Apa kebebasan?

070 apa kebebasan Kita bubar ngunjungi putri lan kulawargane. Banjur aku maca ukara kasebut ing artikel: "Merdika dudu kekirangan, nanging kemampuan kanggo nindakake tanpa tresna saka tangga teparo" (Fakta 4/09/49). Kamardikan luwih akeh tinimbang ora ana alangan!

Kita wis krungu sawetara khotbah babagan kebebasan, utawa wis sinau topik iki dhewe. Nanging, khusus bab pernyataan iki kanggo kula, Nanging, kebebasan iki ana gegayutan karo penolakan. Kaya kita mbayangno kebebasan umum, ora ana apa-apa sing kudu ditindakake. Sabanjure, budak digambarake kanthi penolakan. We aran terbatas ing kamardikan kita nalika kita terus-terusan diperintahkan dening alangan.

Iki kedadeyan kaya ing saben dinten:
"Sampeyan kudu tangi saiki, meh jam pitu!"
«Saiki kudu rampung!»
"Gawe salah maneh, ora sinau apa-apa maneh?"
"Sampeyan ora bisa mlayu saiki, sampeyan sengit marang awakmu!"

Kita sumurup pola iki kanthi jelas saka diskusi Yesus karo wong Yahudi. Gusti Yesus banjur ngandika marang wong-wong Yahudi kang padha pracaya marang Panjenengane:

"Yen sampeyan tetep nganggo pitunjukKu, sampeyan bener-bener dadi muridku lan sampeyan bakal ngerti bebener, lan kayektene bakal bebas sampeyan." Banjur padha mangsuli: "Kita iki keturunan Abraham lan durung tau ngladeni sapa wae dadi batur; kepiye sampeyan bisa ngomong: sampeyan bakal bebas? Wangsulane Gusti Yesus: "Satemen-temene pituturKu marang kowe: Sapa wong sing nglakoni dosa, iku dadi batur tumrap dosa. Nanging abdi mau ora tetep ing omah, nanging putra iku tetep ing salawas-lawase. Dadi, yen putra mbebasake sampeyan, mula sampeyan bakal bebas " (Yokanan 8,31: 36).

Nalika Gusti Yesus wiwit ngandika bab kamardikan, para pandherekipun langsung narik kawigaten marang kahanan abdi utawa abdi. A abdi iku kebalikan saka kabebasan, supaya bisa ngomong. Dheweke kudu nyerah, akeh banget. Nanging Yesus ngganggu para pamirenge saka gambar kebebasan. Wong-wong Yahudi ngira yèn dhèwèké wis bebas, lan nalika jaman biyèn, Yésus dadi tanah sing dikuwasani déning wong-wong Rum.

Dadi apa sing dimaksud Gusti Yesus kanthi kebebasan iku beda karo pemikirane. Perbudakan duweni kamiringan sing beda. Sapa sing nglakoni dosa iku dadi abdiné dosa. Sing kepengin manggon ing kebebasan, kudu dibebasake saka beban dosa. Ing mriki, Gusti Yesus mirsani kamardikan. Merdika iku sawijining barang sing teka saka Gusti Yesus, apa sing bisa ditindakake, apa sing dikandhakake, apa sing ditindakake. Ing kesimpulan bakal bilih Yesus piyambak ngemot kebebasan sing pancen gratis. Sampeyan ora bisa menehi kebebasan yen sampeyan ora bebas. Mulane yen kita luwih ngerti Gusti Yesus, kita uga bakal ngerti kabebasan luwih apik. Wacana sing nggegirisi nuduhaké apa tegesé lan tegesé Gusti Yésus.

"Sikap kaya mangkono iku ana ing kowe kabeh, kayadene uga ana ing Sang Kristus Yesus; (gusti utawa sifat alam), dheweke ora weruh kesetaraan karo Gusti Allah minangka rampokan sing kudu dicekel kanthi kekuwatan (ora bisa larang, larang regane); ora ngandika piyambak (saka kamulyan) kanthi nganggep wujud abdi, mlebu kanthi asipat manungsa lan diciptakake kanthi sifat fisik minangka manungsa " (Pilippers 2,5-7).

Fitur penting kanggo sifat Yesus yaiku nolak status ketuhanan dheweke. "Dheweke ngeculake" kamulyan lan kanthi sukarela nolak kekuwatan lan kaurmatan iki. Dheweke wis ngilangi milik sing larang regane iki lan sing tepat kanggo dheweke dadi Penebus, wong sing ngatasi, sing mbebasake, sing nggawe kebebasan, sing bisa nulungi wong liya kanggo kebebasan. Iki hak istimewa minangka karakteristik penting kanggo kebebasan. Aku kudu nangani kasunyatan kasebut kanthi luwih jero. Rong conto saka Paulus mbantu aku.

