Yesus: janji

510 jesus janji Prajanjian Lawas ngandhani yen kita manungsa digawe ing gambar Allah. Ora suwe sadurunge kita nindakake dosa lan diusir saka swarga. Nanging kanthi ukara pengadilan kasebut ngasilake janji. Gusti Allah ujar: «Aku pengin nggawe permusuhan antarane sampeyan (Ratun Setane) lan wong wadon lan antarane wijine lan wijine; dheweke (Yesus) bakal ngremehake sirahe lan sampeyan bakal (Yesus) ditindhes tumit » (Pangentasan 1). Pambébasan keturunan Eva bakal teka kanggo nylametake umat kasebut.

Ora ana solusi ing ngarsane

Eva mbokmenawa ngarep-arep supaya anak pisanan dheweke dadi solusi. Nanging Kain minangka bagian saka masalah. Sin nyebar lan dadi luwih elek. Ana pawitan sing parsial ing wektu Nuh, nanging dosa menang. Ana dosa Nuh lan putrane saka Babel. Kemanusiaan terus duwe masalah, ngarep-arep marang apa wae sing luwih apik, nanging ora bisa ngrampungi.

Sawetara prasetya penting marang Abraham. Nanging dheweke seda sadurunge dheweke entuk kabeh janji. Dheweke duwe anak, nanging ora ana tanah, lan dheweke ora dadi berkah kanggo kabeh bangsa. Janji mau diterusake marang Iskak lan Yakub. Yakub lan keluarganya teka ing tanah Mesir lan dadi bangsa gedhe, nanging padha dadi abdine. Nanging Gusti Allah tetep setya marang janjine. Gusti Allah nuntun wong-wong mau saka Mesir kanthi mukjijat sing wigati. Bangsa Israel terus gagal ing janji. Ajaib ora mbantu, uga tetep angger-anggering Toret. Padha gawé dosa, ngrasa, lan ngobong 40 ing ara-ara samun kanggo pirang-pirang taun. Gusti Allah tetep setya marang prasetyané lan nuntun wong-wong menyang tanah Kanaan, lan akèh mujizat sing didhawuhaké marang bangsa mau.

Padha isih wong ala sing padha, lan buku hakim nuduhake kita sawetara dosa wong, amarga iku tansah ambruk menyang idolatry. Kepiye carane bisa dadi berkah kanggo bangsa liya? Pamungkas, Gusti Allah nduwe suku-suku lor Israel sing dijupuk oleh Asyur. Siji bisa mikir sing bakal mbantu wong Yahudi supaya mratobat, nanging ora.

Gusti Allah nilar wong-wong Yahudi sing ditawan ing Babil nganti pirang-pirang taun, lan mung sebagian cilik saka dheweke bali menyang Yerusalem. Bangsa Yahudi dadi bayangan saka mandhiri. Padha ora luwih apik ing Tanah Promone tinimbang ing Mesir utawa Babil. Wong-wong padha nggrundeli, "Ana ing kono apa kang dipangandikakake dening Pangeran Yehuwah marang Rama Abraham? Kepriyé déné kita dadi pepadhang kanggo bangsa-bangsa? Kepiye manawa prasetyane Sang Dawud bakal kawujud yen kita ora bisa ngendhalekake dhéwé?

Ing aturan Romawi, wong-wong padha kecuwan. Sawetara nyerahake pangarep-arep. Sawetara gerakan gerakan lemah. Liyane nyoba dadi luwih agama lan kanggo ngurmati berkah Allah.

A glimmer of hope

Gusti Allah wiwit netepi janjine karo bocah sing haram. "Delengen, prawan bakal meteng lan nglairake anak lanang, lan dheweke bakal menehi jeneng Immanuel, tegese: Allah karo kita" (Mat. 1,23) Dheweke sepisanan diarani Yesus - kanthi jeneng Ibrani "Yeshua", tegese Allah bakal nylametake kita.

Malaikat ngandhani pangon manawa Juruwilujeng lair ing Betlehem (Lukas 2,11). Dheweke dadi juru ngluwari, nanging ora ana sing nylametake. Dheweke malah kudu disimpen dhewe amarga kulawarga kasebut kudu mlayu kanggo nylametake bocah kasebut saka Herodes, Raja wong Yahudi.

Gusti Allah wis rawuh kanggo kita amarga tetep setya marang janjine, lan dadi pondasi kabeh ngarep-arep. Sajarah Israel nuduhake wektu lan manawa metode manungsa ora bisa. Kita ora bisa nggayuh tujuane Gusti Allah kanthi usaha kita dhewe. Gusti Allah mikirake wiwitan cilik, rohani tinimbang kekuatan fisik, kamenangan ing kelemahan tinimbang kekuwatan.

