Kasangsaran kanggo kita

032 digodha kanggo marga kita

Kitab Suci nyariosaken bilih Yesus Imam Agung kita "nyoba ing kabeh kaya kita, nanging tanpa dosa" (Ibrani 4,15). Bebener sing migunani iki dibayangke ing piwulang sejarah, Kristen, miturut Yesus, minangka wakil, njupuk peran proksi kanthi inkarnasi.

Tembung nominal Latin tegese "ngadeg kanggo wong minangka wakil utawa gubernur". Kanthi inkarnasi, Putraning Allah sing langgeng dadi manungsa nalika njaga ketuhanan. Ing konteks iki, Calvin ngandhani "ijol-ijolan ajaib". TF Torrance nggunakake perwakilan istilah: «Kanthi inkarnasi, Putraning Allah ngasorake awake dhewe, njagani lan ngadeg ing awake dhewe karo Gusti Allah Sang Rama, njupuk kabeh rasa isin lan kriminal marang awake dhewe - lan ora kaya katelu Wong, tinimbang wong sing Duwe Gusti Allah » (Pangruwat, halaman 151). Ing salah sawijining bukune, kanca Chris Kettler nuduhake "interaksi sing kuat antarane Kristus lan umat manungsa ing tingkat orane, tingkat ontologis", sing dakkandhakake ing ngisor iki.

Kanthi kamanungsan, umure Yesus dadi manungsa kabeh. Dheweke yaiku Adam nomer loro, sing luwih unggul tinimbang sing nomer siji. Minangka makili, Yesus kabaptis ing papan kita - tanpa dosa ing papan kamanungsan dosa. Baptisan kita dadi partisipasi ing. Nuduhake kita, Yesus disalib lan mati kanggo kita urip (Roma 6,4). Banjur wungu saka kuburan, sing uga urip karo awake dhewe (Efesus 2,4: 5). Iki diikuti karo Munggawa, sing diparingi kita papan ing sisih pinggiran kerajaan ing kono (Efesus 2,6; Kitab Zurich). Kabeh sing ditindakake Gusti Yesus, sing ditindakake kanggo awake dhewe, dudu kita. Lan kalebu goda kanggo kita.

Aku nemokake iku nyenengake kanggo ngerti yen Gusti kita ngadhepi godaan padha minangka aku - lan resisted mau kanggo kula, wakil saka kula. Kanggo ngadhepi godaan kita lan nolak wong-wong mau minangka salah sawijining alasan kanggo Yesus tindak menyang ara-ara sawise dibaptis. Sanadyan mungsuh njeblug dheweke ana ing kono, dheweke tetep sabar. Dheweke dadi wakil saka saya, ning panggonanku. Pangerten iki ndadekake jumlahe donya!
Aku bubar nulis babagan krisis sing dialami wong akeh babagan identitase. Aku mlebu telung cara sing ora disenengi karo wong: kudu nolak. Ing peran proksi manungsa, dheweke ketemu lan nolak dheweke ing papan kita. "Kanggo kita lan supaya kita, Yesus mimpin urip proxy kanthi percaya banget marang Gusti Allah lan sih-rahmat lan kabecikan dheweke" (Inkarnasi, p. 125). Yaiku kanggo kita kanthi yakin manawa dheweke iku Putrane Gusti Allah lan Manungsa.

Supaya bisa nolak godaan ing gesang kita, penting kanggo ngerti sing kita pancene. Minangka wong-wong dosa sing disimpen kanthi rahmat, kita duwe identitas anyar: kita yaiku sadulur kita Gusti Yesus, anak-anak sing dikasihi Gusti Allah. Iku ora identitas sing kita pantes, lan mesthi ora siji sing bisa menehi wong liya. Ora, iki diwenehake dening Gusti Allah liwat kamulyan saka Putra kang vicarious. Iku mung mbutuhake pitados marang dheweke minangka sapa sejatine kanggo awake dhewe supaya bisa nampa saka dheweke kanthi gedhe rasa syukur identitas anyar iki.

Kita nemu kekuatan saka kasadaran yen Gusti Yesus mirsa carane ngatasi pengkhianat saka panggoda-mubalate kang cilik lan kuat karya Iblis babagan sifat lan sumber identitas kita sing sejati. Dadi urip dening Kristus, kanthi identitas iki, kita sumurup yen apa kang nggodha kita lan ndadekake kita dadi dosa dadi luwih asor. Kanthi ngemut identitas sing bener lan nggawa menyang urip kita, kita bisa kuwat, ngerti yen wujud hubungan kita karo Gusti Allah Tritunggal, sing setya lan kebak tresna marang kita, anak-anake.

Nanging yen kita ora yakin babagan identitas sejati, panggodha mesthi bakal mundur. Pramila kita bisa uga mangu-mangu karo kekristenan utawa katresnan tanpa syarat Allah kanggo awake dhewe. Mbok menawa kita rumangsa yen nggodha mung cocog karo Gusti Allah mundur saka kita. Ngerti identitas sejati minangka anak-anak sing ditresnani dening Gusti Allah yaiku hadiah sing loman. Thanks kanggo kawruh kasebut, kita bisa nimbang awake dhewe kanthi aman, amarga Yesus, kanthi wakil Inkarnasi kanggo kita - supaya kita - nolak kabeh tantangan. Kanthi kawruh iki, dumadakan kita bisa milih maneh nalika dosa (sing ora bisa ditrapake) kanggo nggawe koreksi sing perlu lan dipercaya supaya Gusti Allah bakal maju. Ya, yen kita ngakoni dosa lan mbutuhake pangapura Allah, iku tandha kepiye carane Gusti Allah terus ngadeg tanpa kita lan setya. Yen iki ora kaya ngono lan yen dheweke wis nate ngeculake, kita ora bakal bali marang dheweke kanthi sukarela kanggo nampa sih-rahmat sing diwenehake kanthi becik lan kanthi mangkono ngalami pembaruan maneh kanggo nampa kita. Ayo kita deleng marang Gusti Yesus, sing ing kabeh aspek, kaya kita, wis ngadhepi tantangan, nanging ora bakal dadi dosa. Ayo padha percaya marang sih-rahmat, katresnan lan kekuatane. Lan supaya kita memuji Gusti Allah amarga Yesus Kristus, kanthi Inparnasi sing wakil, menang kanggo kita.

Digawa dening sih-rahmat lan kayekten,

Joseph Tkach
Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfKasangsaran kanggo kita