Kratoning Allah saiki lan mangsa

"Apa bis, amarga Kratoning Swarga wis cedhak!" Yohanes Pembaptis lan Yésus nyatakake jarak Kratoning Allah (Matius 3,2; 4,17; Tandhani 1,15). Pamrentahan sing suwe ditunggu-tunggu Allah wis cedhak. Pesan iki diarani Injil, kabar apik. Ewonan padha kepengin ngrungokake lan nanggepi pesen saka John lan Yesus iki.

Nanging, pikirake sawetara reaksi kasebut, yen sampeyan wis martakake: "Kratoning Allah isih suwene 2000 taun." Pesan kasebut bakal kuciwa lan tanggapan umum uga bakal nguciwani. Gusti Yesus bisa uga ora populer, para pimpinan agama bisa uga ora cemburu, lan Yésus uga ora disalib. "Kratoning Allah iku adoh banget" mesthi ora ana pawarta anyar utawa apik.

Yohanes lan Yesus martakaké Kratoning Allah sing bakal teka kanthi cepet, bab sing cocog kanggo para pamireng. Pesen kasebut ngandhani babagan apa sing kudu dilakoni wong saiki; Iku wis langsung relevansi lan urgency. Dadi kapentingan - lan cemburu. Kanthi nyatakake yen owah-owahan ing ajaran pemerintah lan agama perlu, Kedutaan Besar nantang status quo.

Pengarepan Yahudi ing abad pisanan

Akeh wong Yahudi sing urip ing abad kaping pisanan sing ngerti istilah "Kratoning Allah". Dheweke kepengin banget supaya Gusti Allah ngutus dheweke dadi pimpinan sing bakal mbuwang pamaréntahan Romawi lan nggawe Yudea dadi negara sing gumantung maneh - bangsa kaadilan, kamulyan, lan berkah, negara sing bakal ditarik kabeh wong.

Ing iklim iki - pengarepan sing semangat nanging ora samesthine saka campur tangan sing ditemtokake dening Gusti Allah - Yesus lan Yohanes martakake jarak Kratoning Allah. "Kratoning Allah wis cedhak," ujare Gusti Yesus marang para sakabate sawise dheweke wis lara (Matéus 10,7; Lukas 19,9.11).

Nanging karajan sing dikarepake ora rampung. Bangsa Yahudi ora dibalekake. Luwih luwih, candhi wis diremuk lan wong-wong Yahudi padha buyar. Pangarep-arep Yahudi isih durung mangerteni. Apa Gusti Yesus salah ing pernyataan kasebut, utawa dheweke ora nemokake karajan nasional?

Karajan Yesus ora dadi pengarepan sing populer - amarga kita bisa ngira-ngira amarga akeh wong-wong Yahudi seneng ndeleng dheweke wis mati. Pamrentahane ora ana ing jagad iki (Yokanan 18,36). Nalika dheweke ujar babagan "Kratoning Allah", dheweke nggunakake ungkapan manawa wong ngerti kanthi apik, nanging dheweke menehi makna anyar. Dhèwèké ngandhani marang Nikodémus manawa Kratoné Gusti ora katon adoh karo umume wong (Yokanan 3,3) - supaya ngerti utawa ngrasakake, ana wong sing kudu gawe anyar dening Roh Suci Gusti Allah (V. 6). Kratoning Allah iku karajan spiritual, dudu organisasi fisik.

Negara saiki kekaisaran

Ing ramalan ing Gunung Zaitun, Yesus ngumumake manawa Kratoning Allah bakal teka sawise pratandha-pratandha tartamtu lan kedadeyan kenabian. Nanging sawetara piwulang lan pasemon Yesus nerangake yen Kratoning Allah ora bakal teka kanthi dramatis. Wiji thukul meneng wae (Tandhani 4,26-29); kekaisaran wiwit cilik sawi wiji sawi (V. 30-32) lan didhelikake kaya sourdough (Mat. 13,33). Perumpamaan kasebut nuduhake manawa Kratoning Allah iku kasunyatan sadurunge teka kanthi cara sing kuat lan dramatis. Kejabi kasunyatane yaiku kasunyatane, mula wis nyata.

