Apa kita ngajari kabeh rekonsiliasi?

348 kita ngajar ing allversoehnung Sawetara wong ngaku yen teologi Trinitas mulang universalisme, yaiku, yen saben manungsa bakal disimpen. Kanggo ora prayoga manawa dheweke becik utawa ala, remorseful utawa ora, utawa manawa dheweke wis nrima utawa mbantah Gusti Yesus. Supaya ora ana neraka. 

Aku duwe loro kesulitan karo pratelan iki, yaiku:
Ing siji bab, yakin karo Trinitas ora prelu pitados kanthi rukun. Karl Barth teolog Swiss sing misuwur ora ngajarake universalisme, uga para ahli teologi Thomas F. Torrance lan James B. Torrance. Ing International Komunikasi Komuni (WKG) kita mulang teologi Trinitas, nanging ora dadi rekonsiliasi universal. Situs web Amerika kita nyatakake ing ngisor iki: Kabeh-rekonsiliasi minangka anggapan salah, sing nyatakake yen ing pungkasan jagad kabeh nyawa manungsa, angel lan dhemit disimpen dening sih-rahmat Allah. Sawetara universal uga ora percaya yen pamratobat marang Gusti Allah lan percaya marang Yesus Kristus ora perlu. Universalists nolak piwulang Trinitas lan akeh wong sing percaya marang rekonsiliasi universal yaiku Unitarian.

Ora ana hubungan dipeksa

Beda karo kabeh-rekonsiliasi, Kitab Suci mulang manawa mung Gusti Yesus Kristus sing bisa nylametake sampeyan (Para Rasul 4,12). Liwat Gusti, sing dipilih dening Gusti Allah kanggo kita, kabeh manungsa wis dipilih. Pungkasane, iki ora ateges kabeh wong bakal nampa hadiah saka Gusti Allah. Gusti Allah kepengin supaya kabeh wong mratobat. Dheweke nggawe manungsa lan ngluwari wong-wong mau supaya bisa urip karo wong liwat Kristus. Hubungan sing sejatine ora bakal bisa dipeksa!

Kita pracaya manawa lumantar Kristus, Gusti Allah wis nitahake bebeneran lan kabeneran kanggo kabeh wong, malah wong-wong sing ora pracaya marang Injil nganti mati. Nanging, wong sing nolak Gusti Allah kanthi pilihan dhewe ora bakal disimpen. Pinter minders Kitab Suci nyathetake ing sinau Kitab Suci sing ora bisa ngilangi kamungkinan sing saben wong bakal pungkasanipun remorseful lan mulane nampa karunia saka karahayon Gusti. Nanging, teks-teks Kitab Suci ora mesthi lan kanggo alasan kuwi, kita ora dogmatis babagan masalah iki.

Kesulitan liyane sing muncul yaiku:
Yagene ngirim kamungkinan yen kabeh wong sing disimpen bakal nambani sikap negatif lan pangwasa wulangan sesat? Malah akidah saka gereja wiwitan ora dogmatis babagan pracaya ing neraka. Metafora alkitabiah ngandhakake gegodhongan, kegelapan, pitenah, lan untu ngocok. Padha makili negara sing dumadi nalika wong wis ilang ing salawas-lawase lan urip ing jagad sing ndadekake awake dhewe adoh saka lingkungane, nyerahake ing sajroning ati dhewe rasa semangat lan kanthi sadar, sumber kabeh katresnan, kabeneran lan kabeneran nolak.

Yen wong njupuk metafora kasebut secara harfiah, padha wedi. Nanging, metafora ora bisa dianggep sacara harfiah, mung dimaksudake kanggo makili aspek sing beda-beda saka topik. Nanging, lewat wong-wong mau, kita bisa weruh neraka kasebut, manawa ana utawa ora, ora dadi papan panggonan siji. Kanggo ngurmati kepinginan semangat sing kabeh wong utawa umat manungsa bakal disimpen utawa ora bakal nandhang siksa neraka ora kanthi otomatis nggawe wong sesorah.

Apa Kristen ora pengin kabeh wong sing wis tau nate mratobat lan nemu karahayon karo Gusti Allah? Pikirane kabeh manungsa bakal diganti dening Sang Roh Suci lan bakal ana ing swarga dadi siji sing dikarepake. Lan sing persis sing dikarepake dening Gusti! Dheweke kepengin kabeh supaya dheweke mratobat lan ora bakal nemoni akibat saka pembuangan katresnan. Gusti Allah kepengin banget amarga tresna marang jagad lan kabeh sing ana ing kene: «Amarga Gusti Allah tresna marang jagad kanthi menehi putrane ontang-anting, supaya kabeh wong sing percaya marang dheweke ora ilang, nanging luwih saka urip langgeng. duwe ” (Yokanan 3,16). Gusti Allah ndorong kita supaya tresna marang mungsuh-mungsuh kita kayadene Yesus dhewe yaiku Yudas Iskariot, minangka pengkhiane, nalika mangan pungkasan (Yokanan 13,1: 26;) lan ngladeni nalika disalib (Lukas 23,34) tresna.

