Yésus, sapa lan apa sing ditindakake kanggo kita (Lan bakal terus nglakoni): «Sampeyan kudu mbayar kabeh karo Gusti Yesus Kristus. Iki kawicaksanan saka Gusti Allah kanggo kita. Liwat Panjenengané, kita wis nemokake pangenalan ing ngarsané Allah, liwat Panjenengané, kita bisa urip kanthi nuruti karsané Gusti Allah. Dadi, apa sing dingandikakake ing Kitab Suci: Yen ana wong sing gumunggung, dheweke kudu bangga karo apa sing wis digawe dening Gusti. (1 Korinta 1,30: 31 ngarep-arep kabeh).

Saben dakpikirake ing Minggu Suci, aku bakal kepikiran ngrayakake baptisku kanthi riyaya. Nindakake, aku kelingan baptisane pirang-pirang taun kepungkur, yaiku luwih saka baptisku, nganggo jeneng Kristus. Yaiku baptis sing dibaptis karo Yesus, minangka wakil. Minangka wakil manungsa, Yesus minangka Adam pungkasan. Kaya kita, dheweke lair minangka manungsa. Dheweke urip, seda, lan wungu karo awak manungsa sing mulya lan munggah swarga. Nalika kita dibaptis, kita nyambung karo baptisane Gusti Yesus dening Roh Suci. Kanthi tembung liya, yen kita dibaptis, mula kita dibaptisake dadi Yesus. Baptis iki kabeh dadi Trinitas. Nalika Yesus dibaptis karo seduluré Yohanes Pembaptis, Tritunggal diwenehake: "Nalika Yesus metu saka banyu, langit dibukak ing ndhuwur dheweke lan dheweke weruh Rohing Allah medun kaya manuk dara, nuli tumiba ing ngarsane. Sanalika ana swara saka swarga ngandika: (Matius 3,16: 17 Muga-muga Kabeh).

Yesus dibaptis sajrone peran minangka mediator antarane Gusti Allah lan manungsa. Panjenenganipun kabaptis demi kamanungsan, lan baptis kita ateges partisipasi wonten ing katresnan ingkang penuh lan vicarious Putra Putraning Allah. Baptisan punika yayasan ing hubungan hypostatic ing endi Gusti Allah nyedhak manungsa lan manungsa nampi Gusti Allah. Sambungan Hypostatic yaiku istilah teologi sing asalé saka tembung hypostasis Yunani, sing nggambaraké manunggilé kesatuan Kristus lan kamanungsan sing ora bisa dipisahaké. Mangkono Gusti Yesus uga padha karo Gusti Allah lan manungsa. Sang Kristus, kanthi alamiah, nerangake bab Gusti Allah sing cedhak karo kita lan cedhak karo Gusti Allah. TF Torrance nerangake minangka nderek:

Kanggo baptisan Jahshua temenan deweke minangka Kristus, lan kang, minangka wong mursid, ana siji karo kita, lan njupuk duraka kita marang awake sing kaadilan kang kudu kito. Kanggo kita, baptis tegese dadi siji karo Panjenengane, nuduhake ing bebeneran-Nya, lan dadi kasucen ana ing Panjenengane minangka anggota saka umat Messianic Allah, manunggalaken karo badan siji Kristus. Ana baptis lan badan liwat Roh siji. Kristus lan Pasamuwan nyedhiyakake siji baptis kanthi cara sing beda-beda, yaiku Kristus kang aktif lan vicarious minangka Juruwilujeng, Pasamuwan pasif lan receptive minangka gereja sing ditebus.

Nalika tiyang pitados pitados bilih piyambakipun badhe kasembadan kanthi baptisan, piyambakipun mboten mirengaken bilih Yesus punika lan ingkang dipun tindakaken minangka Mesias, Mediator, Reconciler, lan Penebus. Aku seneng jawaban TF Torrance nalika dheweke ditulungi. "Aku iki dislametaké babagan pati lan kebangkitan Yesus babagan 2000 taun kepungkur." Jawaban-jawabanipun njlentrehake sing bener yen kawilujengan ora ana ing pengalaman baptis, nanging ing karya Gusti Allah ana ing Sang Kristus liwat Roh Suci. Nalika kita pirembagan bab kawilujengan kita, kita bakal diangkut bali menyang wayahe sejarah kawilujengan sing ora ana hubungane karo kita, nanging kabeh sing duwe sesambungan karo Gusti Yesus. Iku wayahe nalika Kratoning Swarga dibangun lan rencana asli Gusti Allah kanggo nambah kita wis kawujud ing wektu lan papan.

Sanajan ing wektu baptisku, aku ora ngerti kanthi bener babagan kanyatan papat kalima iki, ora kurang nyata, ora kurang bener. Baptisan lan Perjamuan Gusti ngurmati Yesus nalika piyambakipun nyatunggil kaliyan kita lan kita kaliyan panjenenganipun. Perwakilan saka pangibadah kasebut ora ana sing cocog karo pangerten manungsa, nanging karo apa sing ditemokake ing wektu Allah. Apa kita dibaptis kanthi sprinkling, watering, or immersion, kasunyatan apa sing ditindakaké Yesus marang kita liwat kurban penebusan. Ing Grace Communion International, kita ngetutake conto Yesus lan biasane kabaptis dening pencelupan. Sing ora bisa tansah. Contone, akeh penjara ora ngidini baptis kanthi pencelupan. Uga, akèh wong sing ora lara ora bisa tenggorokan, lan cocok supaya bayi disiram. Ayo kula nyambungake iki nganggo kutipan liyane saka TF Torrance:

Kabeh iki mbantu njlentrehake manawa sajrone mbaptis, tumindak Kristus lan tumindak agama ing asmane pungkasane ora bisa dingerteni babagan apa sing ditindakake Pasamuwan, nanging apa sing ditindakake dening Gusti Allah ing Kristus, apa sing ditindakake saiki lan uga bakal nindakake kanggo kita ing ngarep kanthi roh. Makna kasebut ora ana ing upacara lan implementasine, uga ing sikap sing dibaptis lan taat marang iman. Malah referensi cilik kanggo baptis, yaiku tumindak pasif sing ditampa lan ora nindakake baptis, ngarahake kita nemokake artine ing Sang Kristus sing ora bisa dipisahake karo pakaryan sing wis ditindakake, sing nggawe kita saiki dadi kekuwatan kasunyatane dhewe (Teori Rekonsiliasi, halaman 302).

Ngeling-eling Minggu Suci lan semangat ing perayaan korban semangat Gusti Yesus, aku tansah eling yen dina iki aku dibaptisake kanthi cendhak. Aku ngerti saiki luwih apik lan luwih jero saka tumindak Yesus obedience iman kita kanggo kita marga. Pendhaftaran pangarep-arep yen pangerten sing luwih apik saka baptismu bakal dadi sesambungan nyata kanggo baptisan Yesus lan bakal tansah dadi alasan kanggo ngrayakake.

Appreciating kita baptis ing rasa syukur lan katresnan,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfApresiasi baptisan kita