A pelajaran saka dhaharan

438 pawulangan ing umbah-umbah Ngumbah sandhangan iku salah sawijining prakara sing sampeyan kudu nglakoni, kajaba sampeyan bisa njaluk wong liya kanggo nindakake kanggo sampeyan! Sandhangan kudu diurutake - werna peteng sing dipisahake saka putih lan luwih gedhe. Sawetara sandhangan kudu dicuci karo program sing lembut lan deterjen khusus. Sampeyan bisa sinau iki cara sing keras aku ngalami ing sekolah. Aku sijine olahraga abang anyar karo T-shirt putih ing mesin ngumbah lan kabeh metu pink. Sakwise, kabeh wong ngerti apa sing kedadeyan yen sampeyan lali iki lan sijine item sensitif ing pengatus!

Kita njupuk care khusus saka sandhangan kita. Nanging kadhangkala kita lali yen wong kudu padha saling wicaksana. Kita ora duwe kesulitan banget karo sing jelas, kayata penyakit, cacat utawa kahanan sing angel. Nanging kita ora bisa ndeleng manawa kita manungsa lan guess apa lan carane mikir. Sing bisa nyebabake masalah.

Pancen gampang katon wong liya lan nggawe pengadilan. Critane Samuel, sing mesthine bisa njebadi raja saka pirang-pirang putra Isai, iku klasik. Sapa sing rumangsa manawa Gusti Allah ngelingake David minangka raja anyar? Malah Samuel kudu sinau babagan pelajaran iki: "Nanging Gusti banjur ujar marang Samuel:" Aja prihatin amarga dheweke pancen dhuwur lan apik. Dheweke dudu sing dipilih. Aku ngadili kanthi beda tinimbang wong. A wong ndeleng apa sing nyekel mripat; nanging aku katon menyang ati » (1 Sam. 16,7 Injil Injil Injil).

Kita kudu ati-ati supaya ora menehi paukuman babagan wong sing lagi ditemoni. Ora ana sing kita kenal suwe. Kita ora bisa mbayangno apa sing dialami wong-wong iki lan carane pengalaman sing dipengaruhi lan diwangun.

Ing Kolose 3,12: 14 Kita padha ngelingake kepiye cara ngrawat saben liyane: «Para sadulur, sampeyan dipilih dening Gusti Allah, sampeyan dadi umat suci, kowe dikasihi dening Gusti Allah. Pramila sampeyan saiki nganggo busana jero, kanthi sesrawungan, andhap asor, nimbang lan sabar. Dadi salah siji karo wong liya lan ngapura, yen ana sing ngarani wong liya. Kaya-kaya Gusti wis ngapura, sampeyan uga kudu ngapura. Nanging ndhuwur kabeh, busana awakmu kanthi katresnan; iku jaminan sing nyawiji sampeyan dadi kesatuan sing sampurna ».

Ing Efesus 4,31-32 Kita waca (NGÜ): «Marah, nesu, nesu, ambek-ambekan duka lan pidato fitnah sing ora ilang apa-apa marang kowe, kaya ora ana bentuk kejem liyane. Nanging, siji-sijiné kanthi cara sing ramah, padha welasan lan ngapura kaya sing wis diapura déning Gusti Allah liwat Kristus ».

Kepiye cara ngrawat wong liya penting amarga akeh sebab. Minangka pracaya kita minangka bagean saka badan Kristus. Ora ana wong sing sengit karo awake dhewe, nanging prihatin karo awake dhewe (Efesus 5,29). Kita digawe ing gambar Allah. Nalika kita nyiksa utawa nistha wong liya, kita ora ngurmati Gusti. Aturan emas dudu klise. Kita kudu nambani wong liya kanthi cara sing dikarepake. Kita elinga kabeh padha nglawan perang pribadi. Sawetara bisa dingerteni karo tanggane, sing liyane didhelikake jero. Dheweke mung dikenal kanggo kita lan Gusti Allah.

Wektu liyane sampeyan kudu ngurutake bathi, njupuk wektu kanggo mikir babagan wong ing urip lan pertimbangan khusus sing saben wong perlu. Gusti Allah wis nindakaké iki kanggo kita wiwit lan ngobati kita minangka individu sing perlu perawatan khusus.

dening Tammy Tkach


pdfA pelajaran saka dhaharan