Ditutup saka njero?

Sanajan ngono, Kitab Suci ora njamin manawa kabeh wong bakal nampa katresnané Gusti Allah. Malah ngelingake manawa bisa uga ana sawetara wong sing nolak tawaran pengampunan lan keslametan lan katrangan sing ana gandhengane. Nanging, angel percaya yen ana wong sing bakal nggawe keputusan kaya ngono. Lan luwih ora ana sing bisa dingerteni manawa ana wong sing ora gelem nawakake hubungane karo Gusti Allah. Ing bukune The Divorce Great, CS Lewis nerangake: «Aku percaya yen dikutuk ana sawetara pemberontak sing sukses; manawa lawang neraka dikunci saka njero. »

Kepinginan Allah kanggo saben manungsa

Universalisme ngirim ora disalahake karo dimensi universal utawa kosmik babagan efektifitas apa sing wis ditindakake Kristus kanggo kita. Liwat Yesus Kristus, sing dipilih Gusti Allah, kabeh umat manungsa dipilih. Nalika iki ora ateges kita bisa kanthi yakin bisa ngomong yen kabeh wong bakal nampa bebungah iki saka Gusti Allah, kita mesthi bakal ngarep-arep.

Rasul Petrus nyerat: "Gusti ora nundha janji kaya sawetara wong nganggep; dheweke sabar sabar karo sampeyan lan ora pengin ana wong sing ilang, nanging kabeh wong golek bis » (2 Petrus 3,9). Gusti Allah nate nindakake samubarang sing bisa ditindakake kanggo ngluwari kita saka siksa neraka.

Nanging ing pungkasan, Gusti Allah ora bakal nate nesu keputusan sing dipikirake wong-wong sing kanthi temenan nulak marang tresnane lan nolak dheweke. Amarga supaya bisa ngatasi pikirane, kepengin lan ati, dheweke kudu mbatalake djalmo manungso lan ora nggawe dheweke. Yen dheweke nindakake mangkono, banjur ora ana wong sing bisa nampa sih-rahmat Allah sing paling larang, urip ing Gusti Yesus Kristus. Gusti Allah wis nitahake manungsa lan nylametake wong-wong mau kanggo nduwe hubungan sing sejati karo Panjenengane, lan hubungan iki ora bisa dileksanakake.

Ora kabeh padha karo Gusti Kristus

Kitab Suci ora mbedakake antarane wong sing pracaya lan wong sing ora percaya, lan uga kita uga ora. Nalika kita ujar manawa kabeh wong wis diapura, disimpen dening Kristus lan didandani karo Gusti Allah, iku tegese nalika kita kabeh dadi kagungane Sang Kristus, ora kabeh wong sing ana gandhengane. Nalika Gusti Allah ngrukunake kabeh wong karo awake dhewe, ora kabeh wong sing nampa rekonsiliasi iki. Pramila rasul Paulus ngendika, "Amarga Gusti Allah ana ing Sang Kristus lan ngrukunake jagad iki marang awake dhewe lan ora ngetrapake dosa marang dheweke lan ngangkat tembung rekonsiliasi ing antarane kita. Dadi saiki kita dadi duta kanggo Kristus, amarga Gusti Allah ngelingake kita; Dadi saiki Kristus ora takon: ayo padha bareng karo Gusti! " (2 Korinta 5,19: 20). Kanggo alasan iki, kita ora ngadili wong, nanging ujar manawa rekonsiliasi karo Gusti Allah wis ditindakake dening Sang Kristus lan kasedhiya minangka penawaran kanggo kabeh wong.

Keprigelan kita kudu dadi paseksin sing manggen, nuduhake bebener Kitab Suci babagan karakter Gusti Allah - yaiku pikirane lan kasetyan kanggo kita manungsa - ing lingkungan kita. Kita ngajar pangwasa sejati Kristus lan pangarep-arep kanggo rekonsiliasi karo kabeh wong. Kitab Suci nyariosaken dhumateng kita kadospundi Gusti Allah kepéngin mratandani sedaya tiyang mratobat lan nampi pangapuntenipun.

dening Joseph Tkach