Ibadah sejati

560 ibadah sejati Perselisihan utama antarane wong Yahudi lan wong Samaria nalika jamane Yesus kudu disembah. Wiwit wong Samaria ora duwe kepentingan ing candhi ing Yerusalem, dheweke mikir yen Gunung Garizim minangka papan sing tepat kanggo nyembah marang Gusti Allah lan dudu Yerusalem. Nalika mbangun candhi, sawetara wong Samaria wis nate ngrewangi wong-wong Yahudi mbangun maneh kuil kasebut, lan Serubbabel kanthi cepet nolak dheweke. Wong Samaria nanggapi kanthi sambatan marang raja Persia lan mandheg nyambut gawe (Esra [ruang]] 4). Nalika wong-wong Yahudi mbangun tembok kutha ing Yerusalem, gubernur Samaria ngancam nindakake tindakan militer marang wong-wong Yahudi. Pungkasane, wong Samaria yasa candhi dhewe ing Gunung Garizim, sing ditindakake wong-wong Yahudi ing taun 128 SM. SM numpes. Sanajan dhasar rong agama sampeyan yaiku angger-anggering Toret Nabi Musa, nanging mungsuh kasebut pait.

Gusti Yesus ing Samaria

Umume wong Yahudi nyingkiri Samaria, nanging Gusti Yesus tindak menyang negara iki karo para sakabate. Dheweke wis bosen, banjur lenggah ing sendhang cedhak kutha Sychar lan ngutus murid-muride menyang kutha tuku panganan ing kana (Yokanan 4,3: 8). Ana wong wadon saka Samaria teka lan Gusti Yesus ngandika marang dheweke. Dheweke kaget amarga dheweke lagi ngobrol karo wong wadon Samaria, lan murid-murid kasebut uga ngrabi wong wadon (V. 9 lan 27). Gusti Yesus ngelak nanging ora duwe apa-apa karo banyu kanggo nggambar banyu - nanging dheweke nindakake. Wong wadon mau kena banget manawa wong Yahudi sejatine arep ngombe saka tangki banyu wanita Samaria. Umume wong-wong Yahudi ndeleng kapal kasebut kayata barang najis, miturut rutane. "Gusti Yesus mangsuli, banjur ujar," Yen sampeyan ngerti hadiah saka Gusti Allah lan sapa sing ngandhani kowe: Menehi kula ngombe, sampeyan bakal njaluk dheweke, lan bakal menehi sampeyan banyu sing urip " (Yokanan 4,10).

Gusti Yesus nggunakake punk. Tembung "banyu urip" biasane ngadeg kanggo mindhah, banyu sing mili. Wanita kasebut ngerti banget yen mung banyu ing Sychar yaiku ing sumur lan ora ana banyu sing mili ing cedhak. Wong wadon mau banjur takon, apa sing dikandhani. "Gusti Yesus mangsuli," Sapa sing ngombe banyu iki bakal ngelak maneh; Nanging sing sapa ngombe banyu sing dakkarepake ora bakal ngelak ing salawas-lawase, nanging banyu sing bakal dakparingake marang dheweke bakal dadi sumber banyu ing wong sing urip ing urip langgeng » (Yokanan 4,13: 14).

Apa wong wadon siap nampa bebener spiritual mungsuh iman? Apa dheweke bakal ngombe banyu Yahudi? Dheweke bisa ngerti manawa dheweke ora bakal ngelak banget karo sumber sing kaya ngono lan ora bakal kudu kerja keras maneh. Ora bisa ngerteni bebener sing diomongake, Yesus nuli nemoni masalah dhasar wanita kasebut. Dheweke ngusulake supaya nimbali bojone lan bali bareng karo dheweke. Sanajan wis ngerti yen dheweke ora duwe bojo, dheweke isih takon, bisa uga ana tandha panguwasa spiritual.

Ibadah sejati

Saiki dheweke wis ngerti manawa Gusti Yesus iku nabi, wong Samaria nganakake kontroversi umur antara wong Samaria lan wong-wong Yahudi, sing dadi papan sing tepat kanggo nyembah Gusti Allah. "Para leluhur kita nyembah ing gunung iki, lan sampeyan kandha manawa Yerusalem minangka panggonan kanggo nyembah" (Yokanan 4,20).

"Gusti Yesus ngandika marang dheweke: Percayaa, wong wadon, saiki bakal kelakon, yen sampeyan ora bakal nyembah Rama ing gunung utawa ing Yerusalem. Sampeyan ora ngerti apa sing sampeyan nyembah. nanging kita ngerti apa sing padha nyembah; awit karahayon iku asale saka wong Yahudi. Nanging bakal tekan waktun lan saiki wong-wong sing nyembah sing bener bakal nyembah Sang Rama kanthi roh lan kayektèn; amarga bapak uga kepengin nyembah kaya ngono. Gusti Allah iku roh, lan sing nyembah marang dheweke kudu nyembah marang roh lan kayektèn » (Yokanan 4,21: 24).

Apa dumadakan Yesus ngganti topik kasebut? Ora, ora kudu. Injil Yohanes menehi penunjuk luwih akeh: "Tembung-tembung sing dakkandhakake marang kowe iku roh lan urip" (Yokanan 6,63). «Aku cara lan kayekten lan urip» (Yokanan 14,6). Gusti Yesus ngumumake bebener spiritual sing apik marang wanita Samaria iki.

Nanging wong wadon mau durung yakin apa sing bakal ditindakake, banjur ujar: «Aku ngerti manawa Mesias, sing diarani Kristus, wis tekane. Nalika rawuh, dheweke bakal nyritakake kabeh. Gusti Yesus ngandika marang dheweke: Iki Aku sing ngomong karo sampeyan » (Vv. 25-26).

Pocapan dhiri «Aku iki» (Kristus) - pancen ora biasa. Gusti Yesus cetha banget lan bisa ngomong kanthi terbuka kanggo ngonfirmasi manawa apa sing diomongake dheweke bener. Wong wadon mau nuli tuku jupuk banyu lan mulih menyang omah, arep menehi pirsa marang sapa wae bab Gusti Yesus; Lan dheweke mbujuk wong supaya mriksa dhewe, lan akeh wong sing percaya. "Nanging akeh wong-wong Samaria saka kutha iki sing percaya dheweke amarga tembunge wong wadon sing menehi kesaksian: Dheweke ngandhani kabeh sing daklakoni. Bareng wong-wong Samaria padha teka, dheweke njaluk supaya dheweke tetep nginep; Ana ing kono rong dina suwene. Lan akeh liyane sing ngandel amarga tembunge » (Vv. 39-41).

Sembah dina

Gusti Allah iku roh, lan hubungan karo kita kasukman. Fokus ibadah kita luwih penting marang Gusti Yesus lan hubungane karo dheweke. Dheweke sumber banyu urip sing dibutuhake kanggo urip langgeng. Iki mbutuhake idin kita supaya dheweke kudu njaluk dheweke lan njaluk ngelak. Kanggo menehi cara liyane, ing kiasan Wahyu, kita kudu ngakoni manawa kita miskin, wuta lan wuda, njaluk marang Gusti Yesus babagan kasugihan, mripat lan sandhangan.

Sampeyan ndedonga kanthi roh lan ing bebener nalika sampeyan nggoleki karo Yesus sing dibutuhake. Pengabdian sejati lan nyembah marang Gusti Allah ora ditondoi kanthi muncul ing njaba, nanging kanthi sikap sampeyan marang Yesus Kristus, lan tegese ngrungokake pangandikane Gusti Yesus lan lumantar dheweke menyang Rama spiritual sampeyan.

dening Joseph Tkach