Ayo goleki sawetara ayat sing nuduhake manawa Kratoning Allah wis digunakake. Ing Markus 1,15, Yesus ngumumake: "Saiki wis tekan ... Kratoning Allah wis teka." Loro-lorone kriyo kasebut ana ing jaman kepungkur, sing nuduhake manawa ana kedadeyan lan konsekuensi isih diterusake. Wayahe teka ora mung kanggo wara-wara kasebut, nanging uga kanggo Kratoning Allah dhewe.

Sawise nundhungi dhemit, Gusti Yesus ngandika: "Nanging yen aku nundhungi dhemit liwat Roh Allah, mula Kratoning Allah wis teka menyang sampeyan" (Matéus 12,2; Lukas 11,20). Dunyo ana ing kene, ujar, lan buktine ana ing mbuwang dhemit-dhemit. Bukti iki isih ana ing Gréja saiki amarga Gréja nindakake tumindak sing luwih gedhe tinimbang sing ditindakake dening Gusti Yesus (Yokanan 14,12). Kita uga bisa ujar: "Yen kita nundhungi dhemit liwat Roh Allah, mula Kratoning Allah bakal makarya ing kene lan saiki." Liwat Roh Allah, Kratoning Allah terus nuduhake kekuwatane sing penting kanggo ngwasani Kraton Iblis.

Ratun Setane isih duwe pengaruh, nanging dheweke wis dikalahake lan dihukum (Yokanan 16,11). Dheweke sebagian diwatesi (Tandhani 3,27). Gusti Yesus ngalahake jagad Iblis (Yokanan 16,33) lan kanthi pitulung saka Gusti Allah, kita uga bisa ngatasi (1 Yokanan 5,4). Nanging ora kabeh wong ngalahake. Ing jaman iki, Kratoning Allah ngemot baik lan ala (Mat. 13,24-30. 36-43. 47-50; 24,45-51; 25,1-12. 14-30). Sétan isih pengaruh. Kita isih ngenteni masa depan Kratoning Allah sing mulya.

Kratoning Allah aktif ing ajaran

"Kraton Swarga isih nandhang panganiaya lan ngrebut kekerasan kasebut" (Mat. 11,12). Tembung kriya kasebut ana ing saiki - Kratoning Allah ana ing wektu Yesus. Pethikan sing padha, Lukas 16,16, uga nggunakake tembung kerja ing jaman saiki: "... lan kabeh wong dipeksa". Kita ora kudu ngerteni sapa sing nglanggar iki utawa kenapa dheweke nggunakake kekerasan
- penting ing kene yaiku ayat-ayat kasebut ngomongake Kratoning Allah minangka realita saiki.

Lukas 16,16 ngganteni bagean pisanan saka ayat kanthi "Apa Injil Disedhiyakake dening Kratoning Allah". Variasi iki nuduhake manawa kemajuan kerajaan ing jaman saiki prakteke padha karo proklamasi. Kratoning Allah iku wis ana - lan terus maju kanthi proklamasi.

Ing Markus 10,15, Yesus nerangake manawa Kratoning Allah iku apa wae sing kudu ditampa, mesthi ana ing urip iki. Kepriyé enggoné Kratoning Allah rawuh? Rinciane durung cetha, nanging ayat-ayat kasebut katon kaya saiki.

Kratoning Allah ana ing tengah-tengah kita

Ana wong Farisi sing takon marang Yésus, apa Kratoné Gusti bakal teka (Lukas 17,20). Wangsulane Gusti Yesus: Nanging Gusti Yesus uga ujar: «Kratoning Allah ana ing sampeyan. Ü. ing tengah sampeyan] » (Lukas 17,21). Yesus dadi raja, lan amarga dheweke mulang lan nindakake mukjijat ing antarane, Kraton kasebut ana ing antarane para Farisi. Yesus uga ana ing dina iki, lan kaya Kratoning Allah wis ana ing pakaryan Yesus, mula saiki ana ing layanan kanggo pasamuane. Sang Prabu ana ing antarane kita; kekuwatan spiritualipun ana ing njero kita, sanajan Kratoning Allah durung bisa digunakake kanthi kekuwatane.

