Yesus, cara mung?

060 jesus mung cara

Sawetara wong nolak kapercayan Kristen manawa kaslametan bisa ditindakake liwat Yesus Kristus. Ing masarakat pluralisme kita diajab, malah nuntut, lan konsep kebebasan beragama, sing ngidini kabeh agama, kadang diinterpretasi kanthi cara supaya kabeh agama pungkasane padha.

Kabeh dalan tumuju marang Gusti Allah sing padha. Sawetara wong ujar iki kaya-kaya wis ing dalan lan saiki wis bali saka tujuan lelungan iki. Wong-wong kaya ngono ora sabar karo wong-wong sing duwe pikiran sempit sing percaya mung ana siji cara lan nolak penginjil. Nanging, jarene, iki minangka upaya sing nyerang kanggo ngowahi kapercayan wong liya. Nanging dheweke dhewe pengin ngowahi iman wong-wong sing mung precaya karo siji cara. Kepiye saiki? Apa iman Kristen mulang manawa Yesus minangka siji-sijine cara kanggo nylametake?

Liyane agama

Paling agama iku eksklusif. Yahudi Ortodoks ngaku nduweni dalan bener. Muslim pratelan ngerti wahyu paling apik saka Gusti Allah. Hindus pracaya wong bener lan Buddha percaya uga. Malah pluralist modern percaya yèn pluralisme luwih bener tinimbang gagasan liya.

Dadi kabeh dalan ora ngarah menyang Gusti Allah sing padha. Agama sing beda malah nggambarake dewa sing beda. Umume umat Hindu duwe pirang-pirang dewa lan nggambarake kaslametan minangka kekuwatan sing ilang. Wong Islam, ing tangan liyane, negesake tauhid lan ganjaran swarga. Ora ana Muslim utawa Hindu sing setuju, polahe bisa nggayuh tujuan sing padha. Dheweke luwih seneng gelut tinimbang ngganti pola pikir kasebut. Pluralis barat bakal nganggep dheweke minangka wong sing ora ngerteni lan ora ngerti. Nanging penghinaan utawa nyerang agama-agama iku pancen ora dikarepake para pluralis. Kita pracaya manawa pesen Kristen minangka pesen sing bener lan ing wektu sing padha ngidini wong ora precaya. Kaya sing dingerteni, kapercayan mbutuhake kebebasan supaya wong ora precaya. Nanging sanajan kita siyap kanggo hak manungsa milih apa sing bakal dipercaya, ora ateges kita yakin manawa kabeh agama iku sejatine. Ngidini wong liya supaya precaya marang apa sing dikarepake, ora ateges kita kudu ora precaya maneh amarga Yesus iku siji-sijine cara kanggo slamet.

Pernyataan / klaim Alkitab

Murid pertama Yesus nyatakake yen dheweke ngaku mung siji-sijine cara kanggo Gusti Allah. Ngandika, sampeyan ora bisa mlebu Kratoning Allah, yen ora nuruti dheweke (Matius 7,26: 27) lan kita ora bakal tetandhingan karo dheweke salawas-lawase yen kita nolak (Matéus 10,32: 33). Gusti Yesus uga ujar kaya ing ngisor iki, «Amarga Sang Rama ora ngadili sapa-sapa, nanging kabeh wis ngukum Putra, supaya kabeh padha ngurmati Sang Putra kaya dene ngurmati Rama. Sapa sing ora ngajeni putra, ora bakal ngurmati bapak sing ngutus dheweke ” (Yokanan 5,22: 23). Gusti Yesus ngaku amarga dheweke minangka cara sing bener lan panebus lan wong-wong sing nolak dheweke uga nolak Gusti.