"Apa sampeyan ora ngerti manawa wong-wong sing mlaku ing balapan balap kabeh padha mlumpat, nanging mung siji sing entuk rega kamenangan? Saiki bisa melu! Nyuda ing kabeh hubungan, sing nampa wingking tetep, nanging kita ora bisa katon " (1 Korinta 9,24: 25).

A pelari wis ngeset tujuan lan dheweke kepengin entuk. Kita uga melu acara iki lan pengabdian perlu. (Terjemahan Pangarep-arep kanggo Kabeh ngomongake wacana penolakan iki) Ora mung babagan renungan cilik, nanging babagan "pantang ing kabeh hubungan". Kaya dene Gusti Yesus nolak kabecikan supaya bisa lolos, mula kita njaluk supaya nolak pirang-pirang prekara supaya kita uga bisa mardika. Kita wis disebut menyang dalan urip anyar sing ndadékaké wingklik sing ora bakal tak urip sing isih abadi; kamulyan sing ora bakal mungkasi utawa ilang. Contone kapindho sing ana gandhengane karo sing pertama. Iki diterangake ing bab sing padha.

"Apa aku dudu wong sing bébas? Apa aku ora dadi rasul? Apa aku ora weruh Gusti Yesus? Apa kowe ora kerja ing Gusti? Apa kita dudu rasul mangan lan ngombe?" (1 Korinta 9, 1, lan 4).

Ing kene Paulus nggambarake awake dhewe minangka wong sing gratis! Dheweke nggambarake awake minangka salah sawijine wong sing wis ndeleng Gusti Yesus, sing tumindak kanggo pihak mbebasake iki lan uga duwe asil sing jelas. Lan ing ayat-ayat ing ngisor iki, dheweke nerangake sing bener, prerogatif, sing kaya kabeh para rasul lan pendeta liyane, yaiku nggawe urip kanthi martakake Injil, yen dheweke entuk penghasilan. (Ayat 14) Paulus nolak hak istimewa kasebut. Liwat pengangkatan kasebut, dheweke nggawe ruang gratis, mula dheweke rumangsa bebas lan bisa ngundang dheweke dadi wong sing bebas. Keputusan kasebut nggawe dheweke luwih mandhiri. Dheweke wis ngetrapake aturan iki karo kabeh kotamadya kajaba sing munisipalitas ing Filipi. Dheweke ngidini komunitas iki kanggo njaga kasehatan fisik. Nanging, ing bagean iki, saiki kita nemokake papan sing misale jek aneh.

"Amarga manawa aku martakake pesen kawilujengan, aku ora duwe sebab kanggo gumunggung, amarga aku dipasrahake; bilai cilaka yen ora martakake pesen kawilujengan!" (Ayat 14).

Paulus, minangka wong sing bebas, ngandhani pamrih, babagan apa sing kudu ditindakake! Kepiye carane bisa? Apa dheweke weruh prinsip kebebasan ora cetha? Aku luwih seneng yen dheweke kepengin nggawa kita nyedhaki kebebasan liwat conto. Ayo maca luwih lengkap ing:

"Amarga yen aku nindakake iki ora saka kekarepanku dhewe, aku wis ora (Kanan kanggo) upah; nanging yen aku nindakake kanthi ora sengaja, iku mung pramugara sing dakwajibake. Dadi apa upahku? Ing kana, minangka pamuji pesen kaslametan, aku menehi gratis kanthi gratis, supaya aku ora nggunakake hak martakake pesen kawilujengan. Amarga sanajan aku mandhiri saka kabeh wong (gratis), aku nggawe abdi dadi kabeh wong kanggo menang mayoritas. Nanging aku nindakake kabeh iki kanggo pesen sing bisa dadi penyembuhan, supaya aku uga bisa melu " (1 Korinta 9,17: 19-23 lan).

Paulus diputusake dening Gusti Allah, lan dheweke ngerti yen dheweke wis diprentahake dening Gusti Allah kanggo nindakake; Dheweke kudu nindakake, dheweke ora bisa nyelehake perkara kasebut. Dheweke weruh dhéwé ing tugas minangka pramugara utawa pangurus tanpa kudu mbayar. Nanging, ing kahanan iki, Paulus nduweni ruang bebas, dheweke weruh sanajan pamrih iki minangka ruang gedhe kanggo kebebasan. Dheweke ora nuntut ganti rugi kanggo karyane. Dheweke malah nggawe dheweke dadi abdi utawa abdi. Panjenenganipun nyesuaikake kahanan; lan wong-wong sing wis diwartakake Injil. Dening mundhut ganti rugi, dheweke wis bisa nggayuh akeh wong liyane. Wong-wong sing krungu pesen sing jelas weruh sing pesen ora pungkasan ing dhewe, pengayaan utawa deceivity. Saka njaba, Paulus bisa uga katon kaya wong sing wis dadi tekanan lan kewajiban. Nanging ing sajroning Paulus ora ana, dheweke dadi bebas, dheweke bebas. Kepiye carane? Ayo kita wangsul kanthi cepet menyang tulisan pisanan sing wis diwaca.

