Njupuk pedhangmu!

... Pedhang roh, yaiku tembung saka Gusti (Efesus 6:17).

Ing wektu rasul Paulus, prajurit Romawi duwe rong pedhang sing beda-beda. Salah siji diarani Rhomphaia. Iku 180 kanggo 240 cm dawa lan digunakake kanggo chop saka perangan awak lan kepala prajurit musuh. Amarga ukuran lan bobot, sampeyan kudu terus pedhang nganggo rong tangan. Iki nggawe mokal supaya prajurit nggunakake tameng ing wektu sing padha, ninggalake dheweke tanpa dijaga nganggo panah lan tumbak.

Pedhang liyane diarani Machaira. Iki pedhang cendhak. Iku cahya lan ngaktifake prajurit kanggo nangani gampang lan cepet. Iku mung njupuk siji tangan, sing ngijini prajurit nganggo perisai. Iku pedhang kapindho kapindho sing kasebut Paulus ing Efesus.

Pedhang Roh, Sabda Jahwéh, iku mung gegaman rohani saka wajahe Gusti Allah, kabeh liyane digunakake kanthi defensif. Sanajan dheweke uga bisa mbela kita nglawan jeblugan saka mungsuh nalika bilah wis ngowahi. Nanging iki mung jinis senjata sing bener terus lan ngalahake musuh kita, sing pungkasanipun Iblis.

Pitakonan iku, kepriyé kita bisa nglakoni pedhang iki ing gesang kita? Kene ana sawetara prinsip penting babagan Sabda Jahweh sing bisa digunakake kanthi aktif:

  • Kanggo ngrungokake khotbah ing Sabda Jahwéh kanthi aktif. - Ayo menyang rapat congregational ajeg kanggo krungu carane Sabda Jahwéh diterangno.
  • Maca Sabda Jahweh - njupuk wektu kanggo maca Kitab Suci mangertos kabeh pesen.
  • Sinau Sabda Jahwιh - luwih jero tinimbang maca Kitab Suci. Miwiti nemokake makna kanggo panampa asli lan mbandhingake manawa sampeyan bisa nerapake Sabda Jahweh dina iki.
  • Tarikna Sabda Jahwιh - mikirake apa sing sampeyan maca, ngunyah, lan nggambarake apa sing wis diwaca. Ing tembung sanès, mugi réncang lan réncang sampeyan nyerat Sabda Jahweh.
  • Padha elinga marang pangandikaning Allah. Semono uga kita tetep ngupayakake pangandikaning Allah ing sajroning atine, luwih becik manawa kita bisa ngalahake dalan sing bener. Nalika ngadhepi kahanan lan nyoba nyedhiyakake daging lan jagad ing saubenge kita, kita kudu nyiapake dhéwé kanggo perjuangan rohani. Sabda Jahweh kudu nggarap sampeyan lan siap ngarahake pikirane kanthi sengaja.
  • Cite tembung Allah - siap lan bisa menehi jawaban kapan lan ing ngendi perlu.

Kabeh aktivitas kasebut gegayutan karo Sabda Jahwéh ora mung kawruh marga kawruh. Iku luwih akeh babagan entuk kawicaksanan, pangerten carane Kitab Suci digunakake ing laku, supaya kita bisa nggunakake senjata iki skillfully lan pas. Kita kudu dipandu dening pedhang Roh, uga dadi akrab karo penanganan senjata iki, lan tansah ngarahake panuntun dhumateng Gusti. Ayo kita njaluk kawicaksanan ing ngendi kita kurang kawicaksanan. Kita ora pengin nglirwakaké pangandikaning Allah, yèn pedhang kita bakal nglawan marang mungsuh kita. Yen kita nggunakake gegaman, pedhang sing Gusti wis maringi kita, bener, kita bisa menang ing perang kasukman.

pandonga

Rama, sampeyan sampun paring piwucal dhateng kula minangka sumber ingkang boten saged ketingal. Mugi gesang kita saged katampi. Mbantu kita tetep ngulangi Sabda. Ngaktifake kita nggunakake tembung sampeyan kanthi efektif lan bijaksana ing pertempuran rohani kita ngadhepi. Ing jeneng Yesus, Amin.

dening Barry Robinson


pdfNjupuk pedhangmu!