Kita wis dipindhah menyang Kratoning Allah (Kolose 1,13). Kita wis nampa kraton lan wangsulan sing bener kanggo yaiku ngibadah lan nggumun (Ibrani 12,28). Kristus «nggawe kita [tegang kepungkur] karajan para imam» (Wahyu 1,6). Kita dadi umat suci - saiki lan saiki - nanging apa sing bakal ditindakake, durung ana. Gusti Allah wis mbebasake kita saka panguwasa dosa lan dilestarekake ing Kratone. Kratoning Allah wis ana ing kene, ujare Gusti Yesus. Para pamirengipun mboten kedah ngenteni Mesias sing nelukake - Gusti Allah wis mrentah lan saiki kita kudu manggon ing dalane. Kita durung duwe wilayah, nanging kita dadi pemrentah saka Gusti Allah.

Kratoning Allah isih ing mangsa ngarep

Ngerti manawa Kratoning Allah sing wis ana mbantu kita menehi perhatian luwih akeh kanggo ngladeni wong liya ing sekitar kita. Nanging kita ora lali manawa wis rampung Kratoning Allah isih ana. Yen pangarep-arep kita mung ana ing jaman saiki, kita ora duwe pangarep-arep (1 Korinta 15,19). Kita ora duwe ilusi ngetrapake Kratoning Allah kanthi upaya manungsa. Nalika ngadhepi kekurangan lan nyiksa, nalika ndeleng manawa umume wong nolak Injil, kita entuk kekuatan saka kawruh manawa kasampurnan kekaisaran ana ing jaman ngarep.

Ora kira-kira carane kita nyoba manggon ing cara sing nuduhake Gusti Allah lan Kraton-Nya, kita ora bisa nguripake donya kasebut menyang Kratoning Allah. Iki kudu teka liwat intervensi dramatis. Acara apokaliptik perlu kanggo ngiringi umur anyar.

Akeh ayat sing ngandhani manawa Kratoning Allah bakal dadi kasunyatan sing mbesuk ing mangsa ngarep. Kita ngerti manawa Kristus minangka Raja lan kita kepengin banget nalika bakal nggunakake kekuwatane kanthi cara sing dramatis kanggo mungkasi kasengsarane manungsa. Buku Daniel ngramalake kerajaan Allah sing bakal mrentah kabeh jagad (Daniel 2,44; 7,13-14. 22). Kitab Wahyu Prajanjian Anyar nggambarake tekane (Wahyu 11,15:19,11; 16).

Kita ndedonga supaya Kraton teka (Lukas 11,2). Wong miskin ing roh lan dikaniaya nunggu "hadiah ing swarga" mbesuk (Mat. 5,3.10.12). Wong-wong bakal teka ing Kratoning Allah ing dina "dina" sing bakal diadili (Matius 7,21: 23-13,22; Luk 30). Gusti Yesus nuduhake pasemon amarga ana sing percaya manawa Kratoning Allah bakal kuwasa kanthi cepet (Lukas 19,11). Ing wangsit Gunung Olives, Yesus nerangake kedadeyan-acara dramatis sing bakal kelakon sadurunge bali maneh kanthi kekuwatan lan kamulyan. Ora let suwi suwi, Gusti Yésus ndemok kraton sing bakal teka (Mat. 26,29).

