Nggawe paling saben kesempatan

Apa sampeyan pengin sampeyan bisa nglampahi wektu? Utawa, malah luwih apik, mbalekake wektu luwih apik nggunakake kaping pindho? Nanging kita kabeh ngerti manawa wektu kasebut ora kaya ngono. Iku mung ora obah ora ketompo carane nggunakake utawa sampah. Kita ora bisa tuku maneh mbuang wektu utawa mbalekake maneh mbuang wektu. Mbokmenawa ngono, rasul Paulus maringi pitunjuk marang wong Kristen: Dadi priksa kanthi ati babagan cara urip sampeyan, ora kaya wong sing wicaksana, nanging minangka wong sing wicaksana, lan tuku wektu [a. :: Nggawe kesempatan paling apik; amarga wektu ala. Mulané aja gampang dingerteni, nanging ngerti apa karepé Gusti (Ef. 5,15: 17).

Paulus kepengin wong Kristen ing Efesus kanggo entuk manfaat saka saben wayahe, nggunakake wektu sing harmoni karo karsane Gusti Allah. Ing kutha gedhe kaya Efesus, ana akeh gangguan. Efesus minangka ibukutha provinsi Asia ing Asia. Dheweke minangka salah sawijining saka pitu keajaiban jaman kuna - Kuil Artemis. Kaya ing metropolis modern kita saiki akeh sing dienggo ing kutha iki. Nanging Paulus ngelingake marang wong-wong Kristen supaya dipanggoni minangka tangan lan tangan Kristus ing kutha iki.

Kita kabeh duwe bakat lan sumber daya, lan kita kabeh duwe jam 24 saben dina. Nanging kita uga dadi abdine Gusti kita lan Gusti Yesus Kristus, lan sing nggawe wektu kita ing donya unik. Wektu kita bisa digunakake kanggo ngluhurake Gusti Allah tinimbang muasake egois kita.

Kita bisa nggunakake jam kerja kanggo nindakake sing paling apik kanggo majikan sing kaya kita makarya kanggo Kristus (Kol. 3,22) ora mung nampa gaji utawa luwih ala, nyolong mau. Kita bisa nggunakake wektu luang kanggo mbangun lan nguatake hubungan lan regenerasi kesehatan lan emosional, tinimbang nggunakake tumindak sing ora laku jina, ilegal, utawa malah mbebayani. Kita bisa nggunakake bengi kanggo entuk katentreman tinimbang mbuwang awake dhewe. Kita bisa nggunakake wektu kanggo sinau kanggo nambah awake dhewe, nulungi wong sing butuh utawa menehi tangan sing nulungi tinimbang mung ing kursi.

Mesthi, kita kudu melu nyembah Pencipta lan Penebus kita. Kita padha ngrungokake, kita padha ngalembana marang Panjenengane, kita padha saos sokur marang Panjenengane, lan ngetokake rasa wedi, rasa kuwatir, kuwatir lan pitenah ing ngarsane. Kita ora perlu ngombe wektu ngeluh, nyenyamah utawa ngomong ngenani wong liya. Nanging, kita bisa ndedonga kanggo wong-wong mau. Kita bisa mbayar piala kanthi becik, ngandelake crises kita marang Gusti Allah lan supaya ulcers weteng. Kita bisa manggon kanthi cara kasebut amarga Kristus manggon ing kita, amarga Gusti Allah lumantar Kristus wis nguripake sih-rahmate marang kita. Ing Kristus, kita bisa nggawe dina-dina sing bermanfaat, sing penting.

Paulus dipenjara nalika nulis surat kasebut marang wong-wong Kristen ing Efesus, lan dheweke ora bisa ngerteni yen saben menit sing dilalekake. Ya, amarga Sang Kristus urip ing Panjenengane, dheweke ora ngidini penjara sing dadi kendala kanggo ngatasi kabeh kesempatan. Nganggo penjara minangka kesempatan, dhèwèké nulis surat marang pasamuwan-pasamuwan lan wong-wong Kristen sing tantangan supaya ngerti sing kudu dilakoni miturut karsané Allah.

Kitha-kitha kita sapunika nedahaken kathahipun imoralitas lan korupsi ingkang dipunalami dening tiyang Kristen nalika masa Paulus. Nanging gereja, piyambakipun ngelingaken kita, minangka papan cahya ing donya peteng. Gréja minangka persekutuan ing ngendi kekuwatan Injil dialami lan digawa bebarengan karo wong liya. Anggota-anggotane yaiku uyah ing bumi, tandha pangarep-arep ing donya sing kepéngin dadi karahayon.

Ana wong nom-noman sing kerja ing organisasi lan pungkasane diangkat dadi wakil presiden lawas sing rada resah. Sawetara dina sadurunge dheweke njabat, wong enom nyedhaki presiden lawas lan takon apa bisa menehi saran.

Loro tembung, ngandika. Pancen bener! Wong enom takon: piye carane sampeyan ketemu iki? Wong tuwa mau ngomong: Njupuk pengalaman. Carane sampeyan njaluk sing? wong enom takon? Wong tuwa mau mangsuli: Pancasan salah.

Muga-muga kabeh kesalahan kita bisa nggawe kita wicaksana amarga percaya ing Gusti. Muga-muga urip kita dadi luwih kaya Kristus. Muga-muga kita bisa ngluhurake Gusti Allah sajrone nindakake kabutane ing jagad iki.

dening Joseph Tkach


pdfNggawe paling saben kesempatan