"Wangsulane Gusti Yesus:" Satemen-temene pituturKu marang kowe: Sing sapa nglakoni dosa iku dadi abdine dosa. Nanging batur mau ora tetep ing omah, nanging putra tetep ing salawas-lawase. " (Yokanan 8,34: 35).

Apa sing dimaksud karo "omah" ing kene? Apa tegese omah? Omah sing ngatur keamanan. Ayo dipikirake pitakon saka Gusti Yesus yen ing omah bapake akeh apartemen sing disiapake kanggo putrane Gusti Allah. (Yohanes 14) Paulus ngerti manawa dhèwèké dadi anaké Gusti Allah, mula ora dadi abdi kanggo dosa. Ing posisi iki dheweke aman (Disegel?) Ngalahake ganti rugi kanggo pegaweane, dheweke luwih cedhak karo Gusti Allah lan keamanan sing mung Gusti bisa nyritakake. Paulus nyambut gawé kanggo mardika iki. Nilar hak istimewa iku penting kanggo Paulus amarga menehi kabébasan sing suci, sing dituduhake keamanané Gusti Allah. Paulus ngalami keamanan kasebut sajrone urip kadonyan lan matur nuwun marang Gusti Allah lan uga kanggo serat kanthi tembung-tembung kasebut "Ing Kristus" nudhuhake. Dheweke ngerti banget yen kebebasan Ilahi mung bisa ditindakake liwat pambirat Gusti Yesus.

A penolakan cinta kanggo tetanggaku minangka kunci kanggo kebebasan sing Yesus tegese.

Kasunyatan iki kudu dadi luwih jelas kanggo kita saben dina uga. Gusti Yesus, para rasul lan tiyang Kristen ingkang sepisanan sampun nilaraken kita conto. Padha weruh yen penolakan mau bakal nggambar bunderan sudhut. Akeh wong sing ditresnani dening penolakan cinta kanggo wong liya. Padha ngrungokake pesen, padha nampi kamardikan Ilahi, amarga padha nyawang masa depan, kayadene Paulus:

"... yen dheweke, yaiku titah, bakal dibebasake saka pangawulan trans Kamardikan sing kudu dipesthekake dening putrane Gusti ing negara mulya Kita ngerti manawa kabeh gaweyan isih sedhih ing endi-endi lan nunggu kelahiran anyar kanthi lara. Nanging ora mung dheweke, nanging uga awake dhewe, sing wis duwe semangat minangka hadiah pisanan, uga sedhih banget nalika ngenteni (dadi nyata) keturunan, yaiku panebus nyawa kita " (Roma 8,21-23).

Gusti Allah maringi anak marang kamardikan iki. Iki minangka bagéyan khusus sing ditampa déning anak-anaké Gusti Allah. Penolakan anak-anak Gusti saka amal luwih saka kompensasi kanggo keamanan, sing tenang, atine sing teka saka Gusti Allah. Yen wong ora duwe pangerten keamanan, banjur nggoleki kamardikan, disembarkation sing disguised minangka emansipasi. Dheweke kepengin mutusake kanggo dheweke lan nelpon kebebasan iku. Pinten piala sing wis ana. Penderitaan, kasangsaran lan kekuwatan sing wis teka saka kesalahpahaman kamardikan.

"Kaya bocah sing nembe bayi, kepengin susu sing ora ngerti (kita bisa nyebat kebebasan susu iki) supaya sampeyan bisa kebahagiaan yen sampeyan rumangsa manawa Gusti ora kepenak. Ayo, wong watu sing urip, sing ditolak dening wong, nanging dipilih ing ngarsane Gusti Allah, iku larang regane, lan supaya awake dhewe dibangun kaya watu urip minangka omah spiritual (ing endi keamanan kasebut dimainake) dadi imamat suci kanggo nggawe korban spiritual (iki bakal dadi pengangkatan) sing kepenak karo Gusti Allah liwat Yesus Kristus! " (1 Petrus 2,2: 6).

Yen kita ngupaya kamardikan, kita tuwuh ing sih lan kawruh.

Pungkasan, aku kepengin ngutip rong ukara saka artikel sing aku nemokake inspirasi kanggo khutbah iki: «Merdika dudu anané alangan, nanging kemampuan kanggo nindakake tanpa metu saka katresnan kanggo tangga teparo. Sapa sing nemtokake kabébasan amarga anané paksaan ngalangi supaya wong ora bakal tentrem ing keamanan lan program kuciwa.

dening Hannes Zaugg


pdfKebebasan luwih akeh tinimbang anané kendala