Nalika Gusti Allah paring piwales marang Gusti Yesus, Panjenengane netepake janjine lan nggawa kabeh kang wus dijanjekake.

Pangujan

Kita sumurup, manawa Gusti Yesus wus nglampahi gesang minangka tebusan kanggo dosa kita. Panjenengane ngapura lan dadi pepadhang. Dheweke wis teka kanggo ngalahake Iblis lan mati dhéwé kanthi ngalahake dheweke sawise pati lan kebangkitan. Kita bisa ndeleng manawa Gusti Yesus netepi janji-janjine Gusti Allah.

Kita bisa ndeleng luwih akeh tinimbang wong Yahudi babagan 2000 taun kepungkur, nanging kita isih ora ndeleng kabeh. Kita durung ndeleng saben janji dijupuk. Kita isih ora weruh Ratun Setane digandheng ing ngendi dheweke ora bisa nggodha sapa. Kita durung ngerti yen saben manungsa ngerti Gusti Allah. Kita durung weruh akhir panangis lan luh, mati lan pati. Kita isih pengin jawaban pungkasan. Ing Gusti Yesus kita duwe pangarep-arep lan kepasten kanggo entuk iki.

Kita duwe janji sing teka saka Gusti Allah, dikonfirmasi dening Putra-Na lan disegel dening Roh Suci. Kita pracaya yèn samubarang sing dijanjèkaké bakal kelakon lan Kristus bakal ngrampungaké pakaryan sing wis diwiwiti. Pangarep-arep kita wis wiwit woh lan kita yakin yen kabeh janji bakal kawujud. Nalika kita nemu pangarep-arep lan janji keselamatan ing bocah Yesus, kita ngarep-arep pangarep-arep lan janji kesempurnan ing Yesus wungu. Iki cocog kanggo ningkatake Kratoning Allah lan uga kanggo karya pasamuan, ing saben wong siji.

Pengarep kanggo awakku dhewe

Nalika wong-wong padha pracaya marang Sang Kristus, karya-karyane wiwit tuwuh ing kowe. Gusti Yesus ngandika bilih kita kabeh kudu dilairake maneh, iki kedadeyan nalika kita pracaya marang Panjenengane, banjur Roh Suci ngayomi kita lan nggawe urip anyar ing kita. Minangka janjinipun Gusti Yesus, Panjenenganipun nate gesang wonten ing kita. Sapa sing tau ngandika, "Yesus bisa lair sewu kaping, lan ora bakal menehi kula apa-apa yen ora lair ing kula."

We malah bisa katon ing lan mikir, "Aku ndeleng ora akeh aku ora luwih apik tinimbang sadurunge 20 taun aku isih perjuangan karo dosa, mangu-mangu lan sirno Aku isih mentingake awake dhewe lan wangkal Aku ora apik ing iku .... dadi wong Gusti Allah ngabekti, minangka wong kuna Israel. Aku wonder yen Gusti Allah tenan ora apa-apa ing gesang kawula. Iku ora koyone kaya aku wis digawe proses. "

Jawaban iki kanggo ngelingi Yesus. Awal rohani kita ora katon kaya saiki, nanging amarga Gusti Allah ngandika iku apik. Apa sing kita duwé ing awak iki mung bayaran dhuwit. Iku awal lan minangka jaminan saka Gusti Allah piyambak. Roh Suci ing kita minangka pambayaran mudhun saka kamulyan teka.

Lukas ngandhani yen para malaikat padha nyanyi nalika Yesus lair. Iku wayahe kemenangan, senadyan wong ora bisa ndeleng cara kasebut. Para malaikat ngerti yen kamenangan kuwi mesthi amarga Gusti Allah wis ngendika.

Gusti Yesus nyariosaken dhateng kita bilih para malaekat sami bingah nalika tiyang dosa ngambali. Padha nyanyi kanggo saben wong sing pracaya marang Kristus amarga anak saka Gusti Allah lair. Dheweke bakal ngurus kita. Senajan urip rohani kita ora sampurna, Gusti Allah bakal terus nggarap kita nganti dheweke ngrampungake karyane ing kita.

Minangka ana pangarep-arep gedhe kanggo bayi Yesus, ana pangarep-arep gedhe ing bayi Kristen sing anyar. Ora kira-kira anggere sampeyan Kristen, ana pangarep-arep sing apik kanggo sampeyan, amarga Gusti Allah wis nandur modal ing sampeyan. Dheweke ora bakal nyerah karya sing wis diwiwiti. Gusti Yesus minangka bukti yen Gusti Allah tansah netepi janji.

dening Joseph Tkach


pdfYesus: janji