Paulus ujar pirang-pirang kaping "ndhaptar Kraton" minangka pengalaman ing mangsa ngarep (1 Korinta 6,9-10; 15,50; Galatia 5,21; Efesus 5,5) lan, ing sisih liya, nuduhake kanthi basa dheweke nyatakake Kratoning Allah minangka soko sing bakal diwujudake ing pungkasane umur. (2 Tesalonika 2,12:2; 1,5 Tesalonika 4,11: 2; Kolose 4,1.18; Timotius,). Nalika Paulus fokus ing kawicaksanan jaman saiki, dheweke uga bisa ngenalake istilah "kaadilan" karo "Kratoning Allah." (Roma 14,17) utawa digunakake kanggo digunakake (Roma 1,17). Deleng Matius 6,33 kanggo hubungan sing cedhak ing Kratoning Allah lan kabeneran Gusti. Utawa Paulus cenderung (Utawa) nyambungake Kraton karo Kristus tinimbang Gusti Allah Sang Rama (Kolose 1,13). (J. Ramsey Michaels, "Kratoning Allah lan Yesus Sejarah", Bab 8, Kratoning Allah ing Tafsiran Abad kaping 20, diowahi dening Wendell Willis [Hendrickson, 1987], kaca 112).

Akeh tulisan "Kratoning Allah" sing bisa ngrujuk ing Kratoning Allah saiki uga mbesuk bakal ana. Penebus hukum bakal diarani paling cilik ing Kraton Swarga (Matéus 5,19: 20). Kita ninggalake kulawargane kanggo Kratoning Allah (Lukas 18,29). Kita mlebu Kratoning Allah liwat kasusahan (Para Rasul 14,22). Sing paling penting ing artikel iki yaiku sawetara ayat sing jelas ing jaman saiki, lan ana sing jelas ditulis kanthi tegang.

Sawise wungune Gusti Yesus, para sakabate takon marang "Gusti, apa maneh bakal netepake Kraton kanggo Israel ing wektu iki?" (Para Rasul 1,6). Kepiye carane Yesus njawab pitakon kasebut? Sing dimaksud para murid yaiku "kekaisaran" dudu apa sing diwulangake dening Gusti Yesus. Murid-murid isih mikir babagan syarat-syarat kerajaan nasional, tinimbang wong-wong sing tuwuh kanthi alon-alon digawe kabeh suku bangsa. Iki mbutuhake sawetara taun kanggo ngerteni manawa para pagan ana ing kerajaan anyar. Kratoné Kristus isih ora ana ing jagad iki, nanging kudu aktif ing jaman iki. Dadi Gusti Yesus ora ujar ya ora ya - dheweke mung ngandhani yen ana gaweyan lan kekuatan kanggo nindakake pakaryan kasebut (Vv. 7-8).

Kratoning Allah ing jaman kepungkur

Matius 25,34 ngandhani manawa Kratoning Allah wis disiapake wiwit ngadeg ing jagad iki. Wujud sakawit, ora ana maneka warna. Gusti Allah dadi raja kanggo Adam lan Hawa; Panjenengane maringi panguwasa lan panguwasa kanggo mrentah; dheweke dadi wakil bupati ing Taman Eden. Sanajan tembung "kerajaan" ora digunakake, Adam lan Hawa ana ing Kratoning Allah - miturut pamrentahan lan properti kasebut.

Nalika Gusti Allah menehi janji marang keturunan yen turune bakal dadi bangsa sing gedhe lan yen raja bakal asale (Purwaning Dumadi 1: 17,5-6), dheweke janji karo Kratoning Allah. Nanging diwiwiti cilik, kaya sourdough ing batter, lan butuh atusan taun kanggo ndeleng janji kasebut.

Nalika Gusti Allah nuli nyisihake wong Israel saka ing Mesir lan nggawe prajanjian karo dheweke, mula dadi kerajaan (Pangentasan 2: 19,6), Kraton sing kagungané Gusti Allah lan bisa diarani Kratoné Gusti Allah. Prajanjian sing digawe karo dheweke padha karo kontrak sing digawe para raja sing kuwat karo negara-negara cilik. Dheweke wis disimpen lan wong Israel nanggapi - padha setuju dadi umate. Gusti Allah jumeneng raja (1 Samuel 12,12:8,7;). Sang Prabu Dawud lan Suleman lenggah ing dhampare Gusti Allah lan ngasta jenenge (1 Kr. 29,23). Israel ana Kratoning Allah.

