Cepet lan ngenteni!

389 cepet-cepet lan ngenteni Kadhangkala, minangka nunggu, bagéan paling angel kanggo kita. Sawise kita mikir kita ngerti apa sing kita perlu lan mikir kita siap, paling kita nemokake tunggu iku meh ora kuwat. Ing donya Barat kita, nalika kita njagong ing mobil lan ngrungokake musik limang menit ing restoran pawon, kita bisa dadi frustrasi lan ora sabar. Mbayangno carane nenek mantu sampeyan bakal weruh.

Kanggo wong Kristen, luwih-luwih, tunggu iki rumit amarga kasunyatan sing kita pitados ing Gusti Allah, lan asring kita perjuangan kanggo ngerti sebabe kita pracaya apa sing kita banget pracaya, sing kita kudu kasebut terus-terusan lan maneh ndedonga lan nindakake apa wae, ora bisa.

Raja Saul kuwatir lan trenyuh nalika ngenteni Samuel teka kanggo nggawe korban kanggo perang (1 Sam 13,8). Prajurit kasebut dadi gelut, ana sing ninggal, lan frustasi karo tunggu sing katon telas, dheweke pungkasane nawakake korban kasebut, mula, nalika Samuel pungkasane teka. Kedadeyan kasebut nyebabake mbuwang dinasti Sauls (Vv. 13-14).

Siji utawa wektu liyane, kita mesthi akeh kaya Saul. Kita pitados marang Gusti Allah, nanging kita ora bisa ngerti sebabe dheweke ora ngintervensi utawa ngendhaleni segara badane. Kita ngenteni lan ngenteni, dadi koyone tambah tambah akeh lan luwih elek, lan pungkasane, nunggu apa sing bisa tahan bisa kedadeyan. Aku ngerti yen ing wektu sing kepungkur aku kadang kaya kaya iki nalika ngedol barang-barang ing Pasadena.

Nanging Gusti Allah setya lan Panjenenganipun janjinake supaya bisa ngluwihi kabeh sing kita tindakake ing urip. Dheweke mbuktekake yen maneh lan maneh. Kadhangkala dheweke mlaku bareng karo kita liwat penderitaan lan kadhangkala - luwih jarang, dheweke nate nyebabake apa sing kedadeyan ora bisa rampung. Loro-lorone, iman kita nelpon kita percaya - supaya dipercaya yen bakal nindakake apa sing bener lan becik kanggo kita. Sepisan maneh, katon maneh, mung bisa ndeleng kekuatan sing wis ditampa ing wayah wengi ing wayah wengi, lan wiwit mangerteni yen pengalaman nglarani kasebut minangka berkah sing disamur.

Isih, ora kalah kanthi sabar nalika kita ngliwati, lan kita rumangsa karo masmur sing nulis: «Nyawaku wedi banget. Oh, Pak, suwene suwene! » (Jabur 6,4). Ana alesan kenapa King James Versi lawas nerjemahake tembung "sabar" kanthi "kasabaran dawa"! Lukas nyritakake babagan loro murid sing sedhih ing dalan Emmaus amarga misale jek ngenteni dheweke muspra lan kabeh wis ilang amarga Gusti Yesus tiwas (Lukas 24,17). Nanging ing wektu sing padha, Gusti sing wungu, sing dikepengini kabeh, padha mupangate lan nyengkuyung - dheweke ora ngerti wae. (Vv. 15-16). Kadhangkala kedadeyan sing padha karo kita.

Kita asring ora ngerteni cara yen Gusti Allah nunggil karo kita, nggoleki, mbantu, menehi semangat, - nganti wektu mengko. Iku mung nalika Gusti Yesus nyuwil roti karo dheweke, mripat mau kabuka lan dheweke ngerti dheweke lan dheweke ilang saka dheweke. Wong-wong mau banjur padha takon: "Apa ati-ati kita ora nesu nalika dhiskusi karo kita lan mbukak Kitab Suci?" (Vv. 31-32).

Yen kita percaya marang Kristus, kita ora ngenteni awake dhewe. Dheweke tetep nginep saben wengi sing peteng, dheweke menehi kekuatan kanggo nahan lan cahya kanggo ndeleng ora kabeh wis rampung. Gusti Yesus njamin yen kita ora bakal nilar awake dhewe (Mat. 28,20).

dening Joseph Tkach


pdfCepet lan ngenteni!