Ing Yohanes 8,12:14,6 ujar "Aku iki pepadhang jagad" lan ing Yokanan 7 ditulis "[] Aku dalan lan bebener lan urip; ora ana wong siji-siji marani Sang Rama kajaba aku. Yen sampeyan wis kenal karo aku, sampeyan uga bakal ngerti bapakku. Lan wiwit saiki kowe padha wanuh marang dheweke, lan kowe wis ndeleng dheweke. " Yesus dhewe ujar manawa wong sing ujar yen ana cara liya kanggo nylametake, iku salah. Pétrus uga cetha banget nalika ngomong karo para panguwasa Yahudi: "Lan kaslametan ora ana ing wong liya, uga ora ana jeneng liya ing sangisore swarga sing diwenehake supaya manungsa bisa slamet" (Para Rasul 4,12).

Paulus negesake maneh nalika ujar manawa wong sing ora wanuh karo Kristus iku mati amarga nerak lan dosa (Efesus 2,1). Dheweke ora duwe pangarep-arep lan senadyan yakin agama, dheweke ora duwe Gusti Allah  (V. 12). Dheweke ujar manawa mung ana siji mediator, mung siji cara menyang Gusti Allah (1 Timotius 2,5). Yesus minangka tebusan sing dibutuhake kabeh wong  (1 Timotius 4,10). Yen ana dalan liya sing bakal tumuju kawilujengan, Gusti Allah mesthi nyiptakake  (Galatia 3,21). Donya dirawuhi Gusti Allah lumantar Sang Kristus (Kolose 1,20: 22). Paulus ditimbali nyebar kabar apik ing antarane para bangsa liya. Agama kasebut, jarene, ora ana regane  (Para Rasul 14,15). Wis ditulis ing Surat kanggo wong Ibrani manawa ora ana cara sing luwih apik tinimbang Kristus. Beda karo cara liyane, efektif (Ibrani 10,11). Iki dudu kauntungan sing relatif, nanging bedane sing nggawe kabeh utawa ora ana. Pengajaran Kristen babagan kawilujengan eksklusif didhasarake apa sing dingandikakake dening Gusti Yesus lan apa sing mulang karo Kitab Suci, lan ana hubungane karo sapa Gusti Yesus lan kabutuhan sih-rahmat.

Kita butuh sih rahmat

Kitab Suci ujar manawa Yesus minangka Putraning Allah kanthi cara khusus. Dheweke minangka Gusti Allah sing wujud manungsa. Dheweke masrahake nyawane kanggo keslametan kita. Gusti Yesus ndedonga kanggo cara liya, nanging ora ana (Mat. 26,39). Kita mung entuk kaslametan amarga Gusti Allah wis mlebu ing jagad manungsa kanggo nanggung akibat saka dosa lan mbebasake kita saka dosa kasebut. Iki minangka hadiah kanggo kita. Umume agama mulang sawetara jinis karya utawa tumindak minangka dalan kanggo slamet - ngucapake shalat sing bener, nindakake perkara sing bener, lan ngarep-arep yen bakal cukup. Dheweke mulang manawa wong bisa cukup trampil yen nyoba kanthi tenanan. Nanging, iman Kristen mulang manawa kita kabeh butuh sih-rahmat amarga ora kudu nyoba apa-apa, kita ora bakal bisa cukup.
Ora bisa ditindakake amarga rong ide kasebut bisa uga bener. Doktrin sih-rahmat mulang, apa kita seneng utawa ora, ora ana dalan liya kanggo nylametake.