Nanging rakyat ora manut marang Gusti Allah. Gusti Allah ngongkon wong-wong mau, nanging janji arep mulihake bangsa kanthi ati sing anyar (Yeremia 31,31-33), wangsit sing ditindakake ing Gréja saiki sing nuduhake Prajanjian Anyar. Kita, sing diparingi Roh Suci, dadi pimpinan kraton lan bangsa suci sing ora ditindakake dening Israel kuno (1 Petrus 2,9; Pangentasan 2). Kita ana ing Kratoning Allah, nanging suket saiki tuwuh ing antarane panen. Ing pungkasan taun, Mesias bakal bali kanthi kekuwatan lan kamulyan, lan Kratoning Allah bakal malih rupa. Kakaisaran sing ngetutake milenium, sing saben wong sampurna lan spiritual, bakal beda karo milenium.

Wiwit karajan kasebut duwe kesinambungan sejarah, mula bener bisa ujar saka jaman saiki, saiki lan uga mbesuk. Ing pangembangan sejarah, nduwe tonggak sejarah utama lan bakal terus ditindakake nalika tahapan anyar diwiwiti. Krajaan kasebut didegake ing Gunung Sinai; digedhekake lan liwat pakaryan Yesus; bakal disiyapake sawise bali maneh. Ing saben tahap, umaté Allah bakal bungah ing apa sing ana lan bakal padha bungah-bungah karo sing durung ana. Nalika saiki ngalami sawetara aspek Karajan Allah sing winates, kita yakin manawa Kratoning Allah bakal mbesuk uga bakal dadi kasunyatan. Roh Suci iku njamin pangestune luwih gedhe (2 Korinta 5,5:1,14; Efesus).

Kratoning Allah lan Injil

Nalika tembung Kratoning utawa Karajan dirungu, kita dieling-eling ing alam donya. Ing donya iki, karajan digandhengake karo panguwasa lan kekuwatan, nanging ora kanthi harmoni lan katresnan. Kraton bisa nggambarake wewenang sing diparingake dening Gusti Allah marang kulawargane, nanging ora nggambarake kabeh berkah sing ana ing Gusti Allah kanggo kita. Mulane kayata gambar liyane sing digunakake, kayata kulawarga istilah anak, sing nandheske katresnan lan panguwasa Allah.

Saben istilah akurat nanging ora lengkap. Yen ana istilah sing bisa nggambarake kawilujengan, Kitab Suci bakal nggunakake tembung kasebut ing saindenging. Nanging kabeh kasebut gambar, saben nggambarake aspek kaslametan tartamtu - nanging ora ana istilah kasebut sing nerangake kabeh gambar. Nalika Gusti Allah maringi Gréja kanggo martakake Injil, dheweke ora mbatesi mung nggunakake istilah "Kratoning Allah." Para rasul nerjemahake pidato Yesus saka Aramaic menyang Yunani, lan nerjemahake gambar kasebut menyang gambar liyane, utamane kiasan, sing penting kanggo pamirsa non-Yahudi. Matthäus, Markus lan Lukas asring nggunakake tembung "kerajaan". Yohanes lan serat rasul uga nggambarake masa depan kita, nanging nggunakake gambar liyane kanggo nggambarake iki.

Kawilujengan iku istilah sing luwih umum. Paulus ujar manawa kita wis disimpen (Efesus 2,8), kita disimpen (2 Korinta 2,15) lan kita bakal disimpen (Roma 5,9). Gusti Allah wis maringi kawilujengan lan kita ngarep-arep nanggapi kanthi iman. Yohanes nulis bab kawilujengan lan urip langgeng minangka kasunyatan saiki, duweke (1 Yohanes 5,11: 12) lan berkah sing mbesuk.

