Padha nylametake cahya Kristus

480 christi light shines Swiss minangka negara sing éndah kanthi tlaga, gunung, lan lembah. Ing sawetara dina gunung-gunung dilebokake dening kabut sing nyebar ing lebak-lebak. Ing dina kuwi tanah duweni pesona, nanging kaendahane ora bisa ditemokake. Ing dinten-dinten ingkang sanes, nalika daya cahya srengenge ngangkat jilbab ingkang dipunwastani kabut, saged dipuntingali kanthi cahya ingkang anyar lan saking perspektif ingkang benten. Saiki sampeyan bisa ndeleng gunung-gunung sing ditutupi salju, lembah-lembah sing ijo, grojogan sing nggegirisi lan tlaga sing wernané jingga ing kabeh kamulyané.

Iki ngelingake aku babagan ing ngisor iki ing Kitab Suci: «Nanging artine wis ora cetha. Nganti saiki, kemul kasebut tetep ana ing ndhuwur perjanjian lawas nalika diwaca; iku ora dicethakake amarga dicritakake ana ing Sang Kristus. Nanging yen mbalikke karo Gusti, langit-langit bakal dicopot » (2 Korinta 3,14:16 lan).

Paulus didhawuhi kanthi ati-ati dening Gamaliël "ing hukum para leluhur kita". Paulus nerangake carane ndeleng awake dhewe karo hubungane karo ukum: "Aku disunat ing dina wolulas, aku saka umat Israel, saka taler Benyamin, wong Ibrani saka Ibrani, miturut ukum iku wong Farisi, miturut semangat sing dadi buruh saka komunitas, tanpa ukum sawise kaadilan sing dibutuhake kanthi hukum » (Filipi 3,5: 6).

Dheweke nerangake marang wong Galatia: «Aku ora nampa pesen iki saka wong liya lan ora diunjuk dening wong liya; Ora, Yesus Kristus dhewe wis nerangake babar pisan » (Galatia 1,12 Terjemahan Geneva Anyar).

Saiki, dipadhangi dening Putrane Gusti sing wungu, sing mbusak jilbab liwat Paulus, Paulus ndeleng hukum lan kabeh alkitaben ing cahya sing anyar lan saka sudut pandang sing beda. Saiki dheweke ngerti manawa konsepsi saka anak-anakane loro, yaiku Hagar lan Sarah, ing buku pertama Nabi Musa, duwe makna simbolis sing luwih dhuwur kanggo nuduhake manawa perjanjian lawas wis rampung lan prajanjian anyar digawe. Dheweke ngandhani rong Yerusalem. Hagar jumeneng ing Yérusalèm kaping 1, kutha sing dikuasai Romawi lan ana ing sangisoré angger-angger. Sara, ing tangan liyane, cocog karo Yerusalem sing ana ing ndhuwur, dheweke dadi ibune sih-rahmat. Dheweke nandhingake kelairan Ishak karo wong-wong Nasrani. Ishak mujudake bocah sing janji, kaya saben wong mukmin lair maneh gaib. (Gal. 4,21: 31). Dheweke saiki ngerti manawa janji-janji sing diwenehake marang Abraham diwarisake liwat iman marang Sang Kristus. «Karo wong (Yesus) Gusti Allah ujar ya kabeh mau janjine. Ditanya dening dheweke, mulane kita ngucapake Amin kanthi kamulyaning Gusti. Gusti Allah wis nyelehake kita ing papan sing kuat iki karo kowe: ing Kristus » (2 Korinta 1,20: 21 Injil Warta Injil). Senadyan pandangan sadurunge babagan hukum, dheweke saiki ngerti yen tulisan (angger-angger lan nabi-nabi) nyatakake kabeneran saka Gusti Allah, kajaba saka angger-anggering Toret: «Saiki, tanpa nindakake apa-apa babagan ukum, kabeneran sadurunge Gusti Allah dicethakake, dibuktekake karo ukum lan para nabi. Nanging aku arep mratelakake kabeneran sadurunge Gusti Allah sing teka liwat iman ing Yesus Kristus marang kabeh wong sing percaya » (Roma 3,21-22). Saiki dheweke ngerti Injil yaiku kabar kabungahan saka Gusti Allah.

Prajanjian Lawas ora pati jelas, nanging kayadene Paulus, kita wong Kristen kudu ngerti lan nginterpretasi kasebut kanthi terang yen Sang Rama sing wis tangi, yaiku Gusti Yesus Kristus. Kaya sing ditulis Paulus: «Nanging kabeh sing dicethakake banjur katon ana ing cahya kanggo sejatine. Luwih akeh: kabeh sing wis katon dadi bagéan saka cahya. Mangkono uga ujar mangkene: Tangi, sampeyan turu, tangia saka ing antarane wong mati! Banjur Kristus bakal sumunar padhanging sampeyan » (Efesus 5,13: 14 terjemahan New Geneva).

Iku sumringah kanggo sampeyan nemu tampilan anyar iki Yesus. Dumadakan, perspektif sing ditambahake kanggo sampeyan, amarga liwat Sabdane lan kerep liwat fellow manungsa, Gusti Yesus bakal madhangi sudhut sing didhelikake saka atimu karo mata sing diwaca. Iki bisa dadi masalah pribadi utawa kesulitan sing mbebayani kanggo urip bareng karo tetanggamu lan ora ngawula marang kamulyaning Allah. Maneh, Yesus bisa ngangkat kudung saka sampeyan. Panjenenganipun kepengin sampeyan ngadhepi kasunyatan kanthi mripat sing cetha lan ngganti apa sing mungkasi sesambungan lan mbebani hubungan sampeyan karo wong liya lan wong-wong mau.

Padha sumingkira saka ing Gusti Yesus Kristus, supaya kowe bisa ngilangi dhiri kalawan Panjenengane. Urip lan donya bakal katon beda-beda liwat kaca mata saka Yesus, kaya sing ora tau diduga.

Eddie Marsh


pdfSupaya Kristus sumunar cahya