Rahayu saka mangsa

Kepiye wong-wong sing wis tilar donya sadurunge malah krungu bab Gusti Yesus? Kepiye para wong sing lair sadurunge Yesus urip? Apa sampeyan uga duwe pangarep-arep? Ya padha. Pancen amarga iman Kristen minangka iman sih-rahmat. Wong-wong bakal slamet kanthi sih-rahmaté Gusti Allah lan dudu nganggo nyebut jeneng Yesus utawa nganggo Wina khusus. Yesus seda amarga dosa ing jagad iki, manawa sampeyan ngerti utawa ora (2 Korinta 5,14:1; 2,2 Yohanes). Pati dheweke dadi korban pambayaran kanggo kabeh wong, biyen, saiki, lan mbesuk, apa Palestina utawa Peru. Kita bisa yakin manawa Gusti Allah setya marang pangandikane, amarga ing ngisor iki tinulis: "Dheweke sabar karo sampeyan lan ora pengin ana wong sing kelangan, nanging supaya kabeh wong nemu pertobatan" (2 Petrus 3,9). Sanajan cara lan wektune asring ora bisa ditemokake, kita percaya amarga dheweke tresna marang wong sing digawe. Yésus kandha, ”Amarga Gusti Allah tresna banget marang jagad, nalika masrahake Putra ontang-anting, supaya kabeh wong sing precaya marang dheweke ora bakal sirna, nanging duwe urip langgeng. Amarga Gusti Allah ora ngutus Putrané menyang jagad, amarga Panjenengane wis ngadili jagad, nanging amarga jagad iki bakal slamet liwat dheweke. " (Yokanan 3,16: 17).

Kita yakin manawa Kristus sing wis wungu menangake pati. Mula, malah pati iku dudu wates antarane Gusti Allah lan manungsa. Gusti Allah bisa nguatake wong supaya masrahake keslametan marang dheweke. Kita ora ngerti kepiye lan kapan, nanging kita bisa ngandel karo pangandikane. Mula, kita bisa precaya, kayadene kanthi cara utawa cara, dheweke nuntun kanthi tresna lan mantep marang saben wong sing nate urip utawa bakal urip precaya marang dheweke kanggo kaslametan, sadurunge sadurunge mati, sajrone utawa sawise seda. Yen ana wong sing padha percaya marang Kristus ing dina pengadilan pungkasan, utawa paling ora ngerti apa sing wis ditindakake kanggo dheweke, mula dheweke mesthi ora bakal nolak.

Nanging preduli nalika wong bakal disimpen lan kepiye anggone ngerti kaslametane, isih mung Kristus sing bisa disimpen. Tumindak lan tumindak sing dienggo kanthi apik ora bakal bisa nylametake sapa wae, sanajan wong-wong percaya sejatine, amarga yen wis cukup, dheweke bakal slamet. Prinsip sih-rahmat lan pangorbanane Yesus tegese ora ana tumindak becik utawa tumindak religius sing bisa nylametake sapa wae. Yen ana cara kaya ngono, Gusti Allah bakal nggawe kita bisa uga bisa (Galatia 3,21). Yen wong wis nyoba kanthi temen-temen entuk kaslametan liwat kerja, semedi, flagellation, pengorbanan diri, utawa cara liya, mula bakal ngerti manawa tumindak lan tumindak kasebut ora ana gunane kanggo Gusti Allah. Kaslametan mung liwat rahmat lan sih-rahmat. Iman Kristen mulang manawa sih-rahmat iku ora pantes, nanging kasedhiya kanggo kabeh wong.

Ora preduli dalan agama endi wae sing ditindakake, Kristus bisa nuntun dheweke adoh saka dalan sing salah. Dheweke minangka siji-sijine Putraning Allah sing nggawe korban pangurbanan sing dibutuhake kabeh wong. Dheweke minangka utusan lan dalan sing unik sing nekseni rahmat lan karahayon saka Gusti Allah. Gusti Yesus dhewe nekseni manawa. Gusti Yesus eksklusif lan kalebu ing wektu sing padha. Dheweke minangka dalan sempit lan Penebus kabeh jagad. Iki minangka cara kanggo nylametake lan bisa diakses kabeh wong. Rahmat Gusti Allah, sing ditulis kanthi sampurna ing Yesus Kristus, pancen dibutuhake saben wong lan kabar apik kaya sing kasedhiya kanggo kabeh wong. Iku ora mung pesen apik, nanging warta gedhe sing worth nyebar. D Iku pancene betah.

dening Joseph Tkach


pdfYesus, cara mung?