Metafora kaya kawilujengan lan kulawarga Gusti Allah - uga Kratoning Allah - sah miturut ukum, sanadyan mung minangka gambaran parsial rencana Gusti kanggo kita. Injil Kristus bisa kasebut Injil Kratoning, Injil kawilujengan, Injil sih-rahmat, Injil Allah, Injil gesang langgeng, lan sateruse. Injil punika pengumuman bilih kita saged gesang sesarengan kaliyan Gusti ing salawas-lawase, lan nyakup informasi bilih punika saged dipunlampahi dening Yesus Kristus, Penebus kita.

Nalika Gusti Yesus ngomong babagan Kratoning Allah, dheweke ora negesake berkah fisik utawa njlentrehake kronologi. Nanging, dheweke fokus marang apa sing kudu ditindakake wong supaya melu ing. Penagih pajak lan pelacur teka ing Kratoning Allah, ujare Gusti Yesus (Matius 21,31), lan dheweke nindakake kanthi percaya karo Injil (V. 32) lan nindakake kersane bapak (Vv. 28-31). Kita mlebu Kratoning Allah nalika kita mangsuli marang Gusti Allah kanthi iman lan setya.

Ing Markus 10, ana wong sing pengin nampa urip langgeng, lan Gusti Yesus ujar manawa dheweke kudu netepi prentah (Tandhani 10,17-19). Gusti Yesus nambahake prentah liyane: Dheweke dhawuh supaya nyerah kabeh bandhane kanggo bandha ing swarga (V. 21). Gusti Yesus ujar marang para sakabat: "Pancen angel banget tumrap wong sugih mlebu Kratoning Allah!" (V. 23). Murid-murid takon: "Banjur sapa bisa disimpen?" (V. 26). Ing bagean iki lan ing podo karo paralel ing Lukas 18,18: 30, pirang-pirang istilah digunakake kanggo nuduhake perkara sing padha: nampa karajan, nampa warisan langgeng, nglumpukake bandha ing swarga, mlebu Kratoning Allah, disimpen. Nalika Gusti Yesus ngandika, "Tindakake kula" (V. 22), dheweke nggunakake ekspresi liyane kanggo nuduhake prekara sing padha: kita mlebu Kratoning Allah kanthi ngaturake urip karo Yesus.

Ing Lukas 12,31: 34-21,28, Yesus nuduhake manawa pirang-pirang ekspresi padha: nggoleki Kratoning Allah, nampa kerajaan, duwe bandha ing swarga, ngeculake kepercayaan marang duweke fisik. Kita ngupaya Kratoning Allah kanthi nanggepi ajaran Yesus. Ing Lukas 30:20,22 lan 32, Kratoning Allah padha karo tebusan. Ing Para Rasul, kita sinau manawa Paulus martakake Injil Kraton lan dheweke martakake Injil sih-rahmat lan iman Allah. Kraton iki caket banget karo kawilujengan - karajan ora bakal diwartakake yen ora bakal ana bagean, lan kita mung bisa mlebu kanthi iman, pamratobat, lan sih-rahmat, dadi iki minangka bagean saka saben pesen babagan Kratoning Allah. Kawilujengan minangka kasunyatan saiki uga janji bakal diberkahi.

Ing Korinta Paulus ora mulang apa-apa kajaba Sang Kristus lan panyaliban (1 Korinta 2,2). Ing Para Rasul 28,23.29.31,, Lukas ngandhani yen Paulus martakake Kratoning Allah lan bab Gusti Yesus lan kaslametan ing Roma. Iki macem-macem aspek pesen Kristen sing padha.

Kratoning Allah ora mung cocog amarga dadi ganjaran kita mangsa ngarep, nanging uga amarga nyebabake kita urip lan mikir ing jaman iki. Kita nyiapake Kratoning Allah ing jaman saiki kanthi manggon ing kana, miturut ajaran raja kita. Nalika kita manggon ing pracaya, kita ngakoni pamrentahaning Allah minangka kasunyatan saiki ing pengalaman kita dhewe, lan kita terus ngarep-arep iman sajrone wektu sing bakal teka, nalika karajan bakal kasedhih, nalika bumi bakal kebak kawruh marang Gusti.

dening Michael Morrison


pdfKratoning Allah